Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tartto
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-auto Riia-kadulla
Tarton joukkoliikenneverkosto muodostuu yksinomaan linja-autoista. Lipun voi ostaa tasarahalla kuskilta, mutta jos matkustelee enemmän, kannatta sijoittaa korttiin, jolle voi ladata arvoa haluamansa määrän.

Liikkuminen Tartossa

Tartto on melko pieni kaupunki, jossa välimatkat ovat lyhyempiä kuin Tallinnassa, ja Pärnuunkin verrattuna Tartossa on helppo siirtyä pitkiäkin matkoja. Tartto ei ole Pärnun tavoin laajalle levittäytynyt kaupunki, eikä siellä ole ongelmia nähdä vaikka puoli kaupunkia yhden päivän aikana. Sen verran kaupungissa tulee kuitenkin käveltyä, että hyväksi todetut kävelykengät kannattaa ottaa matkaan mukaan ja erilaisiin reitteihin kannattaa jonkin verran tutustua jo ennen matkaa.

Tartossa voi siirtyä paikasta toiseen linja-autolla, joskin normaalilla kaupunkilomalla bussille tuskin tulee tarvetta. Kesäkauden aikana kaupunkipyörät ja vuokrapyörät ovat suosittuja myös suomalaisten vierailijoiden parissa. Taksi on tietenkin kotimaata edullisempi mutta ei mikään täysin pilkkahintainen tapa liikkua ainakaan yhdelle tai kenties kahdellekaan hengelle. Tartosta voi vuokrata auton tai muunkin menopelin mutta sellaiselle tuskin tulee tarvetta.

Kävely

Tarton keskusta on mukava kävelypaikka, jossa kävellen pääsee melko vaivattomasti paikasta toiseen. Mukavinta kävely on kesäaikaan, mutta kaupunki on jonkin verran mäkinen, niin että erityisen hyvät kävelykengät kannattaa ottaa matkaan mukaan kesälläkin. Talvisin lumenpoisto ja muut talvitoimet eivät ole aivan yhtä perusteellisia kuin Suomessa, ja tällöin voi ajoittain olla hankala liikkua ja liukkaita paikkoja kannattaa varoa. Niin lumisella kelillä, kelirikon aikaan keväällä kuin kesälläkin rankkasateiden yhteydessä liikkuminen voi olla hankalaa. Etenkin vanhankaupungin ja Karlovan kaltaisten puutalokaupunginosien kadut ovat huonolla ilmalla liukkaita ja etenkin lasten ja vanhempien ihmisten on välttämätöntä olla askelissaan varovaisia.

Lastenrattaita tai pyörätuolia kaupungissa on kätevä käyttää pääaukion ja kaupungin uudemman keskustan puolella, mutta vanhankaupungin kadut ovat parhaillakin ilmoilla vähän hankalia pyörien päällä liikkuville.

Kävely onnistuu parhaiten keskustassa, missä vanhastakaupungista pääsee helposti kävelemään kaupungin uudelle puolelle, jolla sijaitsevat linja-autoasema, kylpylöitä ja useita ostoskeskuksia. Jos majapaikka on keskustan ulkopuolella, esimerkiksi Annelinnissa, voi näiltä keskustan ulkopuolisilta alueilta kävellä ydinkeskustaan, mutta myös linja-autot ovat varteenotettava liikkumismuoto. Matkalaukkujen kanssa tai öisin usean kilometrin pituisella matkalla kannattaa turvautua julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin.

Julkinen liikenne

Tarton joukkoliikenneverkosto muodostuu yksinomaan linja-autoista, ja yhtiöllä on 15 linjaa, joista 2 on yöbussilinjoja. Linja-autoille on eniten tarvetta niille, jotka majoittuvat keskustan ulkopuolelle, mutta esimerkiksi uudelle Viron kansallismuseolle on kävelymatka.

Liput linja-autoihin

Jos tekee korkeintaan pari kolme matkaa, voi 2 euroa maksavan lipun ostaa tasarahalla kuskilta. Se on voimassa tunnin, ja sillä on tarkoitus matkustaa vain yhteen suuntaan.

Jos matkustelee enemmän tai vierailee Tartossa jossain määrin säännöllisesti, kannatta sijoittaa 2 euroa korttiin, jonkalaisen saa vaikkapa linja-autoaseman kioskilta tai muilta kioskeilta, etenkin R-kioskeilta. Kortin kanssa saa tuntuvan alennuksen, ja loppuvuodesta 2020 tunnin lippu maksoi 0,83 euroa, 24 tuntia voimassa oleva lippu 2,11 euroa ja 10 vuorokauden lippu 7,03 euroa. Nämä liput saa niin että laittaa kortille arvoa, eikä kortti ota enempää kuin 2,11 euroa per vuorokausi, mutta sen saadakseen pitää kortilla olla arvoa vähintään 2,75 euroa. Tietoa lippujen hinnoista ja muusta bussimatkustamiseen liittyvästä saa Visit Tartusta suomeksi.

Linja-autojen reittejä

Tarton liikenteestä vastaava bussiyhtiö muuttui vuonna 2019, ja moni asia onkin sen takia nykyään toisin. Linjoja on vaihdeltu, mutta bussilla pääsee edelleen kätevästi ympäri kaupungin.

Linja numero 9 kiertää kehää, ja sillä voi mennä esimerkiksi Annelinnaan.

Yksi hyvä linja on 25, sillä se kulkee rautatieaseman ja linja-autoaseman välillä, ja se on junalla kaupunkiin saapuvalle erinomainen linja.

Suurin piirtein kaikki linjat kulkevat Riia-katua pitkin, ja sillä vanhojen osien ja linja-autoaseman lähin pysäkki on “Kesklinn”, jonka eri pysäkit on numeroitu roomalaisin numeroin.

Jos mielii matkustella vaikkapa ytimen ulkopuolella oleviin ostoskeskuksiin, kuten Eedéniin, kannattaa tutkia eri reittejä.

Jos haluaa katsoa mistä pääsee parhaiten minne, voi käyttää reittihakua.

Takseja
Jos taksiin haluaa Tarton ytimessä nousta, yksi hyvä paikka on Kaubamajan vieressä.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Tartossa kohtuullisen hintaista, ja taksilla tai muulla vastaavalla kyydillä liikkumista suositellaan öisin, keskustan ulkopuolelta linja-autoasemalle ja keskustasta rautatieasemille mentäessä ja matkatavaroiden kanssa liikuttaessa. Jos taksiin haluaa ytimessä nousta, yksi hyvä paikka on Kaubamajan vieressä, jossa on aina useita takseja. Muualla niitä on vähemmän, ja usein sellaisen joutuu tilauttamaan paikalle.

Lähtöhinta yhtiöillä on 2–3 euroa, ja kilometri maksaa 55–60 senttiä. Listan kaikista taksiyhtiöistä puhelinnumeroineen saa Tarton virallisilta verkkosivuilta. Edullisimpiin taksiyhtiöihin kuuluu Elektritakso, jonka verkkosivut ovat vain viroksi. Paikallisten mukaan hyvä taksiyhtiö on myös Rivaal Takso (puh. +372 742 2222).

Tartossa kuten monessa muussakin maan kaupungissa ovat myös Yandex ja Bolt, joiden kautta voi tilata taksin tai muunkin kyydin. Kummallakin on sovellus, jonka voi ladata yhtiöiden verkkosivuilta.

Polkupyöriä
Tartossa on kaupunkipyörä-verkosto, johon osallistuakseen on hankittava bussikortti ja maksettava pieni jäsenmaksu.

Pyöräily ja pyörän vuokraaminen

Tartto on kesäkaudella eli käytännössä huhtikuulta lokakuulle hyvä paikka liikkua pyörällä. Pyöräteitä on entistä enemmän, ja kaupungissa voi nähdä huomattavasti enemmän pyörällä liikkuessa kuin kävellen. Tarton pyöräilykartta on kätevä pyöräteitä ja hyviä reittejä etsiville.

Pyöriä voi vuokrata lähinnä toukokuun alusta syyskuun loppuun monesta eri paikasta, ja normaali hinta yhdelle päivälle on 10–15 euroa. Pyöriä vuokrataan joissain paikoissa, mutta niitä ei enää löydy yhtä helposti kuin ennen. Majapaikka tai raatihuoneen yhteydessä oleva turisti-info voivat ehkä auttaa asiassa.

Syy sille miksi vuokrapyöriä on enää vähän tarjolla, on kaupunkipyörä-verkosto, johon osallistuakseen on hankittava bussikortti ja maksettava pieni jäsenmaksu. Pyöriä on monessa eri paikassa, kuten kansallismuseon vieressä, ja niillä on ainakin keskikesällä muulloin kuin sateella mukava kierrellä kaupungin laitaosia. Tietoa pyöristä saa Tartun turistisivuilta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Autolla ajaminen ei ole kaupungissa hankalaa, sillä liikennettä on vähän eikä Raatihuoneentorin ympärillä olevassa vanhassakaupungissa paljon voi autolla ajella. Jos autolla suuntaa Tarttoon, on ydinkeskustaa kenties paras autolla vältellä, sillä vaikka liikennettä on melko vähän, on siellä paljon hankalia liittymiä ja paljon paikkoja, joissa ei voi ajaa tai voi ajaa vain yhteen suuntaan. Viron maanteillä korkein sallittu nopeus on 90 km/h ja taajamissa 50 km/h, eikä ylinopeutta kannata ajaa, sillä poliisi voi takavarikoida ajokortin ja rekisteriotteen. Lisäksi Suomesta autolla Viroon tulevalla on hyvä olla mukana vakuutusyhtiön antama ”vihreä kortti ”.

Tartosta voi vuokrata auton käyttöönsä, mutta sellaisella ei keskustassa ole tarvetta ja sellainen on hyvä niille, jotka aikovat jonnekin maaseudulle.

Autovuokraamoja ovat esimerkiksi Avis, jolla on vuokrauspiste lentoasemalla, paikallinen City Car ja Rendiautorent, jolla on pisteitä muissakin Viron kaupungeissa ja jolla on suomenkieliset verkkosivut.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti