Matkaile Suomessa: Kolme erilaista ja uutta ideaa lomallesi Suomessa

Maisema Puumalasta, Suomi

Jos koronasta pitää löytää jotain hyvää, on se ainakin minulle ollut erinomainen muistutus siitä, kuinka paljon Suomella on tarjottavaa matkailijalle läpi vuoden. Tarjolla on useita hienoja vähemmän tunnettuja kaupunkikohteita mm. Itä-Suomessa, mutta toisaalta myös idyllisiä ruukkeja, joiden historia ja tunnelma hurmaa kävijät, olit sitten liikkeellä talvilomalla tai kesälomalla. Myöskään taiteen ystävät eivät jää Suomessa nuolemaan näppejään: upeita taidemuseoita löytyy ympäri Suomea, ja paljon myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Tässä artikkelissa esittelen kolme hyvin erilaista ideaa seuraavalle lomallesi Suomessa, keskittyen erityisesti niihin vähän vähemmän tunnettuihin kohteisiin: Historiallinen loma Etelä-Suomen ruukeissa, Luontoa ja häikäiseviä maisemia Itä-Suomen kaupungeissa ja Taidetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukin tunnelma Kymijoen äärellä hurmaa matkailijan

Historian havinaa, kulttuuria ja idyllistä tunnelmaa vanhoissa ruukkikylissä

Useat ruukit, eli vanhat teolliset metallituotannon yksiköt, ovat nousseet viime vuosina uuteen kukoistukseen matkailutoiminnan vauhdittamina. Vanhoja ruukinkartanoita on kunnostettu sekä museoiksi että majoituskäyttöön, ja ruukkikylien muut rakennukset ovat löytäneet uuden tarkoituksensa kahviloiden, majatalojen ja käsityöläisputiikkien koteina.

Monen ruukkialueen kunnostamisen takana on yksittäisten ihmisten tai sukujen pitkäjänteinen työ, kuten Mathildedalissa, Mustiossa ja Noormakussa. Myös pitkään jatkunut teollinen toiminta mm. Fiskarsissa on edesauttanut ruukkialueiden säilymistä.

Ruukkialueet toimivat täydellisesti yhden tai muutaman yön pituisille lomille, toki joistain löytyy lähialueilta luontoa ja nähtävää vaikka viikoksikin, kuten mm. Ahlströmin ruukista Noormakussa, joka toimii myös erinomaisena majapaikkana koko Porin seudun ja Yyterin tutkimiseen.

Alla suosituksia erilaisista ruukkikohteista Suomessa:

Mathildedal: Idyllinen ruukkialue meren äärellä Salon saaristossa. Herkuttele suklaalla, ihaile laamoja, nauti Teijon alueen luontopoluista.

Fiskars: Tunnetuin ruukkialue, eikä suotta. Useita kivoja ravintoloita, majoitusta, ja kymmeniä käsityöputiikkeja Raaseporin kunnassa tunnin matkan päässä Helsingistä länteen.

Strömfors: Upeita erinomaisessa kunnossa olevia ruukkirakennuksia hienoissa maisemissa Kymijoen äärellä. Tutustu Kymijoen luontoon ja vieraile museossa ja ravintoloissa.

Noormarkku: Upean Ahlströmin ruukkialueen kartanon alueella majoitut upeasti kartanon tunnelmassa sekä löydät paljon nähtävää, mukaan lukien Alvar Aallon arkkitehtuuria.

Kauttua: Tällä Ahlströmin toisella hyvin säilyneellä ruukkialueella Eurassa pääset ihailemaan kauniin alueen ja kartanon lisäksi myös Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Mustio: Mustion linna on tunnettu erityisesti vanhana upeana kartanohotellina ja ravintolana, mutta on itse asiassa kokonainen kaunis ruukkialue. Kohokohta on maksullinen esittelykierros vanhassa päärakennuksessa sen kiehtovaan historiaan tutustuen.

Voit lukea lisää ruukeista ja niiden historiasta Suomessa Matkaile Suomessa -sivuston Suomen ruukit -artikkelista.

Halkosaari
Auringonalasku Lappeenrannan Halkosaaressa.

Itä-Suomen kaupungit: upeaa luontoa, historiaa ja tekemistä erityisesti lapsiperheille

Itä-Suomen kaupunkeja yhdistää yksi selkeä asia: upeat kansallismaisemat Saimaan rannalla. Muuten kaupungeilla on kuitenkin kullakin omat erityispiirteensä ja vetonaulansa matkailijoille.

Savonlinnan ykkösnähtävyys on tietenkin Olavinlinna. Linnan ihailua ei todellakaan kannata rajata linnan ulkopuolelle vaan tutustua myös sisätiloihin. Vierailuun Savonlinnassa kannattaa tietenkin yhdistää myös muikuilla herkuttelu torilla ja risteily Saimaalla.

Lappeenrannan tunnetuin vetonaula erityisesti kesäisin on tietenkin upeat hiekkaveistokset. Kaupungilla on kuitenkin myös paljon muuta tarjottavaa: miten olisi yöpyminen todella tunnelmallisessa vanhaan kasarmirakennukseen rakennetussa Hotelli Rakuunassa? Tai kahvihetki Suomen parhaaksi kahvipaahtimoksi valitussa Lehmus Roasteryssa. Lapsiperheet nauttivat lisäksi myös Myllysaaren seikkailu- ja perhepuistosta.

Imatralla matkailijaa hemmotellaan upeilla koskimaisemilla ja mahdollisuudella majoittua linnamaisessa Valtionhotellissa. Retken Imatralle täydentää ihanasti tietenkin myös herkutteluhetki joissain ihanista konditorioista.

Punkaharjun maisemia kuvatessa sanat eivät kerta kaikkiaan riitä kuvaamaan niiden upeutta. Täällä voit myös yöpyä ihanasti kunnostetussa Hotelli Punkaharjussa, joka tarjoaa myös herkullista ruokaa. Ja Suomen Metsämuseo Lusto on ehdoton kohde koko perheelle!

Parikkalan tunnetuin kohde on patsaspuisto, jollaista en ole nähnyt missään muualla maailmassa. Paikka on kerrassaan unohtumaton, ja sadat erilaisissa jooga-asennoissa olevat patsaat ovat todella kiehtovia. Ja joidenkin mukaan jopa ehkä hiukan pelottavia?

Lisää vinkkejä näihin Itä-Suomen kaupunkeihin löydät täältä.

Taidetta Sara Hildenin taidemuseossa
Sara Hildenin museo hurmaa kerta toisensa jälkeen.

Huikeat taidekohteet pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Museokortti on minusta ehkä paras matkailutuote, joka on Suomessa lanseerattu. Se ei ainoastaan tee museoissa vierailusta edullisempaa, mutta on ainakin minua auttanut löytämään laajan kulttuuri-, museo- ja taidetarjonnan eri puolilla Suomea.

Mutta minne Museokortilla sitten kannattaa suunnata? No ainakin nämä taidemuseot ovat erinomaisia kohteita, ja mikä parasta vievät matkailijan pois pahimmasta ihmisvilinästä ja tutustumaan kohteisiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Serlachius-museo Mänttä-Vilppulassa koostuu kahdesta erillisestä museosta, Mäntän keskustan Gustaf'sta ja Mäntän ja Vilppulan väliin sijoittuvasta Göstasta. Tarjolla on sekä nykytaidetta että vanhan kartanon puolella upeita klassikoita. Suomen kuuluisimpia maalauksia "keskellä metsää".

Sara Hildénin taidemuseo Tampereen Särkänniemessä on kuulu hienoista kokoelmistaan ja kiinnostavista näyttelyistään, ja myös tarina museon perustajasta Sara Hildénistä on mielenkiintoinen. Täällä taidenautinnot ovat todellakin taattuja.

Turun Taidemuseossa sijaitsee yllättävän moni tunnettu maalaus, esimerkiksi Gallen-Kallelan "Akka ja kissa". Museossa on myös vaikuttavia vaihtuvia näyttelyitä ja myös mäen päällä sijaitseva museorakennus on hieno, heti palaakin muistoihin edellinen käyntini museossa kauniina kesäpäivänä.

Keravan taidemuseo Sinkka on myös todellinen yllättäjä. On hämmentävää, miten tämä pieni nykytaiteeseen panostava museo toistuvasti järjestää upeita näyttelyitä. Kesäaikana kannattaa muuten ottaa fillari mukaan ja lähteä kiertämään Tuusulanjärven museoita.

Lisää näistä museoista voit lukea Taidemuseot pääkaupunkiseudun ulkopuolella -artikkelista.

Kaipaatko lisää vinkkejä?

Toivottavasti onnistuin tarjoilemaan sinulle lisää ideoita matkailuun kotimaassa. Jos kuitenkin kaipaat lisää vinkkejä tai kaipaat esimerkiksi hotelli- tai ravintolavinkkejä mainittuihin kohteisiin, kannattaa kurkata vinkit Matkaile Suomessa– sivustolta.

Tekstin kirjoittaja: Taru, aktiivinen maailman- ja Suomen matkaaja, ilmaisen matkapäiväkirjasovellus Wowandersin ja kotimaan matkavinkkejä tarjoavan Matkaile Suomessa -sivuston perustaja.