Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Karuselli Piazza della Repubblica -aukiolla
Yksi Piazza della Repubblican vetonauloista on jo pitkään ollut karuselli, joka on sekä paikallisten että vierailevien pienten lasten suosikki.

Nähtävää ja koettavaa perheille

Firenze on jossain määrin haasteellinen paikka löytää lapsia ja nuoria kiinnostavaa nähtävää, kun ottaa huomioon, että kaupungit nähtävyydet ovat pääasiasiassa historiaan tai kulttuuriin liittyviä. Jos Firenzessä lomailee lasten tai nuorten kanssa, on siellä kuitenkin jonkin verran kaikenlaista sellaista, jolla heidän mielenkiintoaan voi pitää yllä.

Tietenkin yksi mahdollinen vierailupaikka on Pisa, jonne pääsee nopeasti junalla ja jonka suurimmat nähtävyydet yhdessä kaltevan tornin kanssa voi nähdä muutamassa tunnissa. Itse asiassa ainakin perheille Pisa voi olla parempi kaupunki majapaikalle kuin Firenze, ja Pisasta on helppo vierailla Firenzessä katsastamassa yhden päivän aikana kaupungin parhaat palat.

Oltrarnon puistoalueet

Arnojoen toiselle puolella oleva Oltrarno on väljempää ja rauhallisempaa tienoota viettää koko perheen voimalla aikaa, sillä siellä on aina vähemmän turisteja kuin keskiaikaisessa keskustassa ja alueen puistot sopivat erityisen hyvin lasten temmellyskentiksi. Erityisen monipuolinen on Giardino di Boboli [kartalla], joka sijaitsee Palazzo Pittin yhteydessä. Palazzo Pittin edessä oleva laaja aukio on hyvä paikka levähtää auringonpaisteella, ja aukion laidalla on elintarvikeliikkeitä ja kahviloita, joiden terasseilta on jäätelön ja juoman takaa mukava tarkkailla alueen elämänmenoa.

Mikäli mieli tekee lasten leikkipuistoon, on Oltrarnossa muutama erityisen maininnan arvoinen. Yksi parhaista sijaitsee Ponte Amerigo Vespucci -sillan vieressä [kartalla].

Oltrarno on ravintoloidensa osalta hyvää seutua lapsiperheille, sillä pizzerioita ja muita helppoja ruokia myyviä ravintoloita on runsaasti ja hinnatkin tuppaavat täällä olemaan edullisempia kuin keskiaikaisessa keskustassa. Hyvä ylityspaikka siirtyä keskiaikaisesta keskustasta Oltrarnon puolelle on muulloin kuin vilkkaina aikoina Ponte Vecchio -silta, jonka erikoiset rakennelmat ja jalokiviliikkeet kiinnostavat lapsia varmasti.

Kannattavaa Oltrarnossa on myös tavalla tai toisella mennä ylös kukkuloille, aukiolle nimeltään Piazzale Michelangelo [kartalla]. Sinne voi mennä bussilinjalla 13, ja sieltä kenties kannattaa tulla samalla bussilla alas, sillä mäkiä ei ole mukava kävellä lasten tai nuortenkaan kanssa kumpaankaan suuntaan. Ylhäältä on ainutlaatuiset näkymätNäkymät keskustaan Firenzen keskustaan, siellä on suuri David-patsaan kopio (Il David) ja niille, jotka haluavat kierrellä alueella enemmänkin, siellä on pari hienoa kirkkoa ja hautausmaata, joista perheet tosin eivät kovin paljon innostu. Ylhäällä on paras vierailla silloin kun aurinko paistaa, ja kaikkein paras siellä on vierailla arkena aamu- tai iltapäivällä, ja iltapäivisin tämän laajan aukion alueella usein on mukavaa tunnelmaa.

Piazza della Repubblica – karuselli ja kahviloita

Piazza della Repubblica [kartalla] on yksi Firenzen pääaukioita, ja tässä turistien jatkuvasti kansoittamassa kaupungissa se on jollakin ilveellä onnistunut pysymään suhteellisen autenttisena firenzeläisenä aukiona. Se on tunnettu liikkeistään, joihin kuuluu Italian suurimman tavarataloketjun (La Rinascente) piste, ja sitäkin enemmän kahviloistaan, jotka ovat kaupungin kuuluisimpia. Etenkin Caffè Gillin kahvit ja leivonnaiset ovat erinomaisia, ja jos niitä tai jäätelöä nauttii yhdellä aukion terasseista, kruunaa se koko loman.

Yksi aukion vetonauloista on jo pitkään ollut karuselli, joka on sekä paikallisten että vierailevien pienten lasten suosikki.

Aukion maamerkki on suuri porttiSuuri portti Piazza della Repubblicalla eli Arcone, ja aukiolla on ympäri vuoden mukavat puitteet. Se on kuitenkin hintava paikka, jossa myös kiertelee kulkukauppiaita ja taskuvarkaita, joten humussa kannattaa pitää arvoesineistä huolta eikä pieniä lapsia kannata päästää hetkeksikään näkyvistä. Aukiolta on lyhyt matka monille suurille nähtävyyksille, ja jos haluaa nähdä yhden ytimen parhaista ostoskaduista, jolla on paljon muutakin, kannattaa tavaratalon vierestä lähteä pitkin Via del Corsoa, joka onkin kaupungin pääasiallinen ostos- ja kävelykatu, kohti Santa Crocea ja Sant’Ambrogion kauppahallia.

Palazzo Vecchio

Kielitaitoisille lapsiperheille kenties paras paikka vierailla Firenzessä on Piazza della Signorian laidalla sijaitseva Palazzo VecchiokuvaPalazzo Vecchio ] [kartalla], jossa renessanssiajan tamineisiin pukeutuneet oppaat kierrättävät lapsia ja nuoria ympäri tämän upean museon. Vähän varttuneemmat lapset, joiden englannin kielen taito riittää seuraamaan oppaiden tarinoita, viihtyvät varmasti ja oppivat kaikenlaista uutta mielenkiintoisella tavalla.

Museossa on erilaisia tapahtumia perheille, opastettuja kierroksia on erilaisia ja muutenkin perheiden viihdyttäminen saa jatkuvasti uusia piirteitä.

Ihmisten kokemuksista palatsissa voi lukea TripAdvisorista.

Kirkot - jännittäviä yksityiskohtia ja huikeita näkymiä

Firenzen kirkot ovat kauniita, ja niitä kuuluu siellä ollessa käydä ihmettelemässä. Jotkin kirkot sopivat erityisen hyvin perheille, joilla on etenkin jo kouluikään ehtineitä mukanaan. Katoliset kirkot ovat niin ulkoa kuin sisältäkin aivan erilaisia kuin luterilaiset kirkot, eikä niitä rakennettaessa ole ajateltu kustannuksia tai kansan kärsimyksiä. Toisaalta kirkoissa ei maallikolle ole suuria eroja, joten Firenzessä tai muissakaan Italian kaupungeissa ei ole tarpeen kiertää kirkkoja hullun lailla. Firenzen kuuluisimmat kirkot ja etenkin tuomiokirkko ovat paikkoja, joissa on niiden suosion takia hankala vierailla, ja jonotJono Duomoon ovat talvikaudellakin pitkiä.

DuomokuvaDuomo ] eli tuomiokirkko, joka sijaitsee kaupungin vilkkaimman aukion eli Piazza del Duomon [kartalla] keskellä on välttämätön vierailupaikka kenelle tahansa. Sitä on vaikea vältelläkin, mutta sitä kannattaa vältellä kiireisimpinä aikoina, joita ympäri vuoden ovat viikonloput ja myös arki-illat. Jos jaksaa jonottaa, ovat tuomiokirkon sisätilat varmasti kiinnostavia, joten siellä kannattaa käydä, mikäli tilaisuus siihen tulee. Monia lapsia viihdyttävät tämän erikoisen kirkon jännittävät yksityiskohdat, joita voi tutkia niin että kiertää kirkon ympäri ja katselee sekä Giotton suunnittelemaan torniaDuomon torni että Brunelleschin suunnittelemaa kupoliaDuomon kupoli, joka oli aikansa ihme. Vahvajalkaisimpia saattaa kiinnostaa kiivetä Duomon huipulle maisemia ihailemaan, mutta liput ovat hintavia ja niitä on ajoittain vaikea saadakaan. Tuomiokirkon ympäristössä pyörii ympäri vuoden epäilyttäviä ihmisiä, joista osa kerjää, osa kaupittelee ja osa tilaisuuden tullen varastelee jotakin. Niinpä kirkon yksityiskohtien ja aukion kansainvälisen tunnelman ei kannata antaa täysin viedä mukanaan vaan arvoesineistä ja muusta tärkeästä kannattaa pitää alituista huolta.

Toinen hyvä kirkko lapsiperheille on San MarcoKirkko San Marco [kartalla], sillä täällä erilaiset keskiaikaiset seinämaalaukset kiinnostavat kaikenikäisiä nuoria ja saattavat jäädä pysyvästi heidän mieleensä.

Lisää aiheesta:

Pieni lapsiperhe antaa vinkkejä Firenzessä lomaileville perheille.

Visit Florence esittelee viisi kaupungin perheille soveltuvaa museota.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti