Pohjanmaa – Vinkkejä ja matkakohteita

Pohjanmaa

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Kaskinen (4 vinkkiä)

Kaskisten uimaranta

Kiva hiekkaranta suojaisassa merenpoukamassa aivan Mariestrandens Camping -leirintäalueen kupeessa. Sopii lapsillekin. Täällä on laituri ja ulkokäymälä. Leirintäalueen palveluja voi myös käydä kyselemässä.

Marianrannan Leirintäalue (Mariestrandens Camping)

Pieni kävelyetäisyydellä kaupungista sijaitseva leirintäalue, jolta löytyy kaikki palvelut, joita perusyöpyjä tarvitsee. Yhteiskeittiössä voi valmistaa ateriat. Grillipaikalla voi paistaa makkarat. Kahvilasta saa hyvää kahvia ja kakkua. Saunaan pääsee löylyttelemään. Vaikka aika onkin jo näyttänyt täällä hampaitaan, aluetta hoidetaan hyvin ja kaikki toimii. Erittäin ystävällinen henkilökunta, joka jo itsessään on syy tulla tänne. Majoittujat ja heidän toiveet huomioidaan suurella sydämellä.

Korsnäs

Kristiinankaupunki

Kruunupyy

Laihia

Luoto

Tyyneläntonttula

Hei näkemisen arvoinen kohde, 1700luvun 15 rakennusta ja antiikkia kirkkovärdin kahvila ja uniikki tontut käsityönä.

Maalahti

Mustasaari

Björklunds Hemslöjd

Kiva putiikki, joka myy huovutettuja tuotteita, villalankaa, 100% villaneuleita, puutöitä, keramiikkatöitä, pläkkitöitä ja käsityötarvikkeita.

Närpiö (8 vinkkiä)

Linds Kök - Trooppinen kasvihuoneravintola

Ennakkoluulottomia makuyhdistelmiä trooppisten hedelmäpuiden (yli 50 erilaista) katveessa on täällä tarjolla kasvihuonemiljöössä, joka on taitavasti rakennettu ravintolaksi. Oletko jo kokeillut makuhermoja kutkuttavia mansikoita valkosipulin kera? Tai maistuisiko makeasta tomaatista valmistettua pannacotta? Närpiö on maan merkittävin tomaatintuottaja ja täällä tomaatit ovat tärkeä osa ruoanlaittoa. Pisteenä i:n päällä, ruoat höystetään ja koristellaan yli 200 täällä kasvavan syötävän kasvin ja kukan valikoimista saatavista aineksista. Tarkista aukiolo kotisivuilta.

Keskiaikainen kivikirkko ja 150 kirkkotallia

Kun perhekunnat aikoinaan saapuivat kirkkoon, hevoselle ja kärryille piti tietenkin järjestää paikka kirkonmenojen ajaksi. Tätä tarkoitusta varten kirkkojen viereen oli tapana rakentaa pieniä hevosenmentäviä kirkkotalleja. Lähes kaikkialta muualta ne on purettu pois, mutta Närpiössä pieniä punamultaisia talleja seisoo vielä kirkon vieressä rivissä yli 150 kappaletta. Vanhimmat ovat 1700-luvulta, ja tämä on varsin ainutlaatuinen näky. Myös kirkkorakennus ja erillinen kellotapuli ovat hienoja.

Pedersöre

Kulttuuritalo AX

Kunnan keskustan tärkeimpiä rakennuksia, hyvinvointikeskuksen lisäksi kirjasto, apteekki, suosittu lounaskahvila, galleria Bruno (lukusalin yhteydessä), kunnan ilmoitustaulu, Apteekin yhteydessä myös Postin toimipiste.

Pietarsaari (5 vinkkiä)

Nanoq - Arktinen museo

Nanoq on kunnianosoitus arktisten luonnonkansojen kulttuurille. Museossa on esillä arktista taidetta, kalastus- ja metsästysvälineitä, kasveja ja tekstiilejä, Kanadan inuiittien tekemä vuolukivikokoelma, turvemaja, pyyntimaja, kullanhuuhdontakenttä ja paljon muuta. Täällä on myös mahdollista tutustua pohjois- ja etelänavalle suuntautuneisiin tutkimusretkiin ja nähdä minkälaisia varusteita retkikunnat kuljettivat mukanaan. Nanoq on grönlantia ja tarkoittaa jääkarhua. Museo on auki vain kesäisin.

Lillsand eli Pikkuhiekan uimaranta

Lillsand on, nimensä mukaisesti, mukava pieni hiekkaranta. Paikalla on myös kesäkahvila ja kenttä, jolla voi pelata rantalentistä.

Uusikaarlepyy

Vaasa (9 vinkkiä)

Korv-Görans - Bigger is better

Korv-Görans on ympäri maan piirin tunnettu käsite, joka yhdistetään hyvään ruokaan, mukavaan henkilökuntaan ja erityisesti valtaviin annoskokoihin. Hampurilaisen tai kebabin nauttiminen missä tahansa Korv-Göransissa (Pietarsaari, Kokkola, Vaasa tai Tammisaari) todistaa, että grillin lupaus, "Bigger is better" pitää 100% paikkansa.

Käsityöleipomo Aroma

Aroma on pieni, mutta ihanan herkullinen leipomo, jossa leivät leivotaan perinteiseen tapaan juureen. Aroman parasta antia ovatkin hapanjuurileivät, jotka leivotaan kiviuunissa ja voilla leivotut pullat. Kannattaa testata puolukalla maustettuja pullia. Tuotteet vaihtelevat sesogneittain ja niissä käytetään kunkin kauden ominaisia raaka-aineita. Paikka on myös kahvila, jossa tarjotaan Tinto Roasteryn kahveja ja myös raikkaita salaattilounaita.

Vöyri