Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kahvilan terassi Plaza del Charco -aukiolla
Plaza del Charco -keskusaukiolla on hyvä syödä ja istua iltaa. Aukiolta lähtevillä kaduilla on niinikään melkoisesti ravintoloita.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistä päin Puerto de la Cruzia voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Puerto de la Cruzin parhaat ravintolaseudut

Puerto de la Cruzin keskustassa on valtava määrä ravintoloita, ja suurin osa niistä on hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Vaikka kaupunki on suuri turistikeskus, on siellä paljon vakituisia lomailijoita, jotka viettävät kaupungissa useita viikkoja tai kuukausia vuosi toisensa jälkeen, ja näin ravintoloiden on oltava tasoltaan vähintään kohtuullisia pärjätäkseen kovassa kilpailussa.

Parhaita tienoita hyvälle ravintolalle ovat Muelle Pesquero -sataman edustalla olevat alueet. Tämän kalasataman vieressäkin on erinomaisia ravintoloita, samoin kuin sen lähikaduilla. Hyvä ravintolakatu samalla seudulla on Calle Lomo. Perinteisiä kanarialaisia ruokia, erityisesti kalaruokia, tarjoaa miellyttävällä sisäpihalla La Papaya (Calle Lomo 10).

Eniten ravintoloita on alhaalla sataman lähistöllä, mutta ylös mäkeä kulkiessa ravintoloita tulee vastaan huomattavasti vähemmän. Lähellä satamaa linja-autoaseman lähellä olevilla kaduilla, etenkin Calle el Pozon varrella on muutama hyvä ravintola.

Sataman ja linja-autoaseman tienoilla kannattaa lounasaikaan puolenpäivän jälkeen pitää silmät auki "menu del dia" -ateriakokonaisuuksille, joihin 7-10 euron hintaan kuuluu tasokas kolmen lajin ateria: alkuruoka (yleensä muhennos, keitto tai salaatti), pääruoka (yleensä kalaa tai lihaa yhdessä perunoiden kanssa) ja jälkiruoka (jäätelöä tai vanukasta tai sen korvaava kahvi). Usein tähän sisältyy myös ruokajuoma (vesi, mehu, olut tai viini), mutta turisteille suunnatuissa ravintoloissa juoma voi maksaa ylimääräistä.

Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita tulee vastaan pitkillä rantapromenadeilla eli Paseo de San Telmon ja sitä jatkavan Avenida de Colónin varrella. Täälläkin on kuitenkin kaikenlaisia vaihtoehtoja, kuten varsin kansainvälisiä ruokia tarjoava Rancho Grande (Paseo San Telmo 10), jonka jälkiruoat ja kakkukahvit ovat kenties kaupungin parhaita. Pääruokien joukkoon kuuluu aterioita, joita Espanjasta harvoin saa, mutta myös joitain paikallisia ruokia.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Puerto de la Cruzissa on tarjolla varsin kansainvälinen valikoima ruokia. Siellä on runsaasti kiinalaisia ravintoloita, joissa aterioiminen on hyvin edullista, mutta joista jotkut ovat tasoltaan arveluttavia. Myös muunmaalaisia ravintoloita on, samoin kuin kansainvälisiä pikaruokapaikkoja, hampurilaisravintoloista kebab-ravintoloihin. Teneriffalla ollessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio paikallisiin ruokiin, sillä ne ovat maukkaita, tasokkaita ja terveellisiä.

Salaattia suklaakastikkeella
Salaatit ovat hyviä alkuruokia kaikkialla Kanariansaarilla. Kuvan salaatissa on myös suklaakastiketta.

Teneriffalla kasvaa hyvin kaikenlaisia kasviksia ja hedelmiä, ja täällä kannattaa maistella paikallisia viinirypäleitä, banaaneja, perunoita ja viinejä. Myös juustot, joista pehmeä vuohenjuusto on suosittua, ovat oivallisia myös kotiin tuotavaksi. Mojo-kastike, jota on punaista ja vihreää, on erinomainen dippikastike, johon kastetaan grillikaloja ja -lihoja ja etenkin paikallisia perunoita. Jälkiruoat ovat tärkeä osa paikallista ruokailukulttuuria. Ne sisältyvät menu del dia -lounaisiin, ja täällä ollessa asiaan kuuluu vähän väliä pistäytyä kahvilla tai muulla virvokkeella ja nauttia sen kera leivonnaisia tai muita makeita herkkuja.

Salaatit ovat hyviä alkuruokia kaikkialla Kanariansaarilla. Kasvissyöjien kannattaa huomata, että salaateissa on miltei poikkeuksetta tonnikalaa tai sitten jotakin lihaa, joten tästä kannattaa ystävällisten, kielitaitoisten tarjoilijoiden kanssa neuvotella. Salaatit tehdään yleensä vasta tilauksen jälkeen, ja ne ovat näin aina tuoreita ja maukkaita. Salaatit ovat myös sen verran kookkaita, että ne sopivat pieniruokaisille kokonaiseksi ateriaksikin.

Toinen suosittu alkuruoka on keitto. Gazpacho on erinomainen kylmä alkukeitto, etenkin helteisillä ilmoilla lounaan yhteydessä. Muista keitoista kalakeitot ovat Teneriffalla aina maukkaita.

Perunoista "papas arrugadas" eli muiltakin Kanariansaarilta tutut perunat ovat kaikkein paras lisuke lihalle tai kalalle. Nämä ovat suolavedessä keitettyjä pieniä perunoita, jotka nautitaan kuorineen mojo-kastikkeen kanssa.

Pääruoista muhennokset ovat hyviä. Niissä on pääasiallisesti usein linssejä tai kikherneitä, mutta kasvissyöjien harmiksi niissä poikkeuksetta on makkaraa tai muuta lihaa, ainakin jonkin verran makua antamassa.

Yleisimpiä ja parhaita pääruokia Puerto de la Cruzissa ovat kalaruoat. Vieja eli "papukaijakala" on tyypillinen paikallinen kala, mutta myös sardiinit, mustekala, tonnikala ja erilaiset ahvenet ovat paitsi hyviä myös Teneriffan vesistä pyydettyjä. Niitä saa paitsi keitoissa myös usein grillattuna tai sitten keitettynä.

Liharuoista makkaroiden ja kinkun lisäksi jänis on yleinen Puerto de la Cruzin ravintoloissa. Yksi Teneriffan vanhimmista ja suositelluimmista liharuoista onkin jänistä sisältävä "conejo en salmorejo". Jänis ensin marinoidaan viinissä, viinietikassa, valkosipulissa ja tulisissa mausteissa ja sitten paistetaan oliiviöljyssä. Tämä kastikkeen kanssa tuleva jänis nautitaan yleensä paistettujen perunoiden kanssa, mutta tietysti "papas arrugadas" on myös hyvä lisuke.

Viinit ovat hyviä Teneriffalla, ja ruoan kanssa kannattaa ottaa saaren omia viinejä. Kaikki Kanariansaarten viisi viinilaatua ovat maineeltaan erinomaisia, ja niihin kuuluvat muun muassa Abona, Valle de Gümar ja Valle de La Orotava. Oluista paikallinen Dorada on tasokas ruokajuoma sekin, ja Kanariansaarten omat vesilaadut ovat nekin raikkaita ruokajuomia.

Jälkiruoista jäätelö on suosittua, mutta vanukkaat ovat nekin hyviä vaihtoehtoja. Vanukkaita on tarjolla monenlaisia, ja niistä bienmesabe, fragollo, quesillo ja bizcochos ovat erityisen hyviä.

Kasvisruokailijoille kenties paras vaihtoehto Teneriffalla on laittaa omat ruokansa, mutta Puerto de la Cruzissa on yksinomaan kasvisruokailijoille ainakin yksi erinomainen ravintola. El Limón (Calle Esquivel 4) melko lähellä Iglesia de la Pena de Francia -kirkkoa tarjoaa kaikenlaisia kasvisruokia kasvispurilaisista salaatteihin ja muihin lihattomiin vaihtoehtoihin.

Hintataso

Puerto de la Cruzin ravintoloiden hintataso on miellyttävän alhainen, ja menu del dia -lounaskokonaisuudet voivat maksaa 5-6 euroa, joskin normaalit hinnat ovat seitsemästä eurosta ylöspäin. Illalliseksi pääruoan saa 10-15 eurolla, ja ruokajuomat ovat viiniä ja olutta myöten rutkasti edullisempia kuin kotimaassa. Kahvikuppi maksaa kaupungissa eurosta ylöspäin tarjoilijan pöytään tuomanakin, ja tuorepuristetut mehut ovat nekin varsin kohtuuhintaisia.

Juomaraha

Juomarahaa ei ainakaan lounastarjouksen yhteydessä tarvitse jättää, eikä yleensäkään tipeistä turhaan kannata kaupungissa huolehtia. Jos palvelu ja ruoka ovat erityisen hyviä, voi loppusummasta jättää 5-10 % juomarahaa.

Ruokailuajat

Ruokailuajat ovat kansainvälisessä Puerto de la Cruzissa joustavia. Silloin kun ei lounasta tai illallista tarjota, on tarjolla aina herkullisia tapaksia, joista etenkin tortilla eli espanjalainen omeletti on hyvä aamupalakin. Lounasta aletaan tarjota puolenpäivän jälkeen, ja vilkkain lounasaika on klo 13-14.00. Illallista syödään myöhään, niin että harvoin sitä näkee syötävän ennen klo 20.00, ja paikalliset siirtyvät illalliselle normaalisti vasta klo 21.00 jälkeen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti