Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parque del Retiro-puisto (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Parque del Retiro on kaupungin suosituin puisto ja ulkoilualue. Sen Alfonso XII -monumentin vieressä sijaitsevalla järvellä voi vaikka soudella soutuveneellä.

Puistoja ja puutarhoja

Puistot ovat kesäisin Madridin henkireikiä, ja niitä on sekä aivan ytimen vieressä että kauempana keskustasta. Puistot ovat suosittuja kesäkaudella viikonloppuisin, mutta ne eivät ole täysin kuolleita talvisinkaan. Puistoissa ja etenkin Retirossa kannattaa ainakin käväistä matkan aikana, sillä ne tarjoavat näkökulmaa aivan toisenlaiseen Madridiin kuin mikä vilkkailla kaduilla ja aukiolla tulee vastaan.

Parque del Retiro

Madridin suuren museokolmikon naapurissa sijaitseva Parque del Retiro [kartalla] on kaupungin suosituin puisto ja ulkoilualue, jonka suosio ei juuri vähene edes talvikautena. Puisto on polkuineen, puutarhoineen, järvineen ja lukuisine mielenkiintoisine yksityiskohtineen paikka, jossa voi viettää pitkänkin aikaa mutta jossa lyhytkin kävely virkistää ja vie eroon usein tunkkaisesta ja vilkkaasta Madridin keskustasta.

Sunnuntait ovat täällä vilkkaimpia päiviä, jolloin Alfonso XII -monumentin vieressä sijaitsevalta järveltä ei tahdo saada soutuvenettä käyttöönsä. Sunnuntaisin paikalliset perheet saapuvat pyhävaatteissa kävelemään puistossa ennen pitkää sunnuntailounasta, jolle voi siirtyä yhdelle puiston monista terasseista.

Kävelyn, soutelun ja piknikin (joka tosin on kielletty itse nurmikolla) lisäksi puistossa voi etenkin viikonloppuisin seurata ilmaiskonsertteja, joista suuri osa on kaupungin järjestämiä ja jotka yleensä pidetään Quiosco de Música –alueella [kartalla], puiston pohjoisosissa. Suositut ovat myös kesäkuun kirjamessut, ja viikonloppuisin lapsiperheet tulevat mielellään katsomaan nukketeatteriesityksiä, joita pidetään Alcalán portin (Puerta de Alcalá) [kartalla] vieressä. Viikonloppuisin puistossa on paljon erilaisia musiikkiesityksiä, ja järven tienoilla voi usein kuulla taidokkaita eteläamerikkalaisia muusikoita tunnelmoimassa kotiseutunsa musiikin tahdissa.

Taiteeseen Retirossa voi tutustua Reina Sofia -museon sivumuseossa, nimeltään Palacio de Velázquez [kartalla], jonne on ilmainen sisäänpääsy ja joka sijaitsee Estanque-järven eteläpuolella. Puistossa on toinenkin sisäänpääsymaksuton Reina Sofian sivumuseo, Palacio de Cristal aivan Velázquez-gallerian vieressä. Tästä vähän eteenpäin kohti etelää sijaitsee vielä näkemisen arvoinen, kenties maailman ainoa julkisella paikalla oleva paholaispatsas, nimeltään El Ángel Caido eli Langennut enkeli.

Real Jardín Botánico - kasvitieteellinen puutarha

Retiron vieressä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha eli Real Jardín Botánico [kartalla] avattiin vuonna 1781, ja myös se sijaitsee kätevästi Atocha-aseman vieressä. Puistossa oli parhaimmillaan yli 30 000 kasvia, mutta Francon aikoina puutarha joutui rappiolle, ja se lähti vasta 1980-luvun korjaustöiden jälkeen uuteen nousuun. Sen kokoelmat ovat riittävän hyvät pitämään alan harrastajatkin otteessaan tuntien ajan, ja etenkin lapsiperheiden suosikki on palmutalo, jonka erikoisimpiin yksityiskohtiin kuuluvat entisen Espanjan pääministerin Felipe Gonzálezin kaktus- ja bonsaikokoelmat.

Puistoon on neljän euron pääsymaksu, ja se on avoinna eri vuodenaikoihin eri aikoihin mutta aina joka päivä klo 10 alkaen (paitsi 25.12. ja 1.1.). Parhaiten se on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun (klo 10–21). Huhti- ja syyskuussa se on avoinna klo 10–20, maaliskuussa klo 10–19 ja marraskuun alusta helmikuun loppuun klo 10–18.

Campo del Moro

Kuninkaanlinnan (Palacio Real) takana olevaan Campo del Moro -puistoon [kartalla] ei pääse suoraan palatsin alueelta, sillä sinne päästäkseen pitää kävellä Estación de Príncipe Pío -rautatieaseman vieressä olevalle liikenneympyrälle [kartalla]. Liikenneympyrältä voi siirtyä Paseo de la Virgen Puerto -kadulla sijaitsevalle portille, josta pääsee puistoon ilman, että palatsin aluetta vartioivat turvamiehet puuttuvat asiaan.

Puisto on laaja ja etenkin paikallisten lenkkeilijöiden suosiossa, ja hivenen hankala pääsy tänne varmistaa, että ihmisiä ja etenkään turisteja ei paikalla useimmiten ole montaakaan. Täältä on upeat näkymät linnan takaosiin, ja muutenkin puiston alueella on mihin vuodenaikaan tahansa mukava kävellä ja tutustua paikalliseen luontoon ja olla hetki erossa vilkkaista kaduista.

Casa de Campo, köysijuna (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Casa de Campoon voi myös kulkea köysijunakyydillä (Teleférico) Parque del Oeste -puistosta käsin.
Kuva: Cesar Ruiz /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Casa de Campo

Keskustan ulkopuolella sijaitseva La Casa de Campo [kartalla] on monipuolinen puisto, jonka 1700 hehtaarin alueella voi harrastaa kaikenlaista tenniksestä uimiseen, käydä piknikillä, viettää aikaa huvipuistossa tai katsella pandakarhuja eläintarhassa. Puiston alueella voi myös tutustua hyvin paikalliseen luontoon ja kasvistoon, sillä tämä suuri puisto on osittain vapaasti kasvavaa metsämaata. Puiston alueella on miltei kaikkialla piknik-pöytiä ja kahviloita, ja sen alueella on myös uima-allas (avoinna kesä-syyskuussa), tenniskenttiä ja soutuveneitä vuokrattavaksi - ne sijaitsevat lähellä Lago-metroasemaa [kartalla].

Parque de Atracciones (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Parque de Atracciones -huvipuisto on lapsiperheiden suosikki.

Nähtävyyksien joukosta eläintarha kiinnostaa perheitä, ja Parque de Atracciones -huvipuisto on sekin lapsiperheiden suosikki (avoinna loka-maaliskuussa vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä). Ne ovat molemmat Batán-metroaseman [kartalla] lähellä. Puistoon pääsee parhaiten metrolla joko Lago- tai Batán-asemille, tai bussilla numero 33 Estación de Príncipe Pío -asemalta, joka on aivan Campo del Moron portin naapurissa.

Casa de Campoon voi myös kulkea köysijunakyydillä (Teleférico) Parque del Oeste -puistosta [kartalla] käsin (lähin metro: Argüelles). Teleférico de Madrid on liikkunut vuodesta 1969, ja sen reitillä näkee yläilmoista kaikenlaista Plaza d’España -aukiosta Manzanaresjokeen. Juna liikkuu 40 metrin korkeudessa, mutta osa sen kyydissä olleista on sitä mieltä että vain lapset voivat siitä nauttia. Kyyti on 2,5 kilometrin pituinen, se kestää 10 minuuttia ja maksaa alkaen 4,50 euroa suunta. Kyytejä on talvikaudella viikonloppuisin ja juhlapyhinä, mutta kesäkaudella päivittäin klo 12–20. Kesäviikonloppuisin jonot voivat olla pitkiä, ja tänne onkin paras suunnata muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina aikoina. Casa de Campon asemalla on terasseja, joilla voi syödä, ja täältä on kenties Madridin parhaat panoraamanäkymät ympäri kaupungin.

Parque del Oeste

Plaza de España -aukion lähellä sijaitseva Parque del Oeste [kartalla] on hyvä vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa. Puisto on laaja ja jatkuu aina Madridin asuinlähiöihin saakka. Kesäisin puiston alueella on paljon terasseja, joilla voi syödä lounaan tai vain ottaa virvokkeita.

Parque del Oeste -puiston alueella sijaitsee temppeli nimeltään Templo de Debod [kartalla], joka on peräisin Egyptistä noin 2500 vuoden takaa ja joka lahjoitettiin Espanjaan sen insinöörien tehtyä tärkeätä työtä Assuanin padon kanssa. Rakennus, joka kivi kiveltä kasattiin täällä uudelleen kokoon, vaikuttaa jossain määrin koomiselta, mutta nykyisin sen sisällä on muinaista Egyptiä esittelevä multimedianäyttely.

Parque del Manzanares (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Madridin uusin puisto on Rio Manzanares -joen rannalla sijaitseva Parque del Manzanares.

Parque del Manzanares

Madridin uusin puisto on Legazi-metroaseman lähellä, Rio Manzanares -joen rannalla sijaitseva Parque del Manzanares [kartalla]. Sen ensimmäiset osat saatiin valmiiksi vuonna 2003, mutta rakennustyöt jatkuvat edelleen. Tämä on nykyään Madridin parhaita ja monipuolisimpia puistoja, mutta sinne ei lyhyellä lomalla kannata lähteä.

Täällä on lapsille leikkipuistoja, teineille kiipeilypaikkoja, paljon tilaa ja tietenkin myös terasseja, joilla voi levähtää hetkisen. Täällä voi katsella uusia siltoja ja muita rakennelmia, kuten Atalaya-näköalatornia, joka on 13 metriä korkea veistos. Täällä on hyvä myös kävellä pitkin Paseo de los Sentidos -polkua, joka kulkee joenvartta ja jonka varrelle on istutettu palmuja, oliivipuita ja muita Välimeren alueelta tuttuja puita. Pyörällä täällä on myös hyvä ajaa ja lenkkeillä The Loop -rataa, joka on 6 metriä leveä.

Puisto on avoinna ja suosittu ympäri vuoden kauniina päivinä, ja jos haluaa samalla nähdä Atlético Madridin ennen vuotta 2017 käyttämän Vicente Calderón -stadionin [kartalla], kannattaa paikalle tulla Pirámides-metroaseman kautta. Puiston eteläpäässä oleva Legazpi-metroasema sijaitsee lähellä monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Matadero Madridia [kartalla], entistä teurastamoa, joka nykyään on ajoittain monipuolinen kulttuurikompleksi.

Lisää puistoista:

Lisää asiaa Madridin puistoista on esimerkiksi Go Madrid -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti