Talvi Firenzessä
Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Firenzen talvet voivat olla yllättävän kylmiä ja kesät puolestaan pitkiä ja tukahduttavan kuumia.

Firenzen sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Firenzessä nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste Firenzeen seuraaville viidelle vuorokaudelle.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Firenzessä on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Firenzen talvet ovat yllättävän kylmiä, ja kuten arvata saattaa, ovat kesät sisämaassa, missä Firenze sijaitsee, pitkiä ja tukahduttavan kuumia.

Kesäkausi alkaa toden teolla Firenzessä toukokuussa, ja lämpötilat kohoavat siitä syyskuun loppupuolelle asti helposti 25-30 asteeseen, eivätkä heinä-elokuussa 35-40 asteen helteet ole tavattomia. Huhtikuu ja lokakuu ovat myös lämpimiä kuukausia, joskin joinain vuosina ne saattavat olla osittain kylmiä ja sateisia. Marraskuu on perinteisesti sateisin kuukausi, mutta se on siitä huolimatta hyvä, leuto aika matkustaa kaupunkiin.

Talvikausi on Suomen talveen verrattuna lyhyt, ja sen voidaan katsoa kestävän joulukuusta helmikuulle, mutta joskus maaliskuussakin saattaa vielä olla kylmiä tuulia ja sataa vaikka räntää. Pakkasen puolelle Firenzessä mennään harvoin, mutta kylmimpinä vuosina palmut paleltuvat ja elohopea voi laskea 10 astetta pakkasen puolelle öiseen aikaan. Päivisin on yleensä ainakin muutama aste lämpöä, ja joulu-helmikuussa normaalit päivälämpötilat ovat 5-10 astetta.

Parhaat matkustusajat

Kiireisimpiä aikoja matkustaa Firenzeen ovat pääsiäinen, heinä-elokuu ja joulukuun loppupuoli ja tammikuun ensimmäinen viikko. Tällöin hotellien hinnat ovat korkeimmillaan ja etenkin iltapäivisin suosituimmat nähtävyydet ovat täysin tukossa.

Parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin ovat ehdottomasti huhti-kesäkuu ja loka-marraskuu, ja myös maalis- ja syyskuu voivat olla hyvin miellyttäviä kuukausia olla Firenzessä. Pimeään aikaan marraskuusta helmikuulle kaupungissa on hieno tunnelma, ja melko autioina pysyttelevät kadut houkuttelevat vaeltamaan ja tutustumaan sokkeloiseen keskiaikaiseen keskustaan lähemminkin. Tämä matkustusaika on hyvä niille, jotka haluavat tutustua hyvin keskiaikaisen keskustan nähtävyyksiin kuten kirkkoihin ja käydä sisällä sellaisissa suosituissa museoissa kuin Palazzo Vecchio ja Uffizi. Väljimmät ajankohdat tutustua aina kiireiseen Firenzeen ovat tammi- ja helmikuu, etenkin ajanjakso tammikuun toiselta viikolta helmikuun puoliväliin.

Muuta huomioitavaa matka-ajankohdan valinnassa

Mikäli on nimenomaan kiinnostunut Firenzen kulttuurista, historiasta ja keskiaikaisesta taiteesta David-patsaan ja Uffizi-museon johdolla, kannattaa matka Firenzeen ehdottomasti ajoittaa välille loka-huhtikuu.

Shoppailumielessä Firenzeen tulevien kannattaa pitää mielessä, että elokuussa kaikki liikkeet (tai ravintolat) eivät ole avoinna ja että kaupungin joulukuun joulumarkkinat ovat erinomaisia, ja talvisaikaan kauppoja jaksaa kierrellä paljon tarmokkaammin kuin kesän helteillä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti