Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Malpensan lentoasema, matkustajat siirtyvät Malpensa Express-junalle, Milano
Malpensan lentoaseman ja Milanon päärautatieaseman välillä kulkee Malpensa Express, joka pysähtyy myös joillain muilla rautatieasemilla.

Saapuminen Milanoon ja siirtyminen lentoasemilta ja muilta asemilta muualle kaupunkiin

Milanon lähellä on kolme eri lentoasemaa, ja Suomesta kaupunkiin lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta Malpensan tai Bergamon lentoasemalle, joista on samantyylinen matka Milanon päärautatieasemalle. Milanossa on kolmaskin lentoasema, mutta sinne laskeutuu vähän lentokoneita. Kaikilta lentoasemilta on julkisin liikennevälinein vaivatonta ja kohtuuhintaista siirtyä Milanon keskustaan tai muualle alueelle, mutta Bergamosta ja Malpensasta taksikyydeille tulee hintaa ainakin sata euroa.

Jos Milanoon saapuu rautateitse tai linja-autolla, on Milanon päärautatieasema, jolle myös lentokenttäbussit ja -junat saapuvat, hyvällä paikalla ja hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kaukolinjojen bussit saapuvat keskustan ulkopuolella olevalle asemalle, jolta on metroyhteys muualle kaupunkiin.

Siirtyminen Malpensan lentoasemalta keskustaan

Milano Malpensa Airport (MXP) eli Aeroporto di Milano-Malpensa [kartalla] on suuri kahden terminaalin lentoasema. Terminaalit sijaitsevat melko kaukana toisistaan, sillä lentoasema on suuri ja vilkas, ja niiden välillä kulkee bussi, josta voi lukea lentoaseman sivuilta. Vaikka lentoasema on nimeltään Milanon lentoasema, sijaitsee se kuitenkin suurin piirtein samanlaisen matkan päässä Milanon keskustasta kuin Bergamon lentoasema. Malpensasta voi suunnata Milanoon rautateitse, bussilla tai taksilla, ja lentoasemalla on myös autovuokraamoita.

Rautatie

Lentoaseman kummankin terminaalin ja Milanon päärautatieaseman [kartalla] (Milano Centrale F.S.) välillä kulkee Malpensa Express, joka pysähtyy myös joillain muilla rautatieasemilla. Toinen lentokenttäjuna kulkee lentoasemalta Cadorna-asemalle [kartalla], joka on lähellä linnaketta ja keskeisellä paikalla.

Verkkosivuilta voi varata lipun, ja mahdollista on myös ladata sovellus, jolla lippua voi säilyttää. Lippu maksaa 13 euroa, sen voi ostaa juuri ennen junaan nousemista myös automaatista tai lipputiskiltä ja se on voimassa kolme tuntia sen ostamisesta. Alle 14-vuotiaat saavat lipun puolella hinnalla. Mahdollista on myös samantien ostaa edestakainen lippu, joka tulee suhteessa edullisemmaksi ja joka on voimassa 30 vuorokautta. Matka kestää noin 50 minuuttia. Aikatauluista on vähän hankala päästä verkkosivuilta selville, mutta junat kulkevat puolikuudesta aina iltayhteentoista ja sitäkin myöhempään kohti Malpensaa puolen tunnin välein.

Malpensan lentoasema, Linja-auto seisoo pysäkillä, Milano
Milanon Malpensan ja päärautatieaseman välillä kulkee neljä eri bussiyhtiöitä, ja ne liikkuvat 20–30 minuutin välein. Lippu maksaa noin 10 euroa.

Linja-auto

Milanon Malpensan ja päärautatieaseman välillä kulkee neljä eri bussiyhtiöitä, ja ne liikkuvat 20–30 minuutin välein. Bussikyydit kestävät 50–70 minuuttia suuntaansa, ja lipun voi ostaa verkkosivuilta, bussista tai terminaaleissa olevista lippuautomaateista. Lippu maksaa noin 10 euroa, mutta järjestelmä on vähän sekava, koska bussiyhtiöitä on nykyisin niin monta.

Busseilla voi myös siirtyä Bergamoon, Linatan lentoasemalle ja moneen muuhun paikkaan, joihin pääsee myös Flixbusin kyydissä. Bussilla on mahdollista mennä suoraan messukeskukselle (Fiera) ja jalkapallo-otteluun San Siron stadionille.

Nykyään lentoaseman ja Cadorna-aseman väliä kulkee myös yöbussi, mutta se kulkee vain klo 1.30.

Aikatauluja voi katsella ja lippuja ostella eri yhtiöiden sivuilla, ja niihin kuuluvat Terravision ja Autostradale.

Lentoaseman verkkosivut kertovat lisää linja-autoyhteyksistä, ja niiltä voi saada tietoa myös muista yhtiöistä.

Taksi

Taksit kulkevat Malpensan ja Milanon välin, ja niillä voi mennä myös Linateen tai messukeskukselle (Fiera). Nykyään kiinteä taksa Malpensan ja keskustan välillä on 104 euroa, ja matkan kesto voi ruuhkissa aamulla tai illalla olla normaalia pidempi. Hinnat kaikkialle Milanoon tai sen ympäristöön ovat nykyään kiinteät, eikä muita maksuja saa olla. Takseja on molempien terminaalien saapuvien-tasolla, ja terminaalissa 1 ne ovat portilla 6 ja terminaalissa 2 portilla 4. Taksia ei tarvitse tilata etukäteen kumpaankaan suuntaan mennessä, sillä hinnat ovat kiinteitä.

Jos paluumatkalla haluaa tilata taksin syrjäiseen paikkaan, hyviä taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Radiotaxi ja Taxi Blu.

Lentoaseman verkkosivut listaavat lisää taksiyhtiöitä.

Autonvuokraus

Milano ja sen ympäristö ovat äärimmäisen vilkkaita paikkoja, joissa on paljon liikennettä. Jos matka kuitenkin on jonnekin muualle kuin Milanon keskustaan, autolla voi päästä paremmin. Tietoa kaikista lentoaseman autovuokraamoista saa lentoaseman sivuilta.

Siirtyminen Bergamon lentoasemalta Milanoon

Bergamossa sijaitseva Orio al Serio (BGY) [kartalla] on lentoasema, jolle esimerkiksi Suomesta Milanoon lentävät Ryanairin koneet laskeutuvat. Bergamoon voi jäädä yöpymään, mutta jos haluaa suoraan Milanoon, on se helppoa ja melko edullista. Sieltä voi bussilla, bussilla ja junalla, taksilla tai vuokra-autolla siirtyä Bergamoon, Milanon ytimeen, Milanon messukeskukselle, Monzan formularadalle ja kaukolinjojen busseilla myös muihin kaupunkeihin. Sieltä voi myös siirtyä Bergamon ytimeen ja sen rautatieasemalle, jolta voi heti tai myöhemmin jatkaa matkaa rautateitse Milanoon tai muualle Italiaan.

Bussit

Helpoin tapa siirtyä Milanon päärautatieasemalle (Milano Centrale), Monzaan ja Milanon messukeskukselle on Orio Shuttle, johon lipun saa verkkosivuilta vähän edullisemmin kuin paikan päällä (10–20 euroa).

Lentoasemalta kulkee muitakin linja-autoja, joista voi lukea sen verkkosivuilta.

Junat

Lentoasemalta voi ATB:n bussilla kulkea Bergamon rautatieasemalle 10 minuutissa. Näin voi halutessaan jonkin aikaa tutustua Bergamoon tai jäädä sinne yöksi ja jatkaa halutessaan matkaa junalla. Tietoa junista, niiden aikatauluista ja niiden hinnoista saa Trenitalian sivuilta, joilta saa lipun edullisemmin jos sen varaa hyvissä ajoin etukäteen.

Taksi

Bergamon lentoasemalta ei ole kannattavaa ajaa Milanoon asti taksilla, sillä hintaa tulee noin 100 euroa ja saman matkan voi tehdä samassa ajassa ja kymmenen kertaa edullisemmin bussilla. Jos haluaa siirtyä Bergamon keskustaan tai muualle kaupunkiin taksilla, on sellaisia aina odottelemassa terminaalin edessä.

Autonvuokraus

Jos lentoasemalta haluaa vuokrata auton, kannattaa sellainen varata etukäteen. Lentoaseman sivuilta näkee kaikki autovuokraamot.

Linja-auto Linaten lentoasemalle
Linaten lentoasemalle pääsee Milano Forlanini -aseman vierestä kulkevalla bussilla noin 10 minuutissa.

Siirtyminen Linaten lentoasemalta keskustaan

Pieni, lähellä keskustaa sijaitseva Linate (LIN) [kartalla] on lentoasema, jolle laskeutuu vain vähän koneita.

Lentoasemalle pääsee parhaiten kulkemalla ensin Milano Forlanini -asemalle, jonka vierestä [kartalla] kulkee bussilinja 73 lentoasemalle noin 10 minuutissa. Eli saapuessa Linaten lentoasemalle pitää ajaa bussilinjalla 73 tälle tai jollekin muulle asemalle, ja siltä voi jatkaa matkaa. Bussilinjan kyytiin voi nousta muillakin pysäkeillä, jotka voi nähdä verkkosivuilta. Bussiin käyvät normaalit liikennelaitoksen liput, joihin kuuluvat päivä- ja sitä pidempään voimassa olevat liput. Tietoa tästä linjasta ja muistakin yhteyksistä lentoasemalta voi lukea lentoaseman sivuilta.

Taksit kulkevat Linaten ja keskustan välillä, ja hinta keskustaan on yleensä 30–40 euroa. Kulkea voi myös messukeskukselle tai Malpensan kentälle, ja hyviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Radiotaxi ja Taxi Blu. Lentoaseman verkkosivut listaavat lisää taksiyhtiöitä.

Milanon päärautatieasema
Milanon päärautatieasemalle saapuvat lentokenttäbussit Malpensasta ja Bergamosta kuten myös Malpensa Express.

Rautateitse Milanoon

Milanossa on useita rautatieasemia, joilla voi jäädä pois. Päärautatieasema on Milano Centrale [kartalla], ja sinne saapuvat lentokenttäbussit Malpensasta ja Bergamosta kuten myös Malpensa Express. Sen vieressä olevissa kortteleissa on paljon Milanon keskustan edullisimpia hotelleja, ja rautatieasema on muuhun kaupunkiin yhteydessä metrolla.

Toinen tärkeä asema on Cadorna [kartalla], jonne myös saapuu Malpensa Express. Se on varsin keskeisellä paikalla, sillä on oma metroasema ja sen edustalta kulkee lukuisia raitiovaunuja muualle kaupunkiin.

Linja-autolla Milanoon

Jos Milanoon saapuu bussilla Malpensan tai Bergamon lentoasemilta, saapuu päärautatieasemalle, jolta voi metrolla siirtyä muualle kaupunkiin.

Jos Milanoon saapuu linja-autolla kauempaa Italiasta tai jostakin toisesta Euroopan maasta, kulkevat pitkän matkan bussit yleensä Lampugnano-metroaseman [kartalla] vieressä olevalle linja-autoasemalle.

Lisää asiaa liikkumisesta Milanossa ja sen ympäristössä Pienessä Matkaoppaassa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, yorgy67@dreamstime, brasilnut@dreamstime
2022/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti