Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pärnun bussiasema
Pärnu Bussijaam eli Pärnun uusi linja-autoasema on samalla paikalla kuin entinenkin, mutta palvelut ovat huomattavasti paremmat ja asemalta on entistä helpompi lähteä julkisilla muualle.

Saapuminen ja liikkuminen Pärnussa

Pärnuun on helppo saapua niin Suomen kuin Latviankin suunnalta, ja uusi linja-autoasema on aivan eri tasoa kuin entinen. Junalla Pärnuun ei oikein enää pääse, ei ennen kuin Baltian läpi kiitävä junarata valmistuu, mutta se tapahtunee aikaisintaan vuonna 2025. Pärnuun voi myös lentää, mutta lennot sinne eivät ole kovin yleisiä.

Linja-autolla Pärnuun

Pärnu Bussijaam eli Pärnun uusi linja-autoasema [kartalla] on samalla paikalla kuin entinenkin, mutta palvelut ovat huomattavasti paremmat ja asemalta on entistä helpompi lähteä julkisilla muualle, sillä bussit kulkevat aivan sen vierestä. Asemalta on lyhyt kävelymatka kaupungin pääkävelykadulle (Rüütli) ja sen tuntumassa oleviin paikkoihin, mutta esimerkiksi rannalle on sen verran pitkä matka, että sitä on ikävä matkalaukkujen kanssa kävellä. Asemalla on aina muutama taksi odottamassa, ja jos mielii säästää taksikuluissa, kannattaa tilata paikalle Bolt-auto, jota varten kannattaa jo kotona asentaa sovellus.

Jos mielii bussilla muualle kaupunkiin, kulkevat kaikki bussilinjat linja-autoaseman ohi.

Lentäen Pärnuun

Pärnuun voi myös lentää muualta, ja jos sinne lentää, saapuu Pärnun lentoasemalle (Lennujaam) [kartalla], joka on aika lähellä keskustaa. Lentoasema on kuitenkin menossa remonttiin, ilmeisesti vuoden 2020 aikana, joten sinne ei välttämättä lähivuosien aikana pääse. Lentoja sinne on vähän, ja yksi ainoita ympärivuotisia lentoja on reitti Ruhnuun, joka lentää edestakaisin torstaisin.

Sieltä pääsee muualle kaupunkiin linja-autolinjalla numero 23, joka kulkee linja-autoasemalle, tai taksilla.

Liikkuminen Pärnussa

Kävely

Pärnu on laakea ja miellyttävä kesäkaupunki, jossa paikasta toiseen liikutaan lomalla kävellen. Keskustassa välimatkat ovat lyhyitä ja kävellen näkee eniten, ja jos majoittuu lähelle Rüütli-katua, ei kauppoihin, ravintoloihin, baareihin tai linja-autoasemalle ole pitkä matka.

Keskustasta rantaan on jonkin verran kävelymatkaa, reitistä riippuen 15–30 minuuttia, eivätkä kaikki suinkaan halua ravata tätä väliä jatkuvasti. Ranta on leveä, siinä on eri osia, ja joistain sen osista on huomattavasti suorempi ja lyhyempi matka keskustaan kuin toisista. Jos kävely ei innosta mutta kesällä ehdottomasti haluaa viettää aikaa rannalla, on hyvä katsoa hotelli, joka on rannan lähistöllä.

Ydinkeskustassa välimatkat ovat lyhyitä, lyhyessä ajassa voi nähdä paljon ja oikeastaan ainoa pidempi jatkuvasti tehtävä kävelymatka kaupungissa on keskustan ja rannan välillä. Rantabulevardilla ja rannalla on kesäaikaan mukava kävellä, mutta talvisin loskakelit ja jäätävät kadut tekevät ranta-alueilla kävelemisestä vaikeampaa. Talvella voi hyvin majoittua rannan suureen kylpylähotelliin, mutta monessa tapauksessa talvisin majapaikka kannattaa katsoa ydinkeskustasta missä kaikki tärkeä kaupoista ravintoloihin sijaitsee.

Paikallisbussi Pärnussa
Pärnussa on 28 bussilinjaa, ja euron hintaisen lipun voi ostaa kuskilta.

Julkinen liikenne

Pärnu on pieni kaupunki, mutta ilman autoa siellä liikkuvat saattavat haluta käyttää kaupungin hyvää bussiverkostoa hyväkseen. Kaupungissa on 28 bussilinjaa, ja euron hintaisen lipun voi ostaa kuskilta. Nykyään Pärnussa on sähköinen lippu, joka maksaa 2 euroa ja johon voi ladata aikaa tai arvoa. Tunnin lippu maksaa 2 euroa, vuorokauden voimassa oleva lippu 5 euroa ja viiden päivän lippu 15 euroa. Niitä ei kuitenkaan tarvitse heti ostaa, vaan jos maksaa saman päivän aikana kolme kertaa tunnin lipun, tulee siitä automaattisesti päivälippu ja jos ostaa vuorokauden aikana 8 matkaa, tulee siitä automaattisesti viiden vuorokauden lippu.

Tietoa linjoista ja aikatauluista saa Peatus-sivuilta.

Normaalin linja-autoverkoston lisäksi Pärnussa kulkee ilmaisia busseja. Ne kulkevat Kaubamajakas-ostoskeskukselle, joka on Papiniidun kaupunginosassa. Ilmaiset bussit kiertelevät hotelleja ja keskustan paikkoja kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Taksi linja-autoasemalla
Linja-autoasemalla on aina takseja odottelemassa.

Taksi

Pärnussa on takseja, joilla liikkuminen on kohtalaisen edullista. Aloitusmaksu määräytyy monilla yhtiöillä sen mukaan kuinka monta asiakasta on kyydissä, mutta esimerkiksi kahdelle hengelle aloitusmaksu on reilut kaksi euroa ja melko normaali hinta kilometrin matkalle on noin 60 senttiä. Vartin taksikyyti vaikkapa ydinkeskustasta rannalle maksaa 5–7 euroa.

Hyviä taksiyhtiöitä ovat E-takso ja Bristol-takso (puh. +372 443 06 00). Mahdollista on käyttää myös erilaisia taksintilaussovellutuksia, kuten Bolt, jonka kautta voi Pärnussa ja muuallakin Virossa varata taksin, ja sitä käyttävä myös tietää tarkan hinnan etukäteen.

Pärnussa erityisen paljon takseja asiakkaita odottelemassa ydinkeskustassa on Rüütli plats -aukiolla, Ringi-kadun kulmauksen kohdilla ja myös aukion vieressä olevalla linja-autoasemalla on aina pari taksia. Rannan lähistöllä Mudaravilan edustalla, osoitteessa Ranna puiestee 1 on kesäisin melkoinen määrä takseja.

Rattarent-polkupyörävuokraamo
Rannan tuntumassa on mukava pyöräillä, ja sieltä saa myös pyörän vuokralle kesäkauden aikana.

Pyöräily

Kesäisin Pärnun tasaisilla ja hiljaisilla kaduilla on mukava pyöräillä, ja pyörällä on autottoman hyvä tutustua lähemmin keskustan ulkopuolisiin osiin. Keskustassa on pyörävuokraamo, josta saa pyörän vuorokaudeksi vuokralle 10 eurolla, ja se on Rüütli-kävelykadun numerossa 19–21. Nykyään kuitenkin Baltreisenilla on uusi osoite kesäaikaan (Pühavaimu 17).

Rannan tuntumassa ja etenkin rantapromenadilla on mukava pyöräillä, ja sieltä saa myös pyörän vuokralle kesäkauden aikana. Töruke Rattarent aivan Mudaravilan vieressä, Lehe-kadun ja Ranna puiesteen kulmauksessa vuokraa pyöriä kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 9–19.

Pärnussa voi hyvin pyöräillä itsekseen, mutta siellä voi myös ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Moni tulee Suomesta omalla autolla Pärnuun, ja tämä onkin monin tavoin kannattavaa etenkin niille, jotka haluavat tehdä paljon ostoksia ja vierailla ytimen ulkopuolella. Maantie Tallinnasta Pärnuun on hyvässä kunnossa, ja matkan Tallinnan satamasta tänne ajaa parissa tunnissa. Pärnun keskustassa ja sen ympäristössä liikennettä on ympäri vuoden vähän, eikä siellä ole hankala kaupunkia tuntemattomankaan suunnistaa autolla. Keskustan ulkopuolella sijaitseviin kauppakeskuksiin suuntaavien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota karttaan tai navigaattoriin, sillä Viron teillä on helppo mennä väärään suuntaan ja eksyäkin. Autoilijan on hyvä pitää mielessä, että promilleraja on vain 0,2 promillea, joka ei oikeastaan riitä edes yhteen juomaan. Lisäksi mukana pitää olla erilaisia varusteita, kuten jauhesammutin, kaksi rengasstopparia ja ensiapuvälineet. Jonkin verran ohjeita suomalaisille autoilijoille antaa Autoliitto.

Jos Pärnussa tulee mieleen, että auton voisi vuokrata, on siellä autovuokraamoja. Sixt vuokraa autoja osoitteessa Tallinna mnt 89a.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tietäisikö kukaan kertoa miten liikkuminen koiran kanssa julkisilla onnistuu Virossa? Ottavatko ylipäätään kyytiin? /riivaajat
Vastaus: Ottavat

Kaksi kertaa vuodessa Pärnussa hoitelen kampaajan, hieronnat ym. hoidot, puolet halvempaa kuin Suomessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Ikaalisten matkatoimiston kautta vaivattomin matka, hyvät oppaat jne. Yli 70v matkustavat ilmaiseksi Pärnun kaupunkiliikenteen busseissa, myös turistit. /Irmeli

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti