Villa Comunale -puisto
Napolin ja sen lähistön suotuisa ilmasto on vetänyt ihmisiä lomailemaan sinne jo Rooman valtakunnan ajoilta lähtien.

Napolin sää ja ilmasto

Sää Napolissa nyt

Sääennuste

Italian meteorologian laitoksen (Servizio Meteorologico dell'Aeronautica Militare) tarjoama Napolin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Napolissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Napolin ja sen lähistön suotuisa ilmasto on vetänyt ihmisiä lomailemaan sinne jo Rooman valtakunnan ajoilta lähtien. Kesät ovat pitkiä mutta eivät yleensä yhtä kuumia kuin sisämaassa, ja talvet ovat lyhyitä ja leutoja, niin että lämpötila laskee öisin harvoin lähelle nollaa.

Kesäkausi alkaa Napolissa maaliskuussa, mutta varsinainen kesä, jolloin voi uida meressä ja ihmiset viihtyvät rannoilla, alkaa vasta huhtikuun loppupuolella tai toukokuussa, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät reilusti yli 20 asteen. Hellelukemiin elohopea kohoaa päivittäin viimeistään kesäkuusta lähtien, mutta yli 30 asteen tukahduttavan kuumat päivät eivät ole yhtä yleisiä kuin joillain muilla Välimeren rannoilla. Kuuminta on heinä-elokuussa, jolloin lämpötila usein on 30 asteen korvilla. Vielä syyskuussa ollaan päivittäin hellelukemissa ja öisinkin yli 15 asteen. Lokakuu on vielä varteenotettava aika lähteä Napolin seudulle aurinkoa ottamaan, sillä vielä kuun loppupuolellakin on usein hellekelejä ja marraskuun alussakin yöt voivat olla lämpimiä ja päivisin on usein yli 20 asteen.

Marraskuu lopettaa varsinaisen kesäsesongin kaupungissa, ja rantalomailijat poistuvat viimeistään tällöin kuvasta. Ilmat viilenevät etenkin öisin, jolloin marras-maaliskuussa voi olla sen verran viileää, että mukaan kannattaa ottaa lämpimiä vaatteita. Päivisin talvellakin lämpötilat kohoavat 10-15 asteeseen, mutta aurinko ei paista kaupungissa kovin paljon talvella. Talvikausi on kuitenkin hyvä aika lähteä vierailemaan Napolissa, tutustumaan Pompeijiin ja muihin nähtävyyksiin ja seuraamaan jalkapalloa tai oopperaa, sillä tällöin vierailijoita on Napolin seudulla vain murto-osa siitä, mitä kesäkaudella kaduilla tulee vastaan.

Aurinko paistaa Napolissa kohtuulliset 2 400 tuntia vuodessa (Helsingissä paistaa noin 1 800 tuntia vuodessa), mutta marraskuusta maaliskuun alkupuolelle aurinkoa näkyy tavallista huomattavasti vähemmän. Heinäkuu on kuukausista yleensä aurinkoisin, eikä silloin sadakaan lainkaan, ja ajanjakso toukokuun alusta syyskuun loppuun on aurinkoisin ja vähäsateisin aika Napolissa. Eniten sataa marras- ja joulukuussa, mutta tällöinkin on yleensä alle 10 sateista päivää kuukautta kohden.

Parhaat matkustusajat

Napoli on hyvä vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa, joskin kuuma ja kiireinen elokuu, samoin kuin kuuma heinäkuu, eivät ehkä ole kaikkein miellyttävimpiä aikoja vierailla siellä. Jos haluaa rannalle ja nauttia takuuvarmoista kuumista päivistä, kannattaa kaupunkiin suunnata toukokuun alun ja lokakuun alun välisenä aikana. Myös huhtikuu ja lokakuu ovat varteenotettavia auringonottokuukausia, mutta tällöin eivät Napolinlahden rantojen palvelut ole täydessä toiminnassa.

Jalkapalloa ja kulttuuria on hyvä seurata Napolissa syyskuun alusta toukokuulle. Marraskuun alkupuoli on hyvä vierailuaika niille, jotka haluavat olla kaupungissa lähinnä paikalliset seuranaan mutta jotka vielä mielellään nauttisivat yli 20 asteen lämpötiloista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti