Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Castel dell'Ovo
Lungomaren itäpuoleisessa päässä on linnake nimeltään Castel dell'Ovo, joka sijaitsee Megariden luodolla. Tämä pieni saari on hyvä vierailupaikka kauniilla ilmalla.

Nähtävää ja koettavaa perheille

Napoli on kokonaisuutena huono vierailupaikka perheille, eivätkä Sorrento, Capri tai muutkaan Campanian vierailupaikat ovat kovin hyviä perheille. Jos perhe suuntaan Napolin tuntumaan, kannattaa pitää mielessä se, että kesäkaudet ovat hyvin kuumia, Napolin keskusta lähiympäristöineen on kaoottinen ja epäsiisti paikka, hiekkarantoja alueella ei juuri ole ja Caprin johdolla saaret ovat kalliita ja aikuismaisia lomapaikkoja. Jos perhe kuitenkin lomailee Napolissa tai sen ympäristössä, on siellä muutama normaalia parempi vierailupaikka.

Monet Napolin museot ja muut pääsymaksulliset vierailupaikat ovat ilmaisia alle 18-vuotiaille. Näin perheet voivat hyvin käydä museoissa ja monissa muissa paikoissa ilman suuria kustannuksia.

Villa Comunale ja Akvaario

Lungomaren varrella, Chiaia-kaupunginosassa sijaitsee suorakaiteen muotoinen puistoalue, nimeltään Villa Comunale [kartalla], joka on reilun kilometrin pituinen. Palmupuita täynnä oleva puisto on mukava paikka kesäkautena ja miksei lyhyen talvenkin aikana. Lapsiperheille siellä on leikkipuistoja ja runsaasti tilaa temmeltää.

Puiston keskiosissa sijaitsee kaupungin vanha akvaario eli Acquario di Napoli tai Anton Dohrn, joka kunnostettiin 2000-luvulla. Akvaario on Euroopan vanhin, ja sinne on vain nimellinen pääsymaksu. Siellä on reilut 200 eri lajia mereneläviä, jotka kaikki tulevat Napolinlahden alueelta. Ikävä kyllä akvaario suljettiin uudelleen vuonna 2016, ja verkkosivuilta näkee koska se mahdollisesti taas avataan.

Akvaariomaailman sulkeutumisesta huolimatta puisto on yksi parhaita alueita perheille, ja samalla voi tutustua yleensä rauhallisina pysytteleviin osiin, kuten Chiaia-kaupunginosaan ja Lungomareen, joka on Napolin näyttävä rantakatu.

Capodimonten linnake ja observatorio

Capodimonten linnake [kartalla] puutarhoineen on Napolissa hyvä vierailupaikka kaikenlaisille perheille ja miksei muillekin. Capodimonten linnaketta rakennettiin yli vuosisata, ja se sijaitsee suuressa puistossa nimeltään Real Bosco di Capodimonte, jossa voi hyvin viettää puoli päivää.

Linnakkeen pääasiallista tarjontaa on museo, jonka yhteydessä on kaikenlaista nähtävää, kuten kuninkaallisten museoituja asuintiloja, mutta yksi kohokohdista siellä on observatorio. Se on Italian vanhin, ja sen yhteydessä on hyvä kokoelma vanhanaikaisia astronomisia välineitä ja kaukoputkia. Observatoriosta on myös erityisen hyvät näkymät Napolin keskustaan.

Museossa on myös mielenkiintoinen nykytaiteen näyttely, jossa voi käydä katsomassa Andy Warholin Napolin seutuun liittyvää Mt Vesuvius -taideteosta.

Capodimonten linnakkeelle ei ole aivan yksinkertainen päästä, sillä se sijaitsee parin kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja helpoin keino päästä perille on hypätä taksiin. Taksikyyti rautatieaseman tuntumasta museolle maksaa noin 13 euroa.

Museoon on aikuisilta 14 euron pääsymaksu. Se on keskiviikkoisin suljettu, ja sen eri kerrokset ovat muina päivinä vähän eri tavoin avoinna, mutta kaikki vähintään klo 9.30–17.

Castel dell'Ovo

Lungomaren itäpuoleisessa päässä on linnake nimeltään Castel dell'Ovo [kartalla], joka sijaitsee Megariden luodolla. Tämä pieni saari on hyvä vierailupaikka kauniilla ilmalla, sieltä on hyvät näkymät kohti Vesuviusta, Napolinlahden ympäristöön ja Napolin pääasialliselle merenrantapromenadille (Lungomare). Siellä voi myös katsella (Borgo Marinaro) satamalaitureissa olevia paikallisten jahteja ja seurata rantapromenadien elämää. Normannit rakennuttivat linnakkeen 1100-luvulla, ja siitä muodostui koko Campanian pääasiallinen suojalinnoitus.

Linnan ulkopuolella on ravintoloita ja kahviloita, joiden terassit houkuttelevat ihmisiä drinkille tai aterialle. Itse linnake on hyvä pääsymaksuton vierailupaikka perheille, ja siellä on useita eri vierailupaikkoja.

Linnake on ollut remontissa, ja se on ajoittain täysin suljettu. Jos se on avoinna, sinne on ilmainen sisäänpääsy. Joka tapauksessa linnakkeen ulkopuolella kannattaa käväistä samalla kun tutustuu Lungomareen ja Chiaiaan.

Edenlandia ja eläintarha

Säpinää hakeville perheille huvipuisto nimeltään Edenlandia (Via John F Kennedy 76) [kartalla] on Napolin paras vierailupaikka. Tämä on tyypillinen huvipuisto, jossa on härveleitä, pikaruokia ja hauskanpitoa ja kaikenlaista muuta viihdyttävää. Huvipuisto on aktiivisimmillaan toukokuulta syyskuun loppuun mutta siellä on toimintaa ympäri vuoden. Talvisin siellä on jotakin lähinnä viikonloppuisin, ja muutenkin lokakuun alusta huhtikuun loppuun se on aika hiljainen paikka, jossa on ohjelmaa oikeastaan vain viikonloppuisin tai juhlapyhinä. Itse alueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta härveleihin meneminen maksaa. Aukio-oloajat kannattaa tarkastaa ennen paikalle lähtemistä, sillä ne vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Edenlandia sijaitsee alueella, jolla on muitakin perheitä kiinnostavia vierailupaikkoja. Vieressä sijaitsee Napolin eläintarha. Se on avoinna ympäri vuoden, normaalisti klo 9.30–18.

Edenlandiaan ja eläintarhaan pääsee helposti metrolinjalla numero 2, joka kulkee Piazza Garibaldilta Edenlandian vieressä olevalle Cavalleggeri Aosta -asemalle.

Lisää asiaa Napoliin suuntaaville perheille:

Travel for Kids esittelee erilaista tekemistä ja ajanvietettä perheille Napolissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti