Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Polkupyöräilijöitä Playa del Reducto:lla
Lanzarote on erinomainen pyöräilypaikka, sillä liikennettä on vähän, tiet ja kadut ovat hyvässä kunnossa eikä mäkiä juuri ole.

Liikkuminen Lanzarotella

Lanzarote on pieni saari, ja siellä viikonkin lomalla voi tutustua kaikkiin saaren parhaisiin paikkoihin. Jos loma vietetään rantapaikoilla, on Arricife hyvä paikka lähteä käymään, ja paikkakunnalta toiselle siirrytään bussilla tai taksilla. Käellen Arricifehen tutustuminen on helppoa ja mielenkiintoista, kunhan vain muistaa, että iltapäiväsiestan aika hiljentää ja tyhjentää kaupungin ytimen lähes totaalisesti.

Myös rantapaikoilla, joilla siesta häiritsee paljon vähemmän, voi kävellä niin halutessaan melkoisesti, ja mukaan kannattaa ottaa tai Lanzarotelta ostaa hyvät kävelykengät tai sandaalit. Paras paikka muualta saarelta vierailla on Puerto del Carmenin ympäristö, jossa on useita rantoja ja jonne on pääkaupungista ja Playa Blancalta helppo ja lyhyt bussimatka.

Kävely

Lanzarote on erinomainen kävelypaikka niin sen pienissä kaupungeissa, rantalomakohteissa kuin sisämaassakin. Saarella on hyvä kävellä kaupunkimaisissa olosuhteissa pääkaupunki Arrecifessä, jonka rantapromenaditrantapromenadit, pääkävelykatu [kartalla] ja San Gabrielin linnakkeen saari ja sille johtava siltasilta [kartalla] vetävät puoleensa kaikkialla Lanzarotella lomailevia. Myös Charco de San Ginés-laguunin [kartalla] ympäri kannattaa kävellä ja tutustua myös kauempana rantakadusta oleviin kortteleihin, joilla on putiikkeja, ravintoloita ja baareja. Paljon kävelemään tottuneet voivat myös kävellä sataman takana olevalle nykytaiteen museolle [kartalla].

Jos lomailee Arricifessä tai jossakin muualla saarella olevalla rantapaikalla, ovat parhaita vierailupaikkoja Playa Blanca, Puerto del Carmen ja Costa Teguise, joihin on kaikista korkeintaan vähän alle tunnin bussimatka pääkaupungista. Monet lähtevät myös käymään Teguisen sunnuntaimarkkinoilla, joille pääsee kulkemalla bussilinjoilla 11–14.

Puerto del CarmenPlaya Grande, Puerto del Carmen on varsin hyvä paikka kävellä, ja sen pitkä Avenida Playas -katu on monipuolinen: sen varrella on useita rantoja, kahviloita, ravintoloita moneen lähtöön, kauppoja ja kaikenlaista muuta terveysklinikoista pyöränvuokraamoihin.

Toinen suuri rantapaikka, Playa Blanca, on vastaavanlainen paikka, mutta täällä on hyvin dramaattiset näkymät, jotka suorastaan kutsuvat kävelemään pitkän rantapromenadin päästä päähän useammankin kerran.

Pienemmät rantapaikat kuten Playa Honda ja Costa Teguise ovat nekin varsin hyviä kävelypaikkoja: mäkiä ei juuri ole, liikennettä on vähän ja katumaisemat ovat mielenkiintoisia.

Sisämaassa esimerkiksi YaizassaYaiza on hyvä kävellä, mutta siellä on oikeastaan vain yksi pääkatu, joka ei onneksi ole vilkkaasti liikennöity. Yaizassa aloe vera -museolta [kartalla], jonka vieressä on Arrecife–Playa Blanca -reitin bussien käyttämä pysäkki, on reilun kilometrin mielenkiintoinen kävelymatka yhdistetyn kaupan ja ravintolan vieressä olevalle bussipysäkille. Tällä välillä oppii kävellen nopeasti tyypillisen lanzarotelaisen sisämaakaupungin luonnetta. Yaizasta kolmen kilometrin päässä sijaitseva Uga [kartalla] on sekin hyvä paikka vierailla, ja näiden kahden kylän välillä kävely antaa sekin hyvän kuvan tämän kuumaisemien leimaaman saaren sisämaan luonnosta ja näkymistä.

Lanzarote on muiden Kanariansaarten tavoin erinomainen patikointipaikka kenelle tahansa. Lisätietoa patikoinnista saa esimerkiksi Lanzarote.com - ja Blackstone Treks -sivuilta.

Julkiset liikennevälineet

Lanzarotessa on hyvä linja-autoverkosto, jonka avulla pääsee liikkumaan eri rantapaikkojen ja kaupunkien välillä. Linja-autot liikkuvat parhaiten klo 06–23 viikolla, mutta viikonloppuisin vuoroja on vähemmän. Busseilla matkustaminen maksaa 1,40 euroa lyhyiltä matkoilta, ja pisimmät matkat, kuten reilun tunnin matka Playa Blancan ja Arrecifen välillä, maksavat reilut 3 euroa. Liput ostetaan kuljettajalta.

Hyviä linjoja ovat esimerkiksi 01 (Arrecife - Costa Teguise), 02 (Arrecife - Puerto del Carmen), 03 (Costa Teguise - Puerto del Carmen, Arrecifen kautta), 14 (Arrecife - Teguisen markkinat) ja 60 (Arrecife - Playa Blanca, Ugan ja Yaizan kautta).

Lanzarotessa on muitakin vierailupaikkoja, joista voi lukea Lanzaroten matkailusivuilta.

Linja-autot kulkevat varsin hyvin suosituille rantapaikoille viikonloppuisinkin, mutta muuten päiväretkille linja-autoilla on esimerkiksi sisämaahan parempi lähteä viikolla, jolloin vuoroja ajetaan huomattavasti enemmän. Erityisen huono on matkustella viikonloppuna tai pyhänä varhaisesta iltapäivästä eteenpäin, sillä vuoroja on melko vähän. Tosin pääkaupungin ja suosittujen rantapaikkojen välillä kulkee busseja pyhisinkin melko hyvin.

Taksi

Taksi on hyvä liikkumismuoto etenkin 2–4 hengen porukoille, ja kunkin taksitolpan yhteydessä on selkeästi ilmoitettu, minkä verran mikin matka maksaa ja kuinka pitkiä matkat ovat. Takseilla liikutaan saarella enemmänkin paikkakunnalta toiselle kuin rantapaikkojen tai kaupunkien sisällä, mutta esimerkiksi Puerto del Carmenissa voi hyvin siirtyä taksilla paikasta toiseen. Kaupunkien välillä erilaisten reittien lisäksi voi tehdä Lanzaroten monta tuntia kestävän kiertoajelun, jonkalaisia eri yhtiöillä on erilaisia.

Taksi Avenida de las Playas -kadulla, Puerto del Carmen
Takseilla liikutaan saarella enemmänkin paikkakunnalta toiselle kuin rantapaikkojen tai kaupunkien sisällä.

Taksin tilaaminen Lanzarotella tietyltä yhtiöltä ei välttämättä ole verkkosivuilta helppoa, mutta sitä voi yrittää Taxi Arricifessa (puh. 928 800 806 / 928 803 104). Yleisesti ottaen paras on vain nousta taksiin tai sitten tilauttaa sellainen paikalle esimerkiksi majapaikan tai ravintolan välityksellä.

Lanzaroten matkailusivusto antaa seikkaperäistä tietoa takseista ja parhaista kunkin paikkakunnan vierailupaikoista.

Pyöräily

Lanzarote on erinomainen pyöräilypaikka, sillä liikennettä on vähän, tiet ja kadut ovat hyvässä kunnossa eikä mäkiä juuri ole. Saarella tuulee melkoisesti etenkin sisämaassa, mutta ei sen enempää kuin mihin Suomenkaan rannikolla on totuttu. Heinäkuu on kuitenkin sellainen aika, että tuulet yltyvät niin koviksi, ettei pyöräily tai skootterillakaan ajaminen ole suositeltavaa. Säät pysyttelevät mukavan lämpiminä ympäri vuoden öisinkin, eikä sateita ole luvassa kuin pari kertaa kuukaudessa. Erityisen hyviä paikkoja liikkua pyörällä ovat Arrecife ja Puerto del Carmen. Saarella on hyvä pyöräillä myös kaupungista toiseen, ja pyörävuokraamoita on kaikkialla saarella.

Hyvä pyöräilypaikka on Puerto del Carmen, missä pyöriä vuokraa erimerkiksi Fliston, joka vuokraa monenmoisia pyöriä ja joka järjestää kilpailuja ja pyöräilyretkiä.

Tommy’s Bike toimii Costa Teguisessa ja vuokraa pyöriä ja järjestää opastettuja pyöräilyretkiä.

Playa Blancassa sähköpyöriä, maastopyöriä ja muita menopelejä vuokraa Roy’s Bike Shop, joka sijaitsee sataman vieressä olevassa Punta-ostoskeskuksessa.

Visit Lanzarote antaa tietoa pyöräilystä ja pyöräilyreiteistä.

Autonvuokraus

Lanzarotella voi niin halutessaan ajella autolla paikasta toiseen, sillä liikennettä on vähän, tiet ovat hyväkuntoisia ja matkat lyhyitä. Omalla autolla matka saaren eteläkärjestä pohjoiskärkeen kestää noin 40 minuuttia ja länsirannalta itärannalle noin 20. Herkän luontonsa ja muistakin ekologisista syistä autoilua Lanzarotella kannattaa kuitenkin vältellä, niin että nauttii sen puhtaasta ilmasta ja luonnosta lähinnä apostolinkyydillä tai pyöränselästä.

Paikallinen toimija Cicar on hyvä vuokraamo Lanzarotella, ja sillä on 11 pistettä ympäri saarta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti