Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe Gorkin puistossa
Keskustan vierailupaikkojen lisäksi Moskovassa on siellä täällä alueita, joille on hyvä mennä lasten kanssa, kuten Gorkin puisto.

Perheen kanssa Moskovassa

Moskova on erinomainen lomakohde perheille, sillä se on siisti, turvallinen, monipuolinen ja toimiva metropoli. Tämä 17,1 miljoonaan asukkaan kaupunki parantaa otettaan vuosi vuodelta, ja joka vuosi sinne ilmestyy hämmästyttävää nähtävää ja koettavaa.

Perheet voivat lähteä Moskovaan vain kaupunkiin tutustumaan, jolloin siellä voi viettää aikaa Punaisen torin ympäristössä, Arbatilla ja esimerkiksi Gorkin puistossa tai VDNKh-näyttelyalueella. Sinne voi myös lähteä huippuluokan jääkiekko- tai jalkapallo-otteluun, ja pelaahan Helsingin Jokerit monta kertaa kauden aikana Moskovan lukuisia joukkueita vastaan. Moskovaan voi myös lähteä museoihin, ostoksia tekemään tai syömään monipuolisia ruokia, ja se on paikka, jossa on helppo ainakin kesäkauden aikana lomailla pari päivää tai sitten viikko.

Parhaat matkustusajat

Moskova on monin tavoin parhaimmillaan kesällä, mutta sinne voi hyvin matkustaa muinakin vuodenaikoina. Kaupungissa ei ole suuria tungoksia, sillä vaikka siellä on aina tuhottomasti vierailijoita, pitää kaupungin suuri koko paikat miellyttävän väljinä.

Kesäkausi alkaa teoriassa huhtikuun lopussa ja päättyy lokakuun lopussa, mutta hyviä ilmoja on lähinnä toukokuun alkupuolelta syyskuun puolivälin tienoille. Parhaita kuukausia ovat touko-, kesä-, heinä- ja syyskuu, mutta nykyään myös elokuu on hyvä matkustuskuukausi. Jos Moskovassa mielii nähdä jääkiekko- tai jalkapallo-ottelun, onnistuu se kesäkaudella parhaiten elo- ja syyskuussa. Myös loka- ja marraskuu ovat hyviä ajankohtia lähteä otteluun, ja tällöin on paljon etenkin jääkiekko-otteluita. Kaikkein lämpimintä kesäkaudella on kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Talvikausi on hyvä aika lähteä kiertämään sisällä olevia nähtävyyksiä kuten museoita ja Kremlin palatseja, samoin kuin tulla jääkiekko- tai jalkapallo-otteluun ja nauttia kulttuurielämästä. Talvikausi, joka on marraskuun alusta maaliskuun loppuun, on pimeä ja kylmä aika, mutta sisällä riittää nähtävää ja metro vie talvisin nopeasti ympäri kaupungin. Tammikuu on kuukausi, jolloin Moskovassa on normaalia suurempia juhlia, ja vuoden ensimmäinen viikko voi olla mielenkiintoinen aika olla Moskovassa. Helmikuun talvilomaviikot voivat olla nekin hyviä aikoja olla Moskovassa, sillä tällöin Gorkin puistossa voi luistella ja KHL:n runkosarja pyörii edelleen.

Ruokailu

Moskovassa on hyvät ruoat ja ravintolat ovat siistejä ja toimivia. Sieltä valtava määrä mitä erilaisimpia ravintoloita, joiden hintataso vaihtelee melkoisesti. Kalleimpia ravintoloita on Punaisen torin ympäristössä, mutta siellä kuten muuallakaan itsepalveluravintolat ja muut edulliset ruokapaikat eivät koskaan ole kaukana.

Mu-Mu-ravintola Arbat-kadulla
Edullisimpia paikkoja syödä ovat itsepalveluravintolat, kuten perheille hyvin soveltuva Mu-Mu-ketju.

Edullisimpia paikkoja ovat itsepalveluravintolat, joihin Moskovassa kuuluu etenkin kebabpaikkoja, Teremok-lettupaikkoja ja muita vastaavia blinipaikkoja ja stolovaja-ravintoloita, joihin kuuluu perheille hyvin soveltuva Mu-Mu-ketju. Mu-Mulla on kaksi pistettä Arbatin varrella, ja kolmas Arbatin loppupäässä olevan Smolenskaya-metroaseman sisäpihalla.

Varsinaiset ravintolat, joissa on pöytiintarjoilu, voivat olla kalliita, etenkin Punaisen torin lähistöllä, Tverskajalla ja sekä vanhan että uuden Arbatin varrella. Moskovassa on käsittämättömän kalliita ravintoloita, ja hinnat on syytä aina varmistaa etukäteen, oli kysymyksessä sitten iso tai pieni ateria tai vain teekuppi. Nyrkkisääntönä Moskovassa voidaan pitää sitä, että mitä nopeammin kahvilassa tai ravintolassa tullaan puhuttelemaan, sitä kalliimpi paikka on kyseessä, ja kalliilla ravintoloilla on emännät ja sisäänheittäjät, joiden tehtävänä on vain esitellä ravintola. Muutenkin ravintoloissa on töissä häkellyttävä määrä ihmisiä, ja heillä voi olla mitä erilaisimpia rooleja.

Moskovassa on kaikkialla, myös Punaisen torin ympäristössä, kioskeja ja kojuja, jotka myyvät kebabeja, makkaroita, hampurilaisia ja muita vastaavia ruokia edullisesti. Moskovassa on myös kaikki kansainväliset pikaruokaketjut, mutta niitä parempia siellä ovat paikalliset shawarma- eli kebabpaikat ja muut paikalliset itsepalvelu- ja pikaruokapaikat, kuten Teremok ja Mu-Mu.

Pienen matkaoppaan muilla sivuilla on lisää Moskovan ravintoloista ja niissä tarjottavista ruoista.

Ostokset

Moskova on monipuolinen ostoskaupunki, jossa on tarjolla monenlaista ja monessa eri paikassa.

Kaikkein helpointa ja kannattavinta ostosten tekeminen on Punaisen torin ympäristössä, Tverskajalla ja etenkin sen alkuosissa lähellä Punaista toria, ja sekä vanhalla että uudella Arbatilla. Punaisen torin laidalla oleva GUM on ehdoton vierailupaikka, vaikka sieltä ei mitään ostaisi. Sen vierestä alkava kävelykatu Nikolskaja on hyvä katu katsastaa, ja sen päässä tulee vastaan muitakin ostoskatuja, joita pitkin pääsee Tverskajalle. Tverskajan sivukatujen joukossa on monta kävelykatua, joilla on hyvä katsella kauppoja ja tehdä muutakin, kuten mennä syömään tai kahville.

Viikonloppuisin pidettävä Izmailovon kirpputori [kartalla] on värikäs paikka, jossa vilkkain päivä on lauantai. Sinne voi lähteä muinakin päivinä, jos ei satu olemaan Moskovassa pe–su, sillä siellä on hienoja rakennuksia, paljon väriä ja mahdollisuus ostaa tuliaisia ja muutakin viikollakin.

Ostoskeskuksia kaupungissa on paljon, ja niitä tulee vastaan etsimättäkin, myös aivan Punaisen torin tuntumassa. Tavaratalona tunnettu GUM on oikeastaan myös ostoskeskus, ja sen lähellä on osin maan alla toinen suuri ostoskeskus, Okhotny Ryad, joka on Punaisen torin ja Tverskajan välissä.

Kaupat ovat hyvin avoinna Moskovassa, joka päivä, usein aamuvarhaisesta lähes puoleenyöhön, ja etenkin Arbatin, uuden Arbatin ja Tverskajan varrella on liikkeitä avoinna öisinkin. Tyypillinen aukioloaika ostoskeskuksille on klo 10–22.

Toisaalla Pienessä matkaoppaassa on lisää asiaa ostoksista.

Moscovery esittelee lapsille ja nuorille sopivia kauppoja.

Liikkuminen

Kävelyn lisäksi metro on lähes ainoa varteenotettava matkustustapa Moskovassa, sillä ruuhkat piinaavat kaupungin keskustaa arkipäivisin. Taksilla ja linja-autolla liikkumista kannattaa vältellä muulloin kuin aikoina, jolloin liikennettä on vähän, mutta monet paikat voivat olla tukossa muinakin aikoina. Näin ollen metro on erinomainen, edullinen tapa siirtyä mistä tahansa minne tahansa, myös suhteellisen lyhyitä matkoja keskustassa.

Liput metroon ja muihin joukkoliikennevälineisiin

Metroon voi helposti ostaa lippuja, jotka käyvät myös muihin liikennevälineisiin, ja kaikkein yksinkertaisinta on ostaa vuorokauden tai useamman voimassa olevia lippuja. Huomionarvoinen seikka on se, että liput ovat samanhintaisia niin lapsille kuin aikuisillekin. Vain alle 7-vuotiaat lapset voivat matkustaa aikuisen kanssa ilman matkalippua.

Liput tulevat punaiselle älykortille, joka on ilmainen, ja tiskiltä tai automaatista voi kortilla tai käteisellä ostaa yhden matkan lipun (55 ruplaa), kahden matkan lipun (110 ruplaa), vuorokauden voimassa olevan lipun (210 ruplaa), 3 vuorokautta voimassa olevan lipun (400 ruplaa) tai viikon voimassa olevan lipun (800 ruplaa).

On myös myynnissä 20 tai 40 matkan lippuja, ja 20 matkan lippua voi käyttää koko perhe.

Metrossa on ruuhkia aamuisin ainakin noin klo 8–10 ja iltaisin klo 17–19.30, ja näinä aikoina etenkin keskustassa ja keskustasta kohti laitakaupunkia siirtymistä kannattaa vältellä.

Selviytymisoppaassa on lisää asiaa liikkumisesta Moskovassa.

Parhaat seudut perheille

Perheiden on kannattavinta liikkua Punaisen torin [kartalla] ympäristössä, missä on paljon puistoja, aukioita ja kävelykatuja. Aukio on vaikutuksen tekevä, Kremlin muurit uskomattoman jykevät ja niitä vastapäätä sijaitseva GUM on hyvä mutta hintava ostoskeskus, johon on hyvä mennä tutustumaan.

Uimaranta Gorkin puistossa
Gorkin puistossa on myös hiekkaranta. Puiston lähimmät metroasemat ovat Park Kultury ja Oktyabrskaya.

Lähellä sijaitseva Tverskaja on Moskovan pääkatu ja sivukatuineen läheisen tutustumisen arvoinen. Sen varrella on kauppoja ja ravintoloita, ja sen sivukaduilla on enemmän rauhaa ja tyyliä. Tverskaja on parhaimmillaan Punaiselta torilta Puškinin-aukiolle (Pushkinskaya pl) [kartalla].

Lähellä Punaista toria sijaitseva Kitai-Gorod on kaupunginosa, joka on vanhinta Moskovaa ja joka sijaitsee samannimisen metroaseman [kartalla] ympäristössä. Siellä on mukava kävellä puistokadulla ja muuallakin.

Kenties paras katu perheille ja muillekin on kävelykatu Arbat [kartalla], jolle voi lähteä ostoksille, syömään, nähtävyyksiä katsomaan tai yleisesti viihtymään. Katu on vilkas aamusta iltaan, mutta se on sen verran leveä, että tungosta sille harvoin tulee. Katu on parin kilometrin pituinen, ja se sijaitsee Smolenskaya- ja Arbatskaya-metroasemien välissä.

Sen rinnalla kulkee Novy Arbat eli uusi Arbat, joka myös on katu, jota kannattaa tallustella. Se on vaikutuksen tekevä, sillä on suuren maailman tuntua ja sen varrella on mukava katsella ostoksia ja käydä syömässä.

Keskustan vierailupaikkojen lisäksi Moskovassa on siellä täällä alueita, joille on hyvä mennä lasten kanssa, kuten Gorkin puisto, Park Pobedy ja VDNKh. Kaikille näille kohteille on oma metroasema, mutta Gorkyn puiston lähimmät metroasemat ovat “Park Kultury” ja “Oktyabrskaya”.

Myös Izmailovon alue (metro: Partizanskaya), jossa on viikonloppuisin kirpputori ja jossa muulloin voi käydä katsomassa Kremlin eräänlaista pienoismalliaKremlin eräänlainen pienoismalli, on sekin keskustan ulkopuolella paikka, jossa voi lähteä käymään.

Samoin vierailun arvoinen on Ostankinsky, jossa on kuuluisa tv-torni, Mosfilmin studiot ja tutustumisen arvoinen Venäjän näyttelykeskus, VDNKh.

Metrolla pääsee nopeasti ja edullisesti paikasta toiseen, ja sillä liikkuessa on hyvä myös tutustua upeisiin metroasemiin, joihin kuuluvat esimerkiksi Partizanskaya, Arbatskaya, Kiyevskaya, BelorusskayaBelorusskayan metroasema, Taganskaya, MajakovskayaMajakovskayan metroasema, Park Pobedy ja Ploshtshad Revolyutsy.

Lisää asiaa Moskovan alueista ja kaupunginosista

Perheille soveltuvat majapaikat

Perheille on Moskovassa samalla tavalla majoitusmahdollisuuksia kuin muissakin suurissa kaupungeissa, mutta Moskovaan matkustavan on hyvä ottaa huomioon kaupungin suuri koko ja erityispiirteet.

Perhe Gorkin puistossa
Yleisin asema, jonne lentokenttäjunat saapuvat on Valko-Venäjän asema. Jos majoittuu sen lähelle, ongelmia siirtymisessä on vähän.

Moskovassa lyhyellä eli alle neljän vuorokauden mittaisella lomalla olevan on hyvä majoittua ytimeen tai jollekin kaikkein kätevimmälle alueelle. Niihin kuuluvat Punaisen torin vieressä olevan Kitay-Gorodin lisäksi Arbat lähikortteleineen ja pääkatu Tverskaja lähikortteleineen. Aina kannattaa varmistaa, että majapaikka on melko lähellä metroasemaa.

Jos haluaa käyttää mahdollisimman vähän aikaa lentoaseman ja keskustan välillä siirtymiseen, kannattaa varata majapaikka, joka on lähellä niitä rautatieasemia, joille lentokenttäjunat saapuvat. Yleisin asema on Valko-Venäjän asema (Belorussky Vokzal), ja jos majoittuu sen lähelle, ongelmia siirtymisessä on vähän.

Moskovassa on paljon muitakin majapaikkoja kuin hotellit, ja nykyään asunnot ja hostelit ovat yleisiä. Hostelit voivat olla hyviä nuorekkaille perheille, jotka haluavat säästää rahaa, sillä niissä on yksinkertaisia perhehuoneita ja muitakin huoneita. Huoneistot, joita on kaikkialla, ovat kenties parempia, sillä niissä voi laittaa ainakin joitakin aterioita itse.

Moskovassa on paljon suuria hotelleja, jotka ovat ryhmien suosiossa. Yksi kaikkein räväkimpiä ja suurimpia hotelleja on 1777 huoneen Hotel Cosmos.

On paljon sivustoja, jotka esittelevät perheille soveltuvia hotelleja, mutta ne ovat valitettavan usein suuria kalliita kansainvälisiä ketjuhotelleja. Perheille soveltuvia hotelleja voi katsoa Booking.comista.

Lue lisää majapaikoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti