Pohjois-Karjala – Vinkkejä ja matkakohteita

Kuvituskuva

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Heinävesi

Wirran Wietävä

Kodikas rantakahvila ja majatalo Savonlinna-Kuopio laivareitin varrella, hyvä pysähdyspaikka mennä vaikka jäätelölle. Tunnelmallinen ja iso maalaissauna, yöpymisvaihtoehtoja laiturissa tai esimerkiksi vierashuoneissa ja hirsikodassa

Ilomantsi (5 vinkkiä)

Hotelli Möhkön Rajakartano

Yksilöllinen huoneistohotelli 2 km itärajalta Koitajoen rannalla. 22 vuodepaikkaa ja lisävuoteita. Koronaturvallinen, retkeilyalueita ja luontopolkuja, vesireittejä, kalastusta. Savu- ja rantasauna, Möhkön kulttuuri kokemisen arvoista. Lähi- ja luomuruokaa, spelttiä omilta viljelmiltä. Lämpimästi tervetuloa, myös lemmikeiden kanssa!

Savottakahvila Möhkön Manta

Savottakahvila Möhkön Mantan kesäkahvilassa nautit savotta-ajan tunnelmista ja kahvilan oman keittiön herkuista. Ainutlaatuinen ja tunnelmallinen kahvilamiljöö vanhassa asuntoproomussa Möhkön kylässä, Möhkön ruukin alueella. Kahvila on avoinna touko-elokuussa. Tarkista aukioloajat kotisivuiltamme.

Joensuu (8 vinkkiä)

Ruokaelämys kauniissa ympäristössä

Käytiin nauttimassa iltapalaa ja juomat pubin puolella. Sopii myös kasvissyöjille. Upeiden hirsiseinien sisällä palvelu pelaa.

Botania - Tapahtumapuutarha

Botaniassa troopiikki kohtaa Suomen luonnon tavalla, joka mahdollistaa hengähtämisen hetkeksi ja hiljentymisen ihmettelemään luonnon monimuotoisuutta ja eksotiikkaa. Isoimmassa kasvihuoneessa lentelevät perhoset. Aistit aktivoituvat aistipuutarhassa. Lapset leikkivät lastenpuutarhassa. Kahvilassa voi nauttia herkuista, joiden raaka-aineet tulevat Botanian puutarhasta tai lähituottajilta. Lauantaisin tarjotaan kasvisbrunssi. Talvisin Botanialla on auki talvipuutarha, kesäisin laaja ulkopuutarha.

Juuka

Vuokon kylä

Ystävän vinkistä mentiin kesäretkellä ja olipa kulttuurimaisemaa kerrakseen. Keski-Vuokon kirjasto, kiviaidat ja tsasouna sekä Pyötikön luostarialue hurmasivat meidät. Vuokonjoen kaariholvisillan tarina on myös kiinnostava.

Kitee

Kesälahden pitäjässä Kiteellä

Melontaretkiä ja -koulutuksia, luontoretkiä pyöräillen, potkukelkoilla tai jalkapatikalla. Savusauna ja rantasaunat vuokrattavissa ympäri vuoden, tarjolla myös avantouintia saunojen yhteydessä. Puruvesi-risteilyitä ja kalastusretkiä. Kesälahti sijaitsee kahden puhdasvetisen, upea järven välissä Puruvesi ja Karjalan Pyhäjärvi. Melontaretkillä käydään taputtelemassa rajavyöhyketolppia :)

Sovintola - Kulttuurin, taiteen, käsityön, yhdessä tekemisen ja viihtymisen talo

Sovintola on monipuolinen matkakohde Pohjois-Karjalan eteläosassa Kesälahden pitäjässä. Kulttuuritalo, jonka taidenäyttelyt ovat valtakunnallisestikin merkittäviä. Sovintolassa voit yöpyä, herkutella kahvilan tuotteilla, ostaa kierrätyskirjan matkalukemiseksi, käsityöpuodista löydät paikallisia käsitöitä. Kesäisin voit ihailla 100-vuotiaan puutarhan kukkaloistoa

Kontiolahti

Lieksa (3 vinkkiä)

Monolan aitta

Aino ja Jean Sibeliuksen häämatka suuntautui Pieliselle ja Monolaan Lieksassa Pohjois-Karjalassa kesällä 1892. Monolan häämatka-aitta on ainutlaatuinen kunnostettu kulttuurikohde, jonka luonto ja näkymät Pielisen yli Kolille innoittivat säveltäjämestarin luomistyötä. Sibeliusten häämatkan tunnelmat pääset aistimaan ja kokemaan opastetulla vierailulla Monolassa. Monola-juhlaviikkoa vietetään vuosittain heinäkuun alussa.

Ukko-kolin maisemahissi

Luontokeskus Ukko sijaitsee lähellä Kolin laskettelukeskusta ja täältä voi maisemahissin kanssa lähteä 720 metrin kierrokselle, joka kestää 8 minuuttia, ja jonka aikaa noustaan yli 200 metriä ylemmäs kohti Ukko-Kolin huippua. Matkan aikana aukeavat huimat metsämaisemat ja näkymät Pieliselle. Hissi on kaksipaikkainen vaijeria pitkin kulkeva avoin tuolihissi.

Liperi

Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta

Upeassa Pohjois-Karjalan luonnossa islanninhevosvaelluksia 1h - 3vrk:n eri tasoryhmissä ensikertalaisista kokeneisiin konkareihin.Tallimme ei ole perinteinen ratsastuskoulu, vaan hevosavusteisia palveluja ja islanninhevosvaelluksia tarjoava kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostava sosiaalipedagoginen talli. Toimintaamme yhdistämme luonnon voimauttavan ja eheyttävän vaikutuksen. Kurkkaa lisää kotisivuiltamme ig:heiskalanhoppala, fb:Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta

Artesaanipizzaa puu-uunista!

Herkulliset hapanjuureen leivotut artesaanipizzat paistetaan puu-uunissa. Iso terassi ja upeat maisemat vesistön ääressä! Ennakkovarauksen tekeminen on suositeltavaa, sillä paikka on erittäin suosittu pizzan ystävien keskuudessa.

Nurmes

Hiljentymisen polku

Bomban karjalaiskylästä lähtee muutaman sadan metrin pituinen hiljentymisen polku, joka vie kauniin tsasounan pihapiiriin Pielisen rantaan. Tsasounan avaimen saa lainaan hotellin vastaanotosta. Pitkospuita pitkin on helppo kulkea. Suosittelen vierailua aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin voi nauttia luonnon äänistä.

Bomban talo

Bomban talo itsessään on jo nähtävyys. Suuri hirsirakennus pitää sisällään kesäravintolan, näyttelyitä ja puoteja.

Outokumpu (7 vinkkiä)

Särkiselkä Camping - rentoa retromeininkiä

Särkiselällä majoitut mukavasti kauniissa järvi- ja harjumaisemassa. Alue sijaitsee keskellä Outokummun Erä- ja luontokeskusta, josta löytyy luontopolkuja, Lasten kalapaikka ja 12-järven melontareitti. Asiakkaat otetaan vastaan Kaunisniemen kahvilassa, josta saa paikallisia herkkuja sekä kanootteja ja SUP-lautoja vuokralle. Aluetta hoidetaan vastuullisesti, kunnostaen ja kierrättäen. Avoinna 1.6.-31.8.2021.

Vanha Kaivos

Outokummun kuparikaivos on yli 100 vuotta vanha, ja nykyään seo on muutettu elämyskohteeksi, jossa on paljon nähtävää ja tekemistä. Täällä voi tutustua kaivoksen historiaan ja sisään pääsee myös maanalaisiin tunneleihin. Eniten vierailusta saa irti opastetulla kierroksella, jolloin pääsee myös paikkoihin, joihin muuten ei pääse. Lapsille on kaivosaiheinen teemapuisto, Lasten kaivos, jossa pääsee leikin kautta selvile kaivostoiminnan saloista. Myös ravintola löytyy.

Polvijärvi

Rääkkylä

Karelian polut Rääkkylässä, Saaristo trail ja Savilahti trail fillarilla

Saaristo trail on Oravisalon ja Varpasalon saarten alueella kulkeva retkipyöräteitti. Reitin pituus maksimissaan 50 km. Myös lyhyemmät reitit ovat mahdollisia. Savilahti trail on maastopyöräreitti Rääkkylän kirkonkylän läheisyydessä.

Tohmajärvi

Itärajan Helmi

Eloisa emäntä pyöräyttää sämpylät ja lämmittää saunan ja paljun mäellä. Rantasauna ja saunalautta järjestyy toki myös. Lupa lomailla kiireettä kun emäntä hoitaa.