Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
rynek Glowny, Krakova
Puolan toiseksi suurin kaupunki Krakova on taianomainen vierailupaikka maan eteläosissa, ja mikäli vain mahdollista, siellä kannattaa viettää ainakin yksi kokonainen päivä.

Nähtävyyksiä Varsovan lähistöllä

Varsova on suuri metropoli, jossa riittää nähtävää moneksi päiväksi tai viikoksikin. Se on pitkien etäisyyksien kaupunki, jossa matkustamiseen kuluu aikaa ja voimia. Näin ollen harva Puolan pääkaupunkiin lähtevä edes haluaa tutustua mihinkään muuhun kuin Varsovaan, ja tämä onkin paras ratkaisu niille, jotka eivät siellä ennen ole olleet.

Niille, jotka ovat Varsovassa ennenkin käyneet, voidaan suositella vierailua kaupungin ulkopuolelle. Kaupunkeja, joihin voi tehdä päiväretken mutta joista saa enemmän irti yli yön kestävällä matkalla ovat esimerkiksi Kazimierz Dolny, Krakova ja Lublin.

Matkat ja matkustaminen muihin kaupunkeihin

Juna on pääasiallinen joukkoliikenneväline Puolassa, ja lippujen hintoja ja aikatauluja voi tutkia PKP:n verkkosivuilta etukäteen. Linja-autoista on viime vuosina tullut entistä tärkeämpiä kaupungista toiseen matkustettaessa, ja paras yhtiö on Flixbus. Linja-autoilla on edullisempi matkustaa kuin junalla, mutta ne ovat pitkillä matkoilla huomattavasti hitaampia kuin junat.

Montaa kätevää ja nopeaa vierailupaikkaa ei Varsovan lähiympäristössä ole, ja moni mielellään lähtee saman tien vähän kauemmaksi. Ikävä kyllä Gdańskiin on aika pitkä matka päiväretkeksi, sillä sinne on kolmen tunnin junamatka, ja myös Krakovaan ja joihinkin muihin Puolan merkittäviin kaupunkeihin kulkee myös junia, jotka tekevät matkan parissa kolmessa tunnissa suuntaansa. Niissä voi käydä yhden päivän aikana, mutta retki on raskas ja matkantekoon kuluu yleensä yhteensä vähintään 5–6 tuntia.

Kazimierz Dolny

Parin tunnin matkan päässä oleva Kazimierz Dolny on kuten jotkin muutkin päiväretkikohteet hankalan matkan päässä Varsovasta, mutta sinne voi mennä kahdessa tunnissa ensin junalla, sitten bussilla. Junalla kuljetaan ensin Pulawy-kaupunkiin, joka on 8 kilometrin päässä määränpäästä ja jossa asemalla vaihdetaan minibussiin tai taksiin. Kaupungissa on paljon tapahtumia kesäaikaan, ja kesä onkin paras aika vierailla siellä. Kesäsunnuntaisin pidetään eläväiset markkinat, ja kaupungissa on nähtävää muutaman tunnin ajaksi.

Krakova

Puolan toiseksi suurin kaupunki Krakova on taianomainen vierailupaikka maan eteläosissa, ja mikäli vain mahdollista, siellä kannattaa viettää ainakin yksi kokonainen päivä. Nähtävää Krakovassa on varsin pienellä alueella melkoisesti, ja keskustan ulkopuolella on lisää nähtävää, kuten sosialismin aikainen mallikaupunginosa, Nowa Huta. Keskustan nähtävyydet ovat toinen toistaan kauniimpia, ja aivan keskustan liepeillä Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa on paljon kaupungin juutalaisväestöön liittyvää nähtävää.

Ruokailumahdollisuudet ovat Krakovassa Puolan parhaat, ja siellä on erittäin monipuoliset ja edulliset ravintolat. Hyviä kahviloita on etenkin Euroopan suurimman aukion laitamilla, ja Krakovassa on sitä autenttista vanhanajan keskieurooppalaista tunnelmaa, jota ei jälleenrakennetussa Varsovassa juurikaan ole. Krakovaan pääsee tiuhaan tahtiin kulkevilla junilla Varsovan Centralna-päärautatieasemalta alle kolmessa tunnissa. Krakovassa rautatieasema on lähellä vanhaakaupunkia, eikä siellä niin halutessaan tarvitse turvautua joukkoliikenteeseen.

Lublin

Mystinen Itä-Puola on paikka, jossa harva ulkomaalainen on viettänyt aikaa, ja tähän kauniiseen ja tuntemattomaan alueeseen hyvä lähteä tutustumaan. Lublin on 100 000 opiskelijan elävöittämä 400 000 asukkaan kaupunki, ja siellä on paljon kaunista nähtävää. Pääasiallisiin nähtävyyksiin kuuluvat linnoitus, kauniita kirkkoja ja muita renessanssiajan rakennuksia ja joukko hyvin mielenkiintoisia museoita, joista Skansen on monille nimeltään tuttu ulkoilmamuseo. Lubliniin pääsee Varsovasta nopeimmillaan reilussa 2 tunnissa junilla, joita kulkee kerran parissa tunnissa.

Lisää aiheesta:

One Day in Poland järjestää erilaisia opastettuja kierroksia Puolassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti