maan lippu
Turkki
Huomasitko 9 muuta opastamme:
Booking.com
Turkin tasavallan nykyisessä muodossaan perusti Mustafa Kemal Atatürk. Ankaran, kuten jokaisen turkkilaisen kaupungin suurimpien aukioiden laidalla on patsas hänen kunniakseen.

Ankara, Turkki

Turkin pääkaupunki Ankara on viiden miljoonan asukkaan metropoli keski-Turkissa. Ankara ei ole Istanbulin kaltainen turistimagneetti mutta se on hyvä paikka tutustua todelliseen turkkilaiseen elämänmenoon. Täällä on mahdollista maistella eri puolilta maata tulevia ruokia ja muutenkin Ankara on museoineen ja monumentteineen turkkilaisen kulttuurin keskus.

Ankara sopii lomakohteeksi niille, jotka haluavat tutustua siihen aitoon Turkkiin, jota rantaresorteista ja Istanbulista on vaikea löytää. Länsimaistunut Ankara on yhä kiinteästi idän puolella, mutta kaupunki on suurten muutosten kourissa ja liikkuu päivä päivältä lähemmäksi länttä. Tällä hetkellä se on mielenkiintoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, itää ja länttä, ja sen värikäs katukuva, nähtävyydet ja huvittelumahdollisuudet pitävät huolen siitä, että kaupungissa vietetty aika on täynnä toimintaa, kulttuuria ja elämyksiä.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Sää ja ilmasto

Ankara sijaitsee keski-Turkissa, missä kelit ovat kesäisin kuumia, talvet kylmiä ja usein lumisia. Kesäisin lämpötilat saattavat nousta helposti 30-35 asteeseen mutta kelit eivät aina ole tukahduttavan kuumia ja yöt saattavat etenkin alku- ja loppukesästä olla viileitä. Talvi joulukuusta maaliskuulle on usein kylmä mutta arvaamaton, ja öisin lämpötila saattaa laskea -15 asteeseen. Parhaat ajat matkustaa Ankaraan ovat huhti-kesäkuu ja syys-marraskuu. Esimerkiks BBC:n sääpalvelun sivuilla on lisätietoa Ankaran sääolosuhteista

Nähtävyydet

Seuraavaksi esitellään Ankaran parhaat nähtävyydet:

Anitkabir

Turkin tasavallan nykyisessä muodossaan perusti Mustafa Kemal Atatürk vuonna 1923, ja hänen uudistuksensa loivat paitsi uuden valtion myös toivat suuria muutoksia turkkilaisten elämään. Pääkaupunki siirrettiin Ankaraan, naisten kehotettiin riisumaan huntunsa ja uskonnon osuus arkielämässä minimoitiin.

Anitkabir:ssa suoritetaan vahdinvaihto kello 15.00 aikoihin.

Atatürk, jonka kunniaksi on jokaisen turkkilaisen kaupungin suurimpien aukioiden laidalla patsas, kuoli ennenaikaisesti vuonna 1938, ja tämä hänen muistoaan ja uudistuksiaan kunnioittava museo, mauseleumi ja palatsimainen kompleksi avattiin yleisölle vuonna 1953.

Paras aika vierailla täällä on kello 15.00 aikoihin, jolloin suoritetaan vahdinvaihto. Anitkabirin alueella on mukava käveleskellä ja ihailla mahtipontista arkkitehtuuria ja alueen koristuksia. Paikalla voi tutustua myös Atatürkin käyttämään autoon ja veneeseen, siellä esitetään hänestä kertova elokuva ilmaiseksi.

Parhaiten paikalle pääsee taksilla, ja jos haluaa vähän säästää, kannattaa ottaa metro vaikkapa Kizilay-asemalta Tandogan-asemalle, mistä taksi Anitkabirin portille maksaa muutaman euron. Monumentille ei ole pääsymaksua, mutta muut kuin kamera- ja käsilaukut täytyy jättää portille turvasäilöön.

Anatolialaisten sivilisaatioiden museo

Turkin parhaimpien museoiden joukkoon kuuluva Anatolialaisten sivilisaatioiden museo sijaitsee Ulus-kaupunginosassa, jossa myös monet muut kaupungin museot sijaitsevat. Täältä löytyy huomattava määrä esineistöä, jota on löytynyt ympäri maan ja joka paljastaa alueen olleen erilaisten pitkälle kehittyneiden sivilisaatioiden asuttama jo tuhansien vuosien ajan. Museo sulkee ovensa melko aikaisin, jo viiden jälkeen, ja näin sinne kannattaa tulla ajoissa.

Muutaman euron pääsymaksun lisäksi turistia lähestyy yleensä museossa muutama halukas opas, ja nämä ovat usein täysin rehellisiä ja muutenkin hyödyllisiä mutta hinta kannattaa sopia tarkasti etukäteen, etenkin jos mukana on useamman ihmisen ryhmä, sillä monelle on tullut lopuksi kiistaa siitä oliko hinta per henki vai koko ryhmältä. Muualta Ankarasta paikalle pääsee hyvin kulkemalla metrolla Ulus-asemalle ja kävelemällä sieltä ylämäkeen vartin ajan.

Yli 1000 vuotta vanha Hisar-linnake sijaitsee slummimaien alueen ympäröimänä Ulus-kaupunginosassa.

Hisar-linnake

Yksi mielenkiintoisimpia vierailupaikkoja Ankarassa on yli 1000 vuotta vanha linnake, joka sijaitsee Ulus-kaupunginosassa. Matka linnakkeelle on ajoittain jyrkkä ja matkalla sinne saattaa tarvita kartan ja paikallisten opastusta. Monet oppaiksi tai vain kavereiksi lyöttäytyvät lapset saattavat olla hyvä apu itse linnakkeen huipulle pääsemiselle, ja näille riittää kun heittää muutaman lantin kun ovat neuvoneet perille.

Slummimainen alue linnakkeen ympärillä ei ole vaarallinen, ja näkymät itse linnakkeelta ovat erinomaiset. Itse linnakealue on melko laaja, ja sen alueelta löytyy myös ravintoloita, matkamuistoja kauppaavia paikallisia ja kaikenlaista muutakin nähtävää.

Moskeijat

Ankaran Haci Bayram Camii -moskeija on Turkin pyhimpiä, ja se sijaitsee Uluksessa, lähellä Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. Moskeija on hieno vierailupaikka, ja sen ympäristö on hyvä alue hankkia islam-aiheisia tuliaisia. Toinen merkittävä moskeija, Kocatepe Camii on toisella puolella kaupunkia, Kizilayssa, ja tämä uudehko moskeija on yksi maailman suurimmista. Ankarassa on myös muutama muu moskeija, ja etnograafinen museo (Talat Pasa Bulvari) lähellä yliopistoa Uluksessa esittelee myös menneiden aikoijen moskeijoita.

Puistot

Ankarassa on joukko hyviä puistoja, joissa kannattaa vierailla. Uluksessa ollessa kannattaa käydä Genclik-puistossa, jonka suoalueet Atatürkin päätöksestä muunnettiin tekojärveksi. Aluella on huvipuisto ja hyviä kahviloita. Toinen hyvä puisto on Botanik Parki eli kasvitieteellinen puutarha aivan toisella puolella kaupunkia Cankayassa, jonne pääsee keskustasta helposti bussilla.

Puiston laidalla on yksi kaupungin korkeimmista rakennelmista, Atakulen torni, jonka huipulle pääsee huippunopealla hissillä ja jonka huipulta voi ihailla maisemia pyörivästä ravintolasta. Kolmas mielenkiintoinen puisto sijaitsee melko lähellä Kavaklideren kaupunginosassa ja on nimeltään Kugulu eli Joutsenpuisto. Puisto on vilkkaan keskusta-alueen keidas, ja siellä on mukava rentoutua ja nauttia juoman tai aterian yhdellä sen terasseista.

Rautatiemuseot

Lähellä rautatieasemaa sijaitseva Demiryollan Muzesi eli rautatiemuseo on yhdessä sen vieressä sijaitsevan Lokomotif Müzesin kanssa hyvä vierailupaikka etenkin Anatkabiriin suuntautuvan vierailun yhteydessä. Tämä lähellä Tandogan-asemaa sijaitseva alue sisältää pienen asemarakennuksen, jossa Atatürk asui Turkin 1920-luvun alun sisällissodan aikana, ja sen vieressä sijaitsee Atatürkin oma juna, jonka Hitler lahjoitti hänelle. Lokomotiivi-museo on pieni kokoelma turkkilaisia junia vuosikymmenten varrelta.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ruokailu, tapahtumat, lapset, jne..


Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti