Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Puluja ja lapsi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Venetsiassa ei sinänsä erikseen tarvitse etsiä hyviä vierailupaikkoja tai sopivaa tekemistä minkään ikäisten lasten tai nuorten kanssa.

Erityisiä vierailupaikkoja perheille

Venetsiassa ei sinänsä erikseen tarvitse etsiä hyviä vierailupaikkoja tai sopivaa tekemistä minkään ikäisten lasten tai nuorten kanssa. Kaiken muun lisäksi siellä kuitenkin on saaria, museoita ja muita vierailupaikkoja, jotka ovat erityisen hyviä lasten ja nuorten kanssa matkustaville.

Vilkkaina matkustusaikoina on hyvä muistaa, että Murano, Burano ja muut saaret ovat yleensä huomattavasti rauhallisempia kuin kaikkein vilkkaimmat paikat, joita on etenkin Pyhän Markuksen aukion tuntumassa. Kannattaa myös pitää mielessä, että monet julkiset vesibussit ovat tupaten täynnä etenkin aamukymmenen ja iltaviiden välillä. Näin on hyvä vähän katsella, mitkä reitit ovat vähemmän tukossa, matkustaa aikaisemmin aamulla ja vältellä etenkin iltapäivän vilkkaita venevuoroja. Erittäin paljon ihmisiä on etenkin Fondamenta Nova -laitureilla, San Marcon lukuisilla laitureilla ja rautatieaseman edustalla olevilla Canal Granden laitureilla.

Perheille on jonkin verran hyviä vierailukohteita Venetsiassa. Niihin kuuluvat Peggy Guggenheim -museo, Luonnontieteellinen museo, Lidon saari hiekkarantoineen ja lasistaan kuuluisa Muranon saari.

Peggy Guggenheim -museo

Helsingissä joskus haaveiltiin Guggenheim-museon saapumisesta, mutta Venetsia on paikka, jossa tällainen modernin taiteen museo on ollut jo vuodesta 1980.

Peggy Guggenheim Collection sijaitsee Dorsodurossa [kartalla], kävelymatkan päässä Pyhän Markuksen aukiolta olevan Acaddemia-sillan lähistöllä. Sehän on yksi Canal Granden neljästä sillasta, ja museolle voi saapua myös venebussilla, jolloin pysäkki on “Accademia”. Venetsian hienoimmalle ja tunnetuimmalle kanavalle antavassa, veistosten täyttämässä puutarhassa lapset ja nuoret viihtyvät hyvin, ja museon surrealistinen taide on jo pitkään kuulunut Venetsian eniten perheiden suosimiin nähtävyyksiin.

Museo on avoinna muina päivinä paitsi tiistaisin ja 25.12. klo 10–18. Liput maksavat aikuisilta 15 euroa, mutta alle 10-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi ja alle 26-vuotiaat opiskelijat 9 eurolla. Lippuja voi tilata etukäteen, mikä onkin hyvä ratkaisu vilkkaina matkustusaikoina, kuten kesällä.

Luonnontieteellinen museo

Toinen erinomainen museo, joka sijaitsee Canal Granden varrella ja joka on perheiden suosikki, on Santa Crocen kaupunginosassa sijaitseva Museo di Storia Naturale di Venezia eli luonnontieteellinen museo. Jo museon sijainti [kartalla] on itsessään houkutteleva, sillä samalla tulee tutustuttua eräisiin kaikkein tyypillisimpiin Venetsian kortteleihin, eikä niissä koskaan pyöri valtavia määriä turisteja.

Paikalle voi saapua kävellen, jolloin matka rautatieasemalta yli Scalzi-sillan ei ole varttia pidempi, mutta paikalle voi myös saapa vaporetolla tai traghetolla yli Canal Granden. Museon ulkopuolellakin on mukava ainakin käväistä, mutta sisällä on dinosauruksia ja muuta nähtävää, jotka pitävät lapsia otteessaan ainakin tunnin ajan.

Museo on avoinna pidempään kesällä (1.6.–31.10 ti–pe klo 10–18 ja la–su klo 10.30–18) ja vähän eri tavoin talvella (ti–pe klo 9–17, la su klo 10.30–17). Aikuisten lippu maksaa 8 euroa ja 6–14-vuotiaiden 5,50 euroa. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Lidon saari

Kesäisin Lido on venetsialaisten suosikkipaikka lähteä rannalle, ja se vetää myös puoleensa kaikkein tunnetuimpia ja äveriäimpiä ihmisiä. Se on tunnettu Venetsian elokuvafestivaalien pitopaikkana ja muotisuunnittelija Karl Lagerfeldin lempipaikkana, mutta sillä on muitakin ansioita.

Kesäaika on Lidossa vilkas, ja se alkaa toukokuun alkupuolella ja jatkuu aina lokakuun alkupuolelle asti. Jotkin ajankohdat, kuten elokuun lopun elokuvafestivaalien aika, ovat kuitenkin täysin mahdottomia aikoja lähteä Lidoon. Parhaimmillaan Lido on kesäkauden aikana viikolla, jolloin siellä on eniten tilaa, etenkin touko- ja kesäkuussa sekä syys- ja lokakuussa, jolloin sinne on hyvä lähteä vielä loppukuustakin, joskin rannalle siellä ei silloin enää ole niin lämmin, että siellä viitsisi tuntitolkulla maata ja uida.

Blue Moon -ranta [kartalla] on mielenkiintoinen ja menevä paikka mennä koko perheen kanssa. Pitkän hiekkarannan lisäksi siellä on kaikenlaista ihmeellistä, ja siellä kannattaa nousta näköalatorniinNäköalatorni Lidon saarella, josta saa hyvän kokonaiskuvan tämän pitkän saaren maisemista.

Rannan ja sataman välisellä tiellä [kartalla] on pelihalleja, joissa voi pelata kaikenlaisia pelejä klassisista videopeleistä kaikkein uusimpiin, ajella autoradalla ja muutenkin pitää hauskaa. Sen varrelta voi myös vuokrata polkupyöriä, joilla on hyvä liikkua melko laajassa Lidossa. Täällä perheille hyviä ovat neljän hengen italialaistyyliset pyörät (Quadricycle eli Surrey Bike), joilla koko ryhmä voi liikkua samalla menopelillä.

Lasin valmistusta Muranossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muranossa lapset pääsevät näkemään, miten lasia puhalletaan ja muuta lasinvalmistukseen liittyvää.

Lidossa on paljon hyviä ravintoloita, joskin hinnat ovat usein kalliita, ja näin jotkut mielellään menevät siellä rannalla piknikille. Rannalla on edullisiakin ruokapaikkoja, kuten itsepalveluravintolaItsepalveluravintola Lidon saarella, jossa voi syödä huomattavasti edullisemmin kuin sataman edustalla olevissa saaren hienoimmissa kortteleissa.

Lidoon pääsee helposti Venetsiasta. Sinne kulkee melkoisesti venebusseja San Marcon laitureilta, ja esimerkiksi linjat 5.1 ja 5.2 kulkevat sinne. Jos haluaa yöpyä Lidossa, tulee sinne lentoasemalta suoraan vesibussi B.

Muranon saari

Toinen hyvä vierailupaikka, jonne on myös helppo päästä nopeasti usein kulkevilla venebusseilla, on Murano. Se on lasinvalmistukselle omistautunut saariryhmä aika lähellä Venetsian Fondamenta Nove -laitureita. Siellä voi jäädä pois monella eri laiturilla, ja saaren karttaa kannattaa ennen veneretkeä vähän tutkia, jotta voi laatia jonkinlaisen sotasuunnitelman. Heti ensimmäinen pysäkki eli Kolonna on hyvä paikka jäädä pois, ja siitä voi sitten kävellä muualle saarille.

Muranossa on melkoisesti lääniä, mutta siellä kannattaa varmistaa ainakin se, että menee alueelle, jolla sijaitsee lasinvalmistukseen perehdyttävä Museo del Vetro [kartalla]. Täällä kuten lasipajoissakin lapset pääsevät näkemään, miten lasia puhalletaan ja muuta lasinvalmistukseen liittyvää, kuin Humppilan tehtaissa takavuosina. Jos haluaa varmistaa, että lapset todella viihtyvät täällä, yksi mahdollisuus on ottaa osaa lasinvalmistukseen perehdyttäville kierroksille, joita monet hotellit ja matkatoimistot mainostavat.

Museolta kannattaa kävellä katsomaan yhtä Venetsian kauneimmista kirkoista, nimeltään Santi Maria e DonatoSanti Maria e Donato, jonka ympäristössä on myös kaikenlaista mielenkiintoista, kuten ravintoloita.

Muranossa on ravintoloita siellä täällä. Ne ovat varsin samanhintaisia kuin muuallakin, ja täällä on sekä räikeästi turisteille suunnattuja ravintoloita että paikallisten suosiossa olevia ravintoloita, jotka eivät ole aivan pääpaikoilla ja jotka pitävät matalampaa profiilia kuin turisteille suunnatut ravintolat.

Hyvää aluetta löytää ravintola ja nähdä tyypillisiä Muranon maisemia on kävellä pitkin Fondamenta Daniela Manin -kanavan rantoja [kartalla]. Toinen vierailunarvoinen kanavaranta on huomattavasti hiljaisempi Sebastiano SantiSebastiano Santin kanavarantaa [kartalla].

Lisää asiaa Venetsiaan suuntaaville perheille:

Europe For Visitors esittelee vierailupaikkoja perheille.

Planetware esittelee asioita, joita voi tehdä lasten ja miksei nuortenkin kanssa.

Teksti: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti