Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Finnairin lentokone
Finnair on perinteisesti ollut paras yhtiö lentää suoraan Edinburghiin. Finnairilla on ajoittain myös välilaskullisia lentoja Glasgow’hun, josta on noin 85 minuutin matka Edinburghiin.

Matkat, lennot ja matkustaminen Edinburghiin

Edinburghiin on paras matkustaa omatoimisesti, ja sinne voi suoraan Suomesta ainakin kesäaikaan lentää. Välilaskullisia lentoja löytyy enemmän, ja Edinburghin lisäksi voi laskeutua joillekin muille kuten Glasgow’n lentoasemalle.

Edinburghiin on helppo siirtyä linja-autolla Glasgow’sta, josta yleensä päiväsaikaan lähtee busseja vartin välein, mutta muualta sinne on pitkä matka bussilla. Jos Edinburghiin haluaa siirtyä muualta Skotlannista tai Britanniasta, onnistuu se parhaiten junalla, ja esimerkiksi Lontoosta on vain reilun neljän tunnin junamatka Edinburghiin.

Edinburghiin tehtiin aikoinaan paljonkin järjestettyjä matkoja, mutta nykyään vain harvat matkatoimistot tekevät sinne matkoja.

Omatoimiset matkat Suomesta ja muualta Edinburghiin

Suomesta ja muualta voi lentää paitsi Edinburghin lentoasemalle myös Glasgow’n lentoasemalle ja Newcastlen lentoasemalle. Glasgow’n lentoasemalta on noin 85 minuutin ja Newcastlen lentoasemalta noin kahden tunnin matka Edinburghiin. Esimerkiksi Manchesterista ja Liverpoolista on pitkä matka Edinburghiin, joten niihin laskeutuminen ei ole Edinburghiin mielivälle erityisen kätevää. Lontoosta on yön yli kestävä bussimatka mutta vain neljän tunnin junamatka Edinburghiin.

Suorien lentojen kesto Helsingistä Edinburghiin on noin 2 tuntia 50 minuuttia. Lyhyimmät välilaskulliset lennot kestävät 5–6 tuntia.

Finnair on perinteisesti ollut paras yhtiö lentää suoraan Edinburghiin. Edullisimmat liput ilman matkalaukkua ovat vähän alle 100 euroa, ja edullisimmat edestakaiset lennot kaikkine maksuineen ovat reilut 200 euroa. Finnairilla on ajoittain myös välilaskullisia lentoja Glasgow’hun.

Norwegian lentää Helsingistä lähinnä välilaskullisia lentoja Edinburghiin. Usein on paljon helpompaa jos lentää ensin johonkin toiseen Pohjoismaiden pääkaupunkiin, jossa sitten vaihtaa Edinburghiin menevään koneeseen.

Air Baltic lentää kesäisin Helsingistä, Tampereelta ja Turusta Riian kautta Edinburghiin. Nykyään lentoja on ajoittain myös Vaasasta.

KLM lentää joitain kaikkein lyhyimpiä välilaskullisia lentoja Helsingistä Edinburghiin.

Ryanair lentää nykyään paitsi Helsingistä myös Lappeenrannasta, Rovaniemeltä ja Tampereelta esimerkiksi Lontoon Standstedin lentoasemalle mutta myös muualle missä voi vaihtaa konetta tai mistä voi muilla konstein matkustaa Edinburghiin.

Lisää lentoja Edinburghiin tai muualle sen lähistölle:

Jos haluaa tutkia lentoja Suomesta tai muualta Edinburghiin, on Skyscanner hyvä sivusto. Sen kautta lentoja voi tutkia myös muualle, joskin lentoja Edinburghiin on enemmän kuin esimerkiksi Glasgow’hun.

Toinen sivusto, jolla on myös bussi-, lautta- ja junayhteyksiä, on Omio.

Järjestetyt matkat

Harvat Suomessa toimivat matkatoimistot järjestävät matkoja Edinburghiin, ja sinne on kaikkein paras lähteä kesäkauden aikana eli toukokuulta syyskuun loppuun. Myös huhti- ja lokakuu voivat olla aivan hyviä kuukausia, mutta Edinburghin säät ovat usein koleita ja sateisia, joskin siellä on kaiken kaikkiaan leutoa myös talvikauden aikana. Elokuu on vilkas kuukausi Edinburghissa, sillä tällöin siellä on festivaaleja, joiden vieraat haalivat kaikki majapaikat.

Ikaalisten matkatoimisto tekee hintavia matkoja Edinburghiin. Useimmat matkat ovat vain 2 tai 3 yön pituisia mutta maksavat lähes 1000 euroa. Matkojen pituuksia voi kuitenkin muutella, ja mitä pidempi oleskelu on, sitä edullisemmaksi se jokaista matkustettua päivää kohti tulee. Helsingin lisäksi matkaan voi lähteä Turusta tai Tampereelta, ja nykyään myös Vaasasta on ajoittain lentoja Riian kautta Edinburghiin.

Matkustaminen muualta Skotlannista tai Britanniasta Edinburghiin

Edinburghiin voi tietenkin lentää monesta paikasta, mutta sinne on yleistä siirtyä muualta Skotlannista tai Britanniasta bussilla tai junalla. Muualta Euroopasta Edinburghiin on hankala muuten kuin lentäen siirtyä, joten kaikkein helpointa sinne on siirtyä esimerkiksi Manner-Euroopasta Lontoon tai jonkin muun kaupungin kuten Manchesterin kautta. Lontoosta on parhaimmillaan Edinburghiin vain neljän tunnin junamatka ja Manchesterista alle neljän tunnin.

Megabus Skotlannissa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Megabus kulkee Glasgow’n ja Edinburghin välin suuren osan aikaa vartin välein, ja edullisimmat liput saa etukäteen verkkosivuilta.

Linja-autolla muualta Edinburghiin

Yleisintä Edinburghiin on siirtyä Glasgow’sta, josta sinne lähtee jatkuvasti linja-autoja.

Jos haluaa muualta Skotlannista tai Britanniasta siirtyä linja-autolla Edinburghiin, on sinne melko pitkä matka kaikista muista suurista kaupungeista paitsi Glasgow’sta. Sieltä on suurimman osan aikaa 80 minuuttia kestävä bussimatka Edinburghiin, mutta jotkut matkat kestävät vähän alle tunnin. Yhteys on keskustasta keskustaan, ja busseja kulkee usein vartin välein ja edullisimmillaan noin kuudella punnalla suuntaansa.

Muualta Britanniasta on kaikkein paras siirtyä yön yli Edinburghiin tai ensin Glasgow’hun ja sieltä Edinburghiin. Ainoa poikkeus on Newcastle ja sen lähistöllä olevat kaupungit, sillä sieltä on vain reilun parin tunnin bussimatka Edinburghiin.

Megabus kulkee Glasgow’n ja Edinburghin välin suuren osan aikaa vartin välein, edullisimmat liput saa etukäteen verkkosivuilta ja edestakainen lippu on yleensä ruuhka-aikoina edullisempi kuin kaksi yhdensuuntaista. Megabus kulkee kaikkialla Britanniassa, ja sillä on yleensä kaikkein edullisimmat hinnat.

Lisää linja-autoyhteyksiä voi löytää Omiosta.

Junalla muualta Edinburghiin

Jos haluaa muualta Skotlannista tai Britanniasta siirtyä rautateitse Edinburghiin, on Lontoosta nopea, reilun neljän tunnin junayhteys. Manchesterista matka kestää lähes yhtä kauan, mutta Newcastlesta on vain puolentoista tunnin junamatka Edinburghiin.

National Rail on paras sivusto löytää yhteys rautateitse muualta Britanniasta Edinburghiin.

Teksti: Peter Forsberg
2022/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti