Booking.com
Lentokenttäjuna (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Varsovan lentoasemalta on helppoa ja edullista siirtyä junalla keskustaan. Junat kulkevat 10–15 minuutin välein, ja lippuja saa automaateista sekä asemalta että junista.

Varsovan-matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan millä keinoin Varsovan lentoasemalta pääsee etenemään kohti kaupungin muita osia. Lisäksi luodaan katsaus erilaisiin lomavaihtoehtoihin, matkojen hintoihin ja kaikenlaiseen muuhun mitä Varsovaan matkustavan on hyvä ottaa huomioon.

Siirtyminen Chopin-lentoasemalta keskustaan

Warsaw Chopin Airport eli Varsovan suurin lentoasema [kartalla] sijaitsee alle 10 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Siellä on vuodesta 2010 lähtien ollut vain yksi terminaali eli Terminal A, joka on jakautunut kahteen osaan. Sieltä pääsee nopeasti ja edullisesti muualle kaupunkiin junalla, linja-autolla tai taksilla.

Junalla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Varsovan lentoasemalta on helppoa ja edullista siirtyä junalla keskustaan. Junat lähtevät terminaalin edestä, ja valittavana on 3 eri junaa: KLM, S2 ja S3. Näiden lisäksi S30-juna aloittaa toimintansa lähiaikoina, ja tästä verkkosivut kertovat aikanaan lisää.

Junat kulkevat 10–15 minuutin välein, ja lippuja saa automaateista sekä asemalta että junista. S2 ja S3 ovat ZTM:n eli Varsovan julkisesta liikenteestä vastaavan yhtiön alaisuudessa, ja niitä käyttävät voivat myös matkustaa 24 tuntia voimassa olevilla lipuilla. Matka ydinkeskustaan kestää noin 20 minuuttia ja maksaa euron tietämissä S2- ja S3-junilla, KLM-junilla vähän enemmän.

S2-juna kulkee vähän eri reittiä kuin S3, ja verkkosivuilta on hyvä katsella niiden reittejä sen mukaan, mihin tarkalleen on menossa. Verkkosivuilta voi nähdä sekä tarkat reitit että aikataulut, ja kaikki junat kulkevat joko päärautatieaseman kautta tai sitten hyvin läheltä sitä. Junat kulkevat lentoasemalta keskustaan noin klo 6–23.

Kaikki julkisen liikenteen liput ovat voimassa ensimmäistä leimauksesta, ja yhdellä normaalilla lipulla voi matkustaa 75 minuuttia ja päivälipulla 24 tuntia leimauksesta.

Linja-autolla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Verkkosivuilta voi nähdä kartan, jolla lentoaseman uusi 21 pysäkin bussiasema on, ja Perinteinen kyyti lentoasemalta muualle kaupunkiin on ollut linja-auto, ja nykyään kulkee useita eri linjoja, joilla voi päästä eri puolille Varsovaa. Lipun voi ostaa kioskilta, kuskilta tai sitten bussin sisällä olevasta automaatista. Myös monilla pysäkeillä on automaatteja, joista saa lippuja, ja busseista vastaa ZTM, joten niihin käyvät 24 tunnin liput ja muut muihinkin julkisiin kulkuneuvoihin käyvät liput. linja-autoista kätevin on ehdottomasti numero 175, joka menee hyvin lähelle vanhaakaupunkia, aukiolle nimeltään plac Piłsudskiego [kartalla]. Tämä linja liikkuu valtaosan ajasta 7 minuutin välein, ja matka keskustaan kestää liikenteen mukaan 30–45 minuuttia. Linja-autot liikkuvat noin aamuviiden ja klo 23 välisenä aikana.

Jos jostakin syystä saapuu tai lähtee yöllä, linja N32 kulkee klo 23 ja 04.50 välisenä aikana lentoaseman ja keskustan väliä.

Kaikki julkisen liikenteen liput ovat voimassa ensimmäistä leimauksesta, ja yhdellä normaalilla lipulla voi matkustaa 75 minuuttia ja vuorokausilipulla 24 tuntia leimauksesta.

Taksilla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Jos haluaa taksilla lentoasemalta keskustaan tai minne tahansa kaupunkiin, sellaiseen ei kannata nousta noin vain terminaalin edestä. Kannattaa valita lentokenttäviranomaisten terminaalissa suosittelema taksiyhtiö, joihin kuuluvat Ele Taxi, Super Taxi ja Sawa Taxi. Sellaisen voi tilata verkkosivujen välityksellä, ja niihin voi myös soittaa esimerkiksi matkalaukkua odotellessa. Numerot voi katsoa myös lentoaseman verkkosivuilta, ja normaali taksa lentoaseman ja ydinkeskustan välillä on 40 złotya eli noin 10 euroa.

Siirtyminen Modlin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Kesäkuusta 2012 Varsovassa on ollut käytössä lähinnä halpalentoyhtiöiden suosima Warsaw Modlin Airport [kartalla]. Sieltä voi lentää moneen eri paikkaan, vaikka Las Palmasiin, ja sieltä voi siirtyä junalla, bussilla tai taksilla keskustaan. Lentoasemalta on myös hyvät yhteydet suoraan joihinkin muihin Puolan kaupunkeihin, ja tästä saa tietoa verkkosivuilta.

KLM-juna kulkee vuorokaudessa yli 40 kertaa lentoaseman ja keskustan välin. Sieltä pääsee myös muualle, kuten Chopin-lentoasemalle, suoraan, ja tietoa saa hyvin lentoaseman junaterminaalista. Lippuja voi ostaa asemalta tai junasta, ja ne ovat edullisia.

Linja-autoista ModlinBus on kätevin. Siihen voi ostaa lippuja etukäteen verkkosivujen kautta, ja bussit ovat mukavia ja hyvin varusteltuja. Liput maksavat alkaen noin 2 euroa, mutta viime hetkellä ostettuna ne voivat maksaa huomattavasti enemmän. Linja-autolla pääsee ydinkeskustaan, ja niitä liikkuu noin klo 7 ja 00.20 välisenä aikana. Matka lentoaseman ja keskustan välillä kestää 45–60 minuuttia.

Taksi maksaa enemmän kuin julkiset mutta hinnat ovat kiinteitä ja matka keskustaan kestää 35–40 minuuttia. Sawa Taxi on luotettava yhtiö lentoaseman ja muun kaupungin väliä kuljettaessa.

Varsovan linja-autoasemilta ja rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Varsovan pääasiallinen linja-autoasema (Dworzec Autobusowy Warszawa Zachodnia) [kartalla] sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Sieltä pääsee paikallisjunalla tai linja-autolla nopeasti keskustaan. Vaikka metroyhteyttä paikan päällä mainostetaan, on tämä yhteys kuitenkin ainakin lähitulevaisuudessa vain rautatieyhteys keskustaan. Hyvä juna-asema keskustaan mieliville on metroaseman vieressä oleva Warszawa Śródmieście.

Päärautatieasema
Monet linja-autot saapuvat ja lähtevät myös päärautatieaseman vierestä.
Kuva: Peter Forsberg

Monet linja-autot saapuvat ja lähtevät myös päärautatieaseman vierestä, missä pysäkki numero 04 [kartalla] on kaikkein aktiivisin. Linja-autolla esimerkiksi Baltiasta Varsovaan saapuvan tai päinvastoin kulkevan on hyvä aina katsoa voiko tässä nousta linja-autoon tai jäädä pois. Sekä päälinja-autoasemalla että rautatieasemalla on tavarasäilytysmahdollisuus, mutta linja-autoasema ei ole avoinna öisin ja usein se laitetaan kiinni jo klo 22, siitä huolimatta että linja-autoja lähtee öisinkin.

Onnibussin sisaryhtiö PolskiBus käyttää tukikohtanaan kaupungin laitamilla olevaa Młociny-metroasemaa. Siellä ei ole tavarasäilytystä, mutta sieltä pääsee metrolla noin vartissa keskustaan. Metrolippuja voi hankkia automaateista kortilla tai käteisellä.

Rautateitse Varsovaan saapuvan ei tarvitse vaivata päätään muualle siirtymisellä. Keskustaan mielivälle päärautatieasema (Warszawa Centralna) on paras asema ja usein (mutta ei aina) myös päätepysäkki. Sieltä pääsee taksilla, kävellen tai useilla eri linja-autoilla ja raitiovaunuilla etenemään lähemmäs vanhaakaupunkia tai minne sitten haluaakin sieltä mennä.

Matkat, eri vaihtoehdot ja lennot Suomesta Varsovaan

Varsovaan voi matkustaa omatoimimatkalle, jonkalaiselle päästäkseen varataan lennot ja hotellit itse, tai sitten matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle. Omatoimimatka on lähes poikkeuksetta edullisempi, joustavampi ja samantyylistä vaivaa vaativa kuin matkatoimiston kautta varattu matka. Järjestetty matka, jonka varaukset tekee joku muu, on hintava vaihtoehto, mutta omatoimimatkan voi tehdä hyvinkin edullisesti. Varsova on monin tavoin pilkkahintainen matkakohde, mutta matkatoimistojen hinnat eivät juurikaan ole sen edullisempia kuin paljon kalliimmissa matkakohteissa.

Omatoimiset matkat

Omatoimimatkalle mielivän on järkevintä varata ensin lennot ja vasta sen jälkeen majoitus. Joustavuudesta on aina hyötyä, ja Varsovaan on yleensä huomattavasti edullisempaa lentää viikolla ja muulloin kuin Suomen loma-aikoina. Varsovaan voi lentää ympäri vuoden niin suorilla kuin välilaskullisillakin lennoilla, ja edullisimmillaan edestakaisen lennon saa noin 115 eurolla.

Finnair lentää suoraan Helsingin ja Varsovan väliä, ja suora lento kestää noin tunnin ja 40 minuuttia. Finnairin lennot maksavat edullisimmillaan reilut 200 euroa edestakaisin, ja joustavuudesta on ehdottomasti hyötyä. Puolan LOT lentää kaupunkien väliä, liput maksavat alimmillaan alle 100 euroa suuntaansa mutta lyhyt välilasku Baltiassa pidentää lentoa jonkin verran, niin että matka kestää vähän yli 3 tuntia. Air Baltic tekee välilaskun, ja sen hinnat ovat yleensä kaikkein edullisimpia, jopa 115 euroa edestakaisilta lennoilta.

Välilaskullinen lento Helsingistä Varsovaan kestää vähintään 3 tuntia, mutta siinä voi mennä 10 tuntia ja ylikin. Hyvä sivusto vertailla hintoja eri päivinä ja kuukausina on Skyscanner.

Muualta kuin Helsingistä voi lentää Wizzairin koneilla Turusta Gdańskiin ja sieltä kulkea junalla tai bussilla Varsovaan. Junayhteydet ovat kaupunkien välillä monipuolistuneet, ja nykyään välin voi kulkea nopeilla junilla tai sitten hyvin edullisilla hitaammilla junilla. Puolan junayhtiö on Polrail.

Myös linja-autot kulkevat Gdańskista Varsovaan ja junien tavoin myös kaikkialle muualle maan alueelle ja muihin maihinkin. Edullisin yhtiö on yleensä PolskiBus, ja kuten hitailla junillakin matkat kestävät 5–6 tuntia suuntaansa.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Kotimaiset matkatoimistot tekevät tai ainakin pystyvät järjestämään muutaman vuorokauden kestoisia matkoja Varsovaan. Kysymyksessä ovat lähinnä viikonloppupaketit, joihin kuuluu lennot ja hotelli pariksi yöksi, ja hintaa tällaisilla matkoilla on normaalisti melkoisesti. Normaalia on se, että kesäkauden aikana tehty 3 vuorokauden matka maksaa 700–1000 euroa. Hotellit ovat aina hienoja, mutta perillä aikaa jää kohtalaisen vähän.

Monet eri matkatoimistot tekevät etenkin kesäkaudella matkoja Puolan pääkaupunkiin. Sellaiset matkatoimistot kuin OK-Matkat, Sagamatkat ja Matka-Töysä tekevät erilaisia matkoja Varsovaan. Myös kaikkein tunnetuimmat matkanjärjestäjät tekevät matkoja Varsovaan, mutta suorat lennot muualta kuin Helsingistä ovat harvinaisia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Jaroslaw Pocztarski /Flickr, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/07

Lukijoiden kommentteja

Onko muita kuin kerta-, päivä- ja kuukausilippuja. Onko tämä päivälippu voimassa 24h ensimmäisestä leimauksesta? /Jokke
Vastaus: Lisää asiaa lipuista on Liikkuminen-sivulla.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti