Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenrattaat Zeil-ostoskadulla
Zeil-katu on kävelykatu, joilla on hyvä koko perheen voimalla liikkua. Sen varrella on valtava valikoima tavarataloja ja ostoskeskuksia.

Lasten ja nuorten kanssa Frankfurtissa

Frankfurt on monella tapaa hyvä vierailukohde lapsiperheille, sillä sen keskusta on melko pieni ja siellä riittää hyvin nähtävää niin lapsille kuin aikuisillekin. Frankfurtin kadut ovat hyvässä kunnossa kaikkialla keskustan alueella, ja siellä voi hyvin liikkua lastenrattaiden kanssa. Tietenkin siellä on vilkkaasti liikennöityjä katuja mutta ei juurikaan aivan ydinkeskustassa, missä valtaosa lomasta tulee vietettyä.

Frankfurt on miljoonakaupunki, jonka kaduilla vastaan tulee kaikenlaista, mutta niin sanottu ”punaisten lyhtyjen alue”, jolla on huumeenkäyttäjiä, rappioalkoholisteja ja maksullisia naisia, on keskittynyt tiettyihin kortteleihin Hauptbahnhof-aseman lähistölle. Näin ollen vain Niddastrasse [kartalla], Taunusstrasse ja niiden sivukadut, etenkin Elbestrasse, Moselstrasse ja Weserstrasse, ovat Niddastrassen ja Kaiserstrassen välimaastossa aluetta, jolla ei koko perheen voimalla kannata liikkua. ”Punaisten lyhtyjen alue” ei sinänsä ole vaarallinen paikka, ja alueet on helppo kiertää, jos niitä nyt lainkaan tulee lomalla vastaan. Alueella on arveluttavaa ilmapiiriä ja arveluttavan näköisiä ihmisiä yötä päivää, mutta se ei sinänsä ole vaarallinen alue, joskin valtaosa pitää sitä vastenmielisenä paikkana viettää yhtään aikaa.

Parhaat matkustusajat

Perheille parhaita aikoja matkustaa Frankfurtiin ovat kesäkuukaudet (toukokuun alusta syyskuun loppuun), ja myös marraskuun lopulta joulun alkuun pidettävät joulumarkkinat ja monien muiden tapahtumien ajankohdat ovat normaalia mieleenpainuvampia ja vauhdikkaampia ajankohtia tutustua kaupunkiin.

Kesä on erinomainen mutta ajoittain hyvin vilkas ajankohta vierailla Frankfurtissa. Frankfurt ei ole Saksan suosituimpia lomakohteita kesäaikaan, joten siellä voi hyvin myös vierailla elokuussa, mutta heinä- ja elokuussa voi olla kuumia ilmoja (30–35 astetta päivisin).

Jos kaupunkiin mielii katsomaan vaikka jalkapallo-ottelua, kannattaa sinne mennä elokuun puolivälin ja joulukuun puoliväin ja uudelleen helmikuun loppupuolen ja toukokuun loppupuolen välisenä aikana.

Talvi on melko leuto, ajoittaisia pakkasjaksoja lukuun ottamatta, ja lunta siellä on vähän. Aika marraskuun alusta maaliskuun alkuun on kuitenkin melko ankeaa aikaa lomailla Frankfurtissa, lukuun ottamatta joulukuun värikkäitä joulumarkkinoita. Talvisin majapaikkojen hinnat kuitenkin ovat edullisimmillaan, luistelu onnistuu monessa paikassa maailmanluokan tyyliin ja ajoittain on hyvinkin leutoa.

Ruokailu lasten ja nuorten kanssa

Frankfurtissa on monipuoliset ruoat, ja lapsille sieltä löytyy aivan varmasti mieleisiä ruokia. Bratwurstit ja muut makkarat ovat tarjolla monessa paikassa, ja muita pikaruokia on tarjolla melkoisesti pelkästään Hauptbahnhof-rautatieasemalla ja sen edestä lähtevällä Kaiserstrassella. Fressgass-kävelykadun eli Grosse Bockenheimer Strassen [kartalla] varrella on koko joukko kaikenlaisia ruokapaikkoja, joilla on terassit, ja kahviloita tällä alueella on melkoisesti niitäkin.

Myös Zeil-kävelykatu on erinomainen paikka löytää erilaisia ruokia kuten makkaroita, ja sen sivukaduilla on kahviloita ja muita vaihtoehtoja. Zeilin ostoskeskuksissa kuten MyZeilissä on melkoinen määrä ruokapaikkoja, jotka ovat paikallisten suosiossa, ja niistä saa hyvin saksalaisia ruokia, kuten kotiruokia, ja aasialaisia ruokia, jotka Frankfurtissa yleiseen saksalaiseen tapaan ovat edullisia ja maukkaita.

Kleinmarkthalle (Hasengasse 7) [kartalla] on kauppahalli, jossa etenkin perjantai-iltapäivisin voi olla melko vilkasta, mutta sielläkin on tarjolla kaikenlaisia ruokia ja kaikenlaisia tuotteita ostettavaksi. Sen ympäristössä on melkoisesti erilaisia ruokapaikkoja, joista saa esimerkiksi erinomaisia aasialaisia ruokia.

Aasiasta ja muualtakin kuten Lähi-idästä peräisin olevat ruoat ovat Frankfurtissa erinomaisia. Etenkin thaimaalaiset ja turkkilaiset loihtivat eräitä kaikkein parhaita ruokia koko kaupungissa, ja niitä tulee kyllä vastaan monessa eri paikassa. Etenkin kebabia ja muita autenttisia turkkilaisia ruokia on erinomainen valikoima Eurotowerin ja rautatieaseman välimaastossa kulkevalla Münchener Strassella, jonka kenties paras kebabpaikka on Elbestrassen kulmauksessa oleva Bayram Kebap Haus.

Ostoksille perheen kanssa

Ostosten tekeminen onnistuu koko perheen voimalla hyvin Frankfurtissa. Pelkästään Zeil-kävelykadun varrella on valtava valikoima tavarataloja ja ostoskeskuksia, ja sen sivu- ja lähikaduilla on lisää putiikkeja, joista saa mitä tahansa. Shoppailu onnistuu hyvin tällä alueella ympäri vuoden ja millaisella säällä tahansa, aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan. Toistaiseksi sunnuntaisin shoppailu ei kuitenkaan onnistu kuin vanhankaupungin matkamuistomyymälöissä ja lentoaseman monissa liikkeissä. Jos sunnuntaisin tarvitsee jotakin, on päärautatieasema hyvä paikka löytää ainakin jotakin ja myös sen edestä kulkeva Kaiserstrasse on katu, jolla on sunnuntaisinkin jonkin verran liikkeitä avoinna.

Muualla kaupungissa kauppahallin tienoo on itse hallin elintarvikepuotien johdolla hyvää maastoa tehdä ainakin ikkunaostoksia. Toinen alue, joka on varsin varteenotettava paikka ainakin käväistä katselemassa tarjontaa, on Münchener Strasse. Sen varrella on useita eksoottisia kuten aasialaisia elintarvikkeita ja muita tuotteita myyviä liikkeitä, ja sen sekä lähikatujen ja etenkin Kaiserstrassen varrella on myös melkoinen määrä liikkeitä, joista saa kaikenlaista tarpeellista.

Raitiovaunu
Jos haluaa liikkuessaan katsella maisemia, ovat raitiovaunut siihen hyviä. Jos perhe mielii liikkua julkisilla, ovat ryhmäliput erinomainen hankinta.

Liikkuminen paikasta toiseen

Frankfurtissa hotelli kannattaa varata läheltä vanhaakaupunkia ja Hauptwache-asemaa, sillä niiden tuntumassa on kävelyetäisyydellä kaikki mahdollinen. Rautatieaseman lähistöllä ovat edullisimmat hotellit, mutta monien katujen varsilla on epämääräistä meininkiä ja sieltä on kävelymatkaa ainakin vartin verran pääpaikoille. Kävellen pääsee etenemään erityisen hyvin juuri ytimessä ja vanhassakaupungissa, ja niiden alueella ja lähellä on kaikki tarpeellinen, nähtävyyksistä kauppoihin ja ruokapaikkoihin.

Koko perhe pääsee Frankfurtissa julkisilla liikennevälineillä liikkeelle aivan kuin muissakin Saksan suurissa kaupungeissa helposti ja kohtuuhinnalla. Metro- ja paikallisjunaverkosto, joka keskustan osalta liikkuu maan alla, on erinomainen liikkumisväline ympäri vuoden. Metrolla pääsee hyvin kaikkialle Frankfurtin alueelle. Jotkin U-bahn-metrot vievät myös päiväretkille, ja S-bahn-junat paitsi liikkuvat Frankfurtin keskustassa myös vievät kätevästi lentokentälle ja moniin mielenkiintoisiin päiväretkikohteisiin, kuten Bad Homburgin ja Wiesbadenin tapaisiin kylpyläkaupunkeihin. Mikäli metrolla tai paikallisjunalla ei pääse, tai jos haluaa liikkuessaan katsella maisemia, ovat raitiovaunut hyviä vaikkapa matkalla Sachsenhauseniin tai Grüneburgin puiston lähettyville, ja bussejakin kaupungissa on.

Jos perhe mielii liikkua julkisilla, ovat ryhmäliput erinomainen hankinta. Esimerkiksi reilut 16 euroa maksavalla päivälipulla, joka on voimassa leimaushetkestä saman vuorokauden loppuun, voi mennä vaikka tunnin matkan päähän käymään.

Tietoa erilaisista lippuvaihtoehdoista saa helposti paikan päällä automaateista tai lipputiskeiltä, joita on esimerkiksi metroasemien yhteydessä. Kaikenlaista voi myös katsella etukäteen RMV:n sivuilta.

Parhaat alueet lapsiperheille

Altstadt-vanhakaupunki etenkin Römerberg-aukion [kartalla] osalta on lapsiperheiden suosikkimaastoa kaupungissa. Tällä värikkäällä, lähinnä turistien suosimalla alueella on mukava liikuskella, ja siellä riittää tutkimista kyllä useaksi tunniksi tai jopa päiväksikin. Vanhankaupungin alueella on mukavia kujia ja taloja, ja sen lähistöllä on paljon kaikenlaista nähtävää, kuten museoita, kirkkoja ja kaikenlaista muuta.

Lähistöllä ovat parhaat ostosalueet, ja niitä on lähellä Hauptwache-asemaa, jolta lähtevät kaupungin parhaat shoppailukadut. Muutenkin alueella on Zeil-kadun johdolla paljon kävelykatuja, joilla on hyvä koko perheen voimalla liikkua. Täällä on paljon kaikenlaista shoppailumahdollisuuksista katuesiintyjiin, ja Konstablerwache-aukion torstaiset ja lauantaiset markkinat ovat lapsia kiinnostava tapahtuma.

Römerberg-aukio
Altstadt-vanhakaupunki etenkin Römerberg-aukion osalta on lapsiperheiden suosikkimaastoa kaupungissa.

Ydinkeskustan liepeillä oleva, puistojen ja yliopiston hallitsema alue Grüneburgpark-puistoalueen ympärillä on erittäin hyvä paikka lapsiperheille sekin. Tänne pääsee hyvin metrolla, ja nähtävää on Palmengarten-palmupuistosta Grüneburgpark-puiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Puistoissa on paljon kaikenlaista muutakin tekemistä etenkin kesäaikaan, ja Grüneburgpark-puisto on varsinkin kuumina kesäpäivinä niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa.

Mainjoen rannat ovat kenties parhaita paikkoja perheille etenkin kuumina kesäpäivinä. Nizza-puisto [kartalla] on keskustan puolella mukava kävelypaikka, jossa on eksoottista kasvillisuutta. Läheltä sitä, aivan perheille varteenotettavan museon eli kaupunginmuseon vieressä on laitureita, joilta lähtee risteilyjä. Ne kestävät 50 tai 100 minuuttia, ja ne ovat erinomaisia ja myös perinteisiä saksalaisia ajanvietteitä, jotka kesällä kiinnostavat juuri perheitä ja muita ryhmiä.

Laivalaiturien vierestä kulkeva, kävelijöille tarkoitettu silta vie mukavasti toiselle puolelle jokea, ja sinne kannattaa kauniina kesäpäivänä kävellä. Rantakatu eli viralliselta nimeltään Schaumainkai eli niin sanottu Museumsufer on museoiden täyttämä joenranta, jolla on näkemistä ja tekemistä vaikka moneksi päiväksi. Sen varrella olevien museoiden joukossa on sellaisia, jotka voivat kiinnostaa vähän varttuneempia nuoria, ja sen varrella on hyviä terasseja, joilla voi saksalaiseen tyyliin nauttia kesäpäivistä.

Monet museot Museumsuferin varrella ovat hyviä lapsiperheille, ja rahaa säästävät perheet käyvät mielellään etenkin Museum für Kommunikation -museossa (Schaumainkai 53). Se on mielenkiintoinen museo puhelinten, internetin ja muun kommunikaatioon liittyvän historiasta ja nykypäivästä, ja 6–16-vuotiaat pääsevät sinne sisään 1,50 eurolla (sitä nuoremmat ilmaiseksi ja vanhemmat neljällä eurolla). Tosin sinne ei kannata mennä perjantaisin, joka on koululaisryhmille ilmainen päivä ja tietenkin vilkkain päivä muulloin kuin heinä- ja elokuussa. Museo on maanantaisin kiinni, ja avoinna ti–pe klo 9–18 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 11–19.

Perheille, jotka haluavat vierailla useissa museoissa Museumsuferilla ja muuallakin Frankfurtissa, suositellaan Museumsufercard-kortin hankkimista.

Museumsufer on hyvä paikka muutenkin kuin museoidensa osalta. Kesäaikaan siellä on paljon tapahtumia, terasseja ja kaikenlaista toimintaa, ja etenkin lauantainen kirpputori klo 8–14 on värikäs aika kävellä täällä. Museumsuferin lisäksi perheiden on hyvä tutustua enemmänkin Sachsenhausen-kaupunginosaan, jolla on paljon mukavia, hiljaisia katuja ja aitoa Frankfurtin tunnelmaa.

Lisää tietoa Frankfurtiin suuntaaville perheille

Frankfurtin viralliset turistisivut kertovat perheiden mieleen olevista vierailupaikoista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti