Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinko paistaa Parc de les Estacions -puistossa
Palmassa aletaan olla kesäisissä tunnelmissa huhtikuussa, ja tällöin on päivisin noin 20 astetta ja öisin reilusti yli 10. Syyskuussa kesä alkaa pikkuhiljaa viiletä syksyksi.

Palma de Mallorcan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Palma de Mallorcalla nyt

Sääennuste

Luotettavana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan Palma de Mallorcan sääennuste

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Palma de Mallorcalla on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Välimerenilmasto on Palma de Mallorcan ilmastotyyppi, ja tämä tarkoittaa pitkiä kuivia kesiä ja lyhyitä leutoja talvia. Merellinen sijainti ja saaren geografia kuitenkin tuovat sinne omia piirteitään, ja siellä on jonkin verran monia muita tienoita lämpimämmät talvet.

Aurinko paistaa Palma de Mallorcassa 2800 tuntia vuodessa, ja vaikka aurinko paistaa melko hyvin ympäri vuoden, kaikkein aurinkoisinta on kesäkuun alusta elokuun loppuun, jolloin aurinko paistaa yli 300 tuntia kuukaudessa. Sateita on ympäri vuoden vähän ja tasaisesti, mutta kesäkuukausina ei sada juuri lainkaan. Sateisinta on syksyllä, syyskuulta joulukuulle, jolloin sataa noin 60 milliä kuukautta kohden ja keskimäärin joka neljäs päivä.

Palma de Mallorcan kesäkausi alkaa leudon talven jälkeen maaliskuun aikana, jolloin päivälämpötilat ovat yli 17 astetta ja öisin jo kymmenen asteen tienoilla. Vasta huhtikuussa aletaan kuitenkin olla kesäisissä tunnelmissa, ja tällöin on päivisin noin 20 astetta ja öisin reilusti yli 10. Toukokuu on jo varsinainen kesäkuukausi, jolloin päivisin on reilusti yli 20 astetta ja öisin mennään yli 15 asteen. Merivesi on kuitenkin viileää koko kevään ja alkukesän ajan, ja toukokuussa se on vielä alle 20-asteista. Jos Mallorcalla mielii uida meressä, kannattaa sinne matkustaa mieluummin kesällä tai syksyllä kuin keväällä. Keväällä ja alkukesästä uima-altaalla varustettu hotelli on hyvä niille, jotka haluavat loman aikana uida.

Kesäkuusta lähtien Palmassa on trooppinen kesä, joka jatkuu aina syyskuun loppupuolelle asti. Päivisin on lähes aina hellettä, ja öisin on harvoin alle 20 astetta. Kaikkien aikojen kylmin yö on heinä- ja elokuussa ollut 16 asteen tienoilla, mutta korkeimmat päivälämpötilat eivät ole samanlaisia kuin Manner-Espanjassa vaan vain ani harvoin keskikesälläkään on yli 35 asteen.

Syyskuussa kesä alkaa pikkuhiljaa viiletä syksyksi, mutta syyskuu on lähes täysin kesäinen kuukausi ja monina vuosina täysin käypä kuukausi sen loppupuolellakin viettää rantalomaa Mallorcalla. Entistä varhaisemmin hämärtyvät illat ja syyssateet ovat kuitenkin täälläpäin tavallisia loppukesästä, ja tähän vuodenaikaan on myös keskikesää pilvisempää. Lokakuussa on vielä keskimäärin 23–24 astetta päivisin eikä öisikään ole juurikaan alle 17 asteen, mutta kuun puolivälin jälkeen varsinainen kesäkausi alkaa olla ohi. Monina vuosina lokakuu on vielä täysin kesäinen kuukausi, mutta sateita voi tulla melko paljonkin ja ajoittaisia myrskyjäkin voi esiintyä.

Mallorcan varsinainen matkustuskausi päättyy marraskuun alussa, jolloin yleensä on vielä lämmintä ja mahdollista olla rannallakin. Marraskuun alussa Palmaan suuntaavat ne, joilla on siihen mahdollisuus, mutta illat pimenevät varhain, iltaisin ei välttämättä enää ole miellyttävä olla terassilla ja sateita on luvassa enemmän kuin muihin vuodenaikoihin. Merivesi pysyttelee lämpimänä tähänkin vuodenaikaan, ja koko marraskuun ajan se on noin 20-asteista.

Talvikausi alkaa marraskuun loppupuolella, ja siihen kuuluvat lyhyet päivät, mahdolliset myrskyt, 14–17 asteen päivälämpötilat ja 7–9 asteen yöt. Kovin kylmää Palmassa ei koskaan ole, ja kaikkien aikojen kylmin yö helmikuussa toi sinne 0,1 asteen pakkasen. Sateet vähenevät helmikuussa, mutta merivesi pysyy kylmänä, alle 14-asteisena, maalis-huhtikuun vaihteen tienoille. Valoa alkaa olla kuitenkin jo maaliskuussa saman verran kuin syyskuussa, ja keväällä lomalaiset alkavat palailla Mallorcalle.

Parhaat matkustusajat

Mallorcan perinteinen matkustuskausi on ollut huhtikuun alusta lokakuun viimeiselle viikonlopulle, mutta viime vuosina saaresta on yritetty tehdä hyvä lomapaikka helmikuulta marraskuulle. Tosiasia on kuitenkin se, että merivesi on viileää joulukuulta toukokuulle, ja varsinainen kiivain matkustuskausi, jolloin kaikki palvelut ovat toiminnassa, on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Viime vuosina Mallorcasta on yritetty Santorinin ja joidenkin muiden paikkojen tapaan tehdä ympärivuotista matkakohdetta, mutta talven lämpötilat ovat siellä suurin piirtein samanlaisia kuin läheisessä Alicantessa ja Malagassa, mutta Kanarialla ollaan talvellakin kesäisissä tunnelmissa.

Kahvittelua kauniissa säässä Passeig de Sagreralla
Kiivain matkustuskausi, jolloin kaikki palvelut ovat toiminnassa, on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Jos Mallorcalle mielii hyvien säiden aikaan silloin kun siellä ei ole öisinkään turhan kylmää, kannattaa sinne mennä huhtikuun alusta marraskuun alkupuoliskolle, jolloin siellä voi hyvin olla öisin vielä 18 astetta. Marraskuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat eräänlainen vedenjakaja saarella, ja tällöin on melko rauhallista mutta hyvällä tuurilla kesäistä. Jos Mallorcalle matkustaa marraskuun alussa, ei kannata mennä yöksi muualle kuin Palmaan ja mieluiten sen keskustaan. Viimeistään lokakuun viimeisenä viikonloppuna Palman ympäristössä olevat rantalomakohteet kuten Palmanova muuttuvat aavekaupungeiksi, ja marraskuun alusta huhtikuulle kannattaa majoittua Palman keskustaan.

Jos mielii rantalomalle johonkin Palman ympäristössä olevaan rantalomakohteeseen, joihin kuuluvat Magaluf ja Platja de Palma (Playa de Palma), ei niihin kannata matkustaa ainakaan marraskuussa ja jo lokakuussakin bileet ovat siirtyneet etelämmäs. Jos Mallorcalle matkustaa lokakuun viimeisen viikon ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana, kannattaa majoittua Palmaan, mieluiten sen keskustaan. Tähän vuodenaikaan Mallorcan lomapaikat ovat järjestään autioita, ja se pätee myös kaikkiin aivan Palman vieressä oleviin rantapaikkoihin.

Kiivain ja kallein aika matkustaa Palmaan tai muualle Mallorcalle on keskikesä, joka on juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun. Nykyään matkustajia on kuitenkin yli 25 miljoonaa vuodessa, ja näin heitä riittää melkoisesti myös touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa. Näin ollen koko kesäkauden ajan Palmassa ja muualla Mallorcalla kannattaa varautua suuriin ihmismääriin, ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti