Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Marmaris
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Liikutaan skootterilla, Icmeler
Marmariksessa tai sen ympäristössä lomaileva voi vuokrata pyörän tai skootterin, jolla voi hurauttaa esimerkiksi Içlemeristä Marmariksen keskustaan tutustumaan.

Liikkuminen Marmariksessa ja lähiympäristössä

Marmaris on monin tavoin tyypillinen turkkilainen rantalomapaikka, jossa on basaari, vanhakaupunki, keskustan uusia osia ja alueita, joilla on pelkästään hotelleja. Valtaosa hotelleista ja muustakin tärkeästä on merenrannalla eikä sisämaassa ole paljonkaan mitään oleellista, ja Marmariksen rantakatuja onkin loman aikana mukava kävellä. Mukaan kannattaa ottaa hyvät kävelykengät, sillä välimatkat ovat yllättävän pitkiä, eikä paikasta toiseen ytimessä pääsekään juuri muuten kuin kävellen.

Marmariksessa tai sen ympäristössä lomaileva voi vuokrata pyörän tai skootterin, jolla voi hurauttaa esimerkiksi Içlemeristä Marmariksen keskustaan tutustumaan. Saman matkan ja monia muitakin matkoja kuten matkan satamaan voi tehdä minibussilla, jonkalaiset ovat yleisiä kaikkialla Turkissa ja joilla matkustaminen on huomattavasti edullisempaa kuin lähes poikkeuksetta ylihintainen taksikyyti. Marmariksessa voi myös vuokrata skootterin, auton tai muun menopelin.

Kävely

Marmariksen keskustassa on kaikkein mukavinta ja antoisinta kävellä rantapromenadiarantapromenadia [kartalla] pitkin, ja myös basaarissabasaarissa [kartalla] kannattaa kierrellä. Sen takana sijaitsevat korttelit, joissa sijaitsevat keskustan paras valintamyymälä, joka nykyään on osa Migros-ketjua [kartalla], ja ne ovat jo lähellä matkustajasatamaa.

Toisella suunnalla keskustaa oleva Pazar Yeri [kartalla] on puolestaan paikka, jossa nykyään pidetään torstaisin klo 8–18 suosittu tori. Vanhakaupunki, missä sijaitsee museon sisällään pitävä linnake [kartalla], on mäkinen ja osin tunnelmallinen kävelypaikka, mutta se on pieni ja monelle pettymys. Sen ja matkustajasataman välillä olevat korttelit ovat hyviä terassilla istuskelulle, ja Barbaros caddessiBarbaros caddessi [kartalla] on hyvin lähellä matkustajasatamaa ja sen edustalla olevaa ostoskeskusta.

Rantaviivaa pitkin voi kävellä matkustajasatamasta, mistä katamaraanit Rodoksellekin lähtevät, aina Içmeleriin asti [kartalla], joskin matkaa tulee monta kilometriä. Ainakin kannattaa kävellä risteilyalusten käyttämästä satamasta aina hotellien valtaamalle alueelle, joka on kaupunkirannan [kartalla] takana, ja näin pääsee heti käsiksi kaupungin tunnelmaan ja luonteeseen.

Julkiset liikennevälineet

Dolmus on turkkilainen instituutio, ja se on reilun tusinan ihmisiä vetävä minibussi, jolla voi tiettyä reittiä pitkin matkustaa minne sitten haluaakin. Mitään varsinaisia pysäkkejä ei ole, joskin bussien lähtöpaikat ovat sellaisia, ja niihin kuuluvat linja-autoasemat ja muut tärkeät kohteet. Marmariksesta niitä kulkee erityisen hyvin Içmelerin ja Marmariksen pääaukion välillä, ja yksi hyvä paikka jäädä pois sieltä tullessa on Atatürk-patsaan tienoo [kartalla]. Turunçiin bussit kulkevat huomattavasti harvemmin. Minibussilla pääsee myös Migros-valintamyymälän edustalta, pääaukion vierestä muihin paikkoihin, kuten matkustajasatamaan, jonne tosin käveleekin melko nopeasti pääaukiolta.

Matkat maksavat nykyään enemmän kuin ennen, sillä Turkin liiran arvo on heikoimmillaan vuosikymmeniin, mutta euroissa hinnat ovat erittäin kohtuullisia.. Matka maksetaan kuskille, mieluiten heti matkan aluksi, ja tätä varten on hyvä olla matkassa kolikkoja tai korkeintaan 5–10 liiran seteleitä. Minibussit pysähtyvät juuri siellä missä haluaa nousta kyytiin tai jäädä pois.

Dolmus-minibussi
Marmariksesta dolmuksia kulkee erityisen hyvin Içmelerin ja Marmariksen pääaukion välillä, ja yksi hyvä paikka jäädä pois sieltä tullessa on Atatürk-patsaan tienoo.

Dolmuksella voi liikkua hyvin Marmariksen kaupungin sisälläkin, ja etenkin Içmeleriin vievän reitin varrella on runsaasti hotelleja, ravintoloita ja kauppoja, joiden edessä voi jäädä pois mistä tahansa dolmuksesta. Missä tahansa voi sitten uudestaan nousta niiden kyytiin ja matkustaa niin pitkän tai lyhyen matkan kuin haluaakin. Hinnasto on aina näkyvillä minibussien sisällä.

Taksi

Taksi on yleinen liikkumismuoto Marmariksen ja sen lähellä olevien rantapaikkojen kuten Içmelerin välillä, mutta se on ylihintainen tapa siirtyä paikasta toiseen ja sopii parhaiten kielitaitoisille porukoille. Taksit ottavat melkoisia summia lyhyistä matkoista, ja on hyvä katsoa taksiyhtiö, jolla on kiinteät hinnat, tai sitten neuvotella etukäteen kuskin kanssa matkan hinnasta. Taksilla on mahdollista liikkua myös Marmariksessa, esimerkiksi valintamyymälästä majapaikalle, sillä matkat esimerkiksi hotellien valtaamilla alueilla voivat olla todella pitkiä, mutta kannattaa pitää mielessä, että kyydit eivät ole niin edullisia kuin voisi kuvitella.

Jos haluaa tilata taksin etukäteen, on Marmaris Taxi yksi paikallinen yhtiö.

Autonvuokraus

Marmariksessa voi vuokrata auton, mutta kannattaa huomata, että täällä on paljon liikennettä, etenkin minibusseja ja turisteja kuljettelevia busseja ja että turkkilaiset liikennekäytännöt aiheuttavat paljon onnettomuuksia.

Jos auton haluaa vuokrata, kätevä yleissivusto on Rentalcars, jolla voi vertailla eri vuokraamojen hintoja ja tarjontaa.

Pyöränvuokraus tai muun menopelin vuokraus

Pyörän saa helposti vuokrattua Marmariksesta, eikä muunkaan menopelin kuten mönkijän tai skootterin vuokraus tuota ongelmia.

Autoja, pyöriä, skoottereita ja muitakin menopelejä vuokraa Best Motor, ja lisää vuokrauspaikkoja tulee kyllä vastaan Marmariksen kaduilla ja myös sen lähellä olevilla rantapaikoilla kuten Içmelerissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti