Lapsi syö Mercate Centrale -kauppahallissa
Jos haluaa syödä rennommassa ilmapiirissä ja vähän edullisemmin kuin varsinaisissa ravintoloissa, ovat kauppahallit, kuten Mercato Centrale tähän tarkoitukseen hyviä.

Lasten kanssa Firenzessä

Firenze on melko hyvä kohde lapsiperheille, joskin keskikesän kuumuudessa ja muiden vilkkaimpien aikojen kuten pääsiäisen vilinässä lasten kanssa kaupunkia ei ole mukava kiertää.

Mikäli paikalle tulee vähän hiljaisempina kuukausina, on lasten kanssa mukava kävellä keskiaikaisen keskustan lähinnä kävelijöille varatuilla kaduilla ja aukioilla. Miellyttävää on myös viettää aikaa etenkin Oltrarnossa Arnojoen toisella puolella, missä on runsaasti puistoja ja muita lapsille mieluisia paikkoja.

Parhaat matkustusajat

Keskikesän helteet saattavat olla suomalaiselle liikaa ja jopa vaarallisia, ja niinpä Firenzeen ei kannata matkustaa perheen pienimpien kanssa heinä-elokuussa. Pääsiäinen ja aika joulusta tammikuun toiselle viikolle ovat kumpikin vilkkaita aikoja vierailla kaupungissa, mutta Suomen syys- ja hiihtolomat ovat yleensä kohtalaisen rauhallisia vierailuaikoja Firenzessä – kannattaa silti pitää mielessä, että Firenze on kiireinen ympäri vuoden.

Perheille parhaat ajat matkustaa kaupunkiin keväällä ovat hiihtoloma, jolloin siellä voi kyllä olla öisin kylmää, aika hiihtoloman ja pääsiäisviikon välissä ja pääsiäisen jälkeen aina juhannukseen. Päivät alkavat olla turhan kuumia toukokuussa, yöt kesäkuussa. Syyskuun alussa Firenze on vielä melkoinen pätsi, ja syys- ja lokakuu ovat vielä kesäkuukausiksi miellettäviä ja näin hyvin vilkkaita matkustuskuukausia. Marraskuun alussa suuret väkimäärät häviävät kaupungista, ja siellä on normaalia hiljaisempaa aina joulukiireiden alkamiseen asti. Täysin turistitonta ei Firenzessä kuitenkaan koskaan ole, ja siellä voi koska tahansa olla enemmän vierailijoita kuin voisi luulla.

Ruokailu

Ruoat ovat Italiassa useimpien lasten mieleen, eikä Firenze ole mikään poikkeus tässä mielessä. Pitsat ovat erityisen hyviä, ja niitä saa paitsi pääruoaksi pizzerioista myös välipalaksi markkinoilta ja monista kojuista. Monet pitsat poikkeavat täytteiltään kotimaisista, mutta lasten mieleen ovat yleensä tomaattisosetta tai vain tomaattia sisältävät pitsat. Pastat ovat tietenkin tarjolla miltei missä tahansa ravintolassa, ja herkkupalaksi käy aina paikallinen gelato-jäätelö, jota on kaupan joka nurkassa.

Ravintoloita kaupungissa on joka lähtöön, mutta jos haluaa syödä rennommassa ilmapiirissä ja vähän edullisemmin kuin varsinaisissa ravintoloissa, ovat kauppahallit tähän tarkoitukseen hyviä. Sant’Ambrogion kauppahallissa on ma-la klo 7-14 tarjolla pitsapaloja, jotka kuuluvat kaupungin parhaisiin, ja siellä on myös lounasravintola, josta saa lämpimiä ruokia. Jos lapset ovat ennakkoluulottomia uusia ruokia kohtaan, voi kokeilla paikallisen keittiön antimiin kuuluvia trippa-sisäelimiä, jotka tarjotaan kuumina tulisen kastikkeen kera sämpylän sisällä (lampredotto), ja joita myydään Sant’Ambrogion kauppahallin ulkopuolella aukeavalla Piazza Lorenzo Ghibertillä [kartalla].

Mercato Centrale -kauppahalli [kartalla] on sekin vastaavanlainen joskin suurempi, vilkkaampi ja turistivoittoisempi kauppahalli lähellä päärautatieasemaa. Siellä voi syödä myös ma-la klo 7-14 alakerrassa pitsoja ja lämpimiä ruokia, ja siellä on parikin hyvin suosittua ruokapaikkaa, kuten Nerbone, joihin on lounasaikaan jonoja. Nykyään onkin alakerran lisäksi hyvä pitää mielessä kauppahallin yläkerta, missä on food court -tyylinen tila. Täällä voi syödä erinomaisia, edullisia pitsoja, pasta-aterioita ja monia muita ruokia, aina klo 24 asti. Täällä on kaikkien mahdollista ottaa melko erilaisia ruokia mutta syödä silti saman pöydän ääressä.

Liikkuminen paikasta toiseen

Firenzen keskiaikaiset kadut ovat hyvässä kunnossa, ja kävely rattaidenkin kanssa on melko helppoa. Monet ahtaat kujat saattavat kuitenkin tuntua ahdistavilta, sillä niillä liikkuu kävelijöiden lisäksi skoottereita ja autoja sekä turisteja ympäriinsä vieviä hevosvankkureita.

Hyvä tapa nähdä kaupungin nähtävyyksiä koko perheen voimalla onkin kävelyn sijaan osallistua kaupunkikierroksille, joilta voi halutessa hypätä pois ja taas kyytiin, kun haluaa siirtyä seuraavaan paikkaan. Tietoa kaupunkikierroksista saa Viatorin verkkosivuilta.

Bussilla pääsee hyvin joitakin välimatkoja, kuten ylös Oltrarnon kukkuloille tai Fiesoleen, mutta bussit ovat usein täynnä ja 4 hengen perheen on usein helpompi ja joskus jopa samanhintaista tehdä matka taksilla. Busseilla samoin kuin junalla on hyvä siirtyä koska tahansa päiväretkille esimerkiksi Pisaan tai Sienaan.

Ostokset

Parasta maastoa tehdä kaikenlaisia ostoksia on Centrale Mercato -kauppahallin ympäristö. Kauppahallista saa hyvin elintarvikkeita, ja kauppahallin ympärillä on kojuja, jotka myyvät kaikenlaista melko edullisesti. Samoilla kaduilla on paljon erilaisia liikkeitä, joita on lisää etenkin lähellä Piazza Repubblica -aukiota, joka kahviloineen ja karuselleineen onkin hyvä oleskelupaikka perheille.

Skoottereita parkissa
Vanhassa keskustassa on melko vähän autoja, mutta etenkin pyöriä ja skoottereita tulee vastaan jatkuvasti, joista sähköskootterit ovat kavalan hiljaisia.

Kaupungissa on myös toreja ja markkinakojuja, etenkin päivittäin Piazza Cimatori -aukiolla, jossa on klo 10 alkaen keräilytavara- ja antiikkiliikkeitä, ja lisää kirpputoreja on viikonloppuisin Oltrarnon pääaukiolla. Oltrarnossa on lähellä jokea melkoisesti hyviä liikkeitä myös, ja etenkin herkkuliikkeet ovat siellä hyviä ja tilaa on aina enemmän kuin keskustassa. Firenzessä kaupat ovat avoinna aamupäivisin ja iltaisin, mutta monet pitävät tunnin parin tauon klo 13 ja 16 välisenä aikana.

Parhaat alueet lapsiperheille

Firenzen keskusta on mukava paikka liikkua ympäriinsä. Se ei ole mikään aivan pieni mutta ei valtavan suurikaan, ja siellä on helppo siirtyä pikkuhiljaa paikasta toiseen. Vanhan keskustan pääaukiot, kuten Piazza della Signoria, ovat täynnä elämää aamusta iltaan ja varsinkin kesällä ja muina vilkkaina matkustusaikoina. Kuitenkin etenkin Piazza Signorialla on varsin paljon tilaa eikä siellä mitään kauheita tungoksia esiinny useinkaan.

Ongelmallisimpia paikkoja kävellä perheille ja muille ryhmille ovat pienet kujat, joita on kaikkialla vanhassa keskustassa ja joista jotkin ovat hyvin suosittuja. Liikkumista hankaloittaa jonkin verran liikenne: vanhassa keskustassa on melko vähän autoja, mutta etenkin pyöriä ja skoottereita on pääaukioita myöten. Pyörät ja hiljaiset sähköskootterit ovat vaarallisimpia, ja niitä todellakin kannattaa pitää silmällä. Autoja on vain joillakin kaduilla liiaksi, ja nämä kadut ovat hyvä pistää merkille ja kiertää ne kaukaa.

Keskustan pääaukioista Piazza Repubblica on karuselleineen lapsiperheiden suosikki. Hyvää maastoa perheille ruuhkaisinakin aikoina on myös joen toisella puolella sijaitseva Oltrarno, jossa on vilkkaita alueita mutta jossa aina on huomattavasti vähemmän ihmisiä liikkeellä kuin joen toisella puolella. Oltrarnon puistot ja kukkulat ovat tietenkin hyviä etenkin kuumilla ilmoilla, mutta joen yli kulkiessa eniten tungosta on Ponte Vecchio -sillalla, joka onkin harvan lapsen mieleen. Paremmat näkymät ja väljemmät olosuhteet ylittää joki on muilta silloilta, ja etenkin monta kertaa vuosisatojen saatossa uudelleen rakennettu Ponte Santa Trinita antaa hyvät näkymät ja tilaisuuden oleskella sillä maisemista nauttien. Myös Fiesole, joka sijaitsee ylhäällä kukkuloilla, on hyvä kylä vierailla lasten kanssa. Sinne pääsee alle puolessa tunnissa Piazza San Marco -aukiolta [kartalla] bussilla numero 7.

Lisätietoa

Lisää tietoa Firenzeen lasten kanssa aikoville on esimerkiksi Italia Kids -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti