Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Chopin-museo
Tunnetuimpia varsovalaisia maailmalla on aina ollut säveltäjä ja pianovirtuoosi Frédéric Chopin, josta kertoo Muzeum Fryderyka Chopina.

Museoita ja taidegallerioita

Varsovassa on suuri ja mielenkiintoinen valikoima museoita, joihin etenkin talvikautena on hyvä käydä tutustumassa. Museoiden joukkoon mahtuu paljon sota-aiheisia, sillä kaupungin totaalinen tuhoutuminen toisen maailmansodan aikana on jo yksistään kattavan dokumentoinnin ansaitseva tapahtuma. Sodan lisäksi taide, tiede ja kulttuuri ovat vahvasti esillä Varsovan museoissa, ja niissä esitellään niin säveltäjä Chopinia kuin tieteen saavutuksia tähtitieteilijä Kopernikuksen nimeä kantavassa museossa.

Varsovan museoista osa on maanantaisin suljettu, muutama tiistaisin, ja torstai on monelle museolle päivä, jolloin ollaan normaalia pidempään avoinna ja yhtenä päivänä viikossa moneen museoon on ilmainen sisäänpääsy. Osa museoista sulkee ovensa aikaisin, monet jo klo 16, mutta monet suuret ja tunnetut museot ovat avoinna klo 18 asti. Tyypillinen aukioloaika Varsovan kaupungin ylläpitämille museoille on ti–su klo 10–18.

Warsaw Pass -kaupunkikortti

Osaan museoista on nykyisin varsin korkeita, yli viiden euron pääsymaksuja, ja yksi tapa säästää on hankkia Warsaw Pass.

Kortti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn moneen museoon ja muuhunkin nähtävyyteen, sillä voi tehdä ilmaisen kaupunkikierroksen ja sen hankkiva voi myös matkustaa kortin voimassaoloajan julkisilla ilman lisälippuja. Sen lisäksi, että moneen museoon ja nähtävyyteen pääsee ilmaiseksi sisään, voi sen kanssa myös ohittaa jonoja, jotka viikonloppuisin voivat olla pitkiä. Yhden vuorokauden kortti on melko kallis hankinta, mutta 48 ja 72 tunnin kortit ovat kannattavia hankintoja niille, jotka vierailevat monessa pääsymaksullisessa paikassa.

Chopin-museo (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Poland)
Chopin-museossa on muutama mielenkiintoinen yksityiskohta, kuten Chopinin viimeinen piano.
Kuva: Adrian Grycuk /Wikimedia (CC BY-SA 3.0 PL)

Chopin-museo

Tunnetuimpia varsovalaisia maailmalla on aina ollut säveltäjä ja pianovirtuoosi Frédéric Chopin, jonka 200-vuotisjuhla vuonna 2010 on poikinut aiheesta kaikenlaista uutta kaupunkiin. Uusittu Chopin-museo (Okólnik 1) [kartalla] (Muzeum Fryderyka Chopina) sijaitsee lyhyen matkan päässä Nowy Światista, joka on eräänlainen Varsovan pääkatu. Sen sijainti entisöidyssä Ostrogskin palatsissaOstrogskin palatsi on erityisen mukava, ja kesäaikaan sen pihamaalla olevalla terassilla on miellyttävä juoda kahvit ja nauttia tunnelmasta.

Museossa on muutama mielenkiintoinen yksityiskohta, kuten Chopinin viimeinen piano, mutta museoon kannattaa mennä sisään vain todellisten Chopin-fanien. Niiden, jotka ovat Varsovassa useamman päivän, kannattaa kuitenkin poiketa palatsilla ja pitää mielessä, että sinne ei keskiviikkoisin ole pääsymaksua. Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna ti–su klo 11–20. Museoon päästetään sisään korkeintaan 70 ihmistä per tunti, ja lippuja voi varata etukäteen verkkosivuilta. Aikuisten lippu maksaa 22 złotya. Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi sisään, ja yli 65-vuotiaat, koululaiset ja opiskelijat saavat lipun alennetulla hinnalla.

Museossa pidetään konsertteja, joita on etenkin festivaalien aikaan, ja festivaaleista suurin on Chopin Music Festival, joka pidetään elokuun kahden viimeisen viikon aikana.

Chopinin synnyinkoti

Chopinista kiinnostuneiden on hyvä olla tietoisia myös Chopinin synnyinkodista (Żelazowa Wola 15) [kartalla], joka sijaitsee puistoalueella, melkoisen matkan päässä Varsovan keskustasta.

Kesäisin se on avoinna klo 9–19, lokakuun alusta maaliskuun loppuun vain klo 17 asti. Aikuisilta 23 złotya maksavilla lipuilla pääsee myös kauniille puistoalueelle, mutta esimerkiksi Chopinin musiikkisaliin ei aina ole pääsyä. Synnyintaloon on keskiviikkoisin ilmainen sisäänpääsy, ja heinäkuussa siellä on paljon päiviä, jolloin musiikkisaliin ei pääse.

50 kilometrin matkan Varsovan keskustasta Sochaczewiin voi tehdä rautateitse, ja ohjeet voi kääntää suomeksi museon verkkosivuilta. Varsovan päärautatieasemalta mennään junalla Sochaczewiin, ja asemalta mennään bussilinjalla 6 Żelazowa Wolaan. Tietoa kotitalossa vierailemisesta antaa myös Chopiniin erikoistunut sivusto.

Varsovan vastarintamuseo (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Poland)
Varsovan vastarintamuseo kertoo päivistä vuonna 1944, jolloin joukko kansalaisia nousi saksalaismiehittäjiä vastaan.
Kuva: Adrian Grycuk /Wikimedia (CC BY-SA 3.0 PL)

Varsovan vastarintamuseo

Muzeum Powstania Warszawskiego eli Varsovan vastarintamuseo (Grzybowska 79) [kartalla] on kaupungin merkittävimpiä museoita. Se kertoo kaupungin 63 kohtalonpäivästä vuonna 1944, jolloin joukko kansalaisia nousi saksalaismiehittäjiä vastaan, odotellen turhaan tukea lähellä olleilta neuvostojoukoilta. Kansannousu kukistettiin julmin menetelmin, ja valtaosa kaupungista tuhoutui juuri näiden taisteluiden aikana – joidenkin arvioiden mukaan 90 % rakennuksista tuhoutui pelkästään kansannousun yhteydessä.

Tämä korkeatasoinen museo näyttää, minkälainen oli tunnelma kaupungissa tuohon aikaan niin sotilaiden kuin siviilienkin näkökulmasta. Kaikesta oppii mukavasti interaktiivisten esitysten, valokuvien ja elokuvapätkien avustuksella.

Museo on suljettu tiistaisin ja avoinna vähän eri tavoin eri päivinä. Pisimpään se on avoinna torstaisin (klo 10–20), viikonloppuisin klo 10–18 ja ma, ke ja pe klo 8–18, mutta tiistaisin se on suljettu. Museoon on 25 złotyn pääsymaksu aikuisilta, mutta sunnuntaisin sinne menevältä ei pääsymaksua vaadita.

Museolle pääsee helpoiten keskustasta kulkemalla metrolla Rondo Daszyńskiego -asemalle, jonka vieressä se sijaitsee. Sinne ei ole kovinkaan pitkä kävelymatka vaikkapa Kulttuuri- ja tiedepalatsilta, mutta tiet täälläpäin ovat leveitä ja tunnelma urbaanin ankea.

Kansallismuseo (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Poland)
Muzeum Narodowe eli Puolan kansallismuseo on Varsovan pääasiallinen taidemuseo.
Kuva: Adrian Grycuk /Wikimedia (CC BY-SA 3.0 PL)

Kansallismuseo

Muzeum Narodowe eli Puolan kansallismuseo (Al. Jerozolimskie 3) [kartalla] on Varsovan pääasiallinen taidemuseo, jossa on sekä maalauksia että veistoksia, monet niistä raamattuaiheisia.

Museon kohokohtiin kuuluu puolalaisen maalaustaiteen huipputeoksia, kuten Jan Matejkon maalauksia, ja hänen Grunwaldin taistelua kuvaavaa tauluaan käydään siellä paljon katselemassa. Toinen puolalaisia kiinnostava näyttely on kruununjalokivien esittely, ja väkeä vetää paikalle myös museon kauneimpiin kuuluva veistos, Wrocławista peräisin oleva, madonnaa esittävä taideteos. Kokoelmien 800 000 teoksen joukkoon mahtuu nykyisin myös taidetta, joka toisen maailmansodan aikana katosi ja joka nyt taas on palautettu museoon. Puolalaisen taiteen lisäksi täällä on melkoisesti taidetta ulkomailta, ja näiden teosten joukkoon kuuluu kaikilta aikakausilta peräisin olevia tauluja, veistoksia, piirroksia, valokuvia ja muutakin.

Museo sijaitsee keskustassa olevan Poniatowskin sillan vieressä, se on maanantaisin suljettu ja on ti–su avoinna klo 10–18, lukuun ottamatta torstaita, jolloin se on avoinna klo 20 asti. Museoon on aikuisilta 20 złotyn pääsymaksu, mutta tiistaisin pysyviin kokoelmiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi.

Varsovan vastarintamuseo (CC License: (Attribution 2.0 Generic)
Julistemuseossa on 55 000 julistetta, joista osa on aina kerrallaan näytillä.
Kuva: grotos /Flickr (CC BY 2.0)

Julistemuseo

Kansallismuseolla on muitakin osia kuin tämä taiteeseen erikoistunut päämuseo. Julistemuseo eli Muzeum Plakatu (Stanisława Kostki Potockiego 10/16) [kartalla] sijaitsee Wilanówin puistoalueella, noin 6 kilometrin päässä kansallismuseolta. Museossa on 55 000 julistetta, joista suuri osa tuodaan näytille muutamaksi kuukaudeksi, joten täällä voi vierailla muutaman kuukauden välein yhä uudestaan.

Julistemuseoon on maanantaisin ilmainen sisäänpääsy ja myös rajoitettu aukioloaika (klo 12–16). Ti, to ja pe se on avoinna klo 10–16 ja ke, la ja su klo 10–18. Museoon on aikuisilta 12 złotyn pääsymaksu. Museolle pääsee monella eri linja-autolla, kuten numeroilla 116, 117 ja 724, joka tulee Wilanowskan metroasemalta. Bussi E-2 kulkee tänne Nowy Świat -kadulta, ja 519 päärautatieasemalta. Lähin pysäkki on Wilanów.

Muut kansallismuseon osat: sisustusmuseo ja veistosmuseo

Kansallismuseolla on muitakin osia, ja niihin kuuluu sisustusmuseo [kartalla], eli Pałac w Otwocku Wielkim -nimisessä palatsissa sijaitseva museo, joka on kaukana keskustasta. Sinne on hankala ulkomaalaisen yksikseen mennä, ja paras tapa päästä sinne ovat linja-autokyydit, jotka lähtevät varsinaiselta kansallismuseolta. Sieltä kannattaa muutenkin kysellä aukioloajoista ja muusta vastaavasta, sillä sisustusmuseon sivut ovat tällä hetkellä vain puolaksi.

Hankalan matkan päässä on myös Królikarnia-palatsissa sijaitseva veistosmuseo [kartalla]. Tämä Arkadia-puistossa sijaitseva museo on Królikarnia-pysäkin vieressä, ja sinne pääsee monilla raitiovaunuilla, kuten numeroilla 4, 10, 14 ja 18. Sinne on nykyään ilmainen sisäänpääsy, ja se on avoinna ti–su klo 11–18 paitsi to klo 11–20.

Kansallismuseolla on neljäskin osa, mutta se sijaitsee 83 kilometrin päässä Varsovasta. Tietoa tästä upeaa palatsia ja puutarhaa esittelevästä museosta saa sen omilta englanninkielisiltä, kulkuohjeet kertovilta verkkosivuilta.

Sotamuseo
Sotamuseon pihamaalla on huomattava kokoelma hävittäjiä, tankkeja ja muuta sotarekvisiittaa.

Sotamuseo

Kansallismuseon vieressä sijaitseva, sodankäyntiin keskittynyt Muzeum Wojska Polskiego eli Puolan sotamuseo (Al. Jerozolimskie 3) on tietenkin maan sijainnin ja historian huomioon ottaen raju vierailupaikka, josta ei autenttisuutta puutu. Jo museon pihamaalla on huomattava kokoelma hävittäjiä, tankkeja ja muuta sotarekvisiittaa, ja pelkästään niiden pääsymaksuttomaan tutustumiseen voi hyvin käyttää tunnin pari.

Museon pääasiallinen tarina kertoo Puolan oman armeijan kehityksestä maan alkuvaiheista toiseen maailmansotaan, mutta mukaan mahtuu paljon muutakin. Museo on aivan keskustassa, ja sinne on aikuisilta 15 złotyn pääsymaksu, mutta perjantaista sunnuntaihin pääsymaksua ei oteta. Se on suljettu ma ja ti ja avoinna keskiviikkoisin klo 10–17 ja loppuviikon klo 10–16. Ulkona olevaan näyttelyyn voi käydä tutustumassa joka päivä. Museo ei sovellu liikuntarajoitteisille, eikä siellä ole pienten lasten kanssa hyvä liikkua.

Kopernikus-tiedekeskuksen planetaario
Perheitä kiinnostava museo on Centrum Nauki Kopernik eli Kopernikus-tiedekeskus.

Kopernikus-tiedekeskus

Eniten perheitä kiinnostava museo nykyisin on Centrum Nauki Kopernik eli Kopernikus-tiedekeskus (Wybrzeże Kościuszkowskie 20). Se onkin huippuluokan vierailupaikka etenkin lapsiperheille, mutta siellä viihtyvät kyllä muutkin. Keskuksen suojissa on planetaario, interaktiivisia esityksiä, tietoa sivilisaation alkuvaiheista ja robotti-teatteri. Museon ulkopuolelle on kehittymässä mukava puistoalue, jossa oleva Discovery Park -puisto on sekin hyvä, ilmainen vierailupaikka. Puiston ympäristössä kannattaa kauniina kesäpäivinä kävellä, ja kesäviikonloppuisin sen viereen, metroaseman taakse koko ajan kehittyvälle joenrannalle, ilmaantuu kaikenlaista, ruokakojuista ravintolalaivoihin.

Museoon on normaalia kalliimmat lippujen hinnat, ja museoon ja planetaarioon on omat, reilun kuuden euron hintaiset lippunsa. Museo on viikonloppuisin tukossa, ja etenkin heinä- ja elokuussa liput loppuvat jos niitä ei varaa ja maksa verkkosivujen kautta etukäteen. Warsaw Pass -kortilla pääsee ilmaiseksi museoon mutta vain kaksiulotteisiin planetaarion esityksiin, ja sisään pääsee vain jos normaalit pääsyliput eivät ole loppuneet.

Museo on avoinna sekalaiseen tyyliin, ja eri vuodenaikoina ja päivinä aukioloajat ovat erilaisia, niin museoon kuin planetaarioonkin. Museo on parhaiten avoinna heinä- ja elokuussa, klo 9–19. Aukioloajat kannattaa katsoa sivuilta ennen paikalle lähtemistä, ja vierailuun on ilman planetaariotakin kannattavaa varata vähintään 2 tuntia.

Nykyään museolle pääsee vaivattomasti metrolla asemalle Centrum Nauki Kopernik, mutta metroasema ei ole aivan keskuksen vieressä ja tämä on hyvä ottaa huomioon jos mukana on pieniä lapsia.

Lyhyesti muita museoita

  • Fotoplastikon (Al. Jerozolimskie 51) [kartalla] Vuonna 1905 perustettu valokuvamuseo, jonka erikoisosastoa ovat kolmiulotteiset valokuvat 1800- ja 1900-luvuilta. Museo sijaitsee kätevällä paikalla lähellä päärautatieasemaa ja Centrum-metroasemaa.
  • Itsenäisyysmuseo (al. Solidarności 62) [kartalla] Puolan itsenäisyys on ollut vielä enemmän hakusessa vuosisatojen saatossa kuin Suomen, ja tästä oppii lisää tässä mielenkiintoisessa museossa. Sijaitsee lähellä Ratusz Arsenał -metroasemaa, hyvin lähellä arkeologista museota ja juutalaismuseota.
  • Arkeologinen museo (Długa 52) [kartalla] on hyvä paikka tutustua Puolan alueen historiaan ja ihmisiin, mutta museo on ollut kiinni lokakuusta 2018 lähtien ja kannattaa varmistaa, että se on avattu ennen kuin lähtee paikan päälle. Normaalisti se on sunnuntaisin klo 10–16 pääsymaksuton vierailupaikka, lauantaisin se on kiinni ja muuten avoinna klo 9–16.
  • Nykytaiteen museo (Jazdów 2) [kartalla] Ujazdów-puiston palatsissa sijaitseva korkeatasoinen nykytaiteen museo, jossa voi käydä samalla kun vierailee viereisessä Łazienkipuistossa. Nykytaiteen museo on avoinna ti ja ke klo 11–18, to, jolloin sinne on ilmainen sisäänpääsy, klo 12–20, pe klo 12–20, la klo 10–19 ja su klo 11–18.
  • POLIN – Puolan juutalaisten historiasta kertova museo (Anielewicza 6) [kartalla] Huhtikuussa 2013 avattu, arkkitehtuuriltaan vaikutuksen tekevä juutalaismuseo on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat Varsovassa ennenkin käyneet. Museo on tiistaisin suljettu, torstaisin pääsymaksua ei ole ja aukioloajat ovat aina vähintään klo 10–18.

Lisää aiheesta:

My Guide Warsaw esittelee Varsovan museoita.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Adrian Grycuk /Wikimedia, grotos /Flickr
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti