Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Wizzair lentää Turusta Puolaan
Turusta pääsee Puolan suosituimpiin vierailupaikkoihin eli Gdańskiin ja Krakovaan normaalisti ympäri vuoden Wizzairin kyydissä.

Matkustaminen ja liikkuminen

Matkustaminen Suomesta Puolaan

Puolaan voi matkustaa paitsi lentäen myös bussilla tai autolla. Puolan suosituimmat vierailupaikat ovat 80–120 minuutin lentomatkan päässä Suomesta. Autolla tai bussilla halki Baltian matkan Puolan rajalle voi yleensä tehdä Tallinnasta alle 10 tunnissa.

Lennot Suomesta Puolaan

Suomesta on paras matkustaa Puolaan lentäen, ja lentoja on nykyään parhaiten Helsingistä ja Turusta.

Turusta pääsee Puolan suosituimpiin vierailupaikkoihin eli Gdańskiin ja Krakovaan normaalisti ympäri vuoden Wizzairin kyydissä.

Helsingistä voi lentää Finnairin kyydissä paitsi Varsovaan myös Gdańskiin ja Krakovaan.

Syksystä 2021 lähtien Helsingistä on voinut lentää Ryanairin kyydissä Poznańiin, joka sijaitsee maan keskiosissa, noin kolmen tunnin junamatkan päässä Gdańskista, ja Varsovaan, yleensä Finnairia edullisemmin hinnoin.

Air Baltic on entistä parempi lentoyhtiö, mutta se ei lennä hyvin Suomen ja Puolan välillä. Lentoja on Helsingistä Varsovaan, mutta Puolaan menevä voi tulevaisuudessa katsoa lentoja myös Tampereelta ja Turusta. Lentämällä Riian kautta mahdollisuuksia on aina enemmän kuin suoraan, ja myös Helsingistä Riikaan kulkevalla lennolla joutuu pysähtymään Riiassa.

Muita lentoja voi katsella Skyscannerista.

Omio on kätevä niille, jotka etsivät uusia halpalentoja.

Omalla autolla Suomesta Puolaan

Suomesta voi siirtyä Puolaan myös omalla autolla, ja matkaa Baltian halki Puolan rajalle on noin 9 tuntia. Tietoa liikkumisesta autolla voi katsoa netistä mutta on olemassa myös suomenkielinen kirja, jonka hankkiva ei tien päällä joudu pulaan.

Finnlinesin rahtilaiva (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Autoilijoiden on mahdollista matkustaa ensin Finnlinesilla Saksaan, josta matkaa voi jatkaa ajaen Puolaan.

Rahtilaivalla tai autolautalla Puolaan

Suomesta on mahdollista siirtyä autolla ja lautalla Puolaan, mutta lauttayhteyksiä on vain harvoin ollut Suomesta ja Helsingistä voi suunnata parhaiten Finnlinesilla Saksaan, josta voi ajaa Puolaan.

Jos sattuu autoilemaan Ruotsissa, on sieltä useita yhteyksiä Puolan rannikolle, kuten Nynäshamnista Gdańskiin, Karlskronasta Gdyniaan ja Ystadista Świnoujściin. Matkoja tekevät Stena Line ja Polferries.

Linja-autolla Tallinnasta kohti Puolaa

Baltian läpi voi ainakin yhteen suuntaan hurauttaa bussilla, ja normaaliaikoina näitä busseja kulkee monta kertaa päivässä. Tallinnasta voi neljässä tunnissa siirtyä Riikaan, Riiasta voi neljässä tunnissa siirtyä Kaunakseen ja Kaunaksesta voi yli yön siirtyä esimerkiksi Varsovaan tai Krakovaan. Bussit ovat luotettavia ja siistejä, hinnat ovat kohtuullisia ja etenkin kesäaikaan Baltiaan tutustuminen bussimatkalla on suositeltavaa.

Yhteyksiä voi katsella esimerkiksi Ecolinesin ja Lux Expressin sivuilta, sillä ne ovat aktiivisimmat yhtiöt, joskin Ecolinesin kyydissä pääsee parhaiten Puolaan asti.

Yhteyksiä voi katsella myös Omiosta.

Maata Pitkin on sivusto, joka esittelee muun muassa sitä miten matkustaa Suomesta Puolaan maata pitkin.

Junalla lähimaista Puolaan

Puolaan voi siirtyä lähimaista junalla, ja sinne tulee junia etenkin Itävallasta, Saksasta, Tšekistä ja Unkarista. Esimerkiksi Prahan ja Varsovan välillä voi kulkea junalla paljon nopeammin kuin bussilla. Ylipäätään muihin kuin yön yli kulkeviin juniin saa hyvissä ajoin etukäteen varattuna ostettua lipun 19 tai 29 eurolla, ja alennuksen saa myös verkkosivuilta. Yöjunien ja muiden junien kohdalla edestakaisesta lipusta saatava alennus on yleensä sen verran iso, että on lähes yhtä edullista ostaa yhteen suuntaan kulkevaan yöjunaan edestakaisen lipun kuin lipun vain yhteen suuntaan.

Jos matkustaa loma-aikoihin kuten elokuussa vilkkaasti liikennöityjä reittejä, kannattaa varata myös paikkalippu, sillä muuten ainakin osan matkasta voi joutua seisomaan. Monien lippujen hintaan sisältyy ilmainen paikka, mutta jos haluaa tietyn paikan tai että koko porukka on samassa vaunussa, kannattaa tutkia minkä paikkalipun ottaa.

Junien aikatauluja ja hintoja voi katsella ja lippuja ostella rautatieyhtiön eli PKP:n sivuilta englanniksi.

Muiden maiden ja Puolan välillä kulkevia junia voi katsella myös Omiossa

Junalla Tallinnasta kohti Puolaa

Jo pitkään on puuhattu Via Baltica -raideyhteyttä, jolla pääsisi Tallinnasta Varsovaan 7 tunnissa, mutta alkuperäissuunnitelma rautatien avaamisesta vuonna 2025 ei toteudu, vaan tätä yhteyttä saadaan odotella ainakin vuosikymmenen loppupuolelle asti.

Linja-autoasema Varsovassa, Flixbus lähdössä
Bussiyhteydet haastavat junayhteydet edullisilla hinnoilla. Flixbusilla pääsee erittäin hyvin Puolan pieniinkin kaupunkeihin.

Liikkuminen Puolassa

Puolassa voi liikkua omalla autolla, jos sinne asti on ajanut, mutta autoa ei kannata vuokrata kaupungista toiseen siirtymiseen, sillä yhteydet julkisilla ovat hyviä, edullisia ja luotettavia.

Autoilu Puolassa

Autoliiton sivuilta voi katsoa tietoa autolla liikkumisesta Puolassa, ja jos matka kulkee läpi Baltian, kannattaa myös tutustua näiden maiden ajo-olosuhteisiin.

Gdanskin ja Gdynian väliä kulkeva paikallisjuna
Puolassa on nopeat ja kattavat raideyhteydet. Junien aikatauluja ja hintoja voi katsella ja lippuja ostella rautatieyhtiön eli PKP:n sivuilta.

Autonvuokraus

Puolassa ei ole välttämätöntä vuokrata autoa, mutta jos haluaa tutustua paikkoihin, joihin ei hyvin pääse julkisilla, voi sellaisen vuokraamista harkita. Esimerkiksi Krakovan lähellä oleville vuorille voi suunnata autolla.

Auton voi vuokrata Flexrentin kautta, ja sillä on vuokrauspisteitä rautatie- ja lentoasemilla.

Puolan rautatiet

Puolassa on nopeat ja kattavat raideyhteydet, ja esimerkiksi suurten kaupunkien kuten Krakovan ja Varsovan välin voi siirtyä noin kolmessa tunnissa. Puolassa on erilaisia ja eri hintaisia junia, ja junien aikatauluja ja hintoja voi katsella ja lippuja ostella rautatieyhtiön eli PKP:n sivuilta englanniksi.

Puolan linja-autoyhteydet

Jo vuosia bussiyhteydet Puolassa ovat haastaneet junayhteydet edullisilla hinnoilla. Matkustaminen suurten kaupunkien välillä on hitaampaa, niin että Krakovasta Varsovaan kestää ainakin viisi tuntia suuntaansa, mutta liput voivat myös olla huomattavasti edullisempia kuin junaliput. Kaikkein aktiivisin yhtiö on Flixbus, jolla pääsee erittäin hyvin Puolan pieniinkin kaupunkeihin.

Lisää yhteyksiä voi katsella Omiosta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 6: Tutustu Puolan eri kaupunkeihin tarkemmin

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen, Jean Pierre Hintze
2021/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti