Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ravintola Costa Teguisessa
Costa Teguise on Lanzaroten suuria rantapaikkoja, ja täällä on valtava määrä ravintoloita, niin rannan yhteydessä kuin ostoskeskuksissakin.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Lanzaroten kaupungeista ja rantalomakohteista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia saarella on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Lanzaroten parhaat ravintolaseudut

Lanzaroten rantapaikoilla ja kaupungeissa on ravintoloita, jotka tarjoavat niin paikallisia kuin ulkomaisiakin herkkuja. Turistien takia rantapaikoilla on kansainvälinen ravintolavalikoima, mutta pääkaupungissa ja sisämaassa kanarialaiset ja espanjalaiset ruoat ovat pääosassa. Lanzarotessa kohtalaisen hyvä ravintola ei ole ikinä kovin kaukana, ja hintataso siellä on miellyttävän alhainen.

Arrecife

Arrecife on pääkaupunkina paikka, jossa on paljon pelkästään paikallisten suosiossa olevia ravintoloita ja josta täysin turisteille suunnatut ravintolat miltei puuttuvat.

Eniten turisteille suunnattuja paikkoja on rantakadun varrella, missä etenkin Playa del Reducto -rannan edessä olevat ravintolat ovat terassein varustettuja ruokapaikkoja, joissa henkilökunta on kielitaitoista ja joissa voi myös ottaa oluen tai muun virvokkeen. Rantakadulla on kaikenlaisia ravintoloita pizzerioista espanjalaisiin ravintoloihin ja kebabpaikkoihin, ja niitä tulee vastaan tämän tästä, jos kävelee Intercambiador-linja-autoasemalta kohti Calle León y Castillo -kävelykatua ja sen edessä olevaa linnaketta.

Itse pääkävelykadulla ei ole hyvä ravintolavalikoima, mutta jotkin sivukadut ja Charco de San Ginés -järven ympärillä oleva alue ovat parempaa maastoa aterialle. Pääkävelykadun varrella on useita kahviloita, joista saa aamiaisia ja kakkukahveja, mutta monet paikat ovat huonosti viikonloppuiltaisin avoinna. Yksi hyvä osoite aterialle tällä samalla alueella on La Recova -kauppahallin vieressä oleva Plaza de Las Palmas -aukio, jonka laidalla sijaitsee parikin hyvää ravintolaa. El Principe on tasokas moderni ravintola, josta saa gluteenittomia pitsoja ja pastoja, ja siellä on erittäin hyvät valikoimat vehnäallergikoille.

Lisää ravintoloita ja pikaruokapaikkoja on rantakadun lähellä olevalla José Antonio -kadulla, joka on kaupungin yöelämän keskus. Kadun varrella on hyvä valikoima erilaisia ravintoloita aasialaisista paikallisiin, ja sen varrella on myös hyvä ecuadorilaisia ruokia tarjoava La Salida (Calle José Antonio 98). Nämä Etelä-Amerikan rannikolta tulevat ruoat ovat erinomaisia. Niissä yhdistellään aasialaisia ja latinalaisia makuja ja mausteita, ja etenkin merenelävistä valmistetut keitot ovat äärimmäisen hyviä. Ravintolan ruoat ja hintataso paikkailevat sen sisustuksen puutteita, ja tämä on myös hyvä paikka vain drinkille. Saman kadun varrella sijaitseva Lilium (Calle José Antonio 103) on hyvä paikka Kanariansaarilta tuleville ruoille, ja monet annokset täällä ovat varsin yllättäviä.

Muualla kaupungissa on vähän ravintoloita, mutta yksi keskustan ulkopuolella sijaitseva tasokas ravintola on Castillo de San José -nykytaiteen museon kahvila-ravintola (Carretera de Naos 15), jonka ruokasalista on mieleenpainuvat näkymät.

Costa Teguise

Costa Teguise on Lanzaroten suuria rantapaikkoja, ja täällä on valtava määrä ravintoloita, niin rannan yhteydessä kuin ostoskeskuksissakin. Rannalla on hyvä valikoima intialaisia ja muita kansainvälisiä ruokia, mutta myös tyypillisiä englantilaisia pubiruokia, pitsoja, pastoja ja muita lomalaisten mieleen olevia ruokia. Sama pätee muihinkin saaren rantapaikkoihin, joiden pääasiallinen tarjonta on suunnattu briteille ja saksalaisille.

Rantapromenadin lisäksi yksi hyvä paikka mennä syömään Costa Teguisessa on César Manriquen suunnittelema el Pueblo Marinero -keskus, jossa on tarjolla tyypillisiä paikallisia ruokia paremmin kuin rannalla, ja siellä on hyvät valikoimat myös tapas- ja kalaruokaravintoloita. Yksi hyvä tärppi täällä on Patio Canario (Plaza del Pueblo), joka on erikoistunut paitsi paikallisiin myös mannerespanjalaisiin kalaruokiin.

Teguise

Sisämaassa lähellä Costa Teguisea ja Arrecifeä sijaitseva Teguise on hyvä nopea vierailupaikka, ja siellä voi myös syödä hyvin. Etenkin Calle León y Castillo -pääkatu kunnostautuu ravintoloidensa puolesta, ja hyvä ravintola on esimerkiksi kanarialaisia ja aasialaisia ruokia yhdistelevä La Cantina -fuusioravintola (Calle León y Castillo 8).

San Bartolomé

Toinen hyvä vierailupaikka sisämaassa lähellä pääkaupunkia on San Bartolomé, missä on hyviä museoita ja viiniravintoloita. Täällä on monia bodegaviiniravintoloita, joista monista voi ostaa myös juustoja ja mojokastikkeita. Niiden lisäksi Museo del Campesinon yhteydessä oleva ravintola on erinomainen ja sisustukseltaan erikoinen ruokapaikka, jossa on tarjolla tyypillisiä kanarialaisia ruokia.

La Geria

San Bartolométakin paremmin viiniravintoloistaan ja viineistään tunnetaan La Geria, joka sijaitsee Arrecifen ja Yaizan välimaastossa sisämaassa. Sen bodegat eli viinitilat ovat vierailun arvoisia: niistä voi ostella juustoja, ja monissa niistä voi syödä tyypillisiä paikallisia ruokia, kuten vuohenlihaa. Viinitilojen ja -ravintoloiden joukossa on erityisen hyviä ruokapaikkoja, esimerkiksi El Chupadero, joka sijaitsee LZ-30-tien varrella, noin 4 kilometrin päässä Ugasta.

Ravintola Yaizassa
Yaizassa sijaitseva, Aloe Vera -museokaupan vieressä oleva El Campo on turisteille suunnattu, isoilla terasseilla varustettu ravintola.

Yaiza

Ugassa ei ole paljon ravintoloita, mutta siitä noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevassa Yaizassa on muutama hyvä ruokapaikka, joissa kannattaa vierailla täällä ollessa. Kummankin Yaizan bussipysäkin vieressä on ravintola: Aloe Vera -museokaupan vieressä oleva El Campo on turisteille suunnattu, isoilla terasseilla varustettu ravintola, ja kaupungin toisessa päässä oleva paikallisten suosiossa oleva ravintola on hyvä paikka tyypillisille paikallisille ruoille. Kolmas varteenotettava vaihtoehto on La Bodega de Santiago (Calle García Escámez 23), viiniravintola, josta saa paikallisia ruokia ja normaalia enemmän lihaa.

Puerto del Carmen

Etelän rantapaikat eli Playa Blanca ja Puerto del Carmen ovat samanlaisia kuin Costa Teguise, eli ravintolat ovat rannan ja ostoskadun yhteydessä. Puerto del Carmen on kookas rantapaikka, joka jatkuu kilometrien ajan. Sen Avenida de las Playas -pääkadun varrella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka on suunnattu brittiläisille ja saksalaisille turisteille. Joukossa on pubiruokaa tarjoavia paikkoja, intialaisia ravintoloita, pitsa- ja pastapaikkoja, pikaruokaravintoloita ja pihviravintoloita. Yksi hyvä osoite espanjalaisille ruoille Puerto el Carmenissa on vanha satama, missä on vähän erilaisia ravintoloita.

Playa Blanca

Playa Blancassa on hyvin samanlainen meininki, ravintolat ovat keskittyneet rantapromenadin, ostoskatujen ja sataman viereen. Playa Blancassa on vähän enemmän paikallisia ruokia tarjolla kuin muilla rantapaikoilla, ja siellä on ihan rantapromenadillakin muutama espanjalainen ravintola. Kalaruoat ovat Playa Blancassa aina hyvä paikallinen valinta, ja Paseo Marítimo -rantapromenadin varrella varma valinta on Casa Pedro (Paseo Marítimo 77), jonka terassilla on hyvä maistella mereneläviä.

Lisää ravintoloita

TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Lanzaroten ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Lanzarotella on tarjolla samanlaisia ruokia kuin muillakin Kanariansaarilla, ja ne jakautuvat turisteille suunnattuihin ja paikallisiin ruokiin. Turisteille suunnattuja ravintoloita on kaikkialla saarella mutta eniten rantapaikoilla kuten Playa Blancassa, Costa Teguisessa ja Puerto del Carmenissa.

Sisämaassa ja pääkaupungissa pelkästään turisteille suunnatut ravintolat ovat suhteellisen harvinaisia, ja niin sisämaassa kuin pääkaupungissakin on erityisen hyvin paikallisia ja eteläamerikkalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Kasvissyöjille on jonkin verran vaihtoehtoja, eniten rantapaikoilla, missä etenkin kiinalaiset, intialaiset ja italialaiset ravintolat tarjoavat lihattomia vaihtoehtoja.

Mojo-kastikkeita
Lanzarotella perunoiden ja muidenkin ruokien kanssa tulee aina kolmea mojokastiketta, mikä ei ole kovin tavallista muilla Kanariansaarilla.

Lanzaroten ja Kanariansaarten ruoat

Lanzarotella on samantyyliset ruoat kuin muillakin Kanariansaarilla, mutta siellä on myös omia erikoisuuksia. Lanzarotella syödään nykyisin paljon sitä, mitä saarten alkuasukkaat eli guanchit söivät aikoinaan, ja hehän söivät paljon muutakin kuin kalaa. Kanariansaarten omat ruoat ovat erinomaisia, ja ne poikkeavat jonkin verran Välimeren alueen ruoista. Kalaa ja muita mereneläviä käytetään runsaasti, lihaa hyvin vähän, paljon vihanneksia, ja perunoita saarilla on tuhansia eri lajeja. Salaatit ovat aina hyviä, mutta niihin laitetaan miltei poikkeuksetta tonnikalaa tai muuta kalaa tai lihaa.

Lanzarotella perunoiden ja muidenkin ruokien kanssa tulee aina kolmea mojokastiketta, mikä ei ole kovin tavallista muilla Kanariansaarilla. Näistä vihreä sisältää persiljaa, vaalea korianteria ja punainen chiliä. Perunat ovat yleisin lisuke, eikä muita täällä juuri nähdä. Lihaa tarjotaan täällä ehkä enemmän kuin muilla Kanariansaarilla, ja niin vuohi kuin kanikin ovat täällä yleisiä. Hyvä muhennos, jossa on lihaa, on puchero, jossa on eri lihoja, juureksia ja kikherneitä. Paikallisista elintarvikkeista juustot ovat aina hyviä, samoin viinit, joista kuiva vaalea malvasia on palkittu paikallinen viini. Viinit kasvavat täällä tummassa tuliperäisessä maassa, missä ne laitetaan mataliin laavakraatereihin, jotka suojaavat niitä tuulelta ja ottavat kasteesta kaiken irti.

Kanariansaarten omien ruokien joukossa hyviä tuttavuuksia ovat perunat, jotka usein tarjotaan "papas arragudas" -nimisinä ja joita kannattaa ottaa täällä mieluummin kuin muita perunoita. Kalaruoat ja muut merenelävät ovat tyypillisimpiä paikallisia ruokia, ja niitä saa niin keitettynä, suolattuna, grillattuna kuin paistettunakin. Tonnikalapihvi on varsin yleinen, mutta erilaisia kalaruokia on paljon ja miltei ruokalistassa kuin ruokalistassa on aina muutama vaihtoehto mereneläviä. Hyvä kalaruoka on sancocho-muhennos, joka on tehty kaloista ja muista tyypillisistä paikallisista aineksista.

Paikallisia ruokia on hyvä syödä menu del dia -lounastarjouksen yhteydessä, jota tarjotaan lähinnä pääkaupungissa ja sisämaassa viikolla noin klo 12 ja 15 välisenä aikana, joskus myös viikonloppuisin. Siihen kuuluu kolme lajia ja ruokajuoma, joka voi olla vesi, viini tai olut. Kaksi lajia pääruokia ja jälkiruoka tai kahvi on hyvä täyttävä lounas, joka yleensä maksaa 7-9 euroa.

Turisteille suunnatut ruoat

Saaren muut ruoat ovat muiltakin maailman lomapaikoilta tunnettuja ruokia, jotka maistuvat erityisen hyvin brittiläisille ja saksalaisille turisteille. Ravintoloiden joukossa on poikkeuksetta runsaasti pikaruokaravintoloita, kebabpaikkoja, intialaisia ja muita aasialaisia ravintoloita, etenkin sushia ja kiinalaisia ruokia tarjoavia, italialaisia ravintoloita, joiden pääasiallinen tarjonta on pitsaa, ja pasta- ja pihviravintoloita. Kalaruokia on niitäkin helppo saada rantapaikoilta ja alueilta, joilla ei ole paljon espanjalaisia ravintoloita, ja esimerkiksi grillatut sardiinit perunoiden kanssa on aina hyvä valinta.

Eteläamerikkalainen keitto
Lanzarotella on melkoisesti eteläamerikkalaisia asukkaita, ja he pitävät paljon ravintoloita. Niiden tarjoamia ecuadorilaisista tai kolumbialaisista ruokia kannattaa kokeilla.

Eteläamerikkalaiset ruoat

Lanzarotella on melkoisesti eteläamerikkalaisia asukkaita, ja he pitävät paljon ravintoloita. Nämä eivät mainosta itseään ulkomaalaisina ravintoloina, mutta niiden ruokalistat muodostuvat usein vaikkapa ecuadorilaisista tai kolumbialaisista ruoista. Jos näitä tulee vastaan, niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, ja etenkin kalaruoat ovat erityisen hyviä.

Kasvisruoat

Lanzarote on muiden Kanariansaarten tavoin hivenen hankala paikka kasvisdieettiä noudattavalle. Salaateissa on lähes aina tonnikalaa tai muuta kalaa, eikä menu de dia -lounastarjousten yhteydessä ole juuri koskaan 100-prosenttisia kasvisruokia. Tapakset tarjoavat mahdollisuuden nauttia kasvisruokia, ja niiden joukossa on aina tortillaa eli espanjalaista munakasta ja muita lihattomia vaihtoehtoja. Italialaisissa ravintoloissa monet klassiset pasta-annokset ovat lihattomia, pitsoja on lihattomia niitäkin ja risotoissakin on usein lihaton vaihtoehto, kuten sienirisotto. Intialaiset ravintolat tarjoavat tofua, dalia ja muita lihattomia vaihtoehtoja, ja tofua ja soijaa on poikkeuksetta myös kiinalaisten ravintoloiden ja usein myös japanilaisten ravintoloiden listoissa.

Lanzarotella on jonkin verran pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joista monet sijaitsevat Puerto del Carmenissa. Happy Cow -sivusto esittelee saaren kasvisravintoloita.

Lanzarote.com-sivusto esittelee tarkemmin paikallisia ruokia.

Hintataso

Lanzarotella on hyvät hinnat, jotka pitävät myös ruokien ja ruokajuomien hintatason alhaisena. Arrecifessä ja sisämaan kaupungeissa on paras hinta-laatusuhde, mutta rantapaikoilla saa yleensä maksaa huomattavasti kalliimpia hintoja heikommista ruoista. Arrecifessä menu del dia -lounaan saa 6-10 eurolla aivan kuten sisämaassakin, mutta ne ovat rantapaikoilla harvinaisia. Illallinen maksaa Arrecifessä vähän enemmän, ja rantapaikoilla illallisen voi syödä melko hyvin 15 eurolla ruokajuomineen.

Tippikulttuuri

Lanzarotella ei yleensä tippejä paljon jätellä, mutta joissain paikoissa ruoan hintaan lisätään vasta laskutusvaiheessa arvonlisävero, joka Kanarialla on 9 %. Valtaosa ravintoloista lisää etukäteen hintoihinsa arvonlisäveron, mutta jos loppusumma on noin kymmeneksen enemmän kuin oli ajatellut, johtuu tämä luultavasti myöhemmin lisätystä verosta.

Ruokailuajat

Lanzarotella voi lomapaikoilla syödä lähes koska tahansa, ja ruokia tarjotaan aamusta yömyöhään. Arrecifessä ja sisämaassa viikonloput ja maanantait ovat usein muita päiviä hankalampia löytää avoimia ravintoloita, mutta etenkin rantabulevardin, Charco de San Ginés -järven ja Plaza de Las Palmas -aukion ravintolat ovat avoinna hyvin viikonloppuiltaisin ja maanantaisinkin. Yleisesti ottaen viikonloput eivät ole parhaita mahdollisia aikoja lähteä Arrecifeen syömään ja shoppailemaan. Lounasaika on Arrecifessä ja sisämaassa yleensä klo 12-15 ja illallinen klo 19-20 alkaen klo 22-23 asti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti