Kondoli laiturissa
Säiden puolesta ei ole tiettyä vuodenaikaa, jolloin kaupunkiin kannattaa matkustaa, sillä ainakin vettä sataa tasaisesti ympäri vuoden.

Venetsian sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Venetsiassa nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste Venetsiaan seuraaville viidelle vuorokaudelle.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Venetsiassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Venetsiassa vallitsee subtrooppinen kostea ilmasto, jossa kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Säiden puolesta ei ole tiettyä vuodenaikaa, jolloin kaupunkiin kannattaa matkustaa, sillä ainakin vettä sataa tasaisesti ympäri vuoden. Sateenvarjo kannattaa siis ottaa mukaan joka tapauksessa. Kesällä aurinko paistaa eniten, mutta varsinkin heinä- ja elokuu saattavat olla todella kuumia ja kosteita, ja ukkosmyrskyjäkin voi esiintyä. Talvet taas ovat melko viileitä, tuulisia ja kosteita, kevät ja syksy jotain niiden väliltä.

Ympäri vuoden mutta varsinkin talviaikaan Venetsiassa voi kokea acqua alta -ilmiön eli "korkean veden". Tällöin myrskyjen ja vuoroveden vaikutuksesta kaupungin kadut ja aukiot tulvivat, jolloin hälytyssireenit soivat varoituksen merkiksi ja ihmiset kulkevat kohotettuja pitkospuita pitkin. Acqua alta kestää usein vain muutaman tunnin kerrallaan eikä sen kokemista kannata vältellä, sillä tällä tavoin hiljalleen vajoavan kaupungin erikoislaatuisuus tulee hyvin esille. Kumisaappaat kannattaa ottaa mukaan, tosin monet hotellitkin lainaavat pitkävartisia saappaita.

Venetsia on viehättävä ympäri vuoden ja säällä kuin säällä, ja ilmaston sijaan monet muut seikat vaikuttavat matkan ajankohdan valintaan. Näitä ovat varsinkin erilaiset tapahtumat, jolloin kaupungissa on normaalia enemmän matkailijoita ja hotellihuoneiden hinnat ovat pilvissä ja niitä saattaa olla jopa mahdoton saada.

Kesä

Kuten niin monissa suosituissa matkakohteissa Euroopassa, myös Venetsiassa vierailee eniten matkailijoita kesäisin. Kuuman kostea ja ihmisiä täynnä oleva kaupunki ei ole kaikkien mieleen, vaikka kaikkia tämä ei tietenkään haittaa ja muut matkailijat koetaan vain osana kokemusta. Hotellien hinnat ovat kuitenkin kesäsesongin aikaan huipussaan, ja hotelli on hyvä varata mahdollisimman aikaisin. Liikkuminen on tällöin päivisin hankalaa, ja esimerkiksi vesibusseihin on niin paljon tunkua, että niihin pitää jonotella joskus pitkiäkin aikoja ja niissä pitää seisoa.

Elo-syyskuussa kaupungissa järjestetään Venetsian elokuvajuhlat sekä muita festivaaleja, jotka ovat hyvin mielenkiintoisia ja vierailun arvoisia. Jos et kuitenkaan ole niistä kiinnostunut, niin matka kannattaa suunnitella tämän ajankohdan ulkopuolelle, sillä hotellihuoneetkin ovat tällöin kaupungissa kiven alla.

Talvi

Vaikka talvikuukausien aikaan kaupungissa onkin melko kylmä, niin kesään verrattuna melkein autio kaupunki on mielenkiintoinen ja hiljainen kokemus. Välillä tuntuu jopa kuin koko kaupunki olisi vain sinua varten. Myös acqua altan tulvat antavat oman lisänsä kokemukseen. Talvella myös hotellihuoneita saa helpommin ja edullisemmin. Suuria alennuksia ei aina kannata odottaa, mutta hyvällä tuurilla niitäkin voi löytää.

Poikkeuksena talvikauden hiljaisuuteen on helmi-maaliskuun vaihteen Carnevale eli laskiaiskarnevaali, jolloin koko kaupunki juhlii värikkäissä naamioissa melkein kaksi viikkoa yötä päivää. Carnevale on yksi Venetsian suosituimmista tapahtumista, ja juhlijoita saapuu kaupunkiin ympäri maailmaa. Yöpyminen kaupungissa on tuohon aikaan miltei mahdotonta, ellei ole varannut hotellia jopa vuotta etukäteen. Toinen vilkkaampi kausi talvella on joulunaika. Myös silloin monet matkailijat vierailevat kauniissa Venetsiassa.

Sade Venetsiassa
Sateenvarjo on hyvä olla Venetsian matkalla mukana.

Kevät ja syksy

Kevät ja syksy ovat jossain mielessä parasta aikaa vierailla kaupungissa. Tällöin sekä lämpötilat että matkailijamäärät ovat siedettäviä. Päivät ovat aurinkoisia ja lämpimiä, tosin joitain ukkoskuuroja saattaa esiintyä eivätkä vesisateetkaan ole harvinaisia. Jos harkitsee matka-ajankohdaksi syksyä, kannattaa matka ajoittaa vasta syyskuun puolivälin ja festivaalikauden jälkeen, ellei sitten ole juuri niistä kiinnostunut.

Parhaat matkustusajat

Parhaat ajat matkustaa Venetsiaan ovat juuri kesä ja syksy, ja etenkin lokakuu, maaliskuu ja huhtikuu voivat olla erittäin hyviä kuukausia. Tällöin ei ole valtavasti turisteja mutta säät ovat yleensä suotuisat, etenkin loka- ja huhtikuussa, jotka alkavat ja päättävät talvikauden.

Hiljaisimmat ajankohdat vierailla Venetsiassa ovat marras- ja joulukuu aina joulunalusaikaan, aika loppiaisesta laskiaiskarnevaaleihin ja niiden päättymisestä seuraavat 40 vuorokautta pääsiäiseen.

Huonoimmat ajankohdat matkustaa Venetsiaan ovat heinä- ja elokuu, joulukuun viimeinen viikko ja tammikuun ensimmäinen viikko, parin viikon mittaiset karnevaalit laskiaisen aikaan ja pääsiäinen. Näihin aikoihin Venetsiaan mielivän on hyvä varata majapaikkansa vähintään puoli vuotta etukäteen ja myös varautua siihen, että hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat ovat Mestressä tai sitten Venetsian saarilla kuten Lidossa tai Muranossa.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti