Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Las palmas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi Las Palmasissa
Plaza de Cairasco -aukiolla on terasseja, ja se on hyvä paikka mennä myös menu del dia -lounaalle.

Ruoka ja ravintolat

Las Palmasissa on valtava määrä ravintoloita, tapas-baareja ja ruokaa tarjoavia kahviloita, samoin kuin pikaruokakojuja ja muita ruokailuvaihtoehtoja.

Ruokien joukossa on paljon tyypillisiä Kanariansaarten ruokia, espanjalaisia ruokia ja mannereurooppalaisia ruokia, joista italialaiset ovat yleisiä ja korkeatasoisia. Muitakin ruokia kansainvälisessä Las Palmasissa tulee vastaan. Siellä on paljon aasialaisia ravintoloita ja myös suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia ruokia tarjoavia paikkoja.

Ruokailu Las Palmasissa on mukavaa ja edullista puuhaa, tarjoilijat ovat järjestään ystävällisiä, ja ruokailu tapahtuu ympäri vuoden ulkotiloissa.

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Las Palmasista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Las Palmasin parhaat ravintolaseudut

Alcaravaneras -kaupunginosa

Kaupungin pohjoispuolella on huomattavasti enemmän ravintoloita ja muita ruokapaikkoja kuin tyylikkäällä eteläpuolella. Alcaravaneras-kaupunginosan kujilla on paljon paikallisten suosimia ravintoloita ja kahviloita, joissa hinnat ovat hyvin kohtuullisia mutta laatu moitteeton. Varsin paljon ravintoloita on etenkin Plaza de Españan lähellä. Täällä Calle Valencia on tunnettu aasialaisista ravintoloistaan, joiden joukossa on useita japanilaisia ja kiinalaisia ravintoloita. Edullisesti lähellä Plaza de Españaa itsepalveluravintolasta De la Olla al Plato (Calle Menéndez y Pelayo 27) saa kaikenlaisia ruokia ja juomia varsin monipuolisesti.

Santa Catalina -kaupunginosa

Santa Catalinan puolella valtava määrä ravintoloita on Parque Santa Catalina -aukiolla ja sen lähikaduilla. Erityisen hyvä ravintolakatu on Calle General Vives, jonka varrella on lukuisia baareja, kahviloita ja ravintoloita, etenkin Parque Santa Catalinan lähistöllä. Hyvä paikallisten suosima ruokapaikka on Hermanos García (Calle del General Vives 59), jossa on 8-10 euron menuja illallakin ja jossa iso tuoppi eli jarra (lausutaan: harra) maksaa alle 2 euroa. Niille, joille vieraskielisten ruokalistojen lukeminen tuottaa hankaluuksia, hyvä paikka saman kadun varrella numerossa 54 on Casa Valdi, jossa on suomenkielinen ruokalista.

Hyvä kulmaus aterialle aivan Canteras-rannan lähistöllä on Calle Luis Moroten ja Tomas Millerin kulmaus. Täällä on ruotsalainen kahvila (Calle Tomás Miller 68), jossa on langaton internet ja josta saa pyttipannun, snapsin ja oluen 7 eurolla, samoin kuin Restaurante Los Rosales IV (Calle Tomás Miller 72), josta saa hyviä kolmen lajin lounaita 8 eurolla ja jossa viihtyvät lähinnä paikalliset.

Canteras-rannalle johtava Calle Sagasta on varsin hyvä ravintolakatu, jolla voi syödä kohtuuhintaan kaikenlaisia ruokia. Intialaisiin ruokiin mieltyneille Polar (Calle Sagasta 17) on huokeahintainen ravintola, jossa viihtyvät lähinnä vain paikalliset ja josta kasvissyöjätkin saavat ruokia. Kadun varrella on muitakin vaihtoehtoja ruokailulle, samoin kuin hyviä kahviloita, joista saa leivonnaisia ja pikkupurtavia kuten boccadilloja eli täytettyjä sämpylöitä.

Paseo Canteras -rantabulevardi

Paseo Canteras -rantabulevardi on houkutteleva mutta ravintoloiltaan epätasainen ja hivenen ylihintainen ruokailupaikka. Sen varrella on paljon kaikenlaisia vaihtoehtoja paikallisista eksoottisiin, mutta parhaat ravintolat ovat sen loppupäässä, niin sanotulla La Puntilla -alueella. Täällä on erinomainen kalaruokaravintola La Marinera, jonka terassit antavat Atlantille. Itse niemimaalle johtavalla rantabulevardilla on sen loppupäässä muutama hyvä ravintola, joista La Oliva (Calle Prudencio Morales 17) kunnostautuu edukseen 10 euron kolmen lajin lounaalla. Monet pitävät myös varsinaisen rantabulevardin varrella olevaa Piemontea (Paseo de las Canteras 48) yhtenä kaupungin parhaista ja ystävällisimmistä italialaisista ravintoloista.

Kaupungin pohjoispuolen Vegueta ja Triana -kaupunginosat

Veguetan kaupunginosassa on tyyliä ja tunnelmaa, ja sen tarjontaan kuuluu Kanariansaarten omia ruokia. Veguetassa ei ole erityisiä ravintolakeskittymiä, joten ruokapaikka kannattaa miettiä etukäteen. Hyvä ravintola Veguetassa on esimerkiksi El Herreno (Calle Mendizábal 5) kauppahallin lähellä. Toinen hyvä ruokapaikka Veguetassa on La Dolce Vita (Calle Agustín Millares 5), joka tekee itse omat pastansa ja jonka pastakastikkeet ovat hyvin uniikkeja mutta korkeatasoisia.

Las Palmasin eteläpuolen kaupunginosista Triana on ravintoloiltaan parempi kuin Vegueta tai muut tämän puolen kaupunginosat. Mitään erityistä ravintolakeskittymää ei silti täälläkään ole. Tästä syystä siellä pitää kävellä löytääkseen ruokapaikan tai sitten tietää etukäteen, minne mennä. Hyvä osoite menu del dia -lounaalle ja miksei illallisellekin on Alameda de Colón -aukion vieressä oleva Plaza de Cairasco -aukio. Sillä olevan upean Gabinete Literario -rakennuksen hieno ravintola myy kohtuuhintaisia mutta korkeatasoisia lounaita viikolla noin klo 12-15.00. Samaan noin 10 euron hintaan voi kolmen lajin menu del dian syödä viereisen Hotel Madridin terassilla tai hulppeissa sisätiloissa.

Hyvä ravintolakatu Trianassa on Calle Pérez Galdós, jonka Restaurante Amaiur (Calle Pérez Galdós 2) on kaupungin hienoimpia ravintoloita ja sopii hyvin tärkeänkin tilaisuuden juhlistamiseen. Toinen korkeatasoinen ravintola saman kadun varrella numerossa 23 on Deliciosa Marta, jonka ruoat ovat paljolti saaneet vaikutteensa Kataloniasta ja jonka omistaja-kokki Poli olikin Kataloniassa maailman parhaana pidetyn El Bulli -ravintolan opissa aikoinaan. Kolmas tasokas ravintola kadulla on La Olivia (Calle Pérez Galdós 32), jonka lounaat ovat kohtuuhintaisia.

Lisätietoa: Virallisen turistisivuston ravintolat | TripAdvisorin vinkit Las Palmasin ravintoloihin

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Las Palmas on Espanjan parhaita ravintolakaupunkeja, ja siellä on varmasti maan suurin valikoima muualta tulevia ruokia. Kaupungissa on erinomaiset paikalliset ruoat, ja siellä on mahdollista syödä autenttisia mannerespanjalaisia ruokia monessa paikassa, samoin kuin eteläamerikkalaisia ruokia, joista pihvit ovat parhaita. Kaupungissa on melkoisesti italialaisia ravintoloita ja myös hyvä määrä aasialaisia ravintoloita, joista japanilaiset ja kiinalaiset ovat yleisiä. Las Palmasissa on mahdollista syödä myös pohjoismaalaisia ruokia samoin kuin muita mannereurooppalaisia ruokia, ja niin halutessaan siellä voi syödä miltei mitä tahansa.

Gazpacho-keitto
Kylmä gazpacho-keitto voi tuntua oudolta - mutta tämä on erittäin maukas vaihtoehto alkupalaksi etenkin kuumalla ilmalla.

Kanariansaarten omat ruoat

Kanariansaarten omat ruoat ovat erinomaisia, ja niitä kannattaa siellä maistella. Kalaruoat ovat yleisimpiä, ja kalakeitto on monen lounastarjouksen ensimmäinen ateria. Grillatut (a la plancha) kalat, kuten tonnikala, ja vaaleat kalat, kuten turska, ovat hyvin yleisiä. Kalan kanssa tulee usein perunaa, jonka valmistustavan voi valita. Papas fritas eli ranskanperunat on suosittu vaihtoehto, mutta papas arrugadas on Kanarian oma peruna, jota ehdottomasti kannattaa maistaa. Perunat ovat pieniä, ne keitetään kuorineen suolavedessä ja usein ne tarjotaan kastikkeen (majos) kanssa, joista hyvää on joko vihreä tai punainen mojo.

Vuohenliha (cabra) ja vuohenjuusto (queso de cabra) ovat yleisiä Las Palmasissa, samoin kuin makkarat (chorizo). Salaatit ovat hyviä. Niistä ensalada mixta on hyvin yleinen alkuruoka, mutta kasvissyöjien harmiksi siinä on miltei poikkeuksetta tonnikalaa, jota ei mielletä näillä main lihaksi.

Vihannekset ja hedelmät ovat Kanariansaarilla tietenkin erinomaisia, mutta varsinaiset kasvisruoat ovat harvinaisia. Esimerkiksi yleinen alkuruoka lentejas eli linssit tulevat aina lihalla höystettynä samoin kuin garbanzo eli kikherneet, joista tehdyssä muhennoksessa on aina muutama siivu makkaraa ja aimo annos eläinrasvaa mukana. Alkuruoista muualtakin Espanjasta tuttu gazpacho ei sisällä ollenkaan lihaa ja soveltuu kasvissyöjillekin, mutta se on kylmä keitto, jonka syöminen voi tuntua oudolta - mutta tämä on erittäin maukas vaihtoehto alkupalaksi etenkin kuumalla ilmalla.

Kasvisruoka

Kasvissyöjille on Las Palmasin ravintoloissa melko vähän ruokia tarjolla, ja monien ruokien kanssa saa olla tarkkana, sillä ne on voitu tehdä lihaliemeen tai harmittomalta vaikuttavassa kasvisateriassa onkin lihaa tai kalaa mukana. Yksi yleensä (mutta ei aina) turvallinen ruoka on tortilla eli espanjalainen munakas, joka alun perin on ollut lihaton ruoka mutta johon jotkin ravintolat omissa versioissaan lisäävät lihaa. Italialaiset ravintolat tarjoavat lihattomia pasta-aterioita, ja aasialaisissa ravintoloissa on tofua ja muita kasvisruokia tarjolla. Happy Cow -sivusto listaa ravintoloita, joista saa takuuvarmasti kasvisruokia.

Tapakset

Tyypillinen ominaisuus Espanjassa ravintoloissa on tapasten tarjoaminen. Las Palmasissa ei yleensä tuoda edes oliiveja oluen tilanneen pöytään, kuten joissain muissa maan kolkissa, mutta tapasten nauttinen on kaupungissa yleistä. Tapas voi olla pieni pincho tai sitten suuri racion tai tästä puolikas ½-racion, jotka jo käyvät pääateriaksikin.

Kalaa osana Menu del diaa
Kala on luonteva pääruoka Menu del diassa, joka on yleensä lounaaksi noin klo 12-15.00 tarjottava kolmen lajin ateriakokonaisuus.

Menu del dia

Menu del dia eli yleensä lounaaksi noin klo 12-15.00 tarjottava kolmen lajin ateriakokonaisuus muodostuu alkupalasta, joka on usein keitto, muhennos tai salaatti, ja toisesta annoksesta, joka on yleensä kalaa tai lihaa. Lisäksi tuodaan vielä pöytään jälkiruoka, joka voi olla leivonnainen, vanukas tai jäätelöä. Sen sijaan voi usein ottaa maitokahvin (café con leche). Lisäksi menu del diaan kuuluvat yleensä ruokajuoma (vesi, viiniä tai olutta), leipä ja juomaraha.

Menu del dia on joissain paikoissa yleinen illallakin, ja niitä tarjoavat ravintolat mainostavat annoksiaan näyttävästi. Lounaskokonaisuuksia tarjotaan lähinnä seuduilla, joilla turistit eivät kovin paljon pyöri, ja näin esimerkiksi Canteras-rantabulevardilla lounastarjouksia tulee vähän jos ollenkaan vastaan.

Tapakset huuhdotaan alas viinillä tai oluella, ja tyypillisesti niitä syödään ennen lounasta tai illallista. Monet korvaavat aterian tapaksilla, jotka Kanarialla tunnetaan enyesques-nimisinä. Niiden syöminen on hauskaa puuhaa, jonka ohessa varsinainen ateria voi hyvinkin unohtua.

Jälkiruoat

Jälkiruoat ja muut makeat palat ovat olennainen osa Las Palmasin ruokailua. Jäätelöä on tarjolla monessa paikassa, ja sen ohelle on tullut paljon jääjogurttia tarjoavia paikkoja, joita on sekä Canteras-rannalla että muualla kaupungissa. Leivonnaiset ovat hyviä kahvin kanssa, mutta täällä kannattaa myös maistaa uppopaistettuja churro-leivonnaisia, jotka ovat parhaimmillaan kuuman kaakaon kanssa. Niitä tarjoavia paikkoja on erityisen hyvin löydettävissä Parque Santa Catalina -aukion liepeiltä.

Hintataso

Las Palmasin aterioiden hintataso ei ole mikään hullunhalpa, mutta hinta-laatusuhde on siellä Euroopan parhaita. 7-10 eurolla saa lounasaikaan kolmen lajin aterian juomineen, ja ruoat ovat yleensä vähintäänkin kohtalaisia ja pitävät mahan täytenä pitkälle iltaan. Tapasten nauttiminen on varsin huokeaa, niin että tortillan saa leivän ja pienen oluen (caña) kanssa 3-4 eurolla. Illalliset hienoissa ravintoloissa ovat kalliimpia, etenkin kalaruoat, ja sijoittamalla 15-20 euroa henkeä kohti kaupungista saa juhla-aterian.

Tippikulttuuri

Menu del dia -lounaskokonaisuuteen kuuluu palvelumaksu, ja muihin vastaaviin menuihinkin se sisältyy. Ravintoloissa ei olla kovin hanakoita vaatimaan tippiä, niin että niistä huoliminen ei ole tarpeellista. Jos kuitenkin haluaa ilmaista kiitollisuutensa hyvästä palvelusta ja mukavasta ateriahetkestä hienossa ravintolassa, voi hyvin jättää 5-10 % juomarahaa.

Ruokailuajat

Las Palmasissa on varsin tyypilliset etelämaalaiset ruokailuajat. Lämpimiä ruokia saa huonosti ennen puoltapäivää, ja niitä tarjotaan pitkälle iltaan tai yöhön asti. Las Palmas on kuitenkin kansainvälinen kaupunki, jossa voi syödä aikaisemminkin, ja tapaksia tarjotaan silloin, kun muita ruokia saa huonosti. Jotkin ravintolat ovat avoinna vain lounaalla ja päivällisen aikaan, mutta ne ovat melko harvinaisia ja valtaosa ravintoloista on avoinna aamusta iltaan.

Menu del diaa aletaan tarjota monissa ravintoloissa klo 12.00 mutta joissain hyvissä paikoissa vasta klo 13.00, ja paikalliset syövät sitä ahkerimmin klo 14.00 alkaen. Illallista voi syödä koska tahansa, mutta paikalliset siirtyvät ravintolaan syömään illallista melko myöhään, klo 21.00 jälkeen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Aivan huippuja vinkkejä, joita olen saanut Pienestä Matkaoppaasta eri kaupunkeihin. Tykkään erityisesti ruokapaikkavinkeistä, jossa mainitaan paikallisten suosiossa olevat ravintolat. Tänään kävin Las Palmasissa Hermanos Garcíassa. Loistava lounaspaikka! En löytänyt ollenkaan Casa Valdia. Kannattaa tarkastaa onko se lopettanut. Toki voi olla, että en huomannut sitä. /Matkailija

Suomalaista baaria ei kannata enää mainostaa olevan Canterasin rannalla, sillä paikalla on irkkupub El Anchor. Suomalaisempi baari on San Remo lähellä Santa Catalinan puistoa, Nicolas Estevanes -katu vie perille ehkä parhaiten.
/Talviasukas

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti