Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää Venetsiassa
Kesäkuussa Venetsiassa on jo trooppisen lämmintä, mutta se ei ole kaupunki, jossa kesälläkään olisi kovin pitkiä aikoja tukahduttavan kuumaa.

Venetsian sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Venetsiassa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Venetsiaan

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Venetsiassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Venetsiassa on subtrooppinen ilmasto, neljä vuodenaikaa ja suuria vaihteluja lämpötiloissa paitsi vuodenajasta toiseen myös etenkin talvikautena päivästä toiseen.

Venetsiassa paistaa aurinko jonkin verran vähemmän kuin monilla muilla Adrianmeren rantamilla, mutta silti siellä paistaa noin 2100 tuntia vuodessa. Pilvisintä on marraskuulta helmikuulle, mutta jo helmikuun lopulta eteenpäin aurinko alkaa paistaa vuodenvaihdetta huomattavasti enemmän. Kaikkein aurinkoisinta on kesäkuun alusta elokuun loppuun ja myös toukokuu on normaalia aurinkoisempi kuukausi.

Venetsia on sateinen kaupunki, jossa sataa hyvin tasaisesti ympäri vuoden. Talvisin ja keskikesällä sataa vähemmän kuin keväällä ja syksyllä, mutta lähes ympäri vuoden siellä voi matkan aikana sataa. Pahimmillaan Venetsiassa tulvii (aqua alta) melkoisesti, mikä on ikävä ajankohta olla kaupungissa, mutta tulvat ovat yleensä keskittyneet talvikaudelle ja etenkin marraskuulle.

Venetsian kesäkausi alkaa nikotellen huhtikuussa, joka on hyvin epävarma kuukausi säiden puolesta. Päivälämpötilat ovat 15–20 astetta mutta öisin on koko huhtikuun alle 10 astetta. Aurinko paistaa varsin hyvin mutta huhtikuu on myös vuoden sateisimpia kuukausia.

Toukokuu on jo varsin kesäinen kuukausi, mutta Venetsian ympäristön rannat ovat harvoin vielä silloin suosittuja. Päivisin kuitenkin on lähes aina yli 20 astetta ja öisin on reilusti yli 10. Huhtikuuhun verrattuna sateita on vähemmän ja aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin alkukeväästä.

Viimeistään kesäkuun alussa Venetsiassa on trooppisen lämmintä, mutta se ei ole kaupunki, jossa kesälläkään olisi kovin pitkiä aikoja tukahduttavan kuumaa. Parhaat rantakelit ovat kesäkuun alusta syyskuun alkuun, päivälämpötilat ovat hellelukemissa (25–28 astetta) ja öisin on 16–20 astetta. Merivesi on koko kesän ajan hyvin lämmintä, 24–26-asteista.

Syyskuu on yleensä täysin kesäinen kuukausi, joskin päivät alkavat vähän lyhetä, helteet käyvät kuun loppua kohden harvinaisemmiksi ja yölämpötilat laskevat kuun loppuun mennessä alle 15 asteen. Syyskuussa on kuitenkin vielä rantakelejä, merivesi on lähes 25-asteista ja aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin keväällä tai syksyllä.

Lokakuu voi hyvinkin olla lähes kokonaan kesäinen, mutta illat alkavat pimetä entistä varhaisemmin ja päivisin on yleensä 16–20 astetta. Yöt ovat sen verran viileitä, että iltaisin voi jo tarvita takkia ja aurinko paistaa selvästi kesää vähemmän.

Venetsian talvikausi, joka on säiltään melko vaihteleva mutta mieluummin viileä kuin lämmin ajanjakso, alkaa viimeistään marraskuun alussa. Päivälämpötilat voivat alkukuusta olla 15 asteessa mutta öisin lämpötila laskee jopa alle viiden asteen ja illat pimenevät jo ennen viittä.

Venetsiassa ei ole varsinaista talvea, mutta siellä on kausia, jolloin tulee lunta ja hyisiä säitä on useiden päivien ajan. Useimmiten kuitenkin joulukuun alusta maaliskuun alkuun on päivisin 6–10 astetta ja öisin asteen verran plussan puolella, mutta etenkin tammikuussa on öitä, jolloin voi olla muutama aste pakkasta. Talvella voi myös olla tätä huomattavasti lämpimämpiä jaksoja, mutta mitään hellekelejä ei Venetsiassa lokakuun ja huhtikuun välisenä aikana voi kokea.

Pahin talviaika on usein jo karnevaaliaikaan ohi, ja jos karnevaalit ovat helmikuun loppupuolella, paistaa aurinko silloin jo vähän keskitalvea enemmän ja päivälämpötilat kohoavat herkästi yli 10 asteen.

Vähemmän ihmisiä Venetsiassa
Huhti- ja toukokuu ovat kuukausia, jolloin Venetsiassa ei koko ajan ole valtavia määriä lomalaisia.

Parhaat matkustusajat

Venetsia on unelmien matkakohde, jonne matkustetaan tiiviisti ympäri vuoden. Siellä on aina sen verran matkustajia, että varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Mikäli mahdollista Venetsiassa kannattaa ympäri vuoden lomailla mieluummin viikolla kuin viikonloppuna, sillä siellä on aina viikonloppuisin enemmän vierailijoita kuin arkena.

Kaikkein parhaita aikoja olla Venetsiassa niille, jotka eivät välitä säistä, ovat tammikuun puolivälistä aina huhtikuun loppuun, lukuun ottamatta karnevaaleja ja niitä 40 vuorokautta myöhemmin seuraavaa pääsiäistä. Marraskuu ja joulukuu aina jouluun asti ovat myös aikoja, jolloin vierailijoita on normaalia vähemmän. Etenkin talvikuukaudet ovat sellaisia, että viikolla vierailijoita on vähän, ja niinä aikoina Venetsia on monin tavoin parhaimmillaan.

Paljon ihmisiä Venetsiassa
Mikäli mahdollista Venetsiassa kannattaa lomailla mieluummin viikolla kuin viikonloppuna, sillä siellä on aina viikonloppuisin enemmän vierailijoita kuin arkena.

Jos Venetsiaan haluaa matkustaa silloin kun vierailijoita on normaalia vähemmän mutta säät ovat ainakin teoriassa kohtalaisen aurinkoisia ja lämpimiä, kannattaa matka tehdä keväällä, alkukesästä tai syksyllä. Huhti- ja toukokuu ovat kuukausia, jolloin Venetsiassa ei koko ajan ole valtavia määriä lomalaisia, ja myös kesäkuu ainakin juhannukseen asti on keskikesää vähemmän vilkas aika. Syyskuun alkupuolelta aina lokakuun loppuun on myös usein hyviä säitä, mutta lokakuun loppupuolella eri puolilla Eurooppaa on lomia ja tällöin matkustajia on normaalia enemmän.

Jos Venetsiaan haluaa kesän aikana ja esimerkiksi rannoille, kannattaa majoittua muualle kuin aivan parhaille paikoille ja vaikka Lidoon, jossa rantoja on. Elokuu on ehdottomasti kallein ja vilkkain kuukausi Venetsiassa, ja sitä kannattaa vältellä. Syyskuun alussa pidettävät elokuvajuhlat ovat nekin ajankohta, jolloin Lidoon ei kannata lainkaan mennä.

Muita hyvin vilkkaita aikoja ovat 10 vuorokautta kestävien karnevaalien aika, joka on samaan aikaa kuin Suomessa on laskiainen. Seuraava piikki koetaan pääsiäisenä, jolloin kesäkauden matkustuskausi pyörähtää liikkeelle. Juhannuksesta eteenpäin lomalaisia on entistä enemmän, ja Venetsia on vilkkaimmillaan heinä- ja elokuussa.

Syksyllä lokakuun loppupuoli on normaalia vilkkaampi vierailuaika, mutta sen jälkeen vierailijoita on ennen joulua melko vähän. Venetsia on paikka, johon monet pariskunnat matkustavat romanttiselle lomalle joulun ja loppiaisen välisenä aikana, ja vierailijoita on normaalia enemmän usein vielä tammikuun puoliväliin asti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti