Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi satamassa
Viking Line saapuu Södermalmissa sijaitsevaan Stadsgården-satamaan, josta on mahdollista siirtyä laivabusseilla Cityterminalen-asemalle.

Saapuminen Tukholmaan ja siirtyminen satamista ja asemilta muualle kaupunkiin tai Ruotsiin

Ruotsiin Suomesta saapuvat lautat, joista vastaavat Viking Line ja Tallink-Silja, saapuvat eri puolille ydinkeskustaa, ja kummastakin on suhteellisen helppoa mutta ei täysin vaivatonta tai edullista siirtyä nopeasti julkisilla tai taksilla keskustaan. Nykyään Turusta kuten myös Naantalista saapuvat lautat saattavatkin mennä Kapellskärin satamaan, josta on helpoin autolla siirtyä Tukholmaan tai muualle Ruotsiin. Tukholman eteläpuolella on myös Nynäshamnin satama, josta on melko nopea ja täysin vaivaton junayhteys Tukholman päärautatieasemalle.

Jos Tukholmaan saapuu lentäen, mikä kalliiden laivakyytien takia on entistä parempi ratkaisu, on Arlandan lentoasema se, jolle useimmat koneet laskeutuvat. Sieltä on bussilla tai junalla helppo siirtyä muualle kaupunkiin. Tukholman ympäristössä on muitakin lentoasemia, joista Skavstaan laskeutuu jonkin verran koneita.

Tukholman rautatie- ja linja-autoasemat, joille myös lentokenttäjunat, lentokenttäbussit ja bussit satamasta saapuvat, sijaitsevat Tukholman vilkkaimman metroaseman yhteydessä, noin puolen kilometrin päässä kaupungin keskusaukiosta, Sergels torgista.

Saapuminen Viking Linen terminaalille

Viking Line saapuu Södermalmissa sijaitsevaan Stadsgården-satamaan, mistä on reilun kilometrin matka Slussenin metroasemalle rantaa pitkin, tai sitten ehkä hivenen lyhyempi mutta mäkisempi reitti Folkungagatania pitkin Medborgarplatsen-aukiolla sijaitsevalle metroasemalle. Matkan voi kulkea kävellen tai taksilla, mutta tämä on melko pitkä reitti ja pitää kävellä hyvin aikaisin aamulla.

Mahdollista on siirtyä laivabusseilla Cityterminalen-asemalle, joka on kaupungin linja-autoasema ja jonka yhteydessä on T-Centralen -metroasema. Takaisinpäin laivabussit lähtevät Cityterminalenista ja palaavat alkuillasta samaa reittiä muutaman kerran ennen lauttojen lähtöä. Lipun (6,5 €) voi ostaa laivan neuvonnasta tai sitten vain luottokortilla bussista. Busseilla 8–17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin ja alle 6-vuotiaat, joita voi olla samassa porukassa kaksi, saavat matkustaa ilmaiseksi.

Takaisin terminaalille tullessa paras ratkaisu etenkin kokeneille matkustajille on bussilinja 53, joka kulkee Vasastadenin läpi ohi Odenplanin, päärautatieaseman edestä (pysäkki: Centralen) ja Slussenin kautta Viking Linen terminaalin eteen. Pysäkki on nimeltään Londonviadukten, ja bussilla voi matkata ilman erityistä maksua, jos käytössä on 24 tunnin kortti tai sitä kauemmin voimassa oleva SL:n matkakortti. Tietoa lipuista saa SL:n verkkosivuilta., ja niin halutessaan hintavan mutta Vikingin bussia halvemman yhden matkan lipun saa lähilukuominaisuudella tai puhelimella ostettua kuskilta.

Siirtyminen Tallink-Siljan terminaalilta muualle

Tallink-Siljan laivat saapuvat Värtahamnenin terminaaliin, Gärdet-kaupunginosaan, reilun puolen kilometrin päähän Gärdetin metroasemasta, jolta on vain muutaman minuutin matka kaupungin ydinkeskustaan metrolla. Jos metrolla mielii tehdä useampia matkoja, kannattaa harkita päiväkortin tai sitä pidempään voimassa olevan SL:n matkakortin ostamista kioskilta tai asemalta ennen ensimmäisen matkan tekemistä. Lipun metroon saa aseman automaateista ja kioskeista. Jos haluaa vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun, kannattaa ostaa kortti ja sille niin monta päivää kuin tuntuu tarpeelliselta. Muut liput ovat suhteessa päivälippuun melko hintavia, mutta yksittäisiä lippuja on helppo ostella lähilukuominaisuudella tai puhelimella automaateista.

Siljan terminaalilta on helppo kulkea viitoitettua reittiä pitkin metroasemalle, eikä matkalla ole mitään mäkiä, vaan suuri osa siitä hoituu tunnelia pitkin sisätiloissa. Mahdollista on myös ostaa huomattavasti hintavampia bussilippu Merrisor-bussiin, joka vie terminaalilta ytimen bussiasemalle, jolta on alle kilometrin matka Sergelintorille.

Taksilla Vikingin ja Siljan terminaaleilta muualle kaupunkiin

Taksilla pääsee kummastakin terminaalista huoletta minnepäin kaupunkia tahansa. Matka terminaalilta jonnekin T-Centralen-metroaseman tienoille maksaa viikonpäivän ja kellonajan mukaan noin 15 euroa. Siljan terminaalilta taksi on huomattavasti nopeampi kuin metro, mutta Vikingin terminaalilta taksi ei ole paljon bussia nopeampi matkustusmuoto.

Siirtyminen Kapellskärin satamasta muualle

Kapellskärin satama sijaitsee 90 kilometrin päässä Tukholmasta pohjoiseen. Sinne saapuu lähinnä autolauttoja Naantalista, mutta sinne saapuu ajoittain muitakin aluksia, jotka lähtevät Turusta. Sinne saapuvat myös Viron Paldiskista lähtevät rahtilaivat, joiden kyydissä voi auton tai moottoripyörän kanssa matkustaa Ruotsiin.

Useimmat saapuvat Kapellskärin oman auton kanssa, ja näin sieltä vain pitää suunnistaa sinne minne on menossakin. Viking Linen sivuilla on asiaa siitä miten Kapellskärsin satamaan pääsee ja myös miten sieltä pääsee muualle.

Jos Kapellskäriin saapuu ilman kulkuneuvoa, voi sieltä bussilla siirtyä muualle, kuten Tukholmaan. Aikataulut ja pysäkit selviävät verkkosivuilta.

Jos haluaa siirtyä jonnekin taksilla, sellainen pitää tilata etukäteen ja sellaisella minnekään kulkeminen muodostuu hintavaksi kyydiksi.

Siirtyminen Nynäshamnin satamasta Tukholmaan

Puolasta ja joistain muistakin maista tulee laivoja Nynäshamniin, joka on Tukholman eteläpuolella. Sieltä on matkaa Tukholmaan, mutta SJ:n operoimat junat tulevat sieltä pari kertaa tunnissa ja nopeimmillaan noin tunnissa päärautatieasemalle ja matka maksaa noin 44 kruunua suuntaansa. Rautatieasema on aivan laivaterminaalin vieressä.

Arlanda Express (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Arlandan lentoasemalta nopein tapa siirtyä keskustaan Centralstationen-rautatieasemalle on nykyisin Arlanda Express-juna.

Siirtyminen Arlandan lentoasemalta keskustaan

Arlandan lentoasema (ARN) sijaitsee 20–45 minuutin matkan päässä Tukholman ydinkeskustasta. Sinne voi siirtyä nopealla junalla, Cityterminalenista lähtevällä bussilla tai taksilla Tukholmasta.

Arlanda Express

Nopein tapa siirtyä keskustaan Centralstationen-rautatieasemalle on Arlanda Express-juna, joka kulkee välin 18 minuutissa 10–15 minuutin välein. Matka maksaa 299 kruunua suuntaansa, ja edestakaisen matkan saa hivenen edullisemmin kuin kaksi yhdensuuntaista matkaa. Lippuja voi varata verkkosivuilta etukäteen, tai ne voi hyvin ostaa paikan päällä tiskiltä tai automaatista. Jos lipun ostaa etukäteen, on se voimassa molempiin suuntiin ostoshetkestä 90 vuorokautta, joten etukäteen ei tarvitse valita tiettyä lähtöaikaa.

Linja-auto

Flygbussarna-bussit lähtevät kentältä 20 minuutin välein, matka kestää noin 45 minuuttia ja maksaa normaalisti 199 kruunua suuntaansa. Edestakainen matka maksaa 20 % vähemmän kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Lippu kannattaa ostaa etukäteen verkkosivuilta, jolloin se on voimassa 90 vuorokautta molempiin suuntiin. Sellaista ei kannata ostaa vasta ennen bussiin nousemista, sillä busseihin on joskus liikaa menijöitä. Ostamalla lipun bussiin etukäteen ja tulemalla paikalle pian edellisen bussin lähdön jälkeen voi kaikkein vilkkaimpinakin aikoina varmistaa sen, ettei myöhästy bussista, mikä on paluumatkalla erittäin tärkeää. Paluumatkalla bussia kannattaa odotella Cityterminalenin sisäpuolella portin vieressä, eivätkä ovet aukea ennen kuin bussi saapuu paikalle.

Paikallisjuna

Edullisin tapa siirtyä Arlandan ja keskustan väli on kulkea terminaalien 4 ja 5 välissä olevalta Skycity-asemalta paikallisjunalinjalla 40, joka kulkee toiseen suuntaan Uppsalaan ja toiseen Odenplanin kautta päärautatieasemalle (Stockholm City). Matkan voi ajatella kestävän lentoasemalta päärautatieasemalle noin 40 minuuttia. Matkan voi tehdä SL:n päiväkortilla tai sitä kauemmin voimassa olevalla kortilla ilman lisämaksua, joten tällainen kannattaa ostaa heti lentoasemalla.

Taksi

Arlandasta voi siirtyä taksilla minne sitten haluaakin, ja takseilla on kiinteitä hintoja lentoaseman ja ytimen välillä. Suositeltu maksimihinta korkeintaan 4 hengelle on 695 kruunua, mutta osa yhtiöistä tekee matkan tätä vähän halvemmalla ja osa ottaa enemmän, sillä takseille ei ole kuin hintasuosituksia. Nopeimmillaan matka voi kestää 35 minuuttia, mutta paljon riippuu kellonajasta ja siitä mihin tarkalleen ottaen on menossa.

Jonkin verran lisää asiaa takseista on lentoaseman sivuilla.

Siirtyminen Skavstan lentoasemalta keskustaan

Halpalentoyhtiöt kuten Ryanair ja Wizzair käyttävät Skavstan lentoasemaa, joka on kaukana Tukholman eteläpuolella. Sieltä on 100 kilometrin matka Tukholman keskustaan, ja sieltä voi suoraan matkustaa muihin Ruotsin kaupunkeihin, kuten Nyköpingiin.

Helpoin ja kallein tapa siirtyä Skavstasta keskustaan ovat Flygbussarna-lentokenttäbussit, jotka kulkevat Tukholmaan 80 minuutissa. Busseihin voi myös ostaa lipun Linköpingiin tai Norrköpingiin, ja Tukholman Cityterminaleniin suuntaava bussi pysähtyy tarvittaessa matkan varrella, jos haluaa jäädä kyydistä pois ennen keskustaa esimerkiksi Södertäljessä. Yhdensuuntainen aikuisten lippu, joka on ostohetkestä voimassa kolme kuukautta kumpaan tahansa suuntaan, maksaa 219 kruunua, ja sivuilta voi ladata puhelimelle tai tabletille sovelluksen, jolla lippua voi säilyttää. Kuten muihinkin tämän yhtiön busseihin 8–17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin, alle 8-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi ja 18-vuotiaat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Siirtyminen muilta lentoasemilta keskustaan

Jos saapuu jostakin syystä Bromman tai Västeråsin lentoaseman kautta, pääsee niistä kummastakin Flygbussarna-busseilla keskustaan.

Rautateitse Tukholmaan

Tukholman rautatieasema eli Stockholms Centralstation, joka tunnetaan myös nimellä Stockholm City sijaitsee T-Centralen-metroaseman yhteydessä ja samassa korttelissa kuin Cityterminalen. Jos asemalle saapuu esimerkiksi Arlandan lentokenttäjunalla, on äärimmäisen helppo siirtyä kohti kaikkia metrolinjoja ja muitakin liikennevälineitä, kuten ratikkalinjaa 7, joka kulkee Nybroplanin kautta Östermalmin ohi Djurgårdeniin. Asemalla tunnelissa kohti Sergels torgia kulkiessa on säilytyslokeroita, mutta ne ovat hintavia. Yksi tunti maksaa enemmän kuin Helsingin rautatieasemalla maksaa kokonainen vuorokausi, mutta pluspuolena on se, että lokeron voi maksaa kortilla.

Linja-autolla Tukholmaan

Tukholman linja-autoasema, jolta saapuvat paitsi kaukolinjojen bussit muualta Ruotsista myös muualta Euroopasta, sijaitsee rautatieaseman kanssa samoissa kortteleissa. Cityterminalen on myös paikka, jonne saapuvat linja-autot satamasta, lentokenttäbussit ja kaikki muutkin julkiset bussikyydit. Asemalla on erilaisia palveluita kuten kahviloita, ja siellä on lokeroita, joihin voi laittaa tavarat. Niiden kanssa kuitenkin kannattaa olla tarkkana, sillä ne laskuttavat joka tunnilta ja ovat äärimmäisen hintavia. Esimerkiksi kuusi tuntia säilytyksessä maksaa lähes 30 euroa.

Linja-autoasemalta on tunnelia pitkin yhteys päärautatieasemalle ja T-centralen metroasemalle, jonka kautta kulkevat kaikki metrolinjat. Jonkin matkan päästä Klarabergsgatanilta kulkee uudehko kaupunkiratikka, ja linja 7 kulkee Åhlensin edustalta Hamngatania pitkin Nybroplanille, Strandvägenille ja Djurgårdeniin, jos majapaikka tai muu määränpää on tällä suunnalla.

Teksti: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kuinka päästä Statsgårdeniin?
Miksi ihmeessä Tukholman kaupunki ja Viking Line eivät pääse sopimukseen kunnon ajo-opasteista Statsgårdenin lauttarantaan E4-teiltä (etelä/pohjoinen). Samaan ongelmaan olen törmännyt jo 15 vuoden ajan, olipa navigaattorina sitten kuinka kokenut kartturi tai mekaaninen laite tahansa. Useamman kerran olemme joutuneet pyytämään taksia ohjaamaan meidät perille ehtiäksemme lauttaan.
Koska Värtahamnetiin, eli Silja/Talinkin terminaaliin on selkeämmät opasteet, olemme viime vuosina suosineet tätä yhtiötä moottoripyöräretkillämme Eurooppaan ja takaisin.
/Jaakko Oulusta

Kuinka paljon maksaa taxi Tukholman laivasatamasta (Stadsgården Tegelvikshamn) Elite palace hotelliin? Hotelli sijaitsee Tukholman Vasastanissa (Sankt Eriksgatan 115, 113 43 Stockholm) tai paljonko maksaisi bussi samaan paikkaan? Mistä bussi lähtee satamassa? Google maps näytti, että bussi 53 menisi tuonne? Tai mitä julkista kannattaisi käyttää niin että ei tarvitsisi hirveästi kävellä. Kiitos vastauksesta. /Maire
Vastaus: bussi satamasta keskustaan on tosi helppo. Muistaa vaan ostaa lipun etukäteen (vaikka automaatista tai kioskilta paikanpäältä). Taksien hintakilpailu on vapaata, joten kannattaa katsoa etukäteen taksa ikkunasta.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti