Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Karhuja Varsovan eläintarhassa
Varsovan vuonna 1928 perustettu Zoo on eläintarha, jossa asustelee yli 5000 eläintä, ja ne edustavat lähes 500 lajia. Eläintarha sijaitsee Praski-puistossa.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Varsovassa on hyviä perheille soveltuvia vierailupaikkoja, joissa voi vaikka huonolla säällä tai talvikaudella käydä. Kohokohtiin kuuluvat suuret keskukset eli uudehko tiedekeskus ja 1950-luvulla Neuvostoliiton lahjoittama ja rakentama Kulttuuri- ja tiedepalatsi, joka vanhetessaan on muuttunut entistä arvostetummaksi. Varsovan eläintarha on kesät talvet hyvä vierailupaikka, ja Pragan puolella olevaan perheiden suosikkiin on nykyisin helppo siirtyä metrolla.

Alla esiteltyjen vierailupaikkojen lisäksi Varsovassa on paljon muitakin paikkoja, joissa lasten tai teinien kanssa matkustavat perheet viihtyvät. Varsovassa on uimahalleja, vesipuistoja, hiekkarantoja ja kaikenlaisia muita ajanvietemahdollisuuksia, joista kerrotaan enemmän Ajanviete-osassa

Kopernikus-tiedekeskus

Veikseljoen rannalla sijaitseva Centrum Nauki Kopernik eli Kopernikuksen tiedekeskus (Wybrzeże Kościuszkowskie 20) [kartalla] on yksi parhaista koko perheen vierailupaikoista Varsovassa. Liput aikuisilta maksavat 31–33 złotya, alle 19-vuotiaille on edullisempia lippuja ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Keskuksessa tulee helposti vietettyä sen verran aikaa, että paikan hinta-laatusuhde on hyvä.

Tiedekeskuksessa on yli 20 000 neliötä tilaa, ja sen suojissa voi paitsi oppia uutta myös viihtyä ja hullutella. Keskuksessa on eri teemaosia, joissa voi tehdä kaikenlaista interaktiivista, ja miltei kaikki on paitsi hauskaa myös opettavaista. Tiedekeskuksen planetaarion väitetään olevan Euroopan kehityksen kärkipäässä, ja sen tarjontaan kuuluvat muun muassa evoluutioon liittyvät elokuvat. Kesällä 2012 avattu uusi ruohikkoinen katto tutustuttaa eroosioon ja antaa hyvät näkymät Veikseljoelle ja Pragan puolelle.

Tiedekeskuksen ympäristössä, etenkin planetaarion vieressä olevassa puistossa (Park Odkrywców) on kaikenlaista mielenkiintoista, johon kesällä on mukava tutustua. Siihen myös ajoittain pystytetään telttoja ja paikalla on kaikenlaista tapahtumaa. Sillan toiselle puolelle, vuonna 2015 avatun metroaseman ja joen väliin on ilmaantunut kojuja, joista saa ruokia, ja myös kahviloita, baareja ja ravintolalaivoja. Näin ollen tiedekeskukselle on hyvä lähteä kauniina kesäpäivinä ja samalla voi sitten tutustua jatkuvasti paranevaan joenrannan tunnelmaan.

Tiedekeskus on avoinna on avoinna päivittäin mutta eri vuodenaikoihin eri tavoin. Heinä- ja elokuussa, jolloin se on etenkin viikonloppuisin turhan vilkas vierailupaikka, se on avoinna ma–su klo 9–19. Loppuvuoden se on avoinna ma–pe klo 9–18 ja la–su klo 10–19. Paikalle on nykyisin helppo siirtyä metrolla, mutta metroasemalta on muutaman sadan metrin kävelymatka etuoville.

Eläintarha

Varsovan vuonna 1928 perustettu Zoo (Ratuszowa 1/3) [kartalla] on eläintarha, jossa asustelee yli 5000 eläintä, ja ne edustavat lähes 500 lajia. Tämä Praga-kaupunginosissa, Praski-puistossa sijaitseva eläintarha on 40 hehtaarin kokoinen, ja lasten kanssa siellä tulee helposti vietettyä puolikin päivää. Samalla on tietenkin hyvä tutustua Praski-puistoon enemmän, ja niille, jotka eivät halua mennä sisään, voidaan suositella karhujen katselemista aidatuilla kallioillakallioilla [kartalla], joita on Park Praski -raitiovaunupysäkkien vieressä.

Eläintarhassa on paljon puolalaisia eläimiä mutta myös eksoottisia otuksia, kuten afrikkalaisia norsuja, kirahveja ja sarvikuonoja. Kesäisin eläimet ovat ulkosalla, mutta talvella niitä voi katsella vain sisätiloissa. Uusin lisäys eläintarhaan on vuodelta 2008, jolloin paikalle ilmestyi simpansseja ja gorilloja asuttava paviljonki. Eläintarhan keskuksessa on tila, jossa lapset voivat silitellä eläimiä, ja siellä on ravintoloita, joissa on mukava syödä ja juoda edullisesti.

Eläintarhaan on helppo tulla raitiovaunulla tai bussilla Linnanaukion alitse kulkevan Al. Solidarności -kadun varrelta. Hyvä pysäkki, jolta on vain yksi pysäkinväli eläintarhan eteen, on aivan linnan oikealla puolella. Tänne voi tulla myös metrolla, jonka toinen linja ulottui tänne vuonna 2015, mutta Wileński-metroasemalta on muutaman sata metriä pidempi kävelymatka eläintarhalle kuin raitiovaunupysäkeiltä.

Eläintarha on avoinna joka päivä klo 9 alkaen mutta eri vuodenaikoina se laitetaan eri aikoihin kiinni (klo 15.30–18). Myös pääsymaksu vaihtelee vuodenajan mukaan, ja se on aikuisilta talvella 20 ja kesällä 30 złotya, ja tarjolla on myös perhelippuja.

Kulttuuri- ja tiedepalatsi
Kulttuuri- ja tiedepalatsissa on kaikenlaista museoista elokuvateattereihin, ja turisti-info, josta saa tietoa perhekohteista.

Pałac Kultury i Nauki – Kulttuuri- ja tiedepalatsi

Ydinkeskustassa, päärautatieaseman ja monen muun hyvän vierailupaikan lähellä sijaitseva Kulttuuri- ja tiedepalatsi (plac Defilad) on Varsovan näkyvimpiä ja viereisiin pilvenpiirtäjiin nähden kauneimpia korkeita rakennuksia. Sitä on hyvä ihailla ulkoapäin, ja sitä ympäröivillä puistoalueilla on mukava viettää aikaa ja syödä vaikka jotakin yhdestä puistojen monista ruokakojuista. Sen suojissa sijaitsee paljon kaikenlaista museoista elokuvateattereihin, ja ainakin sinne kannattaa mennä turisti-infoon, josta saa tietoa niin perheille soveltuvista vierailukohteista kuin muustakin kaupunkiin liittyvästä. Turisti-info on lähes vastapäätä päärautatieasemaa, ja jokaiseen vierailupaikkaan on oma ovensa, joten kaiken irti saadakseen kannattaa rakennusta kierrellä. Pääsisäänkäynti [kartalla] on toisella puolella turisti-infoon nähden, ja sitä kautta pääsee yläilmoihin kulkeville hisseille, hyvään edulliseen ravintolaan ja moneen muuhun vierailupaikkaan.

Palatsin melkoiseen tarjontaan kuuluu kolme teatteria, joista lapsiperheitä automaattisesti eniten kiinnostaa Teatr Lalka eli nukketeatteri. Museoista molemmat eli teknologia- ja teollisuusmuseo ja evoluutiomuseo ovat hyviä perheille ja kumpikin on maanantaisin ja juhlapyhinä kiinni. Lisäksi palatsin tarjontaan kuuluu elokuvateatteri, ja pääsisäänkäynnin vieressä sijaitseva Troika-ravintola on hyvä ja kohtuuhintainen ruokapaikka mille tahansa aterialle tai vain kahveille.

Valtaosa vierailijoista saapuu palatsille vain noustakseen hisseillä 30. kerrokseen, mikä on mahdollista eri vuodenaikoina vähän eri tavoin ja kesäisin klo 10–20. Aikuisilta lippu maksaa noin 5 euroa mutta tarjolla on myös alle 3 euron lippuja per henkilö perheiden jäsenille.

Lisää aiheesta:

Kids in the City esittelee tekemistä Varsovassa talvella.

TripAdvisor esittelee vierailupaikkoja perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti