Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Santacruz
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museo de la Naturaleza y el Hombre
Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on Teneriffan parhaana museona pidetty luonnonhistoriallinen ja arkeologinen museo.

Santa Cruzin tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Santa Cruzin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia nähtävyyksiä, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.

Plaza de España -aukio

Santa Cruzin pääaukio [Flickr-kuvia] on tunnettu ristiriitaa herättäneestä maamerkistään, joka on muistomerkki Espanjan 1930-luvun sisällissodan uhreille. Nykyisin aukiota koristaa myös vuonna 2008 valmistunut tekojärvi. Aukio on keväisin kaupungin suurten laskiaiskarnevaalien pääpaikkoja.

Aukion tuntumassa on lukuisia terasseja, joilla on mukava paistatella päivää ja nauttia tunnelmasta. Siltä lähtee mäkeä ylös kaupungin pääostoskatu, Castillo. Aukiolta voi nousta busseihin kohti San Andrésin kylää ja Playa de la Teresitas -rantaa, samoin kuin raitiovaunuun, mutta karnevaalien aikaan liikennevälineet eivät joka päivä sen kautta kulje. Aukiolta voi myös nousta taksiin, ja sen edustalla sijaitsee Muelle De La Ribera -satama, jolta lähtee aluksia monta kertaa päivässä Gran Canarialle ja harvemmin muille Kanariansaarille ja Manner-Espanjaan.

Aukiolta lähtee monta mielenkiintoista katua mäkeä ylös. Niiden varrella on hyvä syödä ja shoppailla, ja kaupungin vilkkainta yöelämää on luvassa aivan sen tuntumassa sijaitsevalla Avenida de Anaga -puistobulevardilla. Toistaiseksi koko rantabulevardi on remontissa, ja kestää vielä vuosia ennen kuin koko sataman edusta on moitteettomassa kunnossa. Tästä huolimatta aukio on kaupungin elämän keskus niin karnevaalien aikaan kuin muulloinkin.

Museo de la Naturaleza y el Hombre

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on Teneriffan parhaana museona pidetty luonnonhistoriallinen ja arkeologinen museo (Calle Fuente Morales), joka sijaitsee lähellä Plaza de Españaa ja Concepción-kirkkoa sekä TEA-taidegalleriaa. Monet tulevat tänne ensisijaisesti katsomaan Kanariansaarten alkuperäisasukkaitten eli guanchejen muumioita ja pääkalloja, jotka ovat melko groteskia nähtävää. Tietoa saa hyvin myös Kanariansaarten luonnosta. Monet näyttelyt ovat interaktiivisia, ja niitä voi seurata suurilta tv-ruuduilta.

Museon tekstit ovat vain espanjaksi, mutta sisään tullessa kieltä taitamattomille annetaan englanninkielisiä kortteja, joista selviää joitain kiinnostavia yksityiskohtia. Saatavissa on myös tasokkaita äänioppaita niin englanniksi kuin saksaksikin. Museon kahvila-ravintola on tasokas, ja sen parhaita anteja on sunnuntain brunssi (klo 11-14.00). Siellä voi myös muina päivinä nauttia tasokkaita lounaita. Museon on avoinna su-ma klo 10-17.00 ja ti-la klo 9-20.00, ja sinne on muutaman euron pääsymaksu.

TEA - nykytaiteen museo

Kaupungin uusimpia nähtävyyksiä on Tenerife Espacio de las Artes -nykytaiteen museo (Avenida de la San Sebastián 10), joka avattiin vuonna 2008. Sen suojissa on etenkin valokuvaan ja nykytaiteeseen liittyviä näyttelyitä ja kokoelmia. Yläkerrassa on näyttelyitä ja kokoelmien pääosat, alakerrassa voi katsella paikallisten taiteilijoiden töitä ja työskentelyä. Erilaiset sosiaalisiin ongelmiin ja muihin yhteiskunnallisiin asioihin liittyvät näyttelyt kuuluvat myös taidegallerian monipuoliseen ja aina kiinnostavaan tarjontaan. Museo on avoinna ti-su klo 10-20. Museo on suljettu maanantaisin, paitsi jos jokin juhlapyhä osuu maanantaille. Tarkista lippujen hinnat ja museon aukioloajat museon www-sivuilta.

Museo de la Naturaleza y el Hombre
Kaupungin pääkirkko, Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción sijaitsee lähellä Plaza de Europaa.

Iglesia de la Concepción -kirkko

Keskustan viime aikoina uudistettujen korttelien edessä, lähellä niin ikään viime aikoina uudistettua Plaza de Europaa sijaitsee kaupungin pääkirkko, Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción (Plaza Iglesia) [Flickr-kuvia], jonka kellotorni näkyy eri puolille kaupunkia. Kirkko on kaupungin vanhin ja merkittävin, ja se on kaunista nähtävää vain ulkoapäinkin.

Alun perin samalla paikalla oli kirkko jo 1500-luvulla, mutta nykyinen kirkko rakennettiin pitkän ajan kuluessa 1600-1700-luvuilla. Sisälle menevien kannattaa kiinnittää huomiota Mudejar- eli islamtyylisesti koristeltuun kattoon. Kirkon sisällä on katon lisäksi paljon muutakin merkittävää nähtävää, kuten upea Juan de Mirandan maalaus sakastin eteisessä, missä on muutakin upeaa nähtävää. Kirkon naapurissa on hyviä terasseja, joilta kirkkoa voi hyvin ihailla. Kirkossa on jumalanpalvelus aamuyhdeksältä ja klo 19.30 joka päivä.

Museo de Bellas Artes

Santa Cruzin varsin korkeatasoiseen ja mielenkiintoiseen museokokoelmaan kuuluu myös Museo de Bellas Artes -taidemuseo (Calle José Murphy), joka sijaitsee Plaza del Principe -aukion takana, aivan keskustan viehättävimmillä paikoilla. Sen suojissa on hyvin paikallisten taiteilijoiden töitä eri aikakausilta, usein vaihtuvien näyttelyiden ja kokoelmien yhteydessä, ja siellä on myös muiden Kanariansaarten taidetta. Tässä pääsymaksuttomassa museossa on myös hyvä kokoelma flaamilaista taidetta, kuten Brueghelia. Siellä on myös korkeatasoisia veistoksia, kuten Rodinia. Museo on avoinna ma-pe klo 10-20.00 ja la-su klo 10-15.00.

Parque Garcia Sanabria -puisto

Santa Cruzin ydinkeskustassa ei ole Plaza del Principen pienen puiston lisäksi muita puistoja, mutta melko lähellä, mielenkiintoisen El Toscal -kaupunginosan laitamilla vartin kävelymatkan päässä Plaza de España -aukiolta sijaitsee suuri ja mielenkiintoinen Parque Garcia Sanabria -puisto [Flickr-kuvia]. Se on hyvä vierailupaikka muulloin kuin keväisten karnevaalien aikaan, jolloin siellä tapahtuvat esitykset ja muu ilonpito vievät puistolta parhaan terän.

Puiston alueella on koska tahansa hyvä istuskella terassilla, kuunnella papukaijojen ja undulaattien ääntelyä, ja siellä on hyvä kokoelma puita ja kasveja niin Välimeren alueelta kuin tropiikistakin. Tänne voi myös tulla piknikille, sillä puisto on varsin tilava, ja siellä on hyvä bongata intialaisia papukaijoja, jotka ovat häkeistä karattuaan asettuneet tänne asumaan. Puisto on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille, ja niin karnevaalien aikaan kuin viikonloppuisinkin se onkin lähinnä perheille sopiva vierailupaikka.

Parque Marítimo César Manrique -puistoalue

Uusimpia virkistysalueita kaupungissa on Parque Marítimo eli merenrannalla sijaitseva puistoalue kauas näkyvän, erikoisen Auditorio de Tenerife -konserttitalon lähellä. Tänne on nimellinen pääsymaksu, ja sen 22 000 neliön alalla on seitsemän ravintolaa. Alue on avoinna su-ke ja juhlapyhinä klo 10-18.00 ja to-la klo 10-24.00, ja sisään pääsee vielä puoli tuntia ennen sulkeutumista. Puistossa on kaikenlaista muutakin ravintoloiden ja maisemien lisäksi, kuten kolme merivedellä täytettyä uima-allasta, leikkipuisto, puutarhoja ja pukuhuoneita, joissa on lukolliset kaapit.

Auditorio de Tenerife -konserttisali

Santa Cruzin pääkonserttisali on Santiago Calatravan suunnittelema, vuonna 2003 valmistunut Auditorio de Tenerife (Avenida de la Constitución 1), joka sijaitsee Parque Marítimo César Manriquen ja linja-autoaseman vieressä. Rakennusta kannattaa kävellä tarkastelemaan lähempää vaikka ei sen sisälle aikoisikaan. Sen edessä on mukava istuskella ja tutustua myös Castillo de San Juan -linnakkeeseen, joka on suojellut kaupunkia 1600-luvulta lähtien.

Konserttisalissa on klassisen musiikin konsertteja ja oopperaa, mutta myös jazzia ja muutakin musiikkia ja ohjelmaa. Konserttisalissa on erinomainen akustiikka, ja se edustaa kaikin tavoin alansa huippua, mutta sen sisällä kiertävät kierrokset on opastettu vain espanjaksi (loka-kesäkuu ma-la klo 12.30 ja 17.30 ja kesä-syyskuu ma-la klo 12.30).

Lisätietoja

TripAdvisorin käyttäjien vinkkejä näkemiselle ja tekemiselle Santa Cruzissa ja muualla Teneriffalla.
Museos de Tenerife -sivuston tietoja Teneriffan museoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg 2013/04
Muutokset: Pieni matkaopas 2015/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti