Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi syö Mercate Centrale -kauppahallissa
Jos haluaa syödä rennommassa ilmapiirissä ja vähän edullisemmin kuin varsinaisissa ravintoloissa, ovat kauppahallit, kuten Mercato Centrale tähän tarkoitukseen hyviä.

Perheen kanssa Firenzessä

Firenze on melko hyvä kohde perheille, joskin keskikesän kuumuudessa ja vilkkaimpien aikojen kuten pääsiäisen vilinässä lasten tai edes nuorten kanssa kaupunkia ei ole mukava kiertää.

Mikäli paikalle tulee vähän hiljaisempina kuukausina, on koko perheen kanssa mukava tutustua keskiaikaisten osien unohtumattomiin katumaisemiin ja aukioihin, jotka hakevat vertaisiaan. Ytimen lisäksi kannattaa perheiden viettää aikaa myös joen toisella puolella Oltrarnossa. Monen muun asian lisäksi Piazzale Michelangelolta on kaikkein parhaat näkymät Firenzen uskomattomaan keskiaikaiseen ytimeenytimeen.

Parhaat matkustusajat

Keskikesän helteet saattavat olla kenelle tahansa liikaa ja jopa vaarallisia, ja niinpä Firenzeen ei kenenkään kannata matkustaa juhannuksen tienoilta syyskuun puoliväliin. Pääsiäinen ja aika joulusta tammikuun toiselle viikolle ovat hyvin vilkkaita aikoja vierailla kaupungissa. Nykyään Firenze on vilkas paikka lähes ympäri vuoden, ja myös helmi- ja maaliskuun Euroopan lomaviikot ja lokakuun syyslomaviikot tuovat etenkin perheitä roppakaupalla Firenzeen. Jos näihin aikoihin haluaa Firenzeen tai oikeastaan mihinkään Italian tunnettuun kaupunkiin, varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Perheille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia, parhaat ajat matkustaa kaupunkiin ovat pääsiäisviikkoa lukuun ottamatta ehdottomasti maaliskuun puolivälin tienoilta aina toukokuun loppuun ja syyskuun alkupuoliskolta aina joulukuun puolivälin tienoille. Näinä aikoina lokakuun kahden viimeisen viikon aikana on normaalia enemmän vierailijoita, joten jos haluaa säästää majapaikkakustannuksissa ja tutustua Firenzeen suhteellisen väljissä olosuhteissa, kannattaa näitä viikkoja vältellä.

Perheet, joilla on kouluikäisiä lapsia tai nuoria matkassa mukana, voivat matkustaa Firenzeen lomien aikaan, mutta silloin on aina paljon väkeä paikalla. Yksi normaalia parempi ajankohta on kesäkuu, joka ei valtaosassa Eurooppaa vielä ole koulujen kesäloma-aikaa, ja etenkään ennen juhannusta päivälämpötilat eivät ole turhan korkeita. Muista ajoista hiihtoloma-aikaan on kohtalaisen hyvä ajankohta vierailla Firenzessä, sillä tähän aikaan läheskään kaikki eurooppalaiset eivät lomaile. Muista ajankohdista lokakuun syysloman aikaan on vähän samantyylinen tilanne, mutta silloin on vielä kesäisen lämmintä ja väkeä etenkin viikonloppuisin on liiankin kanssa.

Lisää asiaa Firenzen ilmastosta ja matkustusajoista.

Ruokailu

Ruoat ovat Italiassa lähes kaikkien mieleen, eikä Firenze ole tässä mielessä mikään poikkeus. Pitsat ovat erityisen hyviä, ja niitä saa paitsi pääruoaksi pizzerioista myös monesta paikasta kuten kauppahalleista välipalaksi. Monet pitsat poikkeavat täytteiltään kotimaisista, mutta lasten ja nuorten mieleen ovat yleensä tomaattisosetta tai vain tomaattia sisältävät pitsat. Pastat ovat tietenkin tarjolla miltei missä tahansa ravintolassa, ja herkkupalaksi käy aina paikallinen jäätelö (gelato), jota on kaupan joka nurkassa. Mitä lähempänä tuomiokirkkoa on, sitä kalliimpaa myös jäätelö on, joten jos haluaa säästää euroja, kannattaa sitä syödä vähän syrjemmällä, kuten joen toisella puolella Oltrarnossa.

Ravintoloita kaupungissa on joka lähtöön, mutta jos haluaa syödä rennommassa ilmapiirissä ja vähän edullisemmin kuin varsinaisissa ravintoloissa, ovat kauppahallit tähän tarkoitukseen hyviä. Sant’Ambrogion kauppahallissa on ma–la klo 7–14 tarjolla pitsapaloja, jotka kuuluvat kaupungin parhaisiin, ja siellä on myös lounasravintola, josta saa lämpimiä ruokia. Jos lapset ovat ennakkoluulottomia ruokien suhteen, voi kokeilla paikallisen keittiön antimiin kuuluvia sisäelimiä (trippa alla fiorentina), jotka tarjotaan kuumina tulisen kastikkeen kera sämpylän sisällä (lampredotto), ja joita myydään Sant’Ambrogion kauppahallin ulkopuolella aukeavalla Piazza Lorenzo GhibertilläPiazza Lorenzo Ghibertillä [kartalla].

Mercato Centrale eli keskuskauppahalli [kartalla] on sekin vastaavanlainen joskin suurempi, vilkkaampi ja turistivoittoisempi kauppahalli, joka sijaitsee melko lähellä päärautatieasemaa. Siellä voi syödä päiväsaikaan alakerrassa pitsoja ja lämpimiä ruokia, ja siellä on parikin hyvin suosittua ruokapaikkaa, kuten Nerbone, joihin on lounasaikaan jonoja. Nykyään onkin alakerran lisäksi hyvä pitää mielessä kauppahallin yläkerta, sillä siellä on food court -tyylinen tila. Se on avoinna aamusta iltaan, valikoimat ovat hyvät ja jokainen perheenjäsen voi syödä juuri sitä mitä haluaa. Esimerkiksi sen pizzeria Sud on äärimmäisen pidetty, ja sieltä saa ensiluokkaista pitsaa. Useimmat paikat ovat avoinna klo 24 asti. Ainoa ongelma yläkerran paikoissa on se, että siellä on ajoittain painajaismaisen vilkasta. Alakerrassa on iltapäivisin nykyään kaikenlaista avoinna, ja sen ravintoloissa voi ajoittain olla hyvin rauhallista.

Lisää asiaa Firenzen parhaista ravintola-alueista ja siellä tarjottavista ruoista.

Liikkuminen paikasta toiseen

Firenzen keskiaikaiset kadut ovat hyvässä kunnossa, ja kävely lastenrattaidenkin kanssa on melko helppoa. Monet ahtaat kujat saattavat kuitenkin tuntua ahdistavilta, sillä niillä liikkuu kävelijöiden lisäksi skoottereita ja autoja ja muun lisäksi turisteja ympäriinsä vieviä hevosvankkureita.

Kaikkein paras tapa tutustua Firenzeen on kävellä siellä silloin kun ihmisiä ei ole turhan paljon liikkeellä. Jos lähtee tutustumaan ytimen pääaukioihin ja niiden tuntumassa oleviin nähtävyyksiin arkena klo 8–9, voi vilkkainakin aikoina tutustua niihin parin tunnin ajan aivan rauhassa. Viikonloppuinakaan valtaosa ihmisistä ei lähde liikkeelle liian aikaisin, joten ympäri vuoden ne, jotka päättävät nähdä tärkeät paikat hyvissä ajoin ennen puoltapäivää, voivat tutustua kaikkeen paremmin kuin iltapäivisin.

Bussilla pääsee hyvin joitakin välimatkoja, kuten ylös Oltrarnon kukkuloille tai Fiesoleen, mutta bussit ovat usein täynnä ja 4 hengen perheen on usein helpompi ja joskus jopa samanhintaista tehdä matka taksilla. Busseilla samoin kuin junalla on hyvä siirtyä koska tahansa päiväretkille esimerkiksi Pisaan tai Sienaan.

Lisää asiaa liikkumisesta Firenzessä.

Karuselli
Keskustan pääaukioista Piazza della Repubblica on karuselleineen lapsiperheiden suosikki.

Ostokset

Parasta maastoa tehdä kaikenlaisia ostoksia on Centrale Mercato -kauppahallin [kartalla] ympäristö. Kauppahallista saa hyvin elintarvikkeita, ja kauppahallin ympärillä on kojuja, jotka myyvät kaikenlaista melko edullisesti. Samoilla kaduilla on paljon erilaisia liikkeitä, joita on lisää etenkin lähellä Piazza Repubblica -aukiota, joka kahviloineen ja karuselleineen onkin hyvä oleskelupaikka perheille. Sen laitamilla ja lähikaduilla ovat eräät kaupungin hienoimmat liikkeet, ja jos haluaa katsella luksusluokan tuotteita, kannattaa tämän aukion tuntumassa kierrellä. Ehdoton vierailupaikka on myös Italian suurimman tavarataloketjun piste, La Rinascente, joka on aukion laidalla.

Kaupungissa on myös toreja ja markkinakojuja, etenkin päivittäin Piazza dei Ciompi -aukiolla [kartalla], jolla on klo 10 alkaen keräilytavara- ja antiikkiliikkeitäKeräilytavara- ja antiikkiliikkeitä. Torikojuja, joiden joukossa on kirpputoritavaraa myyviä, on myös joen toisella puolella, Oltrarnossa, jonka Piazza Santo Spirito [kartalla] on yksi ytimen ajoittaisista toreista.

Oltrarnossa on myös lähellä jokea melkoisesti hyviä liikkeitä, ja etenkin herkkuliikkeet ovat siellä hyviä ja tilaa on aina enemmän kuin keskustassa. Erityisen hyvä katu on Via Santo Spirito [kartalla], jolla tosin on useita eri nimiä, kuten Via San Frediano, ja jolla on myös melkoinen valikoima kahviloita ja ravintoloita.

Firenzessä kaupat ovat avoinna aamupäivisin ja iltaisin, mutta monet pitävät parin tunnin tauon klo 13 ja 16 välisenä aikana. Nykyään myös sunnuntaisin on paljon kauppoja avoinna, sillä Italiassakin on aukioloajat vapautettu.

Lisää asiaa ostosten tekemisestä Firenzessä.

Parhaat alueet lapsiperheille

Firenzen keskusta on mukava paikka liikkua ympäriinsä. Se ei ole mikään aivan pieni mutta ei valtavan suurikaan, ja siellä on helppo siirtyä pikkuhiljaa paikasta toiseen. Vanhan keskustan pääaukiot, kuten Piazza della SignoriaPiazza della Signoria, ovat eläväisiä aamusta iltaan ja varsinkin kesällä ja muina vilkkaina matkustusaikoina. Kuitenkin etenkin Piazza Signorialla on varsin paljon tilaa eikä siellä mitään kauheita tungoksia esiinny muulloin kuin vilkkaimpien aikojen iltapäivinä ja silloin kun useampi suuri ryhmä saapuu sinne samanaikaisesti.

Skoottereita parkissa
vanhassa keskustassa on melko vähän autoja, mutta etenkin pyöriä ja skoottereita on pääaukioita myöten. Pyörät ja hiljaiset sähköskootterit ovat vaarallisimpia, ja niitä todellakin kannattaa pitää silmällä.

Ongelmallisimpia paikkoja kävellä perheille ja muille ryhmille ovat pienet kujat, joita on kaikkialla vanhassa keskustassa ja joista jotkin ovat hyvin suosittuja. Liikkumista hankaloittaa jonkin verran liikenne: vanhassa keskustassa on melko vähän autoja, mutta etenkin pyöriä ja skoottereita on pääaukioita myöten. Pyörät ja hiljaiset sähköskootterit ovat vaarallisimpia, ja niitä todellakin kannattaa pitää silmällä. Autoja on vain joillakin kaduilla liiaksi, ja nämä kadut ovat hyvä pistää merkille ja kiertää ne kaukaa.

Keskustan pääaukioista Piazza della Repubblica on karuselleineen lapsiperheiden suosikki. Sitä reunustaa muutama kaupungin tunnetuin kahvila, ja niillä on lähes ympärivuotiset terassit. Aukion läpi kulkevat kadut ovat Firenzen parhaita ostoskatuja, joilla on eniten luksusluokan tuotteita. Aukion riemukaarta vastapäätä oleva katu, jolla on monta nimeä mutta joka usein tunnetaan nimellä Via del Corso, on yksi parhaita kaupungin parhaita kujia. Sillä on kauppoja ja ravintoloita ja se johtaa kohti Santa Crocea ja siellä olevaa kauppahallia.

Hyvää maastoa perheille ruuhkaisinakin aikoina on joen toisella puolella sijaitseva Oltrarno, jossa on vilkkaita alueita mutta jossa yleensä on huomattavasti vähemmän ihmisiä liikkeellä kuin joen toisella puolella. Oltrarnon puistot ja kukkulat ovat tietenkin hyviä etenkin kuumilla ilmoilla, mutta joen yli kulkiessa eniten tungosta on Ponte Vecchio -sillalla, joka onkin harvan lapsen mieleen. Paremmat näkymät ja väljemmät olosuhteet ylittää joki on muilta silloilta, ja etenkin monta kertaa vuosisatojen saatossa uudelleen rakennettu Ponte Santa Trinita antaa hyvät näkymät ja tilaisuuden oleskella sillä maisemista nauttien.

Myös Fiesole, joka sijaitsee ylhäällä kukkuloilla, on hyvä kylä vierailla lasten kanssa. Sinne pääsee alle puolessa tunnissa rautatieaseman vieressä olevalta bussiasemalta.

Lisää asiaa Firenzen kaupunginosista ja päiväretkikohteista.

Lisää asiaa Firenzeen suuntaaville perheille:

Pieni matkaopas kertoo perheille soveltuvista vierailupaikoista.

Visit Florence esittelee tekemistä ja nähtävää koko perheelle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti