Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Scottish National Gallery of Modern Art, puistoalue (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Scottish National Gallery of Modern Art -museon ulkopuolella on mielenkiintoinen taiteen elävöittämä puistoalue.

Museoita ja taidegallerioita

Edinburghissa on paljon mielenkiintoisia museoita, joista valtaosa on pääsymaksuttomia. Museot ovat usein avoinna melko lyhyen aikaa, ja monet sulkevat ovensa jo klo 17.00. Elokuussa on pidempiä aukioloaikoja, ja jotkin museot ovat torstaisin avoinna normaalia pidempään.

Kaikki muut museot paitsi nykytaiteen museo sijaitsevat ydinkeskustassa joko vanhassakaupungissa tai New Townissa, mutta nykytaiteen museoon on ilmainen bussikyyti National Gallery -museolta.

National Gallery of Scotland

Princes Streetin varrella sijaitseva National Gallery of Scotland (The Mound) on kokoelmiltaan pääsymaksuton, mutta huippuluokan näyttelyihin on muutaman punnan pääsymaksu. Museo sijaitsee upeassa, 1850-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa, jonne on hyvä piipahtaa samalla kun kiertelee New Townissa.

Täällä on esillä eurooppalaisen taiteen parhaimmistoa, kuten da Vinciä, Vermeeriä, Rembrandtia, Constablea ja Pissarroa. Tammikuussa esitellään aina J. M. W. Turnerin vesiväritöitä, ja pelkästään museon kokoelmissakin on ympäri vuoden runsaasti tutkittavaa. Täällä huomionarvoisia ovat etenkin impressionistien kuten Monet’n, van Goghin ja Gauguinin maalaukset yläkerrassa, ja alakerran skottilaiseen taiteeseen erikoistunut tila on sekin huippuluokkaa.

Museoon tullessa on hyvä tietää, että selkäreput on riisuttava, jotta niillä ei vahingossa vaurioita teoksia. Museo on avoinna ma-su klo 10-17 ja torstaisin klo 10-19.

Royal Scottish Academy

Kansallisgallerian vieressä sijaitseva Royal Scottish Academy (The Mound) on sekin pääsymaksuton museo, joka sijaitsee myös upeassa, vuonna 1836 valmistuneessa kreikkalaistyylisessä niin sanotussa doorilaisessa rakennuksessa. Museo esittelee kaikenlaista taidetta kuten maalauksia, veistoksia ja arkkitehtien piirroksia, joita ovat tehneet skottilaisen akatemian jäsenet. Museossa on näiden 1830-luvulta peräisin olevien töiden lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Museo on avoinna ma-la klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 12-17.

Scottish National Gallery of Modern Art

Skotlannin nykytaiteen museo (74 Belford Road) sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä Princes Streetiltä kaupungin uusissa osissa. Se esittelee sekä skotlantilaista että muualta tulevaa nykytaidetta, ja sen ulkopuolella on mielenkiintoinen veistosten elävöittämä puistoalue. Tässä pääsymaksuttomassa museossa on suuret kokoelmat, ajoittain vaihtuvia näyttelyitä ja erikoistapahtumia, joista verkkosivut antavat tarkempaa tietoa.

Museolle pääsee paitsi kävellen myös ilmaisella linja-autokyydillä Scottish National Gallery -museolta (The Mound). Museo on avoinna ma-su klo 10-17, mutta elokuussa se on avoinna klo 18 asti.

National Museum of Scotland

Vanhassakaupungissa hyvin lähellä Royal Milea sijaitsee National Museum of Scotland eli Skotlannin kansallismuseo (Chambers Street), joka on kokoelmiensa osalta yksi kaupungin monista pääsymaksuttomista museoista. Museo sijaitsee kompleksissa, jonka uusin osa valmistui vuonna 1998, ja koko museo avautui kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen vuonna 2011.

Museon anti on pääosin Skotlannin historian esittelyä muinaisajoista 1990-luvulle, ja kaikki esitetään modernilla ja mielenkiintoisella tavalla. Museon uudet osat ovat yhteydessä 1860-luvulla valmistuneisiin vanhoihin osiin, ja näissä on kokoelmia, jotka esittelevät laaja-alaisesti kaikenlaista luonnonhistoriasta arkeologiaan ja jopa muinaiseen Egyptiin ja muihin kaukaisiin maihin.

Museon ajoittain vaihtuviin näyttelyihin on pääsymaksu, mutta muuten museo on pääsymaksuton, ja se on avoinna ma-su klo 10-17. Museon ravintola Tower on kaupungin parhaita kalaruokaravintoloita, ja sieltä on upeat näkymät kohti linnaa.

Museum of Edinburgh

Royal Milen varrella sijaitseva Museum of Edinburgh eli kaupunginmuseo (Canongate) on pääsymaksuton museo, jonka suojissa on paljon tietoa ja materiaalia kaupungin värikkäästä historiasta. Museo sijaitsee vuonna 1570 valmistuneessa värikkäässä Huntley House -talossa, joka on vastikään remontoitu. Täällä on kaikenlaista kaupungin ja Skotlannin historiaan liittyvää sen jatkuvasti esillä olevissa kokoelmissa sekä vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät mielenkiintoisia asioita nekin. Museo on avoinna ympäri vuoden ma-la klo 10-17 ja lisäksi elokuussa sunnuntaisin klo 14-17.

Surgeons’ Hall Museum

Vanhassakaupungissa miltei vastapäätä kaunista Old College -yliopistoa sijaitseva Surgeons’ Hall Museum (Nicholson Street) esittelee kirurgian historiaa Skotlannissa 1400-luvulta eteenpäin. Täällä oppii, kuinka parturit ennen vanhaan hankkivat lisätuloja kirurgisia toimenpiteitä tekemällä ja miten lääketiede on kehittynyt noista ajoista näihin päiviin. Museoon on muutaman punnan pääsymaksu, ja se on avoinna ma-pe klo 12-16 ja huhti-lokakuussa myös la-su klo 12-16.

Writers Museum

Edinburgh on varsinainen kirjailijoiden kaupunki, jossa ovat syntyneet, asuneet ja vierailleet Skotlannin ja Britannian merkittävimmät kirjailijat. Sisäänpääsymaksuton Writers Museum (Lawnmarket) sijaitsee aivan linnan naapurissa Royal Milen varrella, talossa nimeltään Lady Stair’s House, joka valmistui jo vuonna 1622. Täällä on kolmen Skotlannin merkittävimmän kirjailijan eli Robert Burnsin, Sir Walter Scottin ja Robert Louis Stevensonin alkuperäisiä käsikirjoituksia ja muuta heihin liittyvää materiaalia. Museon on avoinna ympäri vuoden ma-la klo 10-17 ja elokuussa lisäksi sunnuntaisin klo 14-17.

Muita museoita

Teksti: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti