Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jäätelonmyyjä
Jäätelön nauttiminen tarjoaa ansaitun lepohetken niin lapsille kuin aikuisille.

Perheen kanssa Varsovassa

Varsova on kohtalaisen hyvä matkakohde perheille, mutta läheskään kaikki eivät ainakaan heti mielly kaupungin hivenen kolkkoon vilkkauteen. Varsovaan matkustavan perheen, jolla on lapsia tai teinejä mukanaan, on hyvä ajoittaa vierailu parhaisiin matkustusaikoihin. Kaupungissa on nykyisin erittäin hyvät ruoat, ja niiden hintataso on kaikin puolin vanhempia miellyttävä. Siellä on myös paljon erilaisia nähtävyyksiä, ostospaikat ovat nykyään melko kiinnostavia ja Varsovassa voi tehdä kaikenlaista sellaista mitä kotona ei tule tehtyä.

Varsovan laakeassa ydinkeskustassa on helppo siirtyä paikasta toiseen kävellen, ja julkinen liikenne on kaksilinjaisen metron myötä ottanut viime vuosina harppauksen eteenpäin. Majoittumisen puolesta Varsova on helppo kaupunki, sillä siellä on paljon majapaikkoja ja kaikille mauille ja matkakassoille löytyy ympäri vuoden majapaikka.

Alla esiteltyjen vinkkien lisäksi kannattaa tutustua osaan, jossa kerrotaan tarkemmin tietyistä perheille erityisen hyvin soveltuvista vierailupaikoista.

Parhaat matkustusajat

Perheiden kannattaa matkustaa Varsovaan kesällä, toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun. Muulloin siellä on kylmää, liukasta ja loskaista, ja lumimyrskyjen sattuessa liikkuminen kaupungissa on hankalaa. Toinen varteenotettava matkustusaika on keskitalvella, joulukuun alkupuolelta helmikuun loppupuolelle, mutta tämä ajankohta sopii kenties parhaiten niille perheille, jotka ovat Varsovassa ennenkin käyneet.

Kesällä kaupungissa ei ole mitään varsinaisia matkustuspiikkejä, mutta kuumaa ja vilkasta elokuun alkua kannattaa ehkä koko perheen voimalla matkustaessa vältellä. Kesällä saattaa hyvinkin olla erittäin lämmintä, hellekelit ovat tavallisia ja hyvinkin kuumat jaksot päättyvät lähes poikkeuksetta ukkosmyrskyihin. Näitä ei kuitenkaan voi etukäteen kovinkaan pitkälle ennustaa, ja jokainen vuodenaika voi tuoda säiden puolesta suuria yllätyksiä. Lämmintä voi olla lähes helteeseen asti jo huhtikuussa ja vielä lokakuussa, mutta mihin vuodenaikaan tahansa hellekelejä voivat seurata hyvin viileät jaksot. Kaiken kaikkiaan kesäkausi on pidempi ja lämpimämpi kuin Suomessa, ja sen voi katsoa kestävän huhtikuun alusta lokakuulle.

Talvella Varsova tarjoaa joulumarkkinoita, luistinratoja ja kaikenlaisia tapahtumia urheilusta konsertteihin. Metro tekee kaupungissa liikkumisesta talvisin miellyttävää, mutta osa kaupungin valttikorteista eli puistoalueet ja kesäajan rento meininki jäävät talvella kokematta. Jos Varsovaan matkustaa talvikaudella, ovat joulumarkkinoiden aika joulukuussa ja tammi-helmikuun keskitalvi siihen yleensä tunnelmaltaan ja säiltään parasta aikaa.

Ruokailu

Varsovan ydinkeskustassa on nykyisin valtava valikoima ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joista saa hyvin monipuolisen valikoiman yleensä kohtuuhintaisia ruokia. Jos haluaa nopeasti löytää ydinkeskustasta ravintolan, ovat Nowy Świat ja Al. Jerozolimskie tähän parhaat kadut.

Kenties koko kaupungin parhaat apajat mitä erilaisimmille ravintoloille löytyvät Nowy Światin numeroiden 40 ja 64 väliltä. Puolalaisia ruokia tarjoavan ketjuravintola Zapiecekin ja grillilihoihin ja erinomaisiin lomaruokiin erikoistuneen ketjuravintola Sphinxin [kartalla] välimaastossa on melkoinen valikoima ravintoloita. Näitä on myös kadun toisella puolella, ja muuallakin saman kadun varrella on vaihtoehtoja. Näihin kuuluu myös ketjuperiaatteella toimiva Kebab King, lähellä Al. Jerozolimskien kulmausta. Kaikista näistä ravintoloista saa aamusta yömyöhään suuren kunnollisen aterian 5 eurolla, ruokalistat ovat myös englanniksi ja henkilökunta osaa sekin englantia ja usein muitakin kieliä.

Tästä kulman takana, Al. Jerozolimskien varrella, on valtava valikoima erilaisia ruokapaikkoja silläkin. Sen tarjontaan kuuluvat myös Kebab Kingin ja Zapiecekin pisteet, sen varrella on englantilaisia pubiruokia tarjoava Bulldog Pub numerossa 42 ja kadulta saa kaikenlaista muutakin sushista hampurilaisiin.

Muualla ydinkeskustan alueella on melkoisesti ravintoloita ja ruokakojuja. Ruokakojuista saa monipuolisesti kaikenlaista, ja niitä on erityisen paljon rautatieaseman ja sen vieressä olevan Kulttuuri- ja tiedepalatsin ympäristössä. Vanhakaupunki on tietenkin paikka, jossa on paljon ravintoloita, mutta se on ravintoloiltaan ylihintainen ja lähes yksinomaan turistien suosiossa. Kaikissa ostoskeskuksissa on erilaisia ruokapaikkoja, jotka tosin eivät yleensä kuulu kaikkein terveellisimpiin vaihtoehtoihin.

Kesällä varteenotettava paikka maistella erilaisia ruokia aasialaisista paikallisiin on joenranta. Centrum Nauki Kopernik -tiedekeskuksen ja -metroaseman ympäristössä [kartalla] on etenkin viikonloppuiltapäivisin on hyvin eläväistä menoa. Joen toisella puolella sijaitseva Praga puolestaan on vähän hankala paikka ravintolalle, sillä siellä on suuria valtakatuja, pitkät etäisyydet ja ravintoloita harvakseltaan.

Uusi metroasema
Kaikkein kätevin ja nopein tapa siirtyä paikasta toiseen on metro. Sen uudet asemat ovat hienoja.

Liikkuminen paikasta toiseen

Varsovan keskustan kadut vanhassakaupungissa, uudessakaupungissa ja muualla keskustassa ovat hyvässä kunnossa, niin ettei sen takia kaupungissa tule ongelmia. Keskustan ulkopuolella tilanne saattaa olla toinen, mutta lähes jokaisen kaupunginosan kadut ovat paremmassa kunnossa kuin ne olivat vielä muutama vuosi sitten. Esimerkiksi Pragassa on paljon rakennustyömaita, vilkkaasti liikennöityjä ja huonossa kunnossa olevia katuja, mutta lapsiperheitä eniten kiinnostava alue Praski-puistossa on hyvässä kunnossa.

Kävellen on hyvä liikkua aivan ydinkeskustassa, mutta muualle on hyvä siirtyä joukkoliikenteen kyydissä. Kaikkein kätevin ja nopein tapa siirtyä paikasta toiseen on metro. Sillä on vuodesta 2015 lähtien ollut kaksi linjaa, toista laajennetaan edelleen ja kolmatta suunnitellaan. Metron uudet asemat ovat hienoja, ja säällä kuin säällä metrolla on mukava siirtyä paikasta toiseen. Toiseksi parhaita liikennevälineitä ovat raitiovaunut, mutta myös linja-autoilla on mukava siirtyä paikasta toiseen. Linja-autoissa voi nousta kyytiin mistä ovesta tahansa, mutta niin metrossa, ratikassa kuin bussissakin lippu on leimattava sisään noustessa. Päivälippu leimataan vain ensimmäisellä kerralla bussissa tai ratikassa, mutta metroon päästäkseen on se portilla laitettava lukulaitteen läpi.

Varsovan kaikkiin liikennevälineisiin käyvät samat liput. Lapset, jotka ovat alle 7-vuoitaita, voivat lipun ostaneen aikuisen kanssa matkustaa ilmaiseksi. 7–16-vuotiaat saavat 50 % alennuksen. Lippujen hinnat ovat aikuisillekin kohtuullisia, ja lapsilta yksi matka maksaa noin 50 senttiä, päivälippu pari euroa.

Taksi on Varsovassa kohtuuhintainen tapa siirtyä paikasta toiseen, ja muilla kuin lentoaseman ja keskustan välisillä matkoilla se on varteenotettava liikkumismuoto.

Zlote Tarasy -ostoskeskus
Złote Tarasy -ostoskeskus on pikaruokapisteineen hyvä ostospaikka. Talvella sen vieressä voi myös luistella.

Ostokset

Ostosten tekeminen onnistuu lasten ja nuorten kanssa Nowy Światilla, vanhassakaupungissa ja ostoskeskuksissa, joita on ilmaantunut keskustaan useitakin. Nowy Świat on hyvä koluta läpikotaisin, ja sen jälkeen on hyvä tutustua sen sivukatuihin, joista Chmielna [kartalla] on ostosmielessä antoisin.

Nowy Światin ja päärautatieaseman välimaastossa oleva Marszałkowska, jolle Chmielna johtaa, on kaupungin ostoskeskusten ja suurten nykyaikaisten liikkeiden pääkallopaikka. Sen poikkikatu Al. Jerozolimskie on viime vuosina kohonnut tyylin ja muodin mekaksi, ja tämä tulee selväksi parhaiten Nowy Światin ja Marszałkowskan välillä. Vähän matkan päässä tästä Złote Tarasy -ostoskeskus [kartalla], joka on päärautatieaseman vieressä, on pikaruokapisteineen hyvä ostospaikka viikon jokaisena päivänä. Kaupungin ja koko Puolan suurin ostoskeskus on DW Gdansk -metroaseman vieressä oleva Arkadia [kartalla].

Varsovassa ei ikinä ole ollut paljon liikkeitä avoinna sunnuntaisin, mutta maaliskuusta 2020 lähtien niitä on avoinna entistäkin vähemmän. Ostoskeskusten kaupat tai muut liikkeet eivät enää saa olla sunnuntaisin avoinna kuin muutaman kerran vuodessa, mutta kukkakauppoja, apteekkeja ja joitain pieniä elintarvikeliikkeitä on avoinna sunnuntaisinkin.

Lazienki Krolewskie -puiston gondoliveneitä
Etenkin puistoalueet ovat varsinaisella kesäkaudella toukokuusta syyskuulle erityisen hyviä. Łazienkipuistossa voi hypätä myös gondolityyppisen veneen kyytiin.

Parhaat alueet perheille

Perheille kuten kaikille muillekin kaikki olennainen löytyy Kuninkaallisen reitin varrelta. Kuninkaallinen reitti kulkee vanhankaupungin edustalla olevalta Linnanaukiolta (plac Zamkowy) [kartalla] kohti Łazienkipuistoa ja siitä vielä lähes 6 kilometrin päähän Wilanówin puistoalueelle. Matka on pitkä ja osa siitä kannattaa tehdä julkisilla, ja esimerkiksi bussilinja 180 kattaa valtaosan tästä matkasta.

Etenkin puistoalueet ovat varsinaisella kesäkaudella toukokuun alusta syyskuulle erityisen hyviä, ja Łazienkipuiston ja sen vieressä olevien puistoalueiden lisäksi kannattaa ydinkeskustassa ainakin käväistä Ogród Saski -puistossa [kartalla], jonka edustalla on vahdinvaihtoja ja normaalia vilkkaampaa tunnelmaa Tuntemattoman sotilaan muistomerkin kohdalla.

Kuninkaallisen reitin lisäksi on tietenkin hyvä koluta vanhakaupunki ja sen ympäristö ns. uuttakaupunkia (Nowe Miasto) unohtamatta mahdollisimman tarkkaan läpi. Hyvä on kesäisin myös käydä Kopernikus-tiedekeskuksella, joka planetaarioineen on ehdoton vierailupaikka perheille, ja sen ympäristössä on kannattavaa kävellä. Joen toisella puolella oleva Praga on nykyään helposti lähestyttävä kaupunginosa, sillä sinne kulkee metro. Siellä Park Praski eläintarhoineen ja hiekkarantoineen on kesäkaudella ja miksei eläintarha muulloinkin erinomaisia paikkoja viettää aikaa.

Majoitusmahdollisuudet

Varsovaan suuntaavan perheen kannattaa majoittua ydinkeskustan alueelle, paikkaan josta on helppo siirtyä kävellen ja julkisilla muualle kaupunkiin. Vanhakaupunki ei ole kulkuyhteyksiltään kaikkein parasta aluetta, eikä siellä juuri hotelleja olekaan. Sen vieressä olevat alueet ovat myös jonkin verran hankalia, mutta Nowy Świat -kadun ympäristö on kaikin tavoin kätevää aluetta majapaikalle.

Hotellin tai muun majapaikan on hyvä sijaita lähellä metroasemaa tai muita pysäkkejä, joskin taksi on melko kohtuuhintainen tapa siirtyä paikasta toiseen. Hotellien lisäksi huoneistot ja huoneistohotellit ovat erinomaisia perheille, sillä niissä on keittiöt ja enemmän tilaa kuin hotellihuoneissa. Hotellihuoneen neljälle hengelle saa Varsovasta helposti 40–80 eurolla keskikesällä ydinkeskustastakin, ja huoneistot ovat niitäkin edullisempia.

Huoneistohotelliin mieliville Warsaw Warecka on keskeinen, pidetty mutta silti kohtuuhintainen majapaikka, joka tosin täytyy varata monta kuukautta etukäteen.

Hosapartments on hyvällä paikalla sijaitseva ja kohtuuhintainen huoneistohotelli sekin.

Keskeinen, erittäin pidetty ja vain 24 hengen huoneen St. Andrew’s Palace on yllättävän kohtuullinen hinnaltaan.

Suureen, pidettyyn ja keskeiseen hotelliin mieliville perheille yksi varmimpia valintoja Varsovan ydinkeskustassa on Sofitel Warsaw Victoria.

Kaikki Varsovan majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti