Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
MOCAK (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Schindlerin tehtaan vieressä on nykytaiteen museo eli MOCAK. Sen kokoelmissa on monien niin puolalaisten kuin muualtakin kotoisin olevien taiteilijoiden nykytaidetta.

Krakovan museoita

Krakovassa on paljon museoita, jotka keskittyvät Krakovan ja Puolan historiaan, taiteeseen ja yleiseen kulttuuriin. Historia on monessa museossa pääosassa, ja Krakova on erinomainen paikka tutustua juutalaisten historiaan ja kulttuuriin, kuten myös toiseen maailmansotaan huipentuneisiin kaikkein synkimpiin vuosikymmeniin.

Krakovassa on hyvin esillä myös kansainvälistä taidetta, etenkin nykytaidetta, jonka esittelyä varten kaupunkiin ilmestyi 2010-luvulla täysin uusi nykytaiteen museo, MOCAK. Kaupungin museoiden joukkoon kuuluvat myös arkeologinen museo ja etnografinen museo, kuten myös sosialistiaikojen utopistiseksi kaupunginosaksi aiotun Nowa Hutan vaiheita esittelevä museo.

Krakow Card ja Museum & Attraction Pass

Krakovan kaupunkikortti on Krakow Tourist Card, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn yli neljäänkymmeneen museoon ja muuhun nähtävyyteen. Sillä voi myös matkustaa ilmaiseksi julkisilla, ja sillä pääsee myös linja-autolla lentoasemalle (linjat 208, 292 ja 902) ja suolakaivoksille (linja 304). Kortilla saa myös alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista.

Jos haluaa vain ilmaisen sisäänpääsyn museoihin ja joihinkin muihin nähtävyyksiin, on olemassa kaupunkikorttia edullisempi Museum & Attraction Pass, jonkalaisen aikuinen saa kahdeksallatoista eurolla. Myös siihen sisältyy alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista.

Kortin voi ostaa etukäteen, tai sellaisen voi hakea paikan päältä. Sellaisen saa lento- ja rautatieasemilta ja monista muista paikoista, jotka on listattu verkkosivuilla.

Krakovan kansallismuseot

Krakovassa on kansallismuseoita, joissa on lähinnä taidetta ja joissa vierailu antaa tuntumaa Krakovan ja Puolan menneisyyteen. Museot ovat yleensä avoinna ti–klo 10–18 ja su klo 10–16. Museoihin ei ole korkeita pääsymaksuja, ja monien kansallismuseoiden pysyviin kokoelmiin pääsee sunnuntaisin ilman pääsymaksua. Alle 26-vuotiaat opiskelijat pääsevät museoihin yhdellä złotylla, ja kansallismuseoihin on museokortti, jonkalaisen aikuinen saa 35 złotylla. Kuten monet muutkin museot kansallismuseot ovat huonosti avoinna uskontoon liittyvien juhlapyhien kuten pääsiäisen aikaan.

Päämuseo

Kansallismuseoiden päämuseo [kartalla] on jonkin matkan päässä vanhastakaupungista. Sen suojissa on paljon kaikenlaista sellaista mikä valaisee Puolan historiaa, ja erityisen paljon sen kokoelmissa on valokuvia. Yläkerran taideteollisuusmuseo on yksi rakennuksen vetonauloja, ja toinen syy lähteä käymään tänne ovat museon monipuoliset, säännöllisesti vaihtuvat näyttelyt, joissa voi olla mitä tahansa sarjakuvista paikallisten taiteilijoiden esittelyihin.

Museo on avoinna ti–la klo 10–18 ja su klo 10–16. Pääsymaksu aikuisilta on 10 zł, mutta tännekin kaikki pääsevät ilmaiseksi sisään sunnuntaisin. Jos museolle ei halua kävellä muutamaa korttelia vanhastakaupungista, tulee raitiovaunulinja 20 sen viereen (pysäkki: Cracovia).

Sukiennicen taidegalleria
Sukiennice on kaunis rakennus, jonka puolivälin tienoilla on yläkerroksissa 1800-luvun puolalaista taidetta esittelevä galleria.
Kuva: Peter Forsberg

Sukiennicen taidegalleria

Sukiennice [kartalla] on kaunis ja erikoinen, nykyisin matkamuistoja myyvänä kauppahallina toimiva rakennus. Sen puolivälin tienoilla on yläkerroksissa 1800-luvun puolalaista taidetta esittelevä galleria, jossa on muutama huone ja jonka huoneista pari on maailmanluokan taiteen esittelypaikkoja. Suurimman vaikutuksen tekevät valtavat kansallisromantiikkaa huokuvat tauluttaulu Sukiennicen taidegalleriassa, joista upeimmista ja tunnetuimmista on vastuussa Krakovassa syntynyt ja kuollut Jan Matejko. Hän onkin yksi Krakovan suuria nimiä, ja tähän 1800-luvulla eläneeseen, melko nuorena kuolleeseen taiteilijaan voi lähemmin tutustua aukiolle johtavan kadun varrella olevassa Jan Matejkon talossa.

Sukiennicen taidemuseo on avoinna ti–la klo 10–18 ja su klo 10–16. Pääsymaksu aikuisilta on 16 zł, mutta sunnuntaisin pysyviin kokoelmiin on ilmainen sisäänpääsy.

Krakovan kaupungin historiaa esittelevät museot

Krakovassa on kaupunginmuseoita, jotka kertovat parhaiten Krakovan ja sen ympäristön pitkään jatkunutta tarinaa. Niiden joukossa on eräitä kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, kuten kaupungintalon torni, vanhankaupunginaukion alapuolella olevat osat ja Oskar Schindlerin tehdas, jotka esitellään nähtävyyksistä kertovassa osassa.

Helposti vierailtavissa on Krzysztoforyn palatsi [kartalla], joka on vanhankaupunginaukiolla numerossa 35. Sen Cybertica-näyttely esittelee Krakovaa aivan alkuajoista ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheisiin, ja tämä pysyvä näyttely on ollut esillä vuodesta 2014 lähtien. Museon pääsymaksu aikuisilta on 12 zł, ja se on avoinna ti–su klo 10–17.30.

Nowa Hutan museo [kartalla] on paikka, jonne ei ainakaan lyhyellä lomalla kannata lähteä, sillä tähän lähiöön on yli puolen tunnin matka. Museossa yksinkertaisesti kerrotaan sosialistiseksi utopiaksi aiotun Nowa Hutan ja sen vieressä olevan Leninin terästehtaan tarinaa, ja täällä oppii monenmoista Krakovan sosialistiaikojen historiasta ja asioista, joista muualla ei paljonkaan tiedetä. Museoon on nimellinen pääsymaksu, jota ei keskiviikkoisin ole lainkaan ja se on avoinna kesäkaudella ti–su klo 9.30–17, mutta talvikaudella sen verran rajallisemmin, että aukioloajat on hyvä katsastaa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä. Nowa Huta on mielenkiintoinen kaupunginosa, jossa voi myös syödä tai käydä kahvilla, ja museo sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Nowa Hutan keskusaukiosta (Plac Centralny).

Muita museoita

Krakovan muut museot ovat varsin monipuolisia, ja osa niistä sijaitsee Kazimierzin kaupunginosassa. Schindlerin tehtaan vieressä oleva MOCAK on uusi ja ihmeellinen nykytaiteen museo, ja kaikkien aivan uusimman taiteen ystävien kannattaa vierailla tässä joen toisella puolella Podgórzessa sijaitsevassa museossa.

Arkeologinen museo

Grodzka-kadun varrella, vanhankaupunginaukion ja Wawelin välimaastossa sijaitseva Arkeologinen museo [kartalla] on pitkän historian omaavassa rakennuksessa. Siinä on ollut nunnaluostari ja vankila, ja Krakovan arkeologinen museo on toiminut siinä vuodesta 1850 asti. Museossa on nykyään puolisen miljoonaa esinettä vanhalta kivikaudelta aina nykyaikoihin. Pysyvät kokoelmat esittelevät erityisen hyvin Egyptin löytöjä ja keskiaikaisia esineitä. Niiden lisäksi siellä on yleensä meneillään vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät museon laajoja kokoelmia.

Museoon on monia eri pääsylippuja, mutta pysyviä kokoelmia pääsee katsomaan 10 złotylla ja kaunista puutarhaa, joka kesäkaudella on museon kohokohta, pääsee katsomaan parilla złotylla. Museo on avoinna eri kuukausina ja päivinä eri tavoin, mutta se on aina lauantaisin suljettu ja sunnuntaisin sinne pääsee ilmaiseksi sisään. Aukioloajat kannattaa tarkastaa puolankielisiltä verkkosivuilta, mutta museo on kätevällä paikalla, jolla tulee loman aikana muutenkin oltua.

Juutalaismuseo ja vanha synagoga

Kazimierzissa on useitakin hyviä vierailupaikkoja, ja siellä oleva Juutalaismuseo [kartalla] on paikka, joka kertoo Puolassa asuneiden juutalaisten historiasta ja kohtaloista. Museon nimi on Żydowskie Muzeum Galicja (engl. “Galicia Jewish Museum”), ja se kertoo lähinnä Galitsia-nimisen alueen juutalaisista. Galitsia oli monen maan osana, viimeisimmäksi reilut sata vuotta sitten Itävalta-Unkarin takapajula, ja jo lähes vuosisadan se on ollut osin Puolan, osin Ukrainan alueella. Alueella asui paljon juutalaisia, ja myös Krakova oli osa tätä Itävalta-Unkarin suurinta, väkirikkainta ja köyhintä maakuntaa.

Juutalaismuseo ja vanha synagoga
Vanha synagoga, jossa on toinen juutalaisten taipaleesta kertova museo. Se kertoo nimenomaan Krakovan juutalaisten kulttuurista ja historiasta.
Kuva: Peter Forsberg

Museossa esitellään juutalaisten karmealla tavalla Puolassa päättynyttä taivalta, sillä Krakovassa tai muuallakaan maassa ei toisen maailmansodan jälkeen ole ollut juutalaisia juuri lainkaan. Pysyvä näyttely esittelee Puolan juutalaisten menneisyyttä, ja vaihtuvissa näyttelyissä esitellään kaikenlaista Galitsiassa ja Puolassa juutalaisuuteen liittyvää. Vaikka museo ei nyt kaikkia kiinnosta, on se hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia lisää tämän muualla melko tuntemattoman alueen historiasta ja ylipäätään Euroopan juutalaisista ja heidän kohtaloistaan. Museo on avoinna päivittäin klo 10–18, ja sinne on aikuisilta 16 złotyn pääsymaksu.

Aivan lähellä juutalaismuseota on vanha synagoga [kartalla], jossa on toinen juutalaisten taipaleesta kertova museo. Se kertoo nimenomaan Krakovan juutalaisten kulttuurista ja historiasta, ja siellä saa asiasta kattavamman kuvan kuin Schindlerin listasta. Museo on avoinna eri vuodenaikoina ja päivinä sen verran eri ajoin, että ne kannattaa katsoa verkkosivuilta. Museoon on 10 złotyn pääsymaksu, mutta maanantaisin sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Etnografinen museo

Toinen Kazimierzin varsinainen museo on kauniissa entisessä kaupungintalossa Krakowska-kadun varrella oleva Etnografinen museo (Plac Wolnica) [kartalla]. Se ei ole suuressa turistien suosiossa, ja se voi olla rauhallinen vierailupaikka. Siellä oppii Puolan maaseutujen elämästä, kansanperinteistä ja muusta lähinnä maan maaseutuun ja perinteisiin liittyvästä, ja viime vuosina pysyviä kokoelmia on nykyaikaistettu ja saatettu entistä parempaan kuntoon. Viime vuosina sinne on myös tullut uusia pysyviä näyttelyitä, kuten Puolan kevättraditioista kertova näyttely, ja siellä on myös säännöllisin väliajoin vaihtuvia näyttelyitä. Monissa näyttelyesineissä kuten valokuvissa on englanninkielisiä tekstejä, niin että englantia osaavat voivat saada museosta paljonkin irti.

Museo on avoinna ti–su klo 10–19, mutta on valtava määrä päiviä, jolloin se ei ole avoinna, ja ne on hyvä katsoa verkkosivuilta. Museoon on 13 złotyn pääsymaksu aikuisilta, ja joka sunnuntai sen pysyviin kokoelmiin pääsee ilmaiseksi sisään.

MOCAK

Podgórzessa, Kazimierzista katsoen joen toisella puolella sijaitsevalla alueella on nykyään useita nähtävyyksiä, jotka ovat turistien suosiossa. Alueen suosituin nähtävyys on tietenkin melko hiljattain henkiin herätetty Schindlerin tehdas, mutta aivan viime vuosina sen viereen on kohonnut nykytaiteen museo eli MOCAK [kartalla]. Sen kokoelmissa on monien niin puolalaisten kuin muualtakin kotoisin olevien taiteilijoiden nykytaidetta eli uutta taidetta, jota on luotu toisen maailmansodan jälkeisistä vuosikymmenistä aina nykypäivään. Kokoelmien lisäksi siellä on pysyviä näyttelyitä, ja myös sen ulkopuolella on paljon nykytaidetta. Vaihtuvat näyttelyt, joita on yleensä kaksi samanaikaisesti, esittelevät etenkin puolalaista ja usein krakovalaista nykytaidetta. Näyttelyiden lisäksi rakennus on huomion arvoinen, ja se onkin Puolan ainoa varta vasten nykytaiteen museoksi rakennettu talo.

Museo on avoinna ti–su klo 11–19, ja sinne on aikuisilta 14 złotyn pääsymaksu. Tiistaisin niin pysyviin kuin vaihtuviinkin näyttelyihin pääsee ilman pääsymaksua.

Lisää asiaa museoista:

Krakow.pl listaa Krakovan museot

TripAdvisor esittelee kaupungin museoita

Teksti: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti