Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jokiranta
Veikseljoen rannat eivät perinteisesti ole olleet kovin houkuttelevia, mutta muutaman viime vuoden ajan joenranta on ollut noususuhdanteessa.

Lisää ajanvietevinkkejä

Varsova on varsin menevä kaupunki, jossa voi kesäisin tehdä vaikka mitä ja jossa talvisin on silloinkin mitä erilaisimpia mahdollisuuksia. Hyviä perinteisiä ajanvietteitä tarjoavat etenkin uintikeskukset, joissa on saunoja, hoitoja, ja talviajan luistinradat. Kaupungin tarjontaan kuuluu nykyisin myös kesäisiä hiekkarantoja, jotka tarjoavat ruskettumisen ja uimisen lisäksi erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, soutelusta golfiin.

Kaupungissa on myös hyvät mahdollisuudet pelata tennistä niin sisällä kuin ulkonakin, ja sieltä löytyy myös korkeatasoinen squash-keskus. Varsovassa voi urheilun ja vauhdikkaan tekemisen vastapainoksi myös vierailla katsomassa vähän erilaisia nähtävyyksiä, joihin kuuluvat etenkin Gestaposta kertova museo ja kansannousun muistomerkki.

Rentoudu vesipuistossa tai mene uimaan

Varsovassa on kesällä usein kovia helteitä ja talvella sataa räntää, joten muutaman tunnin rentoutuminen uiden on siellä aina paikallaan. Varsovan uudet kylpylät ovat siistejä. Niissä on kaikenlaisia altaita ja saunoja, ja niissä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Lippujen hinnat ovat tasoon nähden kohtuullisia, ja vesipuistoihin pääsee julkisilla. Vesipuistot eivät sijaitse aivan ydinkeskustassa, joten samalla niissä vierailu tarjoaa tilaisuuden tutustua laitakaupungin elämänmenoon. Normaali aukioloaika urheilukeskuksille, joissa on uima-altaat, saunat ja hoitoja, on päivittäin noin aamukuuden ja -seitsemän väliltä iltayhdeksän ja -kymmenen välille.

Mokotów-kaupunginosan vesipuisto Wodny Park (Merliniego 4) [kartalla] on englanninkielisine verkkosivuineen helposti lähestyttävä, monipuolinen keskus. Siellä voi uimisen lisäksi mennä banjaan eli aitoon venäläiseen saunaan, siellä on squash-kenttiä, monet aktiviteetit ovat siellä mahdollisia ja siellä on myös erilaisia hoitoja. Keskus on vähän hankalan matkan päässä julkisilla, mutta tänne voi tulla esimerkiksi kulkemalla metrolla Wierzbrno-asemalle ja kävellä sieltä. Toinen mahdollisuus on raitiovaunu, ja linjoista numero 14 tulee Wilanowskan metroasemalta, ja myös linjat 4, 10, 13 ja 15 kulkevat sinne. Lähin pysäkki on Malczewskiego.

Samassa kaupunginosassa sijaitseva Osir Polna (Polna 7a) [kartalla] on monipuolinen keskus. Se sijaitsee lähellä Politechnika-metroasemaa, ja se onkin Varsovan uintikeskuksista helpoimman matkan päässä julkisilla.

Prawy Brzeg [kartalla] (Jagiellońska 7 (Praga-Pólnoc)) Pragassa tarjoaa uinti- ja rentoutuskeskuksen saunoineen ja hoitoineen. Hinnat ovat kohtuullisia, ja keskus sijaitsee lähellä Wileński-metroasemaa.

Pływalnia Wodnik (Abrahama 10) [kartalla] on vastaavanlainen keskus altaineen, saunoineen ja hoitoineen. Huomionarvoinen seikka kesäisin on täälläpäin se, että Varsovan ikioma Balaton-järvi [kartalla] on vain muutaman sadan metrin päässä. Siellä voi käydä katsomassa puiston keskellä olevaa järveä, juoda kahvia ja katsastaa kirkko ja muita rakennuksia. Paikalle on vähän hankala tulla julkisilla, mutta bussilinjat 111 ja 311 kulkevat sekä puiston että keskuksen lähelle, pysäkille nimeltään Os. Orlik.

Lähde hiekkarannalle

Veikseljoen rannat eivät perinteisesti ole olleet kovin houkuttelevia, mutta muutaman viime vuoden ajan joenranta on ollut noususuhdanteessa. Kopernikus-tiedekeskuksen valmistumisen jälkeen joenrannat ovat keskustan puolella saaneet uutta potkua, ja jonkin verran kaikenlaista on myös ilmestynyt Pragan puolelle. Varsin uusia lisäyksiä Varsovan jatkuvasti monipuolistuvaan tarjontaan ovat tuoneet hiekkarannat, joita sinne on ilmestynyt useita. Rannoille voi kulkea lautoilla, ja niille on hyvä myös mennä Veturilo-kaupunkipyörillä, sillä kaikilla rannoilla on vuokrauspisteet.

Helpoiten lähestyttävä hiekkaranta on Pragassa sijaitseva Poniatówka [kartalla], samannimisen sillan alapuolella, jalkapallostadionin vieressä. Tämä on monipuolinen paikka paitsi ruskettua ja uida myös viettää aikaa monin eri tavoin. Rannan tarjontaan kuuluu ulkoilmaelokuvateatteri, kahvila ja yökerho, ja täällä on usein myös ruokakojuja, joista saa hämmästyttävän monipuolisia ruokia. Tänne voi siirtyä joen toiselta puolelta lautalla, jolle pääsee helposti vaikka Kopernikus-keskuksen metroaseman kautta.

Toinen Pragan puolella sijaitseva ranta on Praski-puiston edessä oleva Rusałka [kartalla], jolle on helppo siirtyä mistäpäin kaupunkia tahansa. Sen tarjontaan kuuluu seikkailupuisto ja yökerho, ja siellä voi katsella tai ottaa osaa rantalentispeleihin. Hiekkarannan ja vanhankaupungin välillä kulkee lautta.

Kolmas Pragan hiekkaranta on Saska Kępa [kartalla], joka on rauhallisempi kuin lähempänä keskustaa sijaitsevat hiekkarannat. Tämä on hyvä ranta lapsiperheille, sillä tarjontaan kuuluu suuri leikkipuisto, ja täällä pelataan paljon rantalentistä. Myös tänne voi vastarannalta tulla lautalla.

Lautta vastarannalta eli keskustan puolelta kulkee Płyta Desantu -alueelta, jolla myös on hiekkaranta [kartalla]. Täältä voi vuokrata kajakin, mennä baariin tai yökerhoon ja ottaa osaa monenmoiseen aktiviteettiin ja tapahtumaan aamusta yömyöhään.

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Żoliborz [kartalla] on myös paikka, josta voi vuokrata kajakin ja jossa on yökerho. Rannan tuntumassa on golf-kenttä, ja rannalla oleva Boogaloobar on menevä yökerho.

Luislelukenttä plac Defilad -aukiolla
Varsovassa on monena vuotena ainakin jonkin aikaa kunnon talvia, ja silloin on hyvä esitellä luistelutaitojaan.

Kokeile luistelutaitojasi

Varsova on kaupunki, jossa monena vuotena nähdään ainakin jonkin aikaa kunnon talvia, ja näin siellä on hyvä käydä esittelemässä luistelutaitojaan. Luistella voi myös tyypillisinä ”puolalaisen talven” päivinä, eli loskapäivinä, sillä luistinradat ovat varsin hyvässä iskussa suojasäälläkin, ainakin tammi- ja helmikuussa. Sisätiloissa voi luistella pidemmän aikaa, alkusyksystä kevään loppupuolelle.

Luistelukenttä Zlote Tarasy -ostoskeskuksen vieressä
Myös päärautatieaseman ja sen vieressä olevan ostoskeskuksen välissä on talvisin luistelupaikka.

Kulttuuri- ja tiedekeskuksen (plac Defilad) [kartalla] viereen, päärautatieaseman puolelle, ilmestyy joka talvi luistinrata nimeltään Arena. Toinen luistelupaikka on aivan lähellä, päärautatieaseman ja sen vieressä olevan ostoskeskuksen välissä [kartalla]. Kolmas hyvä luistinrata ydinkeskustassa on vanhankaupungin pääaukiolla [kartalla]. Normaalisti luistelemaan pääsee keskitalvella klo 10–21.

Puolan suurin luistelukeskus talvisin on Kansallisstadion [kartalla], jossa voi yleensä luistella helmikuun loppuun asti. Huomion arvoista on se, että tämä Stadion Narodowy -metroaseman lähellä sijaitseva monipuolinen luistelupaikka avautuu viikolla vasta klo 15, viikonloppuisin jo klo 9, mutta se on avoinna sitten puoliinöihin. Perjantai- ja lauantai-iltaisin viimeisen tunnin aikana siellä järjestetään nuorison suurta suosiota nauttiva disko. Nykyään hallissa on talvikauden aikana paljon muutakin, kuten marraskuulta helmikuulle avoinna oleva skeittipuisto, törmäilyauto-rata, curlingia ja jäämäki.

Sisätiloissa voi talvikaudella luistella vaikka ympäri vuorokauden. Figlowisko [kartalla] tarjoaa 24 tuntia jääaikaa vuorokaudessa, Imielin-metroaseman vieressä.

Pelaa tennistä ja squashia

Tennistä voi pelata monessa eri paikassa, mutta kaksi eri keskusta ovat vierailevalle pelaajalle parempia kuin muut. Squashia voi pelata hyvässä kahdeksankenttäisessä keskuksessa.

Stadion Tenisowy Legia [kartalla] on kaupungin suurimpia tenniskeskuksia, ja siellä pelataan kaikenlaisia turnauksiakin. Se sijaitsee Varsovan Legii-jalkapallojoukkueen käyttämän stadionin vieressä, ja keskus on Ujazdów-puistoalueen urheilukeskuksen yhteydessä. Siellä on myös uimahalli, kylpylä, kuntosaleja ja muita urheilumahdollisuuksia.

Toinen tenniskeskus on uimahallin ja muiden urheilumahdollisuuksien vieressä sijaitseva Stadion tenisowy Warszawianka [kartalla]. Sieltä löytyy peräti 29 kenttää, ja keskus on avoinna päivittäin klo 24 asti.

Squashia pelaamaan mielivien on Varsovassa hyvä siirtyä Berestecka-pysäkin vieressä olevaan Squash City -keskukseen [kartalla]. Tämä on huippuluokan squash-keskus, jossa on 8 kenttää.

Vieraile Gestapo-museossa

Varsova on tunnetusti kärsinyt sodissa enemmän kuin monet muut Euroopan pääkaupungit. Puola on tietenkin sijainnut keskeisessä ja sotaisassa paikassa, jossa on nähty niin Ruotsin, Napoleonin, Saksan kuin Venäjän suurruhtinaskunnan ja Neuvostoliitonkin joukkoja historian aikana. Toisessa maailmansodassa 90 % kaupungista meni maan tasalle, ja suurin tuhojen syy oli natsi-Saksa, joka piti kaupunkia miehitettynä sodan ensimmäisistä päivistä sen viimeisiin.

Nike-muistomerkki
Kansannousulle Varsovassa omistetuista muistomerkeistä Nike on yksi keskeisimpiä.

Gestapo piti toisen maailmansodan aikana tiukkaa jöötä kaupungissa, ja Gestapo-museossa (Mauzoleum Walki i Męczeństwa) [kartalla] on mahdollista Gestapon entisessä päämajassa muun muassa nähdä natsien kidutuskammio sellaisena kuin se toisen maailmansodan aikana oli.

Museo on avoinna ke–su klo 9–16, ja torstaisin sinne on ilmainen sisäänpääsy. Tähän Łazienkipuiston vieressä sijaitsevaan museoon voi helposti siirtyä kulkemalla metrolla Politechnika-asemalle.

Tutustu kansannousumuistomerkkiin

Varsovan kansannousu vuonna 1944 oli pääsyy sille, miksi kaupunki tuhoutui niin pahasti sodan loppuvuosina. Tälle elokuun 1. päivästä lokakuun 2. päivään kestäneelle kansannousulle on kaupungissa omistettu museo ja muutama muistomerkki, joista NikeNike [kartalla] on yksi keskeisimpiä.

Hyvä ilmainen vierailupaikka niille, jotka ovat nähneet mielestään tarpeeksi tärkeimpiä nähtävyyksiä, on plac Krasińskich -aukiolla sijaitseva erikoinen, suuri muistomerkkimuistomerkki [kartalla] kansannousulle ja sen sankareille. Tämä 1.8.1989 valmistunut muistomerkki on ulkomaalaisten keskuudessa yksi Varsovan ja koko Puolan suosituimpia vierailupaikkoja, ja sinne on hyvä mennä heti aamusta tai ainakin muulloin kuin kesäiltapäivinä.

Muistomerkissä ei sinänsä ole paljon katselemista, mutta tunnelmaa aukiolla on etenkin aamulla, jolloin kaupunki ei ole vielä täysin hereillä. Muistomerkille voi hyvin kävellä vanhastakaupungista alle 10 minuutissa, ja sen lähistöllä on joitain muita nähtävyyksiä, joita harvat Varsovassa lomalla olevat näkevät. Näihin kuuluu Krasińskin puistoalueKrasinskin puistoalue [kartalla], jolla on upea palatsi ja jonka lähellä sijaitsee 2010-luvulla valmistunut, uusinta rakennustaidetta edustava juutalaismuseojuutalaismuseo [kartalla].

Lisää aiheesta:

TripAdvisor listaa lisää nähtävää ja tekemistä Varsovassa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Georgiy Pashin, Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti