Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Feria de Abril
Feria de Abril -viikko seuraa kahden viikon kuluttua perinteisesti vakavahenkistä pääsiäisviikkoa. Perinteesen kuuluvat hevoskulkueet, tyylikkäät asut, flamenco ja juhliminen.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Sevilla on tunnettu oopperoistaan ja flamencotanssista, mutta siellä on paljon muunkinlaista konserttia ja esitystä tarjolla. Flamencoa voi seurata monessa eri paikassa, ja flamencoesitys yhdessä illallisen kanssa onkin suosituimpia illanviettotapoja turistien keskuudessa.

Sevillassa on tarjolla paljon muutakin musiikkia, ja se on hyvä paikka myös kaikenlaisille tapahtumille, kuten keväiselle vanhan musiikin festivaalille. Urheilusta jalkapallo on kaupungin menestyksekkäin laji, ja Sevillassa on mahdollista talvisin seurata kaikkein korkeatasoisinta jalkapalloa. Yöelämän osalta Sevilla on hyvä, kohtuuhintainen paikka, ja sen yöstä kaikki voivat löytää jotakin mieleistä.

Klassinen musiikki, ooppera, baletti ja tanssi

Sevilla on antanut maailmalle sellaiset oopperat kuin Carmen, Figaron häät ja Sevillan parturi, ja niinpä siellä onkin paikallaan lähteä seuraamaan oopperaa tai jotakin muuta korkeatasoista kulttuuria. Hyvä paikka seurata Sevillan parturia ja muuta paikallista oopperaa on vuonna 2012 avattu Sevilla de Ópera [kartalla] El Arenalissa, aivan härkätaisteluareenan lähellä, kauppahallin yhteydessä. Lippu näytökseen maksaa 25 euroa, ja sekä oopperasta että illallisesta pääsee nauttimaan 45 eurolla. Oopperaesitykset järjestetään yleensä pe ja la klo 21 alkaen.

El Arenal -alueella ydinkeskustassa, lähellä jokea ja härkätaisteluareenaa sijaitseva Teatro de la Maestranza (Paseo de Cristóbal Colón 22) [kartalla] esittää oopperan lisäksi näytelmiä, musikaaleja, flamencoa ja klassista musiikkia. Kausi alkaa syyskuun puolivälissä, ja eniten esityksiä on sellaisina talvikuukausina kuin marraskuussa ja helmikuussa. Joskus esityksiä on päivittäin, mutta eniten niitä on to–la. Esitysten skaala on melkoinen, sillä täällä on perinteistä oopperaa, oopperaa lapsille, operettia, pianokonsertteja, sinfoniakonsertteja, flamencoa ja muutakin tanssia. Lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta, tai sitten talon lippuluukulta ma–la klo 10–14 tai klo 17.30–20.30, mutta yhdelle henkilölle myydään korkeintaan neljä lippua kerralla. Liput ovat varsin kohtuuhintaisia, niin että useimpiin esityksiin pääsee 10–25 eurolla.

Joen toisella puolella sijaitsevalla Isla de la Cartuja -saarella on kaupungin toinen konserttitalo, Auditorio Rocio Jurado.Täällä kuulee jonkin verran klassisen kitaran konsertteja, flamencoa ja klassisiakin konsertteja, mutta tämä on kaiken kaikkiaan melko viihteellinen paikka.

Flamenco

Flamencoa voi seurata Teatro de la Maestranzassa mutta myös monessa muussa paikassa Sevillassa. Maestranzassa on melko harvoin flamencoa, ja sen esityksiin liput on hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen. Toinen tunnettu paikka, jossa voi seurata flamencoa, on Museo del Baile Flamenco [kartalla], ja siellä on esityksiä päivittäin, yleensä klo 17, 19 ja 20.45.

Flamencon pääpaikkana Sevilla onkin erinomainen kaupunki tutustua tähän andalusialaiseen tanssiin ja sen säestämään musiikkiin, ja flamencoa voi nähdä ja kuulla mitä erilaisimmissa paikoissa.

Teatro Duque la Imperdible (Plaza del Duque de la Victoria) [kartalla] El Corte Inglés -tavaratalon naapurissa esittää ajoittain flamencoa, mutta myös kaikenlaista modernista tanssista draamaan ja muihin, yleensä kokeellisiin esityksiin.

Yksi maineeltaan intiimeimmistä flamencoesityksistä on Casa de la Memoria de al-Andalus -kulttuurikeskuksen (Calle Ximenez de Enciso 28) [kartalla] show, jota pääsee seuraamaan kerralla korkeintaan 100 ihmistä. Show maksaa 18 euroa, alkaa klo 19.30 ja klo 21, ja esityksiä on joka ilta.

Hyvä paikka kuulla flamencoa ja tutustua myös ilmaiseksi kitaroista kertovaan näyttelyyn on Casa de la Guitarra [kartalla] Santa Cruzissa. Tämä kitaristi José Luis Postigon perustama paikka on etenkin kitaramusiikin ystäville paras paikka seurata flamencoa. Tunnin kestäviä esityksiä on päivittäin klo 19.30 ja klo 21, ja liput aikuisilta maksavat 17 euroa, alle 12-vuotiailta 10 euroa. Kitaroista kertova, pääsymaksuton näyttely on avoinna päivittäin klo 11–14 ja klo 18–19.

Los Gallos (Plaza de Santa Cruz 11) [kartalla] Santa Cruzissa on tunnettu siitä, että monet kaikkein kuuluisimmat flamencoartistit ovat uransa alkupuolella esiintyneet siellä. Sen ohjelmistoon kuuluu kaksi esitystä, klo 20.30–22 ja klo 22.30–24. Täällä on esillä kymmenkunta artistia joka ilta, ja liput maksavat 35 euroa.

Turistien suurta suosiota nauttii härkätaisteluareenan yhteydessä oleva El Patio Sevillano [kartalla]. Tämä on paljon itseään mainostava, yksinomaan turistien suosiossa oleva paikka, jossa asiaan kuuluu flamencon lisäksi joko drinkki tai ateria. Esityksiä on kahdesti päivässä, klo 19–20.30 ja klo 21.30–23.00. Jos tänne mielii illalla, kannattaa lippu varata viimeistään samana iltapäivänä joko verkkosivuilta tai paikan päältä.

La Habitacion Roja, Fun Club (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
FunClubissa on useimpina iltoina on keikkoja tai ainakin tiskijukkia. Siellä kuulee paljon raskasta musiikkia, mukaan lukien paikallista rokkia.

Varteenotettava paikka flamencoesityksille on myös Isla de la Cartuja -saarella sijaitseva Teatro Central (Calle José de Gálvez) [kartalla], jossa on huippuluokan flamencon lisäksi nykytanssia ja muitakin esityksiä.

Jazz, rock ja pop

Sevilla on nuorekas kaupunki, jossa on hyvä lähteä illalla kuuntelemaan rokkia, poppia, jazzia tai jotakin muutakin vähän kevyempää musiikkia.

Jazzia kaupungissa on hyvä kuulla, ja ensiluokkainen esityspaikka on La Macarena -kaupunginosassa sijaitseva Naima Cafe Jazz (Calle Trajano 47) [kartalla]. Tällä klubilla voi kuulla oikeaa, autenttista jatsia eikä mitään turisteille suunnattua viihdettä. Toinen paikka kuulla jatsia on Jazz Corner (Calle Rodio 41) [kartalla], joka tosin sijaitsee taksimatkan päässä keskustasta.

Sevillassa on perinteisesti ollut useita hyviä rockklubeja, mutta monet niistä ovat viime vuosina sulkeneet ovensa lopullisesti. Yksi hyvä tienoo keikoille on La Macarena -kaupunginosa, jonka menopaikoista monet ovat Alameda de Hércules -bulevardin tuntumassa. Keskus, jossa useimpina iltoina on keikkoja tai ainakin tiskijukkia, on FunClub aukion numerossa 86. Tämä on raju paikka, jossa kuulee paljon raskasta musiikkia, mukaan lukien paikallista rokkia.

Muualla kaupungissa ennen Weekend-nimellä tunnettu klubi on nykyään Sala Malandar (Av. Torneo 43) [kartalla]. Musiikkia on edelleenkin livenä vain loppuviikosta, to–la. Täällä on monenhintaisia ja eri aikoihin iltaisin ja alkuyöstä alkavia esityksiä ja bileitä, joista saa kaiken tiedon verkkosivuilta. Lähelle klubia pääsee C3-bussilla (pysäkki: Torneo).

Lisätietoa kaikenlaisista konserteista ja muistakin tapahtumista saa El Giraldillo -sivuilta.

Urheilu

Sevillan kaksi jalkapallojoukkuetta ovat kilpakumppaneita, joiden paikalliskamppailut ovat odotettuja tapahtumia. Espanjan korkeatasoisen liigan lisäksi täällä on useimpina vuosina odotettavissa Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan otteluita, joita on syyskuulta joulukuun alkuun ja helmikuulta kesän alkuun. Euroopan liigojen ottelut ovat yleensä klo 19, 20.45 tai 21.05 ti–to, ja Espanjan liigaa pelataan pitkin viikkoa mutta eniten viikonloppuisin ja usein varsin myöhään illalla.

Yleisöä FC Sevilla-FC Shakhtar Donetsk -jalkapallo-ottelussa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
FC Sevilla on jo pitkään kuulunut Euroopan keskitason kärkijoukkueisiin, joten sen kotistadionilla on jatkuvasti huippuluokan otteluita.

FC Sevilla pelaa Ramón Sánchez-Pizjuán -stadionilla [kartalla] Nervión-metroaseman vieressä. Stadionilla on jatkuvasti huippuluokan otteluita, sillä Sevilla on jo pitkään kuulunut Euroopan keskitason kärkijoukkueisiin. Silloin kun otteluja ei ole, stadionilla voi tehdä opastetun kierroksen. Nämä perjantai-iltaisin ja lauantaiaamupäivisin tehtävät kierrokset maksavat 10 euroa aikuisilta, 5 euroa junioreilta.

Sevillan toinen joukkue Real Betis Balompie pelaa Benito Villamarin -stadionilla [kartalla]. Tämä 55 000 ihmistä sisäänsä vetävä stadion sijaitsee hivenen syrjällä, ja julkisilla tänne pääsee parhaiten A6-bussilla Pradolta pysäkille Dr. Fleming.

Elokuvat ja teatteri

Espanjassa ulkomaiset elokuvat yleensä dubataan mutta ei kaikkia. Sevillassa varmin paikka nähdä V.O.-elokuvia eli alkuperäiskielisiä elokuvia on Avenida 5 Cines (Calle Marques de Paradas 15) [kartalla], lähellä Plaza de Armas -linja-autoasemaa.

Kaupungin parhaita teattereita on Teatro Alameda (Calle Credito 13), joka sijaitsee hienon Alameda de Hércules -aukion laidalla, lähellä ydinkeskustaa. Muita paikkoja seurata teatteria ja muitakin esityksiä ovat hulppeasti sisustettu Teatro Lope de Vega (Avenida de Maria Luisa 2) [kartalla] ja monipuolinen Teatro Central (Calle José de Gálvez) [kartalla] Isla de la Cartuja -saarella.

Sevillan merkittävimmät tapahtumat

Sevillan suurimmat tapahtumat ovat pääsiäisviikko eli Semana Santa ja sitä parin viikon päästä seuraava Feria de Abril, joka tuo huvipuiston ja suurta ilonpitoa kaupunkiin. Niiden aikana kaupunkiin ei ehkä ole hyvä matkustaa yöhön asti, mutta niiden aikana voi hyvin tehdä päiväretken kaupunkiin. Semana Santa tuo kaupunkiin kulkueita ja aivan valtavan määrän vierailijoita, jotka nostavat majapaikkojen hintoja. Feria de Abril -karkelot seuraavat kahden viikon kuluttua perinteisesti vakavahenkistä pääsiäisviikkoa, ja tällöin valtaosa sevillalaisista pitää lomaa ja juhlii päivällä ja illalla varsin rankasti ja paikallisia perinteitä kunnioittaen. Lähinnä joen rannalla, lähellä Puente de las Delicias -siltaa [kartalla] tapahtuvissa juhlallisuuksissa on huvipuistolaitteiden lisäksi värikkäitä esityksiä, tapaksia ja tanssia yömyöhään.

Musiikin ystäville maaliskuussa järjestettävä FeMás tarjoaa hyvän tilaisuuden vierailla Sevillassa ja tutustua samalla musiikkiin, jota ei missä tahansa kuulekaan. Näillä vanhanajan musiikin festivaaleilla (engl. Seville Ancient Music Festival) musiikkia kuullaan etenkin kirkoissa mutta jonkin verran myös muissa paikoissa.

Näiden tapahtumien lisäksi Sevillassa ei ole paljonkaan tapahtumia, joiden vuoksi sinne kannattaisi lähteä. Jalkapallo-ottelut tuovat ajoittain kuhinaa kaupunkiin, ja siellä on myös suuria konsertteja.

Baari (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Sevilla on eläväinen yöelämän keskus, jossa paikalliset ja turistit viihtyvät hyvin samoilla seuduilla illan pimettyä tapasbaareeissa ja muualla.

Ilta- ja yöelämä

Sevilla on eläväinen yöelämän keskus, jossa paikalliset ja turistit viihtyvät hyvin samoilla seuduilla illan pimettyä. Mitään varsinaisia vain turisteille osoitettuja illanviettoalueita ei kaupungissa juurikaan ole, joskin La Giraldan ja tuomiokirkon ympäristö sekä sen takana oleva Santa Cruz -kaupunginosa ovat ainakin osittain vain turistien suosiossa. Santa Cruz on tunnelmallinen paikka lähteä syömään myöhäinen illallinen tai nauttimaan lämpimistä illoista terassilla, ja siellä hinnat ovat usein varsin kohtuullisia ja palvelu hyvää. Santa Cruzissa erityisen hyvä osoite niin kahvilalle, baarille kuin ravintolallekin yöt päivät on Calle Santa María la Blanca, jonka varrella etenkin Cervecería Mezquita -oluttuvan [kartalla] tienoilla on paljon niin lounas- kuin illanviettopaikkojakin.

Hivenen tämän turistien suosiman ytimen ulkopuolella, Plaza de la Encarnación -aukiolla [kartalla] ja sen liepeillä, suuren Metropol Parasol -puurakennelman siimeksessä on paljon kaikenlaisia illanviettopaikkoja, jotka ovat paikallisten suosiossa. Läheinen yliopisto varmistaa sen, että edullisia paikkoja on siellä täällä, ja itse aukion lisäksi kannattaa tutustua Plaza de San Pedro -aukion [kartalla] takana oleviin kahviloihin, tapasbaareihin ja ravintoloihin. Toinen hyvä paikka katsastaa illanviettopaikan toivossa on Plaza de la Alfalfa [kartalla], jonka ympäristössä on valtava määrä erilaisia terassilla varustettuja baareja ja ravintoloita. Lisää tällä seudulla niitä on myös Plaza de la Pescaderia -aukion [kartalla] tuntumassa.

Kaukana tästä ei ole opiskelijoiden ja muiden pienemmällä budjetilla juhlivien suosima La Macarena -kaupunginosa. Siellä on paljon baareja, etenkin aukiomaisen Alameda de Hércules -bulevardin [kartalla] laitamilla, mistä löytyy Sevillan suurin yöelämän keskus. Sen laitamilla on terassilla varustettuja kahviloita, baareja ja ravintoloita, joilla on monipuolinen valikoima ruokia, juomia ja viihdettä. Muuallakin kaupunginosassa on paljon erilaisia terasseja, ravintoloita ja klubeja, joissa on iltaisin mukavaa. Eläväisiä illanviettopaikkoja ovat etenkin Calle Feria [kartalla] sivukatuineen, mutta myös Alamedaa jatkava Calle Trajano ja aukion lähellä oleva Calle Alcoy [kartalla] ovat hyviä illanviettopaikoiltaan.

Joen toisella puolella Triana on erinomainen paikka löytää ravintola pitkälle illalliselle, tapasbaareja tai muita paikkoja, joissa viettää Sevillan kuumia iltoja. Joen rannalla, Calle Betis -kadulla [kartalla] olevat terassit Puente de Isabel II -sillan vieressä ovat miellyttäviä vaihtoehtoja. Puistossa olevalla terassilla viihtyvät voivat harkita myös joen toisella puolella, lähellä Torre del Oro -tornia olevia terasseja, jotka ovat kesäiltoina parhaimmillaan.

Lisätietoa: Andalucia.com:in tietoa Sevillan yöelämästä

Homot, lesbot ja muut seksuaaliset vähemmistöt

Sevilla on vapaamielinen kaupunki, jossa homot ja lesbot otetaan hyvin vastaan. Siellä on paljon hyviä baareja ja muita vierailupaikkoja, joissa paitsi homot ja lesbot myös muut seksuaalisten vähemmistöjen edustajat viihtyvät normaalia paremmin.

La Macarena -kaupunginosa on aina ollut kaikenlaisten seksuaalisten vähemmistöjen suosiossa, ja sieltä löytyy etenkin Alameda de Hércules -aukion tuntumasta melkoisesti gaybaareja ja muita vastaavia kiintopisteitä. Erityisen hyvä katu homobaareiltaan on Calle Arias Montano [kartalla], joka on aivan aukion vieressä ja jolla niitä on useita. Lähellä sijaitseva Men to Men (Calle Trajano 38) on yksi alueen kärkipaikoista.

Tasokas hotelli Sevillassa on aivan ytimessä sijaitseva neljän tähden kohtuuhintainen Hotel Rey Alfonso X.

U City Guides esittelee baareja, saunoja ja muuta homoille. Your Gay and Lesbian Place -Facebook-sivusto esittelee kaikenlaista asiaan liittyvää, linkeistä vierailupaikkoihin.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Sevillassa on huippuluokan vanhan musiikin festivaali 22.3 - 11.4 jo ties kuinka monetta kertaa. Pitäisi nostaa oopperan lisäksi tietoihin. /Helena Pulliainen

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti