Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Praha
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Airport express -bussi
Lentokentältä kaupunkiin pääsee esimerkiksi Airport Express (AE) -bussilla, joka kulkee Dejvická-metroaseman kautta päärautatieasemalle. Lipun voi ostaa bussista ja hintaan sisältyvät matkatavarat.

Saapuminen Prahaan ja sinne tehtävät matkat

Prahan lentoasema on 30–50 minuutin päässä keskustasta, vähän riippuen siitä minne on menossa ja minkälaisella kyydillä. Julkisilla siirtyminen keskustaan tapahtuu jouhevasti, ja taksilla tai muulla yksityiskuljetuksella pääsee vain vähän nopeammin perille kuin julkisilla.

Prahaan on kaikkein paras matkustaa omatoimimatkalle, mutta sinne tehdään paljon myös matkatoimistojen järjestämiä matkoja. Praha on aina ajankohtainen vierailupaikka, ja siellä voi käväistä mihin vuodenaikaan tahansa. Prahassa kannattaa viettää ainakin kolme kokonaista päivää, mutta sinne voi hyvin tehdä viikon tai sitä pidemmän matkan.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Prahan lentoasema (Letiště Václava Havla Praha, tunnetaan joskus myös Ruzyně-nimellä) eli Václav Havel -lentoasema [kartalla] sijaitsee vähän alle 20 kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Lentoasemalta voi siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin linja-autolla, linja-autolla ja metrolla, taksilla tai yksityiskuljetuksilla. Edullisin ja suosituin tapa siirtyä keskustaan on ensin linja-auto ja sitten metro, mutta muitakin mahdollisuuksia on.

Linja-autolla ja metrolla tai linja-autolla muualle kaupunkiin

Lentoasemalle saapuvalla on muutama vaihtoehto sille miten siirtyä sieltä muualle kaupunkiin julkisilla liikennevälineillä. Julkisilla muualle kaupunkiin siirtyvän pitää hankkia tavalla tai toisella lippu, ja normaaleihin reittibusseihin sen voi ostaa automaatista tai kalliimmalla kuskilta. Tietoa lippujen ostamisesta saa DPP:n sivuilta.

Bussilinja 119 ja metro

Suosituin tapa siirtyä lentoasemalta keskustaan tai muualle kaupunkiin on mennä ensin bussilinjalla 119 Nádraží Veleslavín -metroasemalle. Bussiin ja jatkoyhteyksiin voi ostaa lipun pysäkillä olevista automaateista, joihin nykyisin käyvät myös maksukortit ja joista voi heti ostaa vaikka kolmen vuorokauden matkalipun.

Nadrazi Veleslavin metroasema
Suosituin tapa siirtyä lentoasemalta kaupunkiin on mennä ensin bussilinjalla 119 Nádraží Veleslavín -metroasemalle. Sieltä on jatkoyhteys metron vihreällä A-linjalla kaikkialle kaupunkiin.

Metroasemalta, joka on 16 minuutin matkan päässä lentoaseman kakkosterminaalista, on jatkoyhteys metron vihreällä A-linjalla kaikkialle kaupunkiin, ja sen vierestä kulkee myös raitiovaunuja. Metron A-linjalta voi vaihtaa B- ja C-linjoille Můstek ja Muzeum -asemilla, jotka molemmat ovat Václavské náměstí -aukiolla. Matkaa varten pitää hankkia joko vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva lippu tai 32 kruunua maksava, 90 minuuttia leimauksesta voimassa oleva lippu ja sen lisäksi 16 kruunua maksava alennushintainen lippu, mutta vain jos mukana on matkalaukku (suurempi kuin 25 x 45 x 70 senttiä).

Kun on aika palata keskustasta lentoasemalle, kuljetaan metrolla Nádraží Veleslavín -asemalle ja noustaan heti sen portaitten yläpuolelta bussiin numero 119. Lentoasemalle mennessä on hyvä pitää mielessä, että terminaali 2 on se, jolta Schengenin- ja Helsingin-lennot lähtevät.

Yhteyksiä majapaikalle asti voi etsiä DPP:n reittihausta.

Bussilinja 100 tai 191 ja metro

Jos jostakin syystä mieluummin matkustaa Zličín-asemalle, joka on keltaisen metrolinjan (B) pääteasema, voi sinne mennä bussilinjalla 100.

Jos haluaa Smíchov-kaupunginosaan, joka on keskustasta nähden toisella puolella jokea, voi bussilinjalla 191 siirtyä esimerkiksi Anděl-metroasemalle, jolta sitten voi keltaisella metrolinjalla (B) siirtyä muualle. Kaupunginosassa on majapaikkoja, ja sen alueella ja sen lähistölle voi myös siirtyä useilla eri raitiovaunulinjoilla, kuten 9, 10 ja 16.

Airport Express (AE)

Hivenen kalliimpi kyyti kentän ja keskustan välillä on AE-bussi, joka kulkee kentältä Dejvická-metroaseman kautta päärautatieasemalle (Hlavní Nádraží). Matka perille asti maksaa 60 kruunua (6–15-vuotiailta 30 kruunua) ja Dejvickálle 40 kruunua, lipun voi ostaa bussista ja hintaan sisältyvät matkatavarat.

Päärautatieasemalta on metrolla yhteys eri puolille kaupunkia punaisella metrolinjalla (C), jonka kyydistä voi vaihtaa Florenc-asemalla keltaisen (B) ja Muzeum-asemalla vihreän linjan (A) kyytiin. Päärautatieaseman vierestä voi nousta esimerkiksi raitiovaunuihin 5, 9, 15 ja 26, ja sen pääovilta pääsee kävelemään suoraan eteenpäin kohti Václavské náměstí -pääaukiota, jolla on paljon hotelleja, eikä kävelymatkaa ole kuin 5–10 minuuttia.

Lisää tietoa lentokenttäkyydeistä

Tietoa lentoaseman ja muun kaupungin välillä liikkumisesta julkisilla liikennevälineillä, myös öisin, saa DPP:n sivuilta.

Taksilla lentoasemalta keskustaan

Taksilla voi siirtyä lentoasemalta keskustaan reilussa puolessa tunnissa, ja matkalle tulee hintaa vähintään 500 kruunua, useimmiten yli 600 kruunua. Prahan lentoasemalla on nykyään paljon sekalaisia yrittäjiä, eikä mihin tahansa autoon kannata noin vain nousta. Viralliset taksiyhtiöt ovat turvallisimpia, ja sellaisen voi ottaa lentoaseman edestä tai tilata etukäteen.

Prague Airport Transfers – Kuljetus 1–49 matkustajalle

Sen sijaan, että istahtaa terminaalin edessä odottelevaan taksiin, kannattaa käyttää Prague Airport Transfers -yhtiön palveluksia. Heidän kyydissään, jonkalaisen voi varata etukäteen verkkosivujen kautta, voi tulla yhteiskyydillä, jossa on muitakin (290 kruunua), varaamalla koko auton korkeintaan neljälle hengelle (590 kruunua) tai limusiinilla (2190 kruunua). Heillä on yhteyksiä myös suurille ryhmille, ja maksimissaan 49 hengen ryhmät voivat siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin 3250 kruunulla.

Muut yksityiskuljetukset lentoasemalta keskustaan

Muitakin yksityiskyytejä pienille ryhmille lentoaseman ja muun kaupungin välillä on. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi Prague Airport Shuttle ja Czech Airport Shuttle.

Lisää tietoa lentoaseman ja muun kaupungin välillä matkustamisesta

Prahan lentoaseman viralliset sivut kertovat suomeksi lentoaseman ja muun kaupungin välillä matkustamisesta.

Päärautatieasema
Useimmat junat, jotka tulevat kaukaa, päättävät matkansa päärautatieasemalle (Hlavní nádraží) tai ainakin kiertävät sen kautta.

Rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Prahassa on useita rautatieasemia, mutta useimmat junat, jotka tulevat kaukaa, päättävät matkansa päärautatieasemalle (Hlavní nádraží) [kartalla] tai ainakin kiertävät sen kautta. Päärautatieasema on vilkas ja luotaantyöntävä paikka, josta on paras heti siirtyä muualle ja jonne on paras saapua punaisella metrolinjalla (C). Jos junasta jää pois jollakin toisella rautatieasemalla, on niiltä kaikilta metroyhteys muualle kaupunkiin.

Rautatieasema on lähellä pääaukiota (Václavské náměstí), ja asemalta on helppo kävellä muutamassa minuutissa aivan ytimeen. Rautatieaseman vieressä on raitiovaunupysäkkiraitiovaunu, jonka kautta kulkee esimerkiksi hyödyllinen linja 9, kuten myös linjat 5, 15 ja 26. Rautatieasemaa ympäröivä puisto on yksi Prahan vastenmielisimpiä paikkoja, ja se on jo pitkään ollut alkoholistien ja muiden toivonsa menettäneiden suosiossa. Se ei ole sinänsä vaarallinen paikka, mutta sen voi täysin välttää käyttämällä metroa.

Rautatieasemalle voi tulla junalla monesta Euroopan kaupungista, ja nykyisin 19 euron hintaiset kaupungista kaupunkiin -matkat tekevät junamatkoista varsin kohtuuhintaisia. Yöjunat ovat aina kalliimpia mutta mukavampia kuin päiväjunat, ja sellaisella on hyvä mennä vaikka 10 tunnin matkan päähän Varsovaan tai 7–8 tunnin matkan päässä olevaan Budapestiin. Yöjunissa on makuuvaunuja yleensä ainakin 4–6 hengelle mutta monissa junissa myös 1–2 hengelle.

Junamatkoja on hyvä katsella CD:n sivuilta, ja edullisimpia lippuja saavat ne, jotka varaavat ne vähintään kolme vuorokautta etukäteen. Jos lipun ostaa verkkosivujen kautta, tulee se tulostaa ennen matkaa ja näyttää henkilöllisyystodistuksen kanssa konduktöörille.

RegioJet on myös rautatieyhtiö, ja se on viime vuosina laajentanut verkostoaan. Bussilinjoja on karsittu, ja junalla pääsee moneen paikkaan. Kyydit ovat kohtuuhintaisia, ja niitä on hyvä junista pitävien kokeilla.

Florenc-linja-autoasema
Nykyisin valtaosa busseista lähtee Florenc-asemalta ja saapuu sille. Se on samannimisen, kaksilinjaisen metroaseman yläpuolella.

Linja-autolla Prahaan

Prahassa on monta linja-autoasemaa, mutta nykyisin valtaosa busseista lähtee Florenc-asemalta ja saapuu sille [kartalla]. Se on samannimisen, kaksilinjaisen metroaseman yläpuolella, ja sinne on kaikkein helpoin saapua metrolla. Sinne voi myös kulkea vaikka vanhankaupungin ympäristöstä bussilinjalla 207 tai usealla eri raitiovaunulinjalla (kuten 8 ja 24).

Jos Prahaan saapuu toiselle linja-autoasemalle, kuten Želivskéhon asemalle, on kaikkien linja-autoasemien yhteydessä metroasema. Želivského on lähellä keskustaa, ja sieltä pääsee nopeasti etenemään vihreällä metrolinjalla (A), lukuisilla raitiovaunulinjoilla tai lukuisilla busseilla, jotka kulkevat lähinnä keskustasta poispäin.

Prahaan pääsee linja-autolla kaikkialta Euroopasta, ja sieltä voi siirtyä linja-autolla minne tahansa. Valtaosa busseista on hyvin varusteltuja, niin että jokaisessa penkissä on tv-ruutu, ja esimerkiksi Regiojetin busseissa on emäntä, joka tuo ilmaisen kahvin tai kaakaon matkan aikana. Matkalippujen hinnat ovat melko kohtuullisia, niin että Berliiniin tai Budapestiin pääsee alle 20 eurolla ja Puolaan sitäkin halvemmalla.

Hyvä yhtiö, joilla pääsee myös Tšekissä toiseen kaupunkiin, on Regiojet, joka ennen ja edelleen monissa yhteyksissä tunnetaan ”Student Agency” -nimellä. Sillä on erityisen hyvä siirtyä Slovakiaan, Budapestiin, Wieniin, Saksaan ja Italiaan.

Eurolines kulkee valtavaan määrään paikkakuntia ympäri Euroopan, ja sillä pääsee esimerkiksi Prahasta Kroatian Zagrebiin ja Slovakian Bratislavaan.

Saksalainen Flixbus nousi muutamassa vuodessa Euroopan suurimpien ja luotettavimpien bussiyhtiöiden joukkoon. Sen busseilla pääsee tietenkin erityisen hyvin Saksaan ja Berliiniin, mutta myös muualle, kuten Budapestiin ja Wieniin.

Puolalainen Polski Bus on Onnibusin sisaryhtiö, ja sillä pääsee parhaiten Prahasta Puolaan. Prahasta on paljon yhteyksiä Varsovaan ja Krakovaan, mutta myös muihin kaupunkeihin, kuten Gdanskiin. Puolasta on paljon jatkoyhteyksiä Baltiaan, ja sinne kulkee Lux Express, jolla on ajoittain ollut yhteyksiä myös Prahaan.

Uusi, moneen paikkaan kuten Salzburgiin, Müncheniin, Zakopaneen, Slovakian vuoristoille ja Unkariin kulkeva bussiyhtiö on Leo Express. Sen bussit ovat erinomaisia, ja hinnat ovat kohtuullisia, niin että kuuden tunnin matkan Itävaltaan voi tehdä vähän yli 20 eurolla.

Muita yhteyksiä voi katsella Get by Bus -sivuilta.

Matkustaminen Prahaan

Prahaan voi matkustaa omatoimisesti tai sitten matkatoimiston järjestämälle matkalle. Praha on erinomainen omatoimikohde, jonne on paljon suoria ja edullisia lentoja, mutta se voi olla melko hintava kohde niille, jotka tekevät matkansa matkatoimiston välityksellä.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Suorat lennot Prahaan ovat sen verran yleisiä, että välilaskullisia ei kannata katsella kuin siinä tapauksessa, että haluaa vierailla matkalla jossakin toisessa kaupungissa.

Omatoimimatkat

Prahaan on kahden tunnin lentomatka (ja aikaero +1 tunti), ja sinne pääsee usein ja edullisesti suorilla lennoilla. Suorat lennot ovat sen verran yleisiä, että välilaskullisia ei kannata katsella kuin siinä tapauksessa, että haluaa vierailla matkalla jossakin toisessa kaupungissa.

Finnair lentää kaupunkien väliä yleensä kerran aamulla ja kerran illalla. Jos varauksen tekee hyvissä ajoin etukäteen, voi hyvällä tuurilla lentää alkaen noin 60 euroa suunta. Finnair on hyödyllinen myös niille, jotka haluavat lentäen siirtyä muualta Suomesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Norwegian lentää muutaman kerran viikossa suoraan Helsingin ja Prahan välin. Lippunsa kuukausi tai kaksi etukäteen varaava pääsee matkaan alkaen noin 60 eurolla suuntaansa, mutta matkalaukusta pitää aina maksaa ylimääräistä.

Czech Airlines lentää myös Helsingin ja Prahan väliä suorilla lennoilla. Sillä pääsee matkaan edullisimmillaan 60–70 eurolla suunta, mutta edullisimmat matkaliput eivät sisällä matkalaukkua, josta yleensä pitää maksaa noin 25 euroa / suunta.

Skyscanner on hyvä apuväline niille, jotka haluavat katsella lisää mahdollisuuksista lentää Helsingin ja Prahan välillä.

Omatoimimatka yhdistettynä muihin kohteisiin

Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, on Praha erinomainen kohde yhdistettynä johonkin toiseen kaupunkilomakohteeseen. Yli 6 tunnin matka on mukavin yön yli tehtynä, mutta päivällä tehdyllä matkalla pääsee tietenkin näkemään maisemia.

Kaikkein hienoimpia kaupunkeja, jotka ovat kohtuullisen juna- tai bussimatkan päässä Prahasta, ovat Dresden (2 tuntia), Berliini (4 ½ tuntia), Wien (4 ½ tuntia), Leipzig (4 ½ tuntia),

Salzburg (6 tuntia), Budapest (6 ½–8 tuntia) ja Krakova (7–8 tuntia). Muihin mahdollisuuksiin kuuluvat Varsova (8–10 tuntia), Bratislava (4 tuntia), Nürnberg (4 tuntia) ja Wrocław (5 tuntia). Zagrebiin on 9 tunnin matka yön yli ja Müncheniin pääsee 6–7 tunnissa.

Linja-autolla, junalla tai lentokoneella tehtäviä matkoja voi katsella Go Euro -sivuilta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Praha on kaupunki, jonne tehdään ympäri vuoden paljon erilaisia järjestettyjä matkoja. Niille tulee auttamatta hintaa enemmän kuin omatoimimatkalle, mutta koko matkan voi usein järjestää parilla klikkauksella ja maksukorttia käyttämällä.

Vaclavske namesti
Prahassa monet matkatoimistojen suosimat hotellit ovat pääaukiolla (Václavské náměstí) tai sitten I.P. Pavlova -metroaseman tienoilla.

Hotellin valinta on tärkein asia järjestettyä matkaa varatessa, sillä viiden tai neljän tähden hotelli on huomattavasti kalliimpi kuin 1–3 tähden hotelli. Jos tyytyy vähän vaatimattomampaan hotelliin, voi matkan kuluissa säästää useita kymmeniä euroja per matkustettu vuorokausi. Prahassa monet matkatoimistojen suosimat hotellit ovat pääaukiolla (Václavské náměstí) tai sitten I.P. Pavlova -metroaseman tienoilla, missä etenkin Sokolská- ja Legerova-katujen varrella on useita hotelleja. I.P. Pavlova on suuri liikenteen solmukohta, ja sillä on paljon liikennettä viikolla aamusta iltaan. Pääaukion tienoolla ei ole paljon liikennettä mutta se on Prahan rauhattomin bailupaikka perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Lähes kaikki niin suuret kuin pienetkin matkatoimistot järjestävät matkoja Prahaan. Matkoja on monenlaisia, mutta yleisiä ovat 3–4 päivän pidennetyt viikonloput, ja monet järjestävät myös viikon matkoja Prahaan. Prahaan tehdään myös kahden vuorokauden matkoja, mutta sinne ei kannata lähteä niin lyhyeksi ajaksi, vaan matkalle kannattaa varata vähintään kolme mutta mieluiten vähintään neljä vuorokautta. Yleensähän vuorokausi tai kaksi voi lentojen takia jäädä täysin vaillinaiseksi, ja Prahassa olisi hyvä olla vähintään 2–3 kokonaista vuorokautta, jos kaupungista aikoo saada jonkinlaisen otteen.

Matkapojat tekee 4–5 vuorokauden hintavia matkoja Prahaan. Niille tulee hintaa vähintään reilut 100 euroa per vuorokausi, joillekin matkoille kuten joulunaikaan tehdyille liki 200 euroa, eikä matkoja tehdä jatkuvasti vaan korkeintaan kerran viikossa ja parhaisiin aikoihin keskittyen.

Saga-matkat järjestää edullisimmista päästä olevia kaupunkilomia, ja myös Prahan-matkat ovat kohtuuhintaisia. Hotellit ovat nekin parhaasta päästä, neljän ja viiden tähden hotelleja, ja kolmen vuorokauden matkalle pääsee alkaen reilulla 100 eurolla per matkapäivä.

Aurinkomatkat tekee 2–4 vuorokauden matkoja Prahaan. Aurinkomatkojen kätevästä hintakalenterista näkee mitä kulloisenakin päivänä alkava matka maksaa, ja neljän vuorokauden matkalle pääsee alkaen noin 320 eurolla. Matkan alkamisajankohta kuitenkin vaikuttaa melkoisesti hintaan, ja jonain toisena päivänä tai viikkona alkava matka voi maksaa yli 800 euroa. Edullista on matkustaa esimerkiksi keväällä ja syksyllä, mutta kesällä ja jouluaikaan tai muihin loma-aikoihin tehtävät matkat ovat kalliimpia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2017/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Prahan lentokentän tuloaulassa olevasta infokioskista saa kerta-, 1 päivän ja 3 päivän bussilippuja. Ei tarvitse ostaa automaatista. Kentätä pääsee myös bussilla 100, joka menee Zlicinin metroasemalle (linja B pääteasema). /Jyri

Onko teillä kokemusta Prague Airport Transfersista? Onko luotettava toimija? /Jukka

Prague Airpor Transfer on ihan luottopakkimme ollut joka matkalla joten voin sanoa että suosittelen ! /Merja

Matkattiin juuri ensimmäistä kertaa Prahaan ja kentältä tultiin hotellille juuri tuolla Prague Airport Transferilla. Matkan teko kuitenkin kesti odotettua pitempään, käytimme ns. kimppakyytiä. Kuljettajaa odotimme 30-40min itse liikkeelle lähtöä noin 20min, matka hotellille kesti reilun tunnin. Palvelu oli ihan hyvää, kuskin kielitaito oli myös ihan hyvä.

Itse voisin kuitenkin jatkossakin käyttää samaa palvelua, mutta tilaisin kuitenkin yksityisen kyydin joka on kuitenkin vaan noin 5e kalliimpi. Se säästää paljon aikaa ja on vähän mukavampi vaihtoehto. /Juuso

Saako Prahan julkisen liikenteen lippuja yli 65 vuotiaat ulkomaan turistit ostaa? Vai onko ne vain maan omille kansalaisille tarkoitettuja? Nyt on sivulla ilmoitettu esim, päivän lippu 110 korunaa mutta eläkeläisille yli 65 v. se on 55 korunaa ilmoitettu sivulla. /Zeeroke

Lentokentältä kulkee AE-bussi Hlavni nadrazi-asemalle (Prahan päärautatieasema) puolen tunnin välein. Lippu maksaa 60 kruunua. /Tiina

SMS-lippu toimii vain paikallisilla operaattoreilla. /Mikko

Prague airport transfer. Tosi hyvin toimi meillä ainakin. Kuski vie kädestä pitäen hotellille asti ja hakee respasta pois lähtiessä. Suosittelen. /Teemu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti