Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi Sukiennice-kauppahallissa
Sukiennice on paras paikka katsella tuliaisostoksia kuten käsitöitä ja Krakovaan liittyviä tuotteita, ja lapsetkin voivat löytää sieltä kaikenlaista mielenkiintoista.

Krakova lasten ja nuorten kanssa

Krakova on parhaimmillaan taianomainen kaupunkilomakohde perheille mutta se ei aina välttämättä ole kaikkein mukavin vierailupaikka. Kylmiä ja ankeita säitä on talvikauden aikana paljon, kesällä voi olla pitkiä hellejaksoja, etenkin keskikesällä myrskyt ovat yleisiä ja jotkin ajankohdat ovat hyvin vilkkaita vierailuaikoja.

Huonoillakin säillä Krakovan vanhakaupunki kuitenkin on ikimuistoinen paikka, nähtävyydet ovat ainutlaatuisia, katunäkymät vievät valovuosien päähän kotikulmilta ja ruoat ovat erinomaisia. Krakovan hintataso on maltillinen, mutta siellä voi joutua sijoittamaan majapaikkaan lähes yhtä paljon kuin huomattavasti kalliimmissa kaupungeissa. Kaiken kaikkiaan Krakovasta ennen matkaa hyvin selville ottava ja jonkinlaisen sotasuunnitelman laativa saa Puolan suosituimmasta turistikohteesta paljon enemmän irti kuin ne, jotka saapuvat sinne täysin tietämättöminä kaupungin luonteesta ja vierailupaikoista.

Parhaat matkustusajat

Krakovaan on paras matkustaa kesäkauden aikana, ja myös joulukuu on jouluhumun takia normaalia parempi ajankohta matkustaa sinne.

Kesä alkaa yleensä toukokuussa ja päättyy syyskuussa, mutta koko ajan ei suinkaan ole lämmintä saati aurinkoista. Kesällä voi olla rankkasateita ja myrskyjä, mutta silloin voi olla ja onkin hellejaksoja, jotka voivat kestää pari päivää tai useamman viikon. Krakova on kiireinen kesällä, ja kaikkein vilkkainta ja majapaikkojen puolesta kalleinta on elokuussa. Kouluikäisten lasten kanssa Krakovaan on kenties paras matkustaa kesäkuussa ennen juhannusta, mutta sellaiset lomat kuin pääsiäinen ovat huonoja aikoja matkustaa sinne. Myös lokakuun syyslomien aika voi olla kohtalaisen lämmin tai sitten jo viileä ajankohta matkustaa kaupunkiin. Jos voi lähteä silloin kun haluaa, ovat toukokuu, kesäkuun alkupuoli ja syyskuu parhaita ajankohtia matkustaa Krakovaan. Myös huhti- ja lokakuu voivat joinain vuosina olla säiden puolesta hyviä, ja näinä kuukausina on ulkosalla voi olla mukava tutustua kaupunkiin.

Talvi on kesää hiljaisempi matkustuskausi, mutta ihmisiä käy Krakovassa kaikkina aikoina. Siellä on parhaimmillaan hyvää talvitunnelmaa lähinnä joulun jälkeisestä ajasta aina maaliskuun alkupuolelle, mutta talvi ei ole taattu. Siellä voi olla leutoa tai sitten aivan yhtä kylmää kuin Suomessakin. Jos Krakovaan matkustaa talvikaudella, ovat joulukuu ja keskitalvi eli tammi- ja helmikuu parhaat ajankohdat olla siellä.

Ruoat ja ruokailu

Krakovassa on erinomaiset ruoat, ja siellä ruokien hinnat ovat kohtuullisia ja ravintoloita on paljon nimenomaan alueilla, joilla muutenkin liikkuu.

Rautatieasemalla ja sen vieressä olevassa ostoskeskuksessa on monia ruokapaikkoja, joista tosin harvat ovat varsinaisia ravintoloita. Sieltä saa kuitenkin kaikenlaista pikkupurtavista isoon ateriaan, jos esimerkiksi nälkä yllättää matkalla päiväretkelle, lentoasemalle tai muualle. Huonoilla säillä ostoskeskus on Krakovan eläväisimpiä paikkoja, ja tällöin siellä voi ostosten katselun lisäksi myös syödä.

Vanhakaupunki on turistille pääpaikka monessa eri mielessä, ja siellä sen keskusaukio (Rynek Główny) on kaiken mahdollisen keskus. Aukiolle johtavat kadut ovat kaupungin parhaita ravintolakatuja, ja etenkin aukion ja Wawelin välillä kulkeva Grodzka on erinomainen ravintolakatu. Toinen on aukiolle rautatieaseman suunnalta johtava katu eli Floriańska on sekin hyvä ravintolakatu, ja molemmilla kaduilla on myös kebabpaikkoja, kahviloita ja konditorioita. Kolmas hyvä ravintolakatu on Szewska, jolla on paljon pikaruokapaikkoja mutta melko vähän varsinaisia ravintoloita. Itse aukiolla ravintolat ovat melko hintavia ja lähes yksinomaan turistien suosiossa, mutta Sphinx-ketjun ravintola, joka on lähellä Szewska-kadun kulmausta, on hyvä perheille.

Lue lisää ruokailusta Krakovassa Pienestä matkaoppaasta.

Ostokset

Ostoksia on kaikkein paras tehdä rautatieaseman vieressä olevassa ostoskeskuksessa, joka on avoinna päivittäin aamusta iltaan. Siellä on paljon erilaisia kauppoja, mutta tietenkään säiden ollessa hyviä siellä ei ole mukava olla.

Vanhakaupunki on alue, jolta saa parhaiten tuliaisia ja tyypillisiä matkamuistoja, ja niitä on kaikkein paras katsella aukion keskellä olevassa hallissa (Sukiennice), joka on paras paikka katsella tuliaisostoksia kuten käsitöitä ja Krakovaan liittyviä tuotteita. Aukiolta muualle johtavista kaduista Floriańska on melko hyvä kaupoiltaan, mutta Grodzka ei ole mikään suuri kauppakatu.

Elintarvikeliikkeitä on siellä täällä, mutta vanhassakaupungissa on lähinnä vain pieniä elintarvikeliikkeitä. Rautatieaseman vieressä olevassa ostoskeskuksessa on kaksi suurta valintamyymälää, joskin ne voivat olla ajoittain vilkkaita.

Lue lisää Krakovan ostoksista Pienestä matkaoppaasta.

Golf-kärry
Turistien ja etenkin perheiden mieleen oleva kyyti on golf-kärry. Niillä pääsee erityisen hyvin Kazimierziin, ja joen toiselle puolelle missä Schindlerin tehdas sijaitsee. Niillä voi myös tehdä nähtävyyskierroksia.

Liikkuminen paikasta toiseen

Krakovassa pääasiassa kävellään paikasta toiseen. Julkisia tarvitaan lentokenttäkyyteihin, jotka hoituvat parhaiten junalla. Rautatieasemalta voi kävellä lähellä oleviin hotelleihin, ja sieltä voi ottaa taksin muualle kaupunkiin. Taksi onkin perheille melko hyvä Krakovassa, sillä sellaisella liikkuminen ei ole hintavaa.

Taksin sijaan moni Krakovassa kuitenkin mieltyy hevoskärryin tehtyyn nähtävyyskierrokseen, jonkalainen on ikimuistoinen kyyti etenkin vanhankaupungin ja Wawelin välillä. Toinen turistien ja etenkin perheiden mieleen oleva kyyti on golf-kärry, ja niitä on hyvin asiakkaita odottelemassa samassa paikassa kuin hevoskärryjäkin, eli vanhankaupunginaukion ja Floriańskan kulmauksessa. Golf-kärryyn mahtuu yleensä 4–6 henkeä heidän koostaan riippuen, ja ne ovat talvisin ja huonoilla ilmoilla myös hyviä. Niillä pääsee erityisen hyvin Kazimierziin, jonka voi golf-kärryllä kiertää nopeasti mutta kävellen ei, ja joen toiselle puolelle missä Schindlerin tehdas sijaitsee. Niillä voi myös tehdä tunnin tai pidempiä nähtävyyskierroksia, ja niillä voi tehdä pitkiäkin retkiä, kuten mennä suolakaivokselle.

Julkiset ovat hivenen hankalia Krakovassa, mutta raitiovaunut liikkuvat hyvin. Niihin voi kuitenkin olla vähän vaikea nousta, sillä harva on matalalattiainen, mutta lippuja saa helposti pysäkeillä olevista automaateista, joko kortilla tai käteisellä. Kaikkein paras ratikalla on hurauttaa joen toiselle puolelle, missä tosin pysäkiltä on melkoinen kävelymatka Schindlerin tehtaalle. Myös Nowa Hutaan on paras mennä raitiovaunulla, mutta se ei ole kovinkaan helppo vierailupaikka perheille. Kazimierziin pääsee ratikalla nopeasti, muutamassa minuutissa, mutta siellä on melko pitkät kävelymatkat.

Lue lisää liikkumisesta Krakovassa Pienestä matkaoppasta.

Parhaat alueet perheille

Krakova on helppo paikka viettää aikaa, ja siellä on selkeät alueet, joilla on paras oleskella.

Rautatieaseman yhteydessä oleva ostoskeskus on huonoilla säillä ehdoton paikka perheille, ja sen vieressä olevilta bussi- ja rautatieasemilta voi lähteä käymään päiväretkellä tai suolakaivoksilla. Ostoskeskuksen sisätiloja pitkin voi kävellä vanhankaupungin edustalle johtavalle alikulkutunnelille, joka on vanhan rautatieaseman edessä. Tällä aukiolla on kojuja, talvisin luistinrata ja hyvää paikallistunnelmaa.

Alikulkutunnelia pitkin pääsee Planty-puistoalueille, jotka ympäröivät vanhaakaupunkia. Ne ovat kesäisin suosittuja, ja niissä on mukava jonkin verran viettää aikaa. Kun kulkee rautatieasemalta kohti Floriańska-katua, joka johtaa vanhankaupunginaukiolle, voi katsastaa linnoituksen nimeltään Barbakan, jäljelle jääneitä osia vanhaakaupunkia ympäröineistä muureista ja muutamaa jäljelle jätettyä porttia.

Grodzka
Vanhankaupunginaukiolta lähtevät kadut ovat kaikki tavallaan hyviä tutkimuskohteita, mutta kaikkein paras katu on Grodzka.

Floriańska on vilkas, monipuolinen katu, joka tosin viime vuosina on muuttunut entistä turistivoittoisemmaksi. Sillä on hyviä ruokapaikkoja ja kahviloita ja jonkin verran myös kauppoja. Se johtaa vanhankaupungin keskusaukiolle (Rynek Główny), joka on Euroopan suurimpia aukioita ja joka on lähes milloin tahansa näky vailla vertaa. Siltä voi nousta hevoskärryjen kyytiin, ja aukiolta lähtevät muualle kaupunkiin myös golf-kärryt, joihin perhe sopivasti mahtuu. Molemmat kyydit onnistuvat ympäri vuoden, ja kuskit ovat nykyisin kielitaitoisia.

Vanhankaupunginaukiolta lähtevät kadut ovat kaikki tavallaan hyviä tutkimuskohteita, mutta kaikkein paras katu on Grodzka. Tämä kävelykatu on kaupungin paras ravintolakatu, sillä on hyviä kahviloita, sen varrella on kauppoja ja suurimman vaikutuksen tekevät sen varrella olevat kirkot.

Wawel on Grodzkan päässä oleva linna-alue, joka on ylhäällä kukkulalla, ja se on Krakovan ykkösnähtävyys. Siellä voi viettää pitkänkin aikaa, ja jos haluaa mennä sisään yhteen sen pääsymaksullisista nähtävyyksistä, kannattaa liput ostaa etukäteen tai varautua jonoihin. Se on vilkas vierailupaikka etenkin viikonloppuisin ja kesäkauden aikana, mutta arkisin siellä on muulloin kuin loma-aikoihin vähän ihmisiä.

Linnalta on näkymät Veikseljoelle, ja kesäkauden aikana yksi hyvä ajanviete on nousta sen rannoilta risteilyn tai veneretken kyytiin. Niitä voi katsella etukäteen verkosta, ja myös paikan päällä mainostetaan erilaisia retkiä.

Wawelin vieressä oleva Kazimierz on entinen juutalaiskaupunginosa, joka on yksi Krakovan parhaista vierailupaikoista. Se on jonkin verran hankala alue perheille, sillä se on suuri, sokkeloinen ja urbaani alue, jolla eksyykin helposti. Jos Krakovassa on yli kolme päivää, voi lasten tai nuorten kanssa lähteä sinne, ja sinne voi mennä raitiovaunulla. Yksi hyvä paikka on Szeroka-katu [kartalla], jolla on kesäisin paljon ravintoloiden terasseja. Kazimierz on Krakovan yöelämän keskus, ja näin se on iltaisin ja öisin usein rauhaton.

Joen toisella puolella oleva Schindlerin tehdas voi kiinnostaa teini-ikäisiä, ja jos sinne aikoo, pitää liput hankkia etukäteen.

Hotellit

Krakovassa kannattaa majoittua joko rautatieaseman lähelle tai sitten vanhaankaupunkiin. Kazimierz ei ole kovin sopiva paikka perheille, sillä se on yöelämän keskus, ja kaupungissa liikkuminen on sen verran hankalaa, että mihinkään syrjäalueille ei ole mieltä majoittua.

Kaikki Booking.comin majapaikat Krakovassa

Lisää tietoa Krakovaan suuntaaville perheille:

Local Life esittelee Krakovaa lapsiperheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti