Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Spaccanololissa sataa
Napoli on melko sateinen kaupunki, mutta sateet ovat keskittyneet talvikauden ajalle. Eniten sataa lokakuulta tammikuun loppuun, mutta lokakuussa ilmat ovat vielä hyvin lämpimiä.

Napolin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Napolissa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Napoliin.

Paikallisin voimin tuotettu Napolin sääennuste, josta vastaa Italian meteorologian laitos (Servizio Meteorologico dell'Aeronautica Militare).

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Napolissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Napolin ja sen lähistön suotuisa ilmasto on vetänyt ihmisiä lomailemaan sinne jo Rooman valtakunnan ajoilta lähtien. Kesät ovat pitkiä mutta eivät yleensä yhtä kuumia kuin sisämaassa, ja talvet ovat lyhyitä ja leutoja, niin että yölämpötila laskee harvoin lähelle nollaa.

Napoli on melko sateinen kaupunki, mutta sateet ovat keskittyneet talvikauden ajalle. Eniten sataa lokakuulta tammikuun loppuun, mutta lokakuussa ilmat ovat vielä hyvin lämpimiä. Myös helmi-, maalis- ja syyskuu ovat normaalia sateisempia kuukausia, ja sateisiin kannattaa varautua myös huhtikuussa.

Aurinko paistaa Napolissa noin 2400 tuntia vuodessa, joka on kohtalaisen hyvä määrä mutta ei lähelläkään Espanjan etelärannikon tai Kanariansaarten aurinkoisia tunteja. Aurinko paistaa lähes jatkuvasti toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun, ja heinä- ja elokuu ovat kaikkein aurinkoisimmat kuukaudet. Aurinko paistaa kiitettävästi myös talvikauden aikana, mutta ehdottomasti vähiten joulu- ja tammikuussa.

Kesäkausi alkaa Napolissa maaliskuussa, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen. Öisin on keväällä pitkään melko viileää, ja vielä huhtikuussakin, jolloin päivisin on 16–20 astetta, on öisin alle 10 astetta. Sekä maalis- että huhtikuu ovat normaalia sateisempia kuukausia, mutta aurinko paistaa silloin huomattavasti talvikautta enemmän.

Varsinaiseen kesään päästään Napolin tienoilla usein vasta huhti–toukokuun vaihteen tienoilla, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 20 asteen ja öisin on 10–14 astetta. Toukokuu on erinomainen kuukausi viettää aikaa Napolissa, sillä aurinko paistaa monta tuntia päivässä eikä sateita juuri ole luvassa.

Kesäkuussa, viimeistään juhannuksen tienoilla, alkaa trooppinen kesä. Se on ikävää aikaa keskipäivisin yrittää tutustua Napolin tarjontaan, ja kesäkuun puolivälin ja syyskuun lopun välisenä aikana kannattaakin enemmän keskittyä lähistön rantoihin ja muuhun kuin Napolin ytimen tarjontaan.

Kesäkuun alusta syyskuun loppuun päivälämpötila on 26–30 astetta, joskin ajoittain voi olla huomattavasti kuumempaa. Yöt ovat trooppisen kuumia oikeastaan vain heinä- ja elokuussa, sillä muulloin ne pysyttelevät reilusti alle 20 asteen.

Syyskuun lopulla alkaa sadella keskikesää useammin, aurinko paistaa vähemmän ja illat alkavat pimetä entistä aikaisemmin. Lokakuussa sateet ovat erittäin yleisiä, mutta päivisin on 20–25 astetta ja öisin reilusti yli 10.

Talvikausi alkaa marraskuussa mutta marraskuu on vielä monin tavoin kesäinen kuukausi, joka kuuluu yhteen parhaista tutustua Napolin ytimen museoihin ja muihin nähtävyyksiin. Päivälämpötilat ovat vielä 16–20 astetta, mutta sateet ovat yleisiä ja usein rankkoja ja iltoja varten pitää ottaa lämmintä vaatetta mukaan. Marraskuun alkupuolella on yleensä iltaisin vielä kuitenkin melko lämmintä ja öisinkin, mutta kuun loppupuolella tulee viileämpää.

Joulukuun alusta helmi-maaliskuun vaihteeseen päivisin on 12–15 astetta ja öisin on 4–6 astetta. Sateet ovat yleisiä, mutta kaikkein pilvisimmän kuukauden eli joulukuun jälkeen heti alkuvuodesta aurinko alkaa paistaa viikko toisensa jälkeen entistä enemmän. Marraskuun loppupuolelta maaliskuun loppuun sateita on luvassa kymmenkunta kertaa kuukaudessa, joten talvikaudella tähän kannattaa jo pakatessa varautua.

Parhaat matkustusajat

Napoli on kaupunki, jonne ei ole niin helppo Suomesta muulloin kuin kesällä matkustaa. Se kuitenkin on lähes ympärivuotinen matkakohde, jossa huonoimmat vierailuajat ovat keskikesä ja keskitalvi.

Jos Napolin tienoolle haluaa mennä rannalle makailemaan, uimaan ja nauttimaan takuuvarmasti aurinkoisista ja kuumista päivistä, kannattaa sinne matkustaa toukokuun alun ja lokakuun alun välisenä aikana.

Jos Napoliin haluaa silloin kun siellä on kesäisen lämmintä mutta ei tukahduttavan kuumaa, kannattaa matkustaa huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkupuolelle tai lokakuun alusta marraskuun alkuun.

Jos haluaa täysin siemauksin tutustua Napolin vanhoihin osiin, tutkia sen ruokia ja kauppoja, vierailla museoissa, käydä Pompeijissa ja nauttia Napolista silloin kun se ei ole kuumimmillaan ja kiivaimmillaan, ovat kevät ja syksy hyviä ajankohtia. Maaliskuun alkupuolelta aina toukokuun loppuun ja syyskuun loppupuolelta aina joulukuun alkuun ovat sellaisia ajankohtia, jolloin olosuhteet ovat parhaimmillaan ihanteelliset nimenomaan Napoliin tutustumiselle.

Jalkapalloa ja kulttuuria on kaikkein paras seurata Napolissa syyskuun alusta toukokuulle. Jos mielii oopperaan tai johonkin muuhun suosittuun, suuren luokan esitykseen, kuten myös jalkapallo-otteluun, muut kuin kiivaimmat matkustusajat ovat niille parempia. Esimerkiksi loka-, marras-, helmi-, maalis- ja huhtikuu ovat kuukausia, jolloin oopperaan tai jalkapallo-otteluun on helpompi päästä kuin kaikkein vilkkaimpina kuukausina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti