Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Santacruz
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi Calle Castillo -kadulla
Santa Cruzissa lounasta aletaan tarjota yleensä vasta klo 12.30 alkaen aikaisintaan, ja jos nälkä yllättää tätä ennen, kannattaa haukata tapasta välipalaksi.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Santa Cruzia voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Santa Cruzin parhaat ravintolaseudut

Santa Cruzissa ei ole vaikea löytää hyviä ruokia tarjoavia kahviloita tai ravintoloita eikä siellä koskaan ole kaukana erinomaisestakaan ravintolasta. Ravintoloiden lisäksi kahvilat ovat oivia paikkoja tapaksille ja aamiaiselle. Valtaosa ravintoloista ja monet kahvilatkin tarjoavat lounasaikaan hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia menu del dia -ateriakokonaisuuksia.

Mercado Nuestra Señora de África -markkinapaikka

Jos kaupunkiin saapuu nälkäisenä linja-autoasemalle, kannattaa suunnata kohti Mercado Nuestra Señora de África -markkinapaikkaa (Calle San Sebastian). Tämän kauppahallin ympäristössä on valtava määrä erilaisia ravintoloita, jotka käyvät hyvin varhaiselle aamiaiselle tai sitten myöhäänkin illalla nautituille tapaksille ja virvokkeille.

Kauppahalli on kaksiosainen, niin että ruokiin erikoistuneessa osassa ei ole paljonkaan varsinaisia ruokapaikkoja mutta sitä vastapäätä olevan kauppakeskuksen yhteydessä on parikin noutopöytäaterioihin erikoistunutta ravintolaa. Nämä tarjoavat reilun 7 euron hintaan ja tätäkin edullisemmin lapsille notkuvia lounaspöytiä, joita on tarjolla noin klo 13-17.00, ja nämä ovat erityisen hyviä paljon syömään tottuneille sekä perheille. Myös nirsoille ruokailijoille nämä tarjoavat kaikenlaista sushista liharuokiin, ja yksi kauppakeskuksen sisällä oleva paikka tarjoaa myös aamiaisbuffet’itä.

Mikäli aasialaistyyliset ruoat eivät innosta, on kauppakeskuksen ympäristössä useitakin hyviä ravintoloita, jotka noin klo 12-13.00 alkaen, osa myös viikonloppuisin, tarjoavat menu del dia -ateriakokonaisuuksia, joihin kuuluu 7-8 euron hinnalla kolmen lajin aterioita ruokajuomineen. Ravintoloissa on lapsille ja pieniruokaisille yhden lajin aterioita halvemmalla, ja niistä saa myös tapaksia pikkunälkään. Aamiaiseksi kauppahallin ympäristöstä löytyy kaikkina viikonpäivinä tortilloja ja kahvia.

Calle Afilarmõnica Nifú-Nifá- ja Calle Imeldo Seris -katujen tienoot

Toinen erinomainen paikka lounasajan menu del dia -aterioista aina pikkutunneille tapahtuvaan tapasten ja oluen nauttimiseen on vastikään profiiliaan nostanut alue Calle Afilarmõnica Nifú-Nifá- ja Calle Imeldo Seris -katujen välisessä korttelistossa. Tämä kävelykatujen muodostama alue on loistava paikka noin 10 euron hintaisille menu del dia -lounaille, etenkin Domínguez Alfonso -kadulla, joka vieläkin yleisesti tunnetaan La Noria -nimisenä. Täällä on hyvä myös nauttia kahvit tai vain oluen. Lisää kaikenlaisia terasseja on Plaza Iglesia -aukion tuntumassa, maamerkkinä toimivan Iglesia de la Concepción -kirkon vieressä.

Plaza de Candelaria
Erityisen paljon ravintoloita ja kahviloita terasseineen on Plaza de la Candelarian vaiheilla.

Plaza de España -aukion seutu

Lisää ravintoloita ja muitakin ruokapaikkoja tulee vastaan erityisen hyvin Plaza de España -aukion tuntumassa, missä osa paikoista on turisteille suunnattuja eivätkä hinta-laatusuhteeltaan yhtä hyviä kuin paikallisten suosimat ravintolat kauppahallin ympäristössä ja muualla vähän syrjemmällä. Erityisen paljon ravintoloita, joilla kaikilla kaupungissa on yleensä terassit joko paikan edustalla tai sisäpihalla, on Plaza de la Candelarian vaiheilla. Täällä kuten Plaza de Españankin tienoilla on kojuja, joista saa grillilihoja ja muita tyypillisiä paikallisia ruokia aamusta iltaan.

Lisää ravintoloita on Plaza del Principe -puistoaukion laitamilla, missä viikolla kannattaa katsastaa paikallisten suosiossa oleva Teatro Guimerá -kahvila-ravintola, sillä sen menu del dia -lounaat erottuvat täällä edukseen. Koko tämä kävelykatujen hallitsema alue on tienoota, jolla on hyviä aamiais-, lounas- ja tapas-paikkoja.

Melko nopeasti on havaittavissa englanninkielisistä kylteistä, jos paikka on lähinnä turisteille suunnattu; paikallisten suosimat paikat kaikkialla keskustassa pitävät yllä turistipaikkoja matalampaa profiilia. Tällä keskustan vilkkaalla ostosalueella Calle Villalba Hervás -katu on paikallisten suosima paikka tapaksille ja aterioillekin.

Parque Garcia Sanabria -puiston ja Calle Mendez Nuñez -kadun tienoot

Neljäs hyvä ravintolatienoo, jossa joitain matkaoppaissa olevia paikkoja lukuun ottamatta tulee vähän turisteja vastaan, on Parque Garcia Sanabria -puiston lähistöllä, Calle Mendez Nuñez -kadun varrella ja ympäristössä oleva alue. Itse puistossa on jonkin verran terasseja, jotka ovat lähinnä hyviä kahville tai oluelle, mutta jos katua jatkaa kohti pohjoista, tulee vastaan kaikenlaisia paikkoja, joissa voi syödä hyvin aamusta iltaan. Menu del diat eivät ole täällä kovin yleisiä: monet paikat ovat lähinnä tapas-baareja tai sitten hyviä myöhäiselle illalliselle.

Jos mielii kielitaitoiseen paikkaan erinomaisia italialaisia ruokia maistelemaan, on Da Canio III (Calle San Martin 76, Calle Mendez Nuñez -kadun kulmassa) tähän hyvin tasokas paikka muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Itse pääkadulla olevista paikoista erinomainen illalla tapakselle tai sitten joskus klo 21.00 jälkeen illalliselle on Mariano (Calle Mendez Nuñez 33), jonka tapaksena tarjottava tonnikalapiiras on erityisen maukas ja jonka edulliseen tarjontaan kuuluvat myös hyvät tortillat ja hanaoluet.

Muita alueita

Muuallakin kaupungissa on ravintoloita, ja Calle Mendez Nuñezista kohti satamaa mentäessä, El Toscal -kaupunginosassa, on kaikenlaisia paikkoja, jotka ovat erityisen hyviä aamiaiselle ja myöhäänkin nautittaville tapaksille, etenkin Calle de la Rosan varrella. Täällä on paljon vain paikallisten suosimia paikkoja etenkin lähellä Plaza del Principe -aukiota. Lisää kahviloita, ravintoloita ja yöelämää on kohti satamaa mennessä, Avenida de Anagan varrella ja lähikaduilla.

Lisätietoa: TripAdvisor -sivuston käyttäjien vinkit Santa Cruzin ravintoloihin

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Santa Cruzin ravintoloissa on tarjolla paitsi erinomaisia paikallisia ruokia myös muualta Espanjasta ja etenkin Galiciasta tulevia mereneläviä ja aasialaisia ruokia, joista sushi ja kiinalaiset ruoat ovat melko yleisiä. Kalaruoat edustavat kaupungin ruokien parhaimmistoa niin menu del dia -ateriakokonaisuuksissa, tapaksissa kuin illallisissakin, mutta myös liharuoat ja usein tonnikalaa sisältävät salaatit ovat hyviä ja yleisiä.

Juomista viini, olut ja kivennäisvesi ovat suosituimpia ruokajuomia. Kahvin ja teen lisäksi niin sanotut Zumeria-mehupaikat tarjoavat erinomaisia tuorepuristettuja hedelmämehuja. Jälkiruoat ovat tärkeä osa ruokailua. Jäätelöä on tarjolla niin välipalaksi kuin jälkiruoaksikin monessa paikassa, ja erilaiset leivonnaiset ja muut makeat palat ovat hyvin saatavissa paitsi kahviloista ja ravintoloista myös niihin erikoistuneista leipomoista ja churreria-kojuista.

Teneriffan omat ruoat ovat saaneet Manner-Espanjaa enemmän vaikutteita eteläamerikkalaisesta ja arabialaisesta ruoanlaittokulttuurista, mikä näkyy sellaisten mausteiden kuin kuminan, paprikan ja chilin runsaasta käyttämisestä.

Erilaista muihinkin Kanariansaariin verrattuna on myös leipä, ja etenkin gofio on tyypillinen paikallinen leipä, jota saa sekä suolaisena ruoan kanssa että makeana jälkiruoaksi, usein manteleilla tai viikunoilla höystettynä.

Muhennos
Lentejas on maukas ja suosittu muhennos, joka on valmistettu kikherneistä, makkarasta ja perunasta.

Lihoista cabra eli vuohi ja cabrito eli kili ovat Teneriffalla yleisiä, ja myös jänis on yleinen liha teneriffalaisissa ravintoloissa. Erilaiset muhennokset ovat täällä suosittuja nekin, kuten lentejas eli kikherneistä, makkarasta ja perunasta tehty maukas muhennos, jota usein tarjotaan menu del dian yhteydessä. Muitakin muhennoksia tulee vastaan, ja usein niissä on kikherneitä tai linssejä yhdessä perunan ja lihan kanssa. Muhennoksia valmistetaan tuntitolkulla, eivätkä ne vielä puolenpäivän aikaan välttämättä ole valmiita.

Kala on sekin suosittu proteiinilähde. Chicharros eli piikimakrilli on Santa Cruzin ominta kalaa, jopa siinä määrin, että kaupungin asukkaat tunnetaan chicharreros-nimellä. Grillikalat ovat yleisiä, tonnikalaa tulee vastaan grillattuna, ja sen kuten tortillan ja muidenkin ruokien kanssa tarjotaan mojo-kastiketta, johon on hyvä dippailla myös suolassa keitettyjä pieniä, muuallakin Kanariansaarilla yleisiä perunoita (papas arrugadas).

Hintataso

Santa Cruzin hintataso on miellyttävän alhainen mutta ruokien taso erinomainen. Menu del dia -ateriakokonaisuuteen kuuluu yleensä salaatti tai keitto alkuruokana, lihaa tai kalaa sisältävä pääruoka ja jälkiruoka, jonka voi korvata kahvilla. Se maksaa ruokajuoman kera seitsemästä eurosta ylöspäin, ja sen keskihinta liikkuu kahdeksan euron tienoilla. Aamiaiseksi tai välipalaksi nautittu tortillaviipale leivän ja kahvin tai oluen kanssa maksaa 3-4 euroa, ja muitakin tapaksia on tarjolla oluen tai viinin kanssa 2,5 eurosta alkaen. Poikkeuksena toimivat Plaza de España-, Plaza de la Candelaria- ja Plaza del Principe -aukiot, joissa turisteille tarjottavaan menu del diaan ei ehkä sisälly ruokajuomaa ja jossa aterioista muutenkin maksetaan vähän enemmän kuin muualla kaupungissa. Illalliset ovat vähän kalliimpia kaikkialla, mutta 10-15 eurolla saa hyvän pääruoan ruokajuomineen illan hämärryttyäkin.

Juomaraha

Juomaraha kuuluu menu del diaan, eikä muutenkaan tippejä Santa Cruzissa paljon jätellä. Hyvästä palvelusta ja ruoasta voi etenkin illallisen yhteydessä tietenkin halutessaan jättää 5-10 % juomarahaa.

Ruokailuajat

Ruokailuajat ovat tyypillisen eteläeurooppalaiset niin, että kahvilat availevat ensimmäisinä oviaan noin klo 7.00 alkaen, joskin valtaosa niistäkin avautuu vasta klo 9.00 jälkeen etenkin viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Lounasta aletaan tarjota yleensä vasta klo 12.30 alkaen aikaisintaan, ja jos nälkä yllättää tätä ennen, kannattaa haukata tapasta välipalaksi. Lounasaika jatkuu aina noin klo 15.00 asti, mutta joissain paikoissa sitä voidaan tarjota vielä klo 16-17.00. Paikalliset syövät ahkerimmin klo 13.30 ja 14.30 välisenä aikana, jolloin monet hyvät paikat voivat olla kaikkina viikonpäivinä melko tukossa. Menu del diaa tarjotaan Santa Cruzissa melko yleisesti myös viikonloppuisin, ja monissa paikoissa on iltapäivisin myös muita vaihtoehtoja. Illallista aletaan syödä myöhään, vasta noin klo 21.00 alkaen, mutta sitä ennen on kaikkialla tarjolla tapaksia, jotka usein varsin suuren menu del dian jälkeen monelle iltapalaksi riittävätkin.

Laskiaiskarnevaalien aikaan on erilaisia aukioloaikoja, niin että joinain päivinä paikat aukeavat myöhään, toisina ovat kokonaan kiinni ja etenkin laskiaistiistain vastaisena yönä avoinna läpi yönkin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti