Tytyrin elämyskaivos

Tytyrin elämyskaivos, valotaidetta

Tytyrin Elämyskaivos Lohjalla on ainutlaatuinen matkailukohde noin 100 metrin syvyydessä. Maan uumenissa oppaan johdolla voi nähdä mainarien käden jäljen ja tuntea menneen ajan kosketuksen. Maan alla aika pysähtyy, historia henkii ja saman aikaisesti kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

Tytyrin kaivoksessa ja Elämyskaivoksessa yhdistyy myös monen osa-alueen huippuosaaminen, turvallisuus, syvyyden tarjoamat ainutlaatuiset yhteiset tilat ja toimintoja ympäröivä jykevä suomalainen maaperä.

Tytyrin Elämyskaivoksessa ollaan ylpeitä mahdollisuudesta tarjota Tytyrin kohteessa Elämyskaivoksen muodossa ympärivuotinen maanalaisen kokemuksen vieraillemme. Tervetuloa syvälle maan uumeniin.

Miten elämyskaivos syntyi

Tytyrin Elämyskaivos on ainutlaatuinen ja monitoimialainen käyntikohde, jossa yhdistyvät kaivosteollisuus, Koneen huippuunsa hiottu teknologiakehitys ja matkailualan tuotekehitys. Tytyristä, kaivos keskellä kaupunkia, on louhittu kalkkia vuodesta 1897 lähtien. Kalkin louhinta jatkuu edelleen Rettigin suvulle kuuluvan Nordkalkin operoimana -370 metrin syvyydessä maan alla.

Yksi louhituista tunnelikokonaisuuksista -110 tasolla avattiin yleisölle kaivosmuseona vuonna 1988. Siitä lähtien, yleisöllä on ollut upea mahdollisuus päästä kokemaan Lohjan kaupungin organisoimana, maanalainen maailma. Pimeyden, kosteuden ja maanalaisten äänien ympäröimänä, kuitenkin turvallisen välimatkan päässä aktiivisesta kaivostyöstä.

Vuonna 1998 hissiyhtiö KONE löysi Lohjalta loistavan tilan maanalaisessa käyttämättömässä kaivoskuilussa testata korkeisiin pilvenpiirtäjiin tarvittavia High-rise -hissejä. Näin siirtyi Tytyriin yli 300 metriä syvään kuiluun, huippuunsa hiottua kansainvälisesti johtavaa hissiteknologiaa ja osaamista. Vuonna 2017 tämä huippu nopea hissi siirtyi Lohjan Kaupungin käyttöön ja samalla kulku 110 tasolle siirtyi pois tehdasalueelta. Tämän myös käyttöön tuli myös uusi vierastupa, näyttelysisältäjä uusittiin ja syntyi uudistettu Tytyrin Elämyskaivos.

Tytyrin kaivoksen historiaa

Kaivostyö sai alkunsa, kun Ruotsin-Suomen kuningas Kustaa Vaasa antoi laamanni Eerik Flemingille vuonna 1542 luvan rautamalmin louhintaan Lohjan Ojamolla. Ojamo mainitaan maamme vanhimpana rautakaivoksena. 1600-1800-luvuilla sen kaltaisia kaivoksia toimi eri puolilla Lohjaa, mutta malmi oli usein köyhää ja huonolaatuista. Ojamolla rautamalmia louhittiin usean otteeseen vuoteen 1862 saakka.

Nykyaikainen vuorityö Lohjalla alkoi 1897, kun kallioperän kalkkikiveä alettiin käyttää hyväksi teollisesti. Särkisalolainen merikapteeni Karl Forsström perusti tuolloin kalkinpolttimon, josta sittemmin kasvoi yksi maamme suurimmista yrityksistä, Oy Lohja Ab. Maan alle siirryttiin osittain 1947, jolloin 110 metrin tasolle rakennettuun murskaamoon pudotettiin avolouhoksesta louhitut kivenjärkäleet murskattavaksi. Kokonaan maanalaiseen kaivuuseen siirryttiin 1956.

Tänään Tytyrissä porataan ja ammutaan 350 metrin syvyydessä. Järven ja osin kaupungin alueiden alla risteilevän käytäväverkoston yhteispituus on yli 60 kilometriä. Tytyrin kaivosmuseo avattiin toukokuussa 1988 kaivoksen entisen johtajan DI Carl Fredrik Bäckströmin idean ja ansiokkaan toiminnan tuloksena.

Tytyrin käytävät risteilevät lähes 400 metrin syvyydessä Lohjanjärven ja kaupungin alla. Käytäväverkolle kertyy mittaa yli 60 kilometriä. Kalkkikiveä Tytyristä on louhittu kohta sadan vuoden ajan parhaimmillaan miljoonan tonnin vuosivauhtia, ja sitä riittää vielä vuosikymmeniksi.

Nykyisin Tytyrin kaivoksen omistaa Nordkalk Oy Ab. Nordkalk on Itämeren alueen johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja. Murskattua, jauhettua, seulottua ja poltettua kalkkikiveä sekä poltettua ja sammutettua kalkkia markkinoidaan Suomessa, Ruotsissa, Baltian maissa ja Puolassa tuotemerkillä Nordkalk. Tytäryhtiön Suomen Karbonaatti Oy:n kautta tuotetaan myös paperipigmenttejä. Tytyrin kaivoksessa toimii myös Koneen hissilaboratorio.

Maanalaiset näyttelyt

Tytyrin Elämyskaivoksen käytävät tarjoavat eksoottiset puitteen taiteen ja tieteen esittämiseen. Vuosien varrella Tytyrissä -110 tasolla on ollut hyvin erilaisia näyttelyjä aina performansseista, kuvataidenäyttelyihin ja valotaideteoksiin. Elämyskaivoksen pysyvät näyttelyt ovat geologiasta ja lohjalaisen kaivostoiminnan historiasta kertovat näyttelyt sekä kaivoslouhoksen luona esitettävä valoteos.

Kiven aika -geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettu geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

Nordkalk –näyttely

Rettig- suvun omistama Nordkalk operoi Tytyrin kalkkikaivoksen kaivostoimintaa. Tytyrin maansisäisen kalkkisuonen on arvioitu kestävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Kaivosyhtiö Nordkalkin näyttelyosuudessa Elämyskaivoksessa perehdytään mm. kalkkikiven erilaisiin käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin.

Kalkkikivi kuuluu osana todella moneen arkipäivän asiaan. Elämyskaivoksessa voi itse louhia pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä matkamuistoksi. Tytyrin kaivoksesta pumpataan iso osa pohjavettä lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja vahva ilmankosteus ovatkin pysyvä osa maanalaista tunnelistoa. Lisäksi Elämyskaivoksessa on nähtävillä useita kaivoksen käytöstä poisjääneitä kaivostyökoneita ja työkaluja.

Kaivoslouhoksen valoteokset

Maanalainen valo- ja musiikkiesitys on yksi opastetun kierroksen kohokohdista. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää. Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström.

Jean Sibeliuksen Finlandia johdattaa suomalaisuuden syville juurille yli 8 minuutin ajan kestävässä esityksessä. Finlandian tarina on upeasti koettavissa vaihtuvien värien ja musiikin voimakkuuden vaihdellessa louhoksen seinämillä.

Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Vuorenpeikkojen tanssi sopii reilun kahden minuutin esityksenä hyvin vaikkapa nuorempien vierailijoiden ryhmille iloisena värivalojen ja monien tunteman tutun musiikin myötä.

Amorphis –yhtyeen kappale From the heaven of my heart. Amorphis –yhtyeen solistina on lohjalainen Tomi Joutsen ja kappaleen sanat on kirjoittanut sammattilainen taiteilija Pekka Kainulainen. Kappaleessa on vaikutteita mm. Kalevalasta.

Opastetut kierrokset

Tytyrin Elämyskaivoksessa turvallisuus on erityisen tärkeää, kaikilla alhaalla vierailevilla on esimerkiksi oltava kypärä päässä, eikä maan alle pääse vierailulle ilman koulutettua opasta. Siksipä kaikki vierailut Elämyskaivoksessa ovat erilaisia opastettuja kierroksia. Valittavana on Elämyskaivoksen yleisökierros, jossa Oppaan johdolla tutustutaan Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen, ja valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa. Kaikki kierrokset huipentuvat valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla. Elämyskaivoksen yleisökierroksen lisäksi maan alle pääsee mm. Geologisilla kierroksilla, Tytyrin Tyyra –kierroksilla sekä hurjan hauskoja Halloween kierroksilla.

Geologinen kierros

Geologinen kierros koostuu GTK:n kanssa yhteistyössä tehdyn geologisen näyttelykokonaisuuden teemoista. Kierroksella käydään läpi mm. Veiksel jääkausi mammutteineen, Salpausselkien synty, järvi ja merivaiheet, Etelä- Suomen kallioperän ja Tytyrin kalkkikiven synty sekä Suomen kallioperän kehityksen kannalta olennaiset tapahtumat.

Kierroksen aikana tutustutaan myös kivilajien ja mineraalien teoriaan, nähdään Etelä-Suomen kallioperään kuuluvia kivilajeja sekä kuullaan Tytyrin ja Lohja kaivoshistoriasta. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Lasten geologinen kierros

Lasten geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin saavutuksiin.

Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpisteillä. Tehtävinä on kullanhuuhdontaa, korukivien etsintää sekä kalkkikiven murskaamista. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Lasten kaivos ja Tytyrin Tyyra -kierros

Tytyrin Elämyskaivos on aina kiehtonut myös lapsivieraita. Kaivoksen maanalainen ympäristö on jo itsessään jännittävä ja vilkkaan mielikuvituksen saattelemana siellä voi helposti nähdä vuorenpeikon vilahtavan pimeissä koloissa. Elämyskaivoksessa on nyt ihan omat yleisökierrokset, joissa on huomioitu perheen pienimmät vierailijat. Kierroksella pääsee touhuamaan kaivokseen sopivissa aktiviteeteissa, kuten kokeilemalla omien voimien riittävyyttä kalkkikiven pilkkomiseen.

Lastenkaivokseen pääset tutustumaan myös sadunkeinoin Tytyrin Tyyra -teemakierroksilla. Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa pääset Tytyrissä näkemään pienen pilkahduksen myös Tyyran maailmasta. Miltä tuntuu kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi.

Tilaisuudet ja tapahtumat maan alla

Maan alla Tytyrin Elämyskaivoksessa on ainutlaatuinen juhlatila, Tytyri-sali, jossa salaisimmatkin kokoukset pysyvät kiven sisällä. Tytyri-sali tarjoaa ainutlaatuiset tilat 100 hengelle kokouksista, perhejuhliin ja unohtumattomiin illanviettoihin. Tytyri-salissa on vuosien varrella vietetty lukuisia juhlia, joista mieleen ovat painuneet Muru Pop down –ravintolaillat, Meidän aika – näytelmä sekä Jessican ja Guyn häät.

Tytyrin Elämyskaivoksessa koettiin rakkaudentäyteisiä hetkiä, kun Lohjan kaupungin ja Radio Novan hääkampanjan voittajapariskunta, Jessica Räty ja Guy Saar astelivat Lohjan kaupunginorkesterin esittämän häämarssin tahdissa vihittäväksi. Ilta huipentui vihkimistilaisuuteen Tytyrin Elämyskaivoksen tiloissa ja hääjuhlaan – 100 metrin syvyydessä!

Miten tytyrin elämyskaivokseen pääsee

Tytyrin Elämyskaivokseen on helppo tulla, sillä kohde sijaitsee Lohjan keskustassa, lähellä Helsinki-Turku moottoritien liittymää, reilun 30min ajomatkan päässä Helsingistä ja reilun tunnin matkan päässä Turusta. Tytyrin Elämyskaivos on avoinna ympäri vuoden, muutaman viikon huoltotaukoa lukuun ottamatta ja alas kaivokseen pääsee oppaan johdolla, joten aikataulutettujen yleisökierrosten mukana tai varaamalla ajan omalle ryhmäkierrokselle tai tilaisuudelle Tytyri-salissa.

Yhteystiedot

tytyrielamyskaivos.fi
Kuilukatu 42, 08100 Lohja
tourist(a)lohja.fi
044 369 1309
Facebook.com/tytyrielamyskaivos
Instagram.com/tytyrielamyskaivos
Liput: nt.fi/visitlohja