Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Talvi Firenzessä
Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Firenzen talvet voivat olla yllättävän kylmiä ja kesät puolestaan pitkiä ja tukahduttavan kuumia.

Firenzen sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Firenzessä nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Firenzeen

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Firenzessä on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Firenzessä on subtrooppinen ilmasto, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että siellä olisi aina lämmin, vaan kaupungissa on neljä selvästi toisestaan poikkeavaa vuodenaikaa. Koska Firenze sijaitsee sisämaassa, on siellä talvisin kylmempää ja kesäisin kuumempaa kuin rannikolla, ja näin se kuten moni muukin Italian kaupunki on matkakohteena parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Aurinko paistaa kaupungissa melko hyvin, reilusti yli 2000 tuntia vuodessa, ja vuoden valoisista tunneista suurin piirtein puolet on aurinkoisia. Sateita on kohtalaisen harvoin eivätkä ne yleensä ole rankkoja. Sateisimmat kuukaudet ovat loka- ja marraskuu mutta myös huhtikuu on normaalia sateisempi kuukausi.

Kesäkausi alkaa Keski-Italiassa maaliskuun alussa, jolloin keväiset näkymät alkavat pikkuhiljaa vallata kaupungin puistoja ja puutarhoja. Normaali päivälämpötila on 15–18 astetta, joskin kuun alkupuoli on yleensä kuun loppupuolta viileämpi jakso. Kevätpäiväntasauksen jälkeen säät lämpenevät huomattavasti, ja huhtikuun alkuun mennessä päivälämpötilat nousevat yli 18 asteen mutta öisin on vielä jonkin verran alle 10 astetta.

Kevät on mukavaa aikaa olla Firenzessä, sillä tungoksia on pääsiäistä lukuun ottamatta kesää vähemmän ja lämpötilat ovat kaupungin kiertelylle juuri sopivia. Keväällä kuten syksylläkin matkustavan on kuitenkin järkevää varautua sateisiin, ja mukaan kannattaa ottaa sateenvarjo ja sadeilmoille sopivia vaatteita ja kengät.

Kesä alkaa toukokuussa, jolloin lämpötilat jo kuun alkupuolella ovat yleensä yli 20 astetta. Yöt ovat kuitenkin etenkin alkukuusta vielä viileitä, ja iltoja varten pitää vielä toukokuussakin ottaa mukaan jonkin verran lämmintä vaatetta. Toukokuun lopulla päivälämpötilat kuitenkin kohoavat herkästi hellelukemiin ja öisinkin on reilusti yli 10 astetta.

Kesäkuun alusta lähtien Firenzessä on trooppisen kuumaa, mutta kesäkuu, jolloin päivälämpötilat melko harvoin kohoavat paljon yli 30 asteen, on vielä suhteellisen mukava kuukausi. Juhannuksesta eteenpäin päivisin kuitenkin usein on jo yli 30 astetta, pahimmillaan yli 40, ja öisin on 16–20 astetta. Sateita on hyvin vähän, ja aurinko paistaa lähes jatkuvasti.

Kuuma kesä jatkuu syyskuun puolelle, ja koko syyskuu on kesäisen helteinen mutta kuun loppua kohden keskikesää miellyttävämpi vierailuaika. Yöt alkavat syyskuussa viiletä, päivät lyhetä ja vierailijoiden määrä vähetä. Firenze kuitenkin on vielä loppukesästäkin, johon voidaan laskea koko lokakuu, vilkas paikka, jossa tosin aina on huomattavasti enemmän vierailijoita viikonloppuisin kuin muina aikoina. Lokakuun loppupuolella päivälämpötilat laskevat 20 asteen tienoille ja yölämpötilat 10 asteen korville, joten tähän aikaan matkustavan kannattaa ottaa jo lämmintä vaatetta mukaan.

Talvikausi alkaa marraskuun alussa, ja tämä on pimeä ja usein sateinen ajankohta olla Firenzessä. Illat pimenevät pian jo neljän jälkeen, mutta päivisin on usein 20 astetta vaikka kuun loppupuolella päivälämpötilat enää harvoin nousevat paljon yli 15 asteen. Yöt ovat marraskuun loppupuolelta viileitä, ja aina maaliskuuhun asti öisin on 2–6 astetta.

Päivälämpötilat ovat joulukuun alusta maaliskuun alkuun 11–13 astetta, mutta lähes joka vuosi on pakkasjaksoja, jolloin sataa myös lunta. Pahimmillaan Firenzessä on tammikuussa ollut 24 astetta pakkasta mutta se on selvästi kylmin kuukausi. Joulu- tai helmikuussa ei ole koskaan ollut läheskään yhtä kylmää, ja lämpötilojen puolesta kylmintä on joulusta hiihtolomaan.

Turisteja Firenzessä
Helmikuun loppupuolen talvilomaviikot ovat ajankohta, jolloin perheet voivat hyvin harkita Firenzessä vierailua.
Kuva: Peter Forsberg

Parhaat matkustusajat

Kiireisimpiä aikoja matkustaa Firenzeen ovat pääsiäinen, heinä ja -elokuu sekä aika joulusta loppiaiseen. Tällöin hotellien hinnat ovat korkeimmillaan ja etenkin iltapäivisin suosituimmat nähtävyydet ovat täysin tukossa. Myös pakettimatkat ovat näihin aikoihin normaalia kalliimmissa hinnoissa. Elokuu ei sinänsä ole mikään kaikkein vilkkain kuukausi, sillä monet firenzeläiset lomailevat, kauppoja ja ravintoloita on kiinni ja päivisin on niin kuuma, että vain harva viitsii viettää kaupungilla aikaa. Mutta se on kuukausi, jolloin lomaillaan ja jolloin majapaikoissa on hintavaa. Kuumuudesta huolimatta turisteja on silloin enemmän kuin heinä- tai syyskuussa.

Parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin ovat kevät ja syksy.

Kauppa Firenzessä
Talvisaikaan kauppoja jaksaa kierrellä paljon tarmokkaammin kuin kesähelteillä.
Kuva: Peter Forsberg

Kevään matkustuskausi alkaa usein ystävänpäivän tienoilla helmikuun puolivälissä, sillä Firenze mielletään romanttiseksi kaupungiksi. Helmikuun loppupuolen talvilomaviikot ovat ajankohta, jolloin kouluikäisten lasten kanssa matkustavat perheet voivat hyvin harkita Firenzessä vierailua. Tällöin museoissa on mukava vierailla, jalkapallo-ottelu voi sattua loman aikaan ja päivisin voi olla niin lämmin, että terassilla voi lounastaa tai juoda kahvit.

Maaliskuun puolivälin jälkeen päivät lämpenevät siinä määrin, että terassit tulevat entistä suositummiksi ja muutenkin pimeä talvikausi on takana. Vaikka huhtikuu on melko sateinen kuukausi, on silloin jo lämmintä, ja yksi parhaista ajoista vierailla Firenzessä on huhtikuun puolivälistä aina juhannuksen tienoille.

Juhannuksesta syyskuun alkupuolelle Firenzessä on kuumaa ja ajoittain hyvin vilkasta. Majapaikkojen ja pakettimatkojen hinnat ovat korkeita, ja keskikesällä on parempi katsoa jokin toinen lomapaikka.

Syyskuun alkupuoli on aivan kesän kaltainen kuuma jakso, mutta syyskuun puolivälin jälkeen illat alkavat pimetä varsin varhain ja päivälämpötilat laskevat huomattavasti keskikesää siedettävämmälle tasolle. Lokakuussa pimeys lisääntyy ja sateet yleistyvät mutta sekin on suomaiselle kesäisen lämmin kuukausi vierailla Keski-Italiassa. Marraskuun alkupuoli, jolloin tosin sataa melkoisesti, on vielä lämmin ja varteenotettava ajankohta vierailla Firenzessä. Joulukuun joulumarkkinat ja muu jouluhumu vetävät puoleensa ihmisiä marraskuun lopulta eteenpäin, ja jos Firenzeen haluaa vierailla joulukuun kolmen ensimmäisen viikon aikana, matka on kaikkein paras ajoittaa arkipäiviksi.

Muuta huomioitavaa matka-ajankohdan valinnassa

Mikäli on nimenomaan kiinnostunut Firenzen kulttuurista, historiasta ja keskiaikaisesta taiteesta David-patsaan ja Uffizi-museon johdolla, kannattaa matka Firenzeen ehdottomasti ajoittaa talvikaudelle ja etenkin lokakuulta toukokuun alkuun.

Ostosten perässä Firenzeen tulevien kannattaa pitää mielessä, että elokuussa kaikki liikkeet (tai ravintolat) eivät ole avoinna ja että kaupungin joulukuun joulumarkkinat ovat erinomaisia. Talvisaikaan kauppoja jaksaa kierrellä paljon tarmokkaammin kuin kesähelteillä, mutta joulukuu on muiden kuin joulumarkkinoiden osalta turhan vilkas aika kunnolla katsella muita ostoksia.

Kulttuurista tai jalkapallosta kiinnostuneiden on paras matkustaa Firenzeen syyskuun jälkimmäiseltä puoliskolta toukokuulle. Jalkapalloliiga alkaa elokuun lopussa ja päättyy toukokuun loppuun mennessä, eikä Firenzen joukkuetta useinkaan nähdä Euroopan kentillä. Kulttuurielämä on parhaimmillaan lokakuulta kesäkuulle.

Teksti: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti