Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Playa de las Canteras
Las Palmasin Playa de Las Cantares -ranta on Euroopan parhaita kaupunkirantoja. Sen kolmen kilometrin matkalla voi ottaa aurinkoa, pelata pallopelejä, uida ja tehdä vaikka mitä.

Gran Canaria, Kanariansaaret

Gran Canarian saari on suomalaisten ehdottomasti suosituin lomakohde Kanariansaarilla. Sen aurinkoon ja lämpöön on perinteisesti suunnannut lähes 150 000 suomalaista vuosittain. Kanariansaaret sijaitsevat Manner-Euroopasta melkoisen matkan päässä etelään, niin että Gran Canaria on ainoita ympäri vuoden öisinkin lämpimänä pysyviä matkakohteita Euroopassa. Saari sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Afrikan rannikosta, Madeiralta etelään, niin sanotun Makaronesian alueella.

Gran Canarian saari on kooltaan Kanariansaarten kolmanneksi suurin. Se ei silti ole kooltaan suuren suuri, ja saaren etelärannikolta pääsee bussilla parissa tunnissa pohjoisrannikolle. Saari on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, joista jotkin tuntuvat kuin läheiseltä Saharan autiomaalta sinne siirretyiltä, mutta myös hyvistä vesiurheilu- ja muista harrastusmahdollisuuksistaan.

Vaikka Gran Canaria on tunnettu matkakohde, on se Euroopan edullisimpia paikkoja lomailla. Se soveltuukin niin hintatasoltaan kuin tarjonnaltaankin miltei kaikille hyväksi lomakohteeksi. Ilmasto on ympäri vuoden päivisin kuuma ja öisin vähintäänkin lämmin, sillä keskitalvellakaan siellä ei juuri tapaa alle 15 asteen yölämpötiloja eivätkä keskikesällä yli 30 asteen helteet ole kovin yleisiä.

Gran Canarian pääasialliset matkakohteet ovat Las Palmas de Gran Canaria, Maspalomas, Meloneras, Playa del Inglés, San Agustin, Puerto Rico ja Puerto de Mogán. Niistä Las Palmas, Playa del Inglés ja Maspalomas ovat edullisimpia lomapaikkoja, mutta etenkin Meloneras ja Puerto de Mogán ovat majapaikoiltaan hintavia paikkoja, joihin myös pakettimatkat maksavat lähes tuplasti sen mitä Playa del Inglésiin.

Lapsiperheet viihtyvät kaikkialla Gran Canarialla. Kohteessa kuin kohteessa aina Las Palmasista Puerto de Mogániin on lapsiperheet otettu huomioon, mutta hintavat Puerto de Mogán, Meloneras ja Puerto Rico eivät ole yhtä hyviä kohteita perheille kuin Maspalomas ja Playa del Inglés. Näkemistä ja tekemistä riittää, ja lomalla on taatusti paljon lämpöä ja aurinkoa. Etelärannikon kohteet ovat hyviä ruskettumiselle ja harrastamiselle, ja Las Palmas on hyvä kohde niille, jotka haluavat lomaansa kaupunkimaisia vivahteita kuten mahdollisuuden tutustua tiedemuseoon ja muihin perheille sopiviin nähtävyyksiin rantaloman ohessa.

Las Palmas de Gran Canaria

Kanariansaarten suurin kaupunki Las Palmas [kartalla] on maailmanluokan matkakohde, jossa voi hyvin yhdistää kulttuuripitoisen matkan ja rantaloman. Playa de Las CantaresPlaya de Las Cantares on Euroopan parhaita kaupunkirantoja. Sen kolmen kilometrin matkalla voi ottaa aurinkoa, pelata pallopelejä, uida ja harrastaa muutakin vesiurheilua, samoin kuin syödä, istua drinkillä ja viettää iltaa. Las Palmasissa on hyvät museot, konsertteja ja monipuolinen yöelämä, ja näin se sopii matkakohteeksi kenelle tahansa.

Las Palmasista on hyvät liikenneyhteydet saaren muihin osiin, niin että sieltä voi koska tahansa käydä muualla saarella nauttimassa hiljaisemmista rannoista ja paremmista harrastusmahdollisuuksista, joita on erityisen hyvin tarjolla Maspalomasin suunnalla.

Playa de Maspalomas
Gran Canarian eteläosien rantamaisemat huipentuvat Maspalomasissa, missä Faro de Maspalomas -majakka on hyvä maamerkki rannalle suuntaaville.

Maspalomas

Gran Canarian eteläosien rantamaisemat huipentuvat Maspalomasissa [kartalla], missä Faro de Maspalomas -majakka Faro de Maspalomas on hyvä maamerkki rannalle suuntaaville. Sen vieressä on hyviä ostospaikkoja, kaikenlaisia terasseja, joilla voi syödä ja juoda monipuolisesti, harrastusmahdollisuuksia tenniksestä rantapeleihin ja uimiseen ja paljon muuta.

Tunnelma ei ole kovin espanjalainen: englantia ja saksaa kuuluu enemmän kuin espanjaa, mutta lomatunnelmaa, aurinkoa ja ympäri vuoden kuumia ilmoja täällä on luvassa. Dunas de Maspalomas eli kuuluisa hiekkaranta on vuodesta 1994 lähtien ollut kansallispuisto. Sen alueella voi vapaasti seikkailla ja ottaa aurinkoa, ja rannalla on kioskeja, joista saa ruokia ja juomia.

Meloneras

Maspalomasin vieressä sijaitseva Meloneras [kartalla] on läheisiin lomakyliin verrattuna tyylikäs ja hintava lomapaikka etelärannikolla. Meloneras sijaitsee aivan sekä Playa del Inglésin että Maspalomasin rantojen vieressä, joten sinnekin matkaavan on helppo makailla rannalla, harrastaa kaikenlaista uimisesta golfiin ja tennikseen ja käydä päiväretkillä tiiviiseen tahtiin kulkevilla busseilla. Melonerasin omat putiikit ovat naapurikylien kauppoja tyylikkäämpiä, ja muutenkin Meloneras on hyvä matkakohde niille, jotka haluavat sijoittaa tyyliin ja kaikessa vähän normaalia parempaan tasoon. Kuten viereisetkin matkakohteet, on Meloneras hyvä kohde myös yöelämään mieltyneille.

Playa del Inglés

Maspalomasin vieressä sijaitseva Playa del Inglés [kartalla] on saaren vanhimpia pakettimatkailijoiden suosimia kohteita. Siellä käytiin Suomesta sankoin joukoin jo 1980-luvun alussa. Vaikka paikka on siitä muuttunut, on perusidea edelleen sama: upeita rantoja, aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja kuumia päiviä ja lämpimiä öitä ympäri vuoden. Rannan lisäksi eniten toimintaa on Yumbo-keskuksen alueella ja vieressä, missä voi tehdä ostoksia, syödä ja juoda sielunsa kyllyydestä ja tanssia aamuun asti. Mitään espanjalaista tunnelmaa ei täältäkään löydy, mutta lomatunnelmaan täällä pääsee aina hetkessä.

Puerto de Mogan, hiekkaranta
Puerto de Mogánin rannalla on mukava nauttia pilvettömistä ja kuumista säistä, ja vesiharrastusmahdollisuudet ovat hyviä sukeltamista myöten.

San Agustin

San Agustin [kartalla] sijaitsee Playa del Inglésin vieressä, joten siellä lomailevan on helppo nauttia upeista rannoista, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista, ostosten tekemisestä ja monista muista palveluista. Playa del Inglésiin verrattuna tämä on tyylikkäämpi ja hintavampi lomapaikka, jossa on kasinoita ja hillityn hienoa yöelämää. Vaikka se ei ole yhtä tunnettu kuin saaren suosituimmat matkakohteet, oli San Agustin itse asiassa saaren ensimmäinen lomapaikka 1970-luvulla, ja nykyisin se tunnetaan luksusluokan hotelleistaan.

Puerto de Mogán

Etelärannikon pakettimatkakohteista edukseen erottuu Puerto de Mogán [kartalla], joka on kylläkin turistien suuressa suosiossa mutta jossa edelleenkin on aistittavissa autenttista Gran Canarian tunnelmaa.

Rannalla on mukava nauttia pilvettömistä ja kuumista säistä, ja vesiharrastusmahdollisuudet ovat hyviä sukeltamista myöten. Täältäkin on hyvä nousta erilaisiin laivoihin, jotka vievät tutustumaan alueen kauniisiin vesiin ja Puerto Ricoon. Rannan ostospaikat ovat erityisen hyvät, ja ravintolat ja kahvilat ovat nekin parempia kuin monissa muissa etelärannikon kohteessa. Perjantaiaamuisin katumarkkinat ovat hyvä syy lähteä käymään täällä muualta Gran Canarialta.

Puerto Rico

Puerto Rico [kartalla] on etelärannikon suosituimpia kohteita pakettimatkalaisten keskuudessa, ja vaikka ranta ei täällä ole yhtä hieno kuin Maspalomasissa, on täälläkin helppo päästä lomatunnelmasta hetkessä kiinni. Rantalomaan tuovat Puerto Ricon satamassa lisäpotkua laivakyydit, jotka vievät lähistölle katselemaan kaunista merenpohjaa ja valaita. Laivalla pääsee täältä myös siirtymään toisiin paikkoihin, kuten lähistöllä sijaitsevaan Puerto de Mogániin.

Tunnetuimmat nähtävyydet Gran Canarialla

Playa de Maspalomasin dyynit
Maspalomasin hiekkarannan kuuluisat dyynit tuovat monille mieleen Saharan autiomaan dyynit.

Maspalomasin ja Playa del Inglésin dyynit

Maspalomasin hiekkaranta eli Dunas de Maspalomas on Gran Canarian ihmeitä, ja vuodesta 1994 lähtien sitä on suojeltu kansallispuistona. Parhaat näkymät kuuluisille, Saharan autiomaan mieleen tuoville dyyneille ovat Avenida de Tirajanan päästä [kartalla]. Hotel Riu Palacen vieressä oleva kasvitieteellinen puutarha tutustuttaa Kanariansaarille tyypilliseen kasvillisuuteen, ja sitä voi ihailla samalla tienoolla.

Dyyneillä voi nopeasti väsyttää itsensä kävelemällä niitä ylös ja alas, mutta täällä voi myös tutustua dyyneihin kamelin selästä. Playa del Inglésin dyynit eivät jää paljoa jälkeen Maspalomasin hiekoista, ja ne tarjoavat miltei 3 kilometrin matkan vertaansa vailla olevia hiekkadyynejä, joilla riittää aina tilaa.

Triana ja Vegueta

Las Palmasin nähtävyyksiä täynnä olevat kaupunginosat Triana ja Vegueta sen eteläosissa tarjoavat perinteistä nähtävää, kuten museoita ja kauniita kortteleitaTrianan kortteleita. Tänne kannattaa lähteä, oli sitten lomalla missäpäin Gran Canariaa tahansa. Monet museot ovat joko pääsymaksuttomia tai vaativat nimellisen pääsymaksun, ja kiinnostavaa nähtävää riittää etenkin perheille ja saarten historiasta ja taiteesta kiinnostuneille.

Paljon nähtävää on Veguetan kaupunginosassa, Plaza de Santa Ana -aukionPlaza de Santa Ana ympäristössä, missä Kanariansaarten päätuomiokirkko sijaitsee. Valtaosa museoista on tämän aukion välittömässä läheisyydessä, ja niiden joukkoon kuuluu Casa de Colón eli talo, jossa Kristoffer Kolumbus oletettavasti yöpyi matkallaan kohti uutta maailmaa. Toinen hyvä paikka nähdä useita nähtävyyksiä ja kauniita taloja pienellä alueella on Trianassa, Alameda de Colón -aukion ympäristössä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Mitä Gran Canarialla voi tehdä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/10

Lukijoiden kommentteja

Eka reissun tein Kanarialle joulukuussa 1973 Las Palmasiin. Olihan se pohjolan pojalle mahtava tunne astua koneesta 23 celsiuksen lämpöön. Olin tosin ollut jo aikaisemmin puoli vuotta töissä Israelissa, joten lämpö ei minua yllättänyt.

Tämän jälkeen olen muutaman kymmenen kertaa käynyt Kanariansaarilla ja nytkin lähden tammikuussa Mas Palomakseen, ei sen vuoksi, että pitäisin siitä eniten. Teneriffa ja sen pohjoisosat ovat minun suosikkipaikkoja. Kaverini halusi kuitenkin Mas Palomakseen ja eihän tuokaan ole huono valinta. Nyt eläkkeellä ollessa olen pyrkinyt käymään joka talvi Kanarialla 2-4 viikon reissuilla. Sinne on aina mukava mennä, ihmiset ovat ystävällisiä, lämpötila on ainakin minulle sopiva ja lennot lyhyet. Hintataso on noussut niistä eka reissuista, mutta ei paha nykyäänkään. Hyviä Kanarian reissuja kaikille, olettahan huomanneet, että fb:ssä on avattu sivu Kanarian ystävät! /Make

Paljon nähtävää on Veguetan kaupunginosassa, Plaza de Santa Ana -aukion ympäristössä, missä Kanariansaarten päätuomiokirkko sijaitsee. Valtaosa museoista on tämän aukion välittömässä läheisyydessä, ja niiden joukkoon kuuluu Casa de Colón eli talo, jossa Kristoffer Kolumbus oletettavasti yöpyi matkallaan kohti uutta maailmaa. Toinen hyvä paikka nähdä useita nähtävyyksiä ja kauniita taloja pienellä alueella on Trianassa, Alameda de Colón -aukion ympäristössä. /78kikki

Kanarialla ollaan oltu monta kertaa ja aina sinne kaipaa uudestaan, mutta myös toiset saaret on koluttu. Mukavaahan se on palata aina auringon paremmalle puolelle, ainakin talviaikaan, täältä kylmästä pohjolasta. /pertti

Tulimme juuri Gran Canarialta tarkemmin Playa Del Inglesistä. Sää oli tosi kylmää. Iltaisin päällä sai olla pitkät housut, villa paita ja takki. Yölämpötilat ovat n.13-15 astetta. Päivällä lämpötila kyllä nousee n. 20 asteeseen. Tällaiselle suomalaiselle paikka on aivan liian kylmä nyt helmikuussa 2015. Sääennusteet olivat n. 20 astetta koko lomalle, mutta pilvisyys oli iso haitta. Aurinko ei pahemmin paista pilvien läpi. Päivisin aurinkoa voi ottaa jos ei ole pilvistä. En suosittele paikkaa auringon palvojille. Saarella on paljon pettyneitä Suomalaisia. Saaren nähtävyydet ovat pitkälti jylhiä vuoristomaisemia ja onhan siellä vähän hiekkadyynejä. Etenkin Inglesin hiekkarannat ovat kehnoja. Aurinkotuolit surkeita 20 vuotta vanhoja rämiä. Merivesi uimakelvotonta liian kylmää jne. Puerto Ricossa ja Amadoreksessa asiasta on huolehdittu paremmin. Ihmisiä Inglesin alueella oli tosi vähän. Ihmeteltiin kun oli niin hiljaista. /Tommi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti