Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza Delle Feste
Genovan pitkä ja aurinkoinen kesäkausi alkaa viimeistään huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat lähelle 20 astetta ja öisinkin on vain harvoin alle 10 astetta.

Genovan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Genovassa nyt

Sääennuste

Italian meteorologian laitoksen tarjoama Genovan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Ilmasto

Genova sijaitsee Italian pohjoisosissa, mutta siellä on huomattavasti leudommat talvet ja kesät kuin sisämaassa Milanossa, Torinossa tai Veronassa. Ilmasto on siellä samanlainen kuin läheisellä Ranskan Rivieralla, ja talviyöt ovat Napolia ja Roomaa lämpimämpiä. Aurinko paistaa Genovassa vähemmän kuin Välimeren aurinkoisimmilla seuduilla kuten Ranskan Rivieralla, mutta aurinko on esillä kuitenkin keskimäärin 4 tuntia vuorokaudessa talvella, 9 tuntia kesällä, ja koko vuoden aikana aurinko paistaa yli 2 200 tuntia.

Genovan ilmasto kuuluu Italian miellyttävimpiin, sillä kylmimpinäkin talviöinä lämpötilat ani harvoin laskevat 5–6 asteen alapuolelle eikä keskikesällä ole luvassa monestikaan yli 30 asteen helteitä. Talvikaudellakin päivälämpötilat ovat yleensä 10–15 asteessa, jolloin ruokailu ja kahvittelu onnistuu mainiosti ulkosalla, ja Genova onkin kaupunki, johon voi hyvin tulla tutustumaan mihin vuodenaikaan tahansa.

Genovan pitkä ja aurinkoinen kesäkausi alkaa viimeistään huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat lähelle 20 astetta ja öisinkin on vain harvoin alle 10 astetta. Vaikka lämpötiloissa ei valtavia muutoksia ole talvesta kevääseen siirryttäessä, paistaa aurinko huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle huomattavasti enemmän kuin muina vuodenaikoina. Takuuvarmasti aurinkoisinta kaupungissa on heinäkuussa, mutta myös touko-, kesä-, elo- ja syyskuu ovat hyvin aurinkoisia kuukausia matkustaa Genovaan. Kesällä kuten talvellakin erot lämpötiloissa yöllä ja päivällä ovat pieniä, niin että päivällä keskikesällä on keskimäärin 27–28 astetta, öisin keskimäärin 21 astetta lämmintä. Ympäri vuoden lämpötila kohoaa 30 asteeseen tai sen yli vain 8 päivänä, ja valtaosa näistä päivistä on heinä- ja elokuussa.

Lyhyt talvikausi alkaa marraskuun aikana, joskin tällöin on hyvinkin lämpimiä päiviä välillä luvassa, aurinko paistelee joka toinen tai kolmas päivä kirkkaalta taivaalta ja elämää ulkosalla on marraskuusta maaliskuuhun suurin piirtein yhtä paljon kuin kesäkuukausinakin. Talvella kylmiä ilmoja tuo satunnaisesti pohjoistuuli, joka voi olla hyvinkin navakkaa ja joka vie lämpötilan nollaan tai jopa sen alapuolelle keskimäärin 3 vuorokautena vuodessa, pääosin tammikuussa. Talvella satelee usein mutta ei aivan yhtä paljon kuin märimpään syysaikaan, jolloin etenkin syyskuun lopulla ja lokakuussa voi sataa paljonkin vettä.

Ympäri vuoden ja myös talvisin esiintyy etelätuulia, jotka tuovat kaupunkiin kosteita öitä, myrskyjä ja lämpimiä ilmamassoja. Kaupungissa voi ilma etenkin ilta-aikaan olla hyvinkin kosteaa, ja ilman kosteusprosentti voi vielä marraskuussakin olla 70–80:n luokkaa. Kesäkaudet ovat etenkin alkukesästä erityisen hiostavia, mutta talveksi kosteus laskee 63 prosenttiin.

Parhaat matkustusajat

Genovaan on hyvä matkustaa huhtikuun alusta lokakuun loppuun, jolloin siellä on eniten aurinkoa ja lämpöä, mutta sinne voi hyvin matkustaa muinakin aikoina. Jalkapallosta ja kulttuurielämästä nauttimaan lähtevien on hyvä muistaa, että sekä kulttuuri- että urheiluelämä ovat vaisuimmillaan kesä-elokuussa. Jalkapalloliigaa pelataan syyskuun alusta toukokuulle, ja varsinainen konsertti- ja oopperakausi on syyskuun alusta kesäkuulle.

Huonoimpia aikoja matkustaa Genovaan ovat elokuu, jolloin monet paikalliset lomailevat ja pitävät monia hotelleja, ravintoloita ja kauppoja suljettuina, ja keskitalvi, jolloin siellä voi olla tiedossa sadekelejä ja ajoittaisia hyvinkin kylmiä viimoja. Talvikausikin voi kuitenkin etenkin marraskuun, joulukuun ja maaliskuun osalta olla aivan mukava aika vierailla Genovassa.

Genovaan ei ole mitään suuria turistivirtoja odotettavissa mihinkään vuodenaikaan, mutta vierailijoita siellä käy tasaisesti ja eniten heitä on luvassa rantakauden aikana toukokuun alkupuolelta lokakuun alkupuolelle, jolloin läheisiltä resorteilta tulee huomattava määrä ihmisiä tutustumaan kaupunkiin, lähinnä lyhyelle päiväretkelle. Kaupungissa on aina kuitenkin vierailijoita vilkkaan satamankin ansiosta, ja ympäri vuoden se on myös etenkin amerikkalaisia kuljettavien risteilyalusten reittien varrella. Tästä huolimatta kaupungissa on yleensä hyvin tilaa niin hotelleissa kuin hosteleissakin, eikä sinne matkustavan tarvitse pelätä Firenzen tai Rooman kaltaisia turistilaumoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti