Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Jalkapallojoukkueen mainos Gdanskissa, Puola
Puolassa jalkapalloon suhtaudutaan intohimoisesti, ja Varsovan lisäksi etenkin Gdańskiin, Krakovaan ja Poznańiin voi lähteä seuraamaan jalkapalloa.

Jalkapallo, laskettelu ja huvipuistot

Puolan ajanvietteitä

Puolaan ei useinkaan lähdetä tekemään jotakin tiettyä asiaa, mutta siellä on kaikenlaista ajanvietemahdollisuutta. Puolan jalkapallojoukkueet ovat usein Euroopan liigoissa, ja maan oma Ekstraklasa on hyvä liiga, jota pelataan talvikaudella.

Puolan vuoristoille voi lähteä joulukuulta maaliskuulle laskettelemaan ja hiihtämään, ja esimerkiksi Krakovan eteläpuolella on hiihtokeskuksia.

Puolan suuret huvipuistot sijaitsevat syrjätienoilla, mutta Krakovan lähellä on yksi monipuolinen huvipuisto, jossa voi myös yöpyä.

Jalkapallo

Puola on maa, jossa jalkapalloon suhtaudutaan intohimoisesti ja jossa on paljon suuria ja katettuja stadioneita vuoden 2012 EM-kisojen jäljiltä. Maan joukkueet eivät ole monellekaan tuttuja, mutta Varsovan Lech on viime vuosina näkynyt myös Euroopan liigoissa. Varsovan lisäksi etenkin Gdańsk, Krakova ja Poznań ovat kaupunkeja, joihin voi lähteä seuraamaan jalkapalloa.

Puolan liiga eli Polska Ekstraklasa alkaa jo heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla, pitää tauon joulukuun puolivälin tienoilta helmikuun ensimmäiseen lauantaihin ja jatkuu sitten toukokuun loppupuolelle. Useimmat ottelut ovat lauantaina mutta myös sunnuntaisin ja joskus viikollakin on otteluita.

Varsova on kaupunki, jonne on erityisen hyvä lähteä katsomaan jalkapalloa, sillä sen pääasiallinen stadion on helpon matkan päässä keskustasta ja erinomainen paikka seurata jalkapalloa. Kaupungin pääjoukkue on Lech Warszawa, mutta siellä on myös huomattavasti heikompi Polonia Warszawa.

Gdańsk on toinen kaupunki, johon on varsin helppo ja Turusta lyhyt lentomatka lähteä seuraamaan jalkapalloa vaikka vain hyvin lyhyellekin matkalle. Sen joukkue Lechia Gdańsk pelaa Polsat Plus Arenalla [kartalla], joka on Gdańskin ja Sopotin välimaastossa ja jonka viereen tulee esimerkiksi bussilinja 158.

Krakova on toinen suosittu vierailupaikka, jonne on hyvin lentoja, ja siellä on kaksi joukkuetta.

Yksi mahdollinen kaupunki, jossa voi seurata jalkapalloa, on Poznań, jonka joukkue on kuitenkin hyvin suosittu, ja sen peleihin liput kannattaa katsoa hyvissä ajoin etukäteen.

Laskettelijoita, Szczyrk, Puola
Puolan hiihtokeskukset sijaitsevat vuoristoissa ja muilla korkeilla paikoilla. Szczyrkiin on parin tunnin matka Krakovasta.
Kuva: Mkos83 /dreamstime.com

Laskettelu

Puolaa ei perinteisesti ole pidetty paikkana, jossa olisi hyviä rinteitä ja hiihtolatuja, mutta pääosin laakeasta maastostaan, loskaisista talvikeleistään ja varsin leudosta ilmastostaan huolimatta Puolaan on mahdollista lähteä laskettelemaan ja myös harrastamaan muita talvilajeja. Kuten muuallakin Keski-Euroopassa vuoristot ja satojen metrien korkeudella olevat paikat ovat niitä, joilla talvilajeja harrastetaan, eikä esimerkiksi Itämeren rannikolla tai Varsovassa ole juuri koskaan edes hyvää keliä pulkalla lasketella.

Vaikka kylmiä jaksoja ja luntakin on joka talvi, vain harvassa Puolan kolkassa on mahdollista olla talvimaisemissa, ja hiihtokeskusten ympäristöt ovat tietenkin paikkoja, joihin valtava määrä puolalaisista talvikauden aikana haluaa mennä käymään. Samat paikat ovat myös niitä, joissa on mahdollista harrastaa mäkihyppyä, ja mäkihyppykilpailuja on nimenomaan vuoristoissa ja muilla korkeilla paikoilla. Karpaczin, Szczyrkin ja Zakopanen lisäksi hyppyrimäkiä on Wisłassa, jonka lähellä olevassa Nowa Osadassa on laskettelurinteitä.

Zakopane
Krakovan eteläpuolella sijaitseva Zakopane on Puolan tunnetuimpia lomapaikkoja, joka sijaitsee aivan Tsekin rajalla.

Puolan laskettelukeskuksista osa on Sleesiassa, jossa on Jättiläisvuoret, ja Krakovan eteläpuolella olevilla Tatravuorilla, joiden tunnetuin paikkakunta on Zakopane. Puitteet ovat hyvät, pitkiä rinteitä riittää ja hinnat ovat kohtuullisia.

Majapaikkavaraukset kannattaa aina tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja tietenkin mielessä kannattaa pitää se, että hiihtokeskukset eivät ole lähelläkään suuria kaupunkeja. Krakovasta on parin tunnin matka Zakopaneen, joten päiväksi sinne on ikävä lähteä laskettelemaan, ja Karpacz, joka on Jättiläisvuorten pääpaikka, on lähempänä Prahaa kuin niitä Puolan kaupunkeja, joihin Suomesta on suoria lentoja.

Zakopane

Krakovan eteläpuolella sijaitseva Zakopane [kartalla] on Puolan tunnetuimpia lomapaikkoja, joka sijaitsee aivan Tsekin rajalla. Se on kesät talvet ulkoilu- ja virkistyspaikka, ja laskettelukeskusten lisäksi sen tarjontaan kuuluvat vesipuistot, patikointipolut ja maastopyöräreitit. Zakopane on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen paikka, mutta se on suosittu ja hintava paikka etenkin suosittuina aikoina, joihin kuuluvat joululoma ja helmi-maaliskuun talvilomaviikot, kuten myös useimmat viikonloput joulukuulta maaliskuulle.

Tietoa Zakopanen laskettelukeskuksista saa alueen matkailusivuilta, ja Pienessä matkaoppaassa on tietoa siitä miten Zakopaneen matkustetaan ja minkälaista siellä on.

Szczyrk

Toinen Puolan hyvänä pidetty laskettelupaikka on vaikeasti muistettava ja lausuttava Szczyrk [kartalla]. Zakopanen tavoin tämä 600 metriä merenpinnan yläpuolella oleva paikkakunta on suosittu sekä kesä- että talviaikaan. Sen huomattavin piirre on se, että se on tuulilta suojassa ja aurinko lämmittää rinteitä talvisin. Murtomaahiihtoon alueella on monta latua, ja täältä on parin tunnin matka Krakovaan, joten paikan päälle ei ole juurikaan hankalampi Suomesta siirtyä kuin Zakopaneenkaan.

Karpacz

Sleesian Jättiläisvuoret (Karkanosze) vetävät puoleensa miljoonia ihmisiä joka vuosi, ja kuten muutkin vuoristopaikat nämä tienoot ovat suosittuja kesät talvet. Yksi parhaita keskuksia on Karpacz [kartalla], joka on tunnettu siitä, että Puolan mäkihyppääjät viihtyvät siellä. Karpacz on perheille soveltuva laskettelupaikka, jossa myös lumilautailijat viihtyvät, ja tietoa sen laskettelu- ja hiihtopaikoista voi katsoa kaupungin virallisilta sivuilta. Karpacz on melko lähellä Jelenia Góraa, joka on kolmen tunnin bussimatkan päässä Prahasta mutta huomattavasti kauempana esimerkiksi Varsovasta, jonne Suomesta on helppo suoraan lentää.

Lisää asiaa hiihtokeskuksista:

Puolassa on muitakin laskettelupaikkoja, joihin kuuluu lähellä Krakovaa oleva Kotelnica, ja niitä voi katsoa Skiresorts-sivuilta.

Energylandia on huvipuisto Puolassa
Krakovasta 50 kilometrin päässä sijaitseva Energylandia on huvipuiston ja vesipuiston yhdistävä huvittelualue.
Kuva: Kornelija /dreamstime.com

Huvipuistot

Toisin kuin esimerkiksi Saksassa tai Tšekissä Puolassa ei juurikaan ole vuodenaikoihin liittyviä huvipuistoja ja tivoleita eikä siellä maailmanpyöriä ja joitain muita vastaavia härveleitä lukuun ottamatta juurikaan ole mitään varsinaisia huvipuistoja tyyliin Linnanmäki.

Puolassa on kuitenkin useita teemapuistoja, joilla on paljon huvipuistomaisia piirteitä. Ne eivät ole suurten kaupunkien keskustoja lähellä, ja ne ovat lähinnä paikkoja, jonne lähdetään kaukaakin muutamaksi päiväksi viihtymään. Lähes poikkeuksetta niiden tarjonta on suunnattu puolalaisille, eivätkä muista maista peräisin olevat ole niissä tavallinen näky.

Yksi monipuolinen, huvipuiston ja vesipuiston yhdistävä huvittelualue on 50 kilometrin päässä Krakovasta sijaitseva Energylandia [kartalla]. Siellä on erilaisia alueita lapsille, nuorille ja aikuisille, ja alueella on myös keskiaikaa muisteleva teemapuisto. Jos tänne asti lähtee, kannattaa alueelle majoittua, ja aivan puiston vieressä olevan mökkikylän Holiday Park Zator lisäksi jonkin matkan päässä järvenrannalla on Scandinavia Resort.

Kids in the City esittelee Puolan huvi- ja teemapuistoja, jotka poikkeuksetta ovat suuria ja kaukana suurista kaupungeista.

Lisää asiaa Puolaan matkustaville:

Poland Travel on Puolan-matkailun virallinen sivusto, joka on osin suomennettu.

Suomen suurlähetystön ohjeita Puolaan matkustaville

Puolan valtion antamaa tietoa koronaviruksesta ja muusta terveyteen liittyvästä.

Nomadic Mattin vinkkejä edulliseen ja omatoimiseen matkusteluun Puolassa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 5: Matkustaminen Puolaan ja liikkuminen paikan päällä

Teksti: Peter Forsberg
2021/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti