Pirkanmaa – Vinkkejä ja matkakohteita

Pirkanmaa

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Akaa

Hämeenkyrö

Kyröskosken vesiputous eli Hämeen hälläpyörä ja koskinäytökset

Kyröskoski kuluu samaan suosittujen koskinähtävyyksien sarjaan kuin Imatrankoski. Kyröskoskella veden pudotuskorkeus on 22 metriä, mistä seuraa, että jos Kyröskoski virtaisi vapaana se lukeutuisi myös Suomen korkeimpiin vesiputouksiin. Koskinäytöksiä järjestetään neljä kertaa kesässä, ja ajat selviävät Kyrönkosken voiman sivuilta. Kuohuvaa koskea voi seurata näköalatasanteilta.

Ravintola Pikkumökin lihapullat ja vohvelit

Hurmaavassa miljöössä sijaitseva tunnelmallinen lihapullaravintola, josta toisin kuin nimestä voisi ajatella, saa myös kasvisruokaa. Toukokuun 2021 alussa avataan myös vohvelikahvila, josta voi käydä ostamassa suolaisia ja makeita vohveleita. Arkipäivinä täällä tarjotaan lounasta ja viikonloppuisin ruokaa erikoismenusta. Säiden ollessa suotuisia, herkutella voi myös koronaturvallisesti ulkona. Tunnelman takaavat iloiset pikkumökkiläiset. :)

Ikaalinen

Juupajoki

Kangasala

Vehoniemen automuseo

Tämä 1983 perustettu museo on ajoneuvoista kiinnostuneiden suosikkipaikka. Siellä voi voi tutustua museon omien ja Sallisen suvun kokoelmien lisäksi yksittäisten harrastajien ajoneuvoihin eri puolita Suomea sekä yhdistysten, ulkomaisten kokoelmien ja museoiden ajoneuvoihin. Museossa on myös vaihtuvia, tietyn teeeman ympärille rakennettuja näyttelyitä.

Kihniö

Pyhäniemi

Padel-kenttä, tenniskenttä, frisbeegolfrata, ravintola Pyhäniemi, pururata, ranta jossa vesiliukumäki järveen.

Kuhmoinen

Lempäälä

Antiikkikahvila ja teehuone Siiri

Kahvila ja keittolounaspaikka 1800-luvun huvilassa, jossa leivonnaisvalikoima rakentuu aina päivän fiiliksen mukaan. Tämä on mahdollista koska kaikki tarjottava leivotaan itse. Herkkupalan ostettuasi (korvapuustit ovat erityisen suosittuja), voit nauttia sen kukkakuvioisia tapetteja hersyvässä ruusukabinetissa, ihaillen järvisalongissa näkymiä Kirkkojärvelle tai takan äärellä takkahuoneessa. Koristeina on runsaasti kukkia, ja jos satut paikalla oikeana päivänä, voit nauttia pianomusiikista.

Mänttä-Vilppula

Nokia (3 vinkkiä)

Nokia DiscGolfPark

12-väyläinen frisbeegolf-rata, jonka väylien pituus vaihtelee 55 ja 155 metrin välillä. Rata sijaitsee Keskusurheilupuistossa Nokian jäähallin ympäristössä ja vaikka se onkin puistomaisessa maastossa, löytyy täältä myös puustoa, joka haastaa epävarmemmat heittäjät. Rataa laajennetaan 18-väyläiseksi.

Iloisen pojan Street food bar

Uniikkeja ja toisinaan järjen rajoja koittelevia mutta aina toimivia makuyhdistelmiä, burgereiden, täytettyjen lettujen ja salaattien muodossa. Miltä kuulostaisi vaikka savuwhiskyburger, lammas-possunkylkiburger, lammaslettu tai hirvenlapaburgeri? Välillä mukana on kuhaa, kanttarelleja, peuraa, mitä lihoja milloinkin on tarjolla. Päivän erikoisena on silloin tällöin mehukkaita ribsejä. Ajankohtaiset spessut kannattaa käydä kokeilemassa, esim. helatorstain helaburger tai vappuaaton wappuburger.

Orivesi

Parkano

Pirkkala

Punkalaidun

Koiramaentalo

Talonpoikaismuseo Yli-Kirran eli Koiramäen talon muodostavat maatalon pihapiiri ja sitä ympäröivä noin neljän hehtaarin laajuinen museoalue. Tällä paikalla, Punkalaitumen Talalan kylässä, on asuttu ja tehty maatalon töitä 1800-luvun alusta lähtien. Umpipihatyyliin rakennettu Yli-Kirra on alkuperäisessä asussaan. Tiettävästi taloa ja tilaa asuttiin aina 1920-luvun viimeisiin vuosiin asti. On suositu paikka ollut aina kun tapahtumia ja maatalousnäytelyt on myös ollut suosituja

Pälkäne

Ruovesi

Sastamala (10 vinkkiä)

Marskin Salonkivaunu / Kiskokabinetti

Marsalkka Mannerheimin talvi- ja jatkosodan aikaan käyttämä junavaunu, jossa hän ruokaili ja kävi neuvotteluja mm. Hitlerin kanssa on nähtävissä ja vierailtavissa ilmaiseksi Sastamalan Kiskokabinetissa. Vaunussa on toiminut kahvila, mutta nykyään se on ainoastaan museokäytössä ja esillä on myös valokuvia em. tapahtumista. Vaunu on auki kesäisin.

Garage Café - Motoristi- ja mobilistikahvila

Aluksi ei ollut mitään muuta kuin vanha bensapumppu, mutta nyt sen ympärille on rakentunut motoristikahvila, jonne toki ovat kaikki muutkin tervetulleita. :) Aika ajoin täällä järjestetään tapahtumia, kuten avoimia bändi-treenejä ja pin up -henkistä toimintaa. Paikan primus motor Penna tekee myös taidokkaita taideteollisia puuesineitä, joista puinen Harrikka on ripustettu sisäänkäynnin yläpuolelle. Katso aukioloajat facebookista.

Tampere (7 vinkkiä)

Rajaportin sauna

Täällä on Suomen parhaat löylyt! Rajaportin sauna on maamme vanhin yleinen sauna, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1906 alkaen. Löylyn luonne täällä vaihtelee päivän edetessä. Kun löyly aluksi on tiukempaa ja kuivaa, iltaa kohti mentäessä se muuttuu lempeämmäksi ja kosteammaksi. Tämä on kertalämmitteiselle kiukaalle ominaista, mikä täällä on kolmen kuution kokoinen ja kivistä muurattu. Ei suihkuja tai muita hömpötyksiä, tämä on aito suomalainen saunakokemus. Tamperetta parhaimmillaan! Kahvio.

Ravintola Kajo

Fine dining -ravintola Kajossa kurotetaan kohti samaa vangitsevaa ilmapiiriä, minkä kokee kun elää huumaavaa iltaa, auringon laskiessa, illan kajossa. Keinoina pohjoisen luonnon omat tarkkaan harkitut maut ja ällistyttävä mielikuvitus raaka-aineiden käytössä. Kajolla on täysin oma tyyli. Se on sekoitus jotain kaikille tuttua, mutta samalla täysin uutta. Mauissa on syvyyttä, lämmintä sydämellisyyttä ja kunnioitusta. Ehdottamasti Tampereen valovoimaisimpia ravintoloita tällä hetkellä.

Urjala

Pruuki Bistro feat Onnellinen

Pruuki Bistro on Nuutajärvellä sijaitseva hyvän mielen lounaskahvila. Tarjolla joka päivä tuoretta munkkia ja pullaa, sekä vitriinissä suolaisia ja makeita herkkuja. Samassa rakennuksessa myös hotelli. Samassa osoitteessa myös muuta nähtävää. Mm lasitaidetta.

Valkeakoski (9 vinkkiä)

Liikennepuisto

Valkeakoskella on monta puuhapaikkaa lapsille ja hyvin suosittu Liikennepuisto on niistä yksi. Puisto on lähinnä suunnattu 4 – 10 -vuotiaille ja täällä lapset pääsevät opettelemaan liikennesääntöjä turvallisesti liikenteen pienoismaailmassa huristellessaan. Lapsille on tarjolla erilaisia polkuautoja ja polkupyöriä. Puisto on maksuton ja avoinna kesäisin: ma-ke 12-18 ja to-pe 10-16.

Apianniemi

Apianniemi on ihan keskustan tuntumassa ja täällä on tekemistä pidemmäksikin aikaa. Mukavan uimarannan naapurissa sijaitsee lasten Seikkailupuisto jonka laguunissa, kiipeilytelineissä, linnoituksissa ja liukuputkissa vierähtää helposti useampi tunti. Ota eväät mukaan tai haukkaa välipalaa rannan kioskista. Valkeakosken Kesäteatteri sijaitsee myös Apianniemellä ja esitysten aikana Seikkailupuisto on suljettu. Puistoon on vapaa pääsy, Aukioloajat vaihtelevat vuodenajan ja tapahtumien mukaan.

Vesilahti (5 vinkkiä)

Tunnelmallinen pizzeria

Persoonallinen ja tunnelmallinen pizzeria, josta saa myös vohveleita. Avoinna pe-su, keväästä syksyyn.

Laukon Kartano

Upea kartanomiljöö, taidetta, esiintyjiä ja ravintola Sijainti: 40 km Tampereelta etelään, Vesilahdella Pyhäjärven rannalla. Helsingistä, Turusta ja Porista alle 2 tuntia.

Virrat

Torisevan Kahvimaja

Lotta Svärd-järjestön 1930- luvulla perustama kahvila, joka on pidetty alkuperäisessä asussaan. Kahvila sijaitsee Alaisen Torisevan rotkojärven yllä siintävällä näköalarinteell. Kahvilan pihaan pääsee ajamaan valtatie 66:lta.

Torisevan Luontopolku

Huima luontopolku kulkee Torisevan rotkojärven kallioseinämän laella, sekä Torisevan metsissä. Matkalla kaksi nuotiopaikkaa, Inkerinkalliolla, ja Lakarilla. Reitin varrella Torisevan Kahvimaja, ja Lakarilla Kitusen Kievari, joista löytyy vessat ja virvokkeita retkeilijöille. Polku alkaa Torisevan Kahvimajan edestä, josta löytyy myös pysäköintipaikka.

Ylöjärvi

Peltomäki Resort (oli Wake Valley / Peltomäki Camping)

Kesästä 2021 alkaen täällä pääsee harrastamaan kaapelivesilautailua (cable wakeboarding), joka on hieman vesishiihtoa muistuttava laji, jossa ei kuitenkaan viiletetä moottoriveneen perässä, vaan kapula kulkee eteenpäin ympyränmuotoista kaapelirataa pitkin. Vähäjärveen rakennettavaa rataa voi samanaikaisesti kiertää useampi henkilö kerrallaan. Vesilautailun lisäksi täällä voi harrastaa muutakin, kuten frisbeegolfia rantalentopalloa ja värikuulasotaa.