Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hanoi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Talat Warorot
Cho Dong Xuan on varsin tyypillinen kaakkoisaasialainen kauppahalli, jossa parissa kerroksessa on kaikki oleellinen.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220.”.

Pankkiautomaatteja Hanoissa on runsaasti eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Suurin ongelma Vietnamissa onkin se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa useita euroja nostoista, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostoa minkälainen nostopalkkio olisi.

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on paljon etenkin tienoilla, joilla turistit tekevät paljon ostoksia, eikä rahanvaihto ole Hanoin ytimessä ongelma. Eurojen vaihtelu dongeiksi onkin kaikkein edullisin tapa toimia siellä.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja hintavissa liikkeissä, joita tosin Hanoin turistien suosimilla alueilla on vähän, mutta pääasiallisesti Hanoissa ja muualla Vietnamissa toimitaan käteisellä.

Ostokset

Hanoissa ei erikseen tarvitse etsiskellä ostosalueita, vaan ostosten katselu kuuluu olennaisena osana kaupunkiin tutustumiseen. Koko vanhakaupunki on eräänlainen kauppakeskus, jonka kaikilla kaduilla on paljon mitä erilaisimpia putiikkeja. Esimerkiksi kiinalaisia apteekkeja on Lang Ong -kadullaLang Ong -katu [kartalla] ja tupakkaa myydään erityisen paljon kadulla nimeltään Nguyen Sieu [kartalla]. Tupakka on Vietnamissa edullista, ja askin kuin askin saa 0,80–1,50 eurolla. Vietnamissa tupakointi on sallittua lähes missä tahansa, mutta sähkötupakoitsijat eivät sieltä noin vain löydä alan liikkeitä.

Erilaisia ihmeellisiä viinojaViinoja Hanoissa on paljon kaupan, ja alkoholia ei ole siellä hinnalla pilattu. Paikan päällä maistettavaksi sopii myös korealainen viina soju, joka on täällä kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa hyvin esillä, mutta se on edullisempaa kuin joissain muissa maissa. Vietnamissa sitä on tarjolla yleensä viinin vahvuisena (12–18 %), ja sitä juodaan viinin tavoin.

Myös normaalit apteekkituotteet lääkkeistä muihin tuotteisiin ovat hyviä ostoksia. Esimerkiksi allergialääkkeet ovat siellä aivan pilkkahinnoissa, samoin särkylääkkeet ja monet muutkin lääkkeet.

Kahvi on Vietnamin parhaita tuotteita, ja sitä kannattaa kahviloissa maistaa, vaikka moni mieltääkin vihreän teen paikalliseksi juomaksi. Myös sitä on tarjolla, mutta ne, jotka tykästyvät kahviin, löytävät pelkästään vanhastakaupungista lukuisia alan liikkeitä. Yksi paikallinen tuote, joka sopii hyvin tuliaiseksi tai matkamuistoksi, on perinteinen paikallinen puunaamioPuunaamioita, jota käytetään etenkin teatteriesityksissä.

Vanhassakaupungissa on iltatori [kartalla], joka on lähellä pääillanviettokatua. Joka pe, la ja su liikenne katkaistaan viimeistään iltakuuden aikoihin Hang Duong ja Hang Dao -kaduilla, ja niillä voi katsella tuotteita ilman häiritsevää liikennettä. Ihmisten kokemuksista niillä voi lukea TripAdvisorista.

Muuallakin tässä korttelistossa ja etenkin Ta Hien -illanviettokadun ympäristössä [kartalla] on paljon erilaisia kauppoja, joista saa lähes mitä tahansa. Samalla alueella oleva Hang Bac [kartalla] on sekin katu, jolla on kaikenlaisia liikkeitä.

Erinomainen paikka suunnata ainakin kerran on kauppahalli, eli Cho Dong XuanCho Dong Xuan [kartalla]. Sen suojissa on varsin tyypillinen kaakkoisaasialainen kauppahalli, jossa parissa kerroksessa on kaikki oleellinen. Kuten muuallakin turisteja palvelevat kojut ja liikkeet ovat keskittyneet ulompiin osiin mutta koko kauppahallikauppahalli kannattaa kiertää. Myös kauppahallia ympäröivät kadut ja korttelit ovat paikkoja, joissa on paljon kauppoja, ja sen kulmilla onkin uskomaton määrä etenkin vihanneksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita myyviä kojuja.

Nykyaikaiset ja muodikkaat ostoskadut löytyvät vanhankaupungin vierestä, läheltä Hoan Kiem -järveä ja katolista kirkkoa. Kirkon edestä kulkevalla kadulla [kartalla] on useita eri nimiä, kuten Nha ChungNha Chung ja Ly Quoc Su, ja sen varrella on muutakin kuin kauppoja. Vanhankaupungin ja kirkon välinen matka kannattaa ainakin toiseen suuntaan kävellä tätä reittiä pitkin.

Järven ympäristössä ja etenkin sen eteläpuolella on kortteleita, jotka voisivat hyvin olla jossakin Euroopan suurkaupungissa. Niissä on hyvin länsimaista ja modernia tunnelmaa, ja korttelistoissa on paljon suuria kansainvälisiä liikkeitä. Sinne ei kuitenkaan lyhyellä lomalla kannata lähteä hortoilemaan, sillä välimatkat ovat pitkiä ja oikeaan suuntaan suunnistaminen vaikeaa.

Circle K ja muita valintamyymälöitä, joista osa on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, on lähes kaikkialla. Alkoholi on aina kaupan, se on huomattavasti edullisempaa kuin Thaimaassa ja sitä on yleensä tarjolla runsain valikoimin.

Lisää asiaa ostoksista Hanoissa:

Vietnam Guide kertoo Hanoin ostoksista.

Ta Hien -katu
Ta Hien -kadun varrella on paljon erilaisia ruokia tarjolla ja se on myös yöelämän keskus.

Ruoat ja ravintolat

Vietnamissa on erinomaiset ruoat, mutta Hanoissa on tietenkin tarjolla vähän erilaisia ruokia kuin rannikolla. Matkaa merelle on sen verran, että kalat ja merenelävät eivät täällä ole yhtä yleisiä, ja muutenkin kaupunki muistuttaa ruoiltaan vaikkapa Thaimaan sisämaata.

Vietnamilainen aamupala
Vietnamilainen aamupala, johon kuuluu munakasta, riisiä, kasviksia ja teetä.

Kasvissyöjät ilahtuvat Hanoissa, sillä tofuaTofua ja muita kasvisruokia on paljon tarjolla. Niitä ei ole yhtä hyvin tarjolla kuin joissain muissa Vietnamin kaupungeissa, ja jos vanhassakaupungissa löytää erinomaisen, kasvisruokia tarjoavan ravintolan, kannattaa sen sijainti panna muistiin.

Hanoi on kansainvälinen kaupunki, jossa on paljon muualta peräisin olevia ruokia tarjolla, ja eräitä kaikkein tasokkaimpia ovat intialaiset ravintolat. Länsimaiset pikaruoat ovat nekin yleisiä, siellä on italialaisia ravintoloita ja myös muita ravintoloita Hanoissa tulee vastaan.

Ruokailu Hanoissa on parhaimmillaan hyvin edullista, ja monet pääruoat maksavat parista eurosta ylöspäin. Yleisesti ottaen 50–80 000 dongilla saa riisi- tai nuudeliaterian, mutta Hanoissa on paljon tätä hintavampia ravintoloita, joissa ateriaan menee yli 250 000 dongia eli 10 euroa.

Vanhakaupunki (Old Quarter)

Hanoin vanhassakaupungissa on ravintoloita kaikkialla. Monilla on ruokalista ulkona, ja ruokien nimet ovat lähes poikkeuksetta myös englanniksi. Erityisen paljon erilaisia ravintoloita, jotka ovat etenkin ulkomaalaisten suosiossa, on lähellä moottoritietä olevissa kortteleissa [kartalla], joissa on myös paljon yöelämää, hosteleita, kahviloita ja kauppoja.

Toinen alue, jolla on paljon erilaisia ruokia tarjolla ja jolla myös on paljon turisteja, on yöelämän keskus, joka on Ta Hien -kadunTa Hien -katu [kartalla] varrella ja lähellä. Se on nimenomaan hyvä paikka illalliselle, mutta näissä kortteleissa on päivisinkin ruokapaikkoja.

Alue, jolla on paljon mitä erilaisimpia ravintoloita, joista osa on edullisia paikallisten suosimia paikkoja, osa länsimaista huttua, osa hienoja ravintoloita ja myös intialaisia ravintoloita, on toisen ”olutkulmauksen” tietämillä [kartalla] Bat Dan -kadun ympäristössä.

Ravintola Thuy Restaurant & Lounge Hoan Kiemin tuntumassa
Järven joka puolella on monenmoisia ravintoloita. Niistä lähellä Lotus-teatteria on luksusluokan Thuy Restaurant & Lounge.

Keskustan uudet osat: Hoan Kiem ja lähialueet

Muualla kuin vanhassakaupungissa on tietenkin valtava määrä ravintoloita, ja niitä on joka lähtöön. Intialaisia ravintoloita on jonkin verran vanhassakaupungissa, ja niiden lisäksi silmät kannattaa pitää auki japanilaisiaJapanilaista ruokaa ja korealaisia ruokia tarjoavien ravintoloiden löytämiseksi. Ne ovat hintavia, mutta kaupungin uusissa osissa nimenomaan hienot ja hintavat ravintolat tarjoavat normaalia edullisempia lounaita.

Dong Kinh Nghia Thuc
Dong Kinh Nghia Thuc -liikenneympyrän tuntumassa on muutama pikaruokapaikka, pitsapaikkoja ja muita vastaavia ruokapaikkoja.

Hoan Kiemin järven pohjoispuolella oleva liikenneympyrä (Dong Kinh Nghia Thuc) [kartalla] on päivisin vilkas paikka, jonka tuntumassa on muutama pikaruokapaikka, pitsapaikkoja ja muita vastaavia ruokapaikkoja. Iltaisin se kuitenkin muuttuu autottomaksi aukioksi, jolla on kojuja ja jolla voi iltatori-tyylisesti maistella eri ruokia.

Järven joka puolella on monenmoisia ravintoloita, joista osa on luksusluokkaa, kuten lähellä Lotus-teatteria oleva Luc Thuy Restaurant & Lounge [kartalla]. Se on maailmanluokan paikka, jossa on moitteeton palvelu ja hyvät puitteet ruokailulle niin sisällä kuin ulkoterassillakin.

Lähellä ravintolaa olevan katolisen kirkon [kartalla] ohi kulkeva, nimeään muutaman kerran vaihtava katu on hyvä paikka löytää ravintola. Osa ravintoloista on melko vilkkaita iltapäivisin, jolloin valtaosa turisteista saa päähänsä lähteä tutustumaan kirkkoon ja sen lähiympäristöön.

Lisää asiaa ravintoloista:

Vietnam Guide esittelee ravintoloita niiden teemojen ja ruokien perusteella.

Vietnam Guide myös esittelee hienoja ja trendikkäitä ravintoloita.

Happy Cow esittelee kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia ravintoloita.

Tapahtumat

Hanoissa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Etenkin suurissa kaupungeissa se sulkee lähes kaikki kaupat ja valtaosan ravintoloista, ja monet paikat nostavat juhlan ajaksi hintojaan. Sen pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Uusimpien tietojen mukaan sitä ei järjestetä vuonna 2021, mikä olisikin matkustajille hieno asia. Tet on lähes poikkeuksetta helmikuussa mutta joinain vuosina se on jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta sitä odotellaan kuin kuuta nousevaa ja siihen aletaan valmistautua jo viikonkin etukäteen.

Muita tapahtumia voi katsella Hanoi Grapevinesta.

Baareja
Kalleinta juominen on muulloin kuin alkuillan happy hour -tunteina pääbaarikadun (Ta Hien) varrella.

Yöelämä

Hanoin yöelämä on parempaa kuin oikeastaan missään muualla Kaakkois-Aasiassa. Sen baarikadut ovat eläväisempiä ja muutenkin meininki rennompaa kuin esimerkiksi Thaimaassa tai muissa lähimaissa. Phnom Penhin, Siem Reapin ja Saigonin ohella Hanoi on ehkä Kaakkois-Aasian paras ryyppypaikka, jossa oluen hinta on kohdallaan. Oluen saa alkaen noin 10 000 dongilla mutta turistien suosimilla paikoilla kuten Ta Hienin tuntumassa hinta on 20–70 000 dongia.

Olutta
Vietnamin erikoisuus on "bia hoi" eli hanaolut, joka on aina tuoretta ja joka on melko laimeaa.

Paikalliset oluet ovat Bia Hanoin johdolla sen verran maukkaita, että mitään ulkomaisia oluita ei kannata edes katsella. Vietnamin erikoisuus on ”bia hoi” eli hanaolut, joka on aina tuoretta ja joka on melko laimeaa. Sellaisen saa 7000–14 000 dongilla.

Kalleinta juominen on muulloin kuin alkuillan happy hour -tunteina pääbaarikadun (Ta Hien) varrella (15–70 000 dongia olut), joskin sitäkin kalliimpia paikkoja on Hoan Kiem -järven tuntumassa ja sen eteläpuolella olevissa kortteleissa. Jos Hanoissa haluaa mennä paljon baareihin, kannattaa majapaikka varata vanhankaupungin ytimestä, esimerkiksi läheltä viikonlopun iltatoreja.

Ta HienTa Hien [kartalla] on yksi Hanoin ihmeistä. Se on vilkas mutta toimiva, ystävällinen ja turvallinen katu paitsi juoda myös syödä hyvin. Baarit Hanoissa ovat varsin siistejä, niissä ei ole mitään epäilyttävää eikä paikalliseen tyyliin kuulu mitään baarityttöjä, naisiksi tekeytyviä miehiä tai muita, etenkin Thaimaasta tuttuja lieveilmiöitä. Taskuvarkaita ja niitä, jotka huolimattomalta turistilta voivat ottaa jotakin, on kuitenkin täälläkin liikkeellä, eikä mitään kannata jättää vartioimatta tai huolimattomasti esimerkiksi pöydän alle.

Jos haluaa juoda mahdollisimman halvalla, on varsin monipuolinen alue Bat Dan -kadun varrella [kartalla]. Bia Hoi Ha Noi ja pari muuta paikkaa vieressä myyvät edullista, tuoretta hanaolutta, paikoissa voi myös syödä ja oluen viereen kannattaa ainakin ottaa maapähkinöitä. Samalla alueella on paljon kaikenlaisia ruoka- ja juomapaikkoja, ja siellä voi myös mennä ulkomaalaisten suosiota nauttiviin paikkoihin, jotka ovat huomattavasti kalliimpia.

Lisää asiaa yöelämästä:

Vietnam Guide esittelee yöelämää.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Muutettu: 24.5.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti