Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza Bra
Kesäkausi pyörähtää käyntiin monina vuosina maaliskuussa, mutta vasta huhtikuussa päivälämpötilat nousevat parinkymmenen asteen tuntumaan ja illat ovat lämpimiä.

Veronan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Veronassa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologian laitoksen tarjoama Veronan pitkänajan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa seuraavien 10 vuorokauden aikana. Tämä kaikkein luotettavimpina pidetty sääennuste tarjoaa myös kätevän pilvikartan, joka näyttää alueen sateet seuraavien vuorokausien aikana.

Ilmasto

Veronan tienoolla on Pohjois-Italian sisämaalle tyypilliset ilmat eli pitkät kuumat kesät ja lyhyet leudot talvet. Kesäkausi on pitkä, ja kestää huhtikuulta lokakuun loppupuolelle. Talvet ovat pääosin leutoja kausia, jolloin päivisin on 7–8 astetta lämmintä ja öisin 3–4 astetta. Talvisin tosin voi olla kylmiä kausia, jolloin tulee luntakin, mutta nämä ovat useimmiten lyhyitä jaksoja, jotka keskittyvät joulu- ja maaliskuun väliselle ajalle.

Ympäri vuoden Veronassa sataa vähän, joskin sateisinta on keväällä huhti–kesäkuussa ja syksyllä loka–marraskuussa. Tällöinkään tosin Veronassa ei ole kuukaudessa enempää kuin 9 sateista päivää. Aurinko paistaa Veronassa kiitettävästi, niin että montaa pilvistä päivää ei ole luvassa peräjälkeen, mutta eniten pilvisiä päiviä sattuu marraskuun alun ja tammikuun lopun väliselle ajalle.

Kesäkausi pyörähtää käyntiin monina vuosina maaliskuussa, mutta vasta huhtikuussa päivälämpötilat nousevat parinkymmenen asteen tuntumaan ja illat ovat lämpimiä. Toukokuu on kesäinen kuukausi, ja miellyttävä aika matkustaa kaupunkiin on aika toukokuun alusta juhannukseen, jolloin päivisin on 22–26 astetta. Kesäkuun loppupuolelta lähtien helteet tekevät kaupungissa oleskelusta päivisin raskasta, eikä öisinkään elohopea tipu alle 20 asteen. Useimpina päivinä on 30 astetta tai enemmänkin, ja kuuma ajanjakso jatkuu aina syyskuun puoliväliin asti. Syyskuu on kevätkuukausien tavoin hyvin miellyttävä aika vierailla kaupungissa, joskin se on vielä melko vilkas matkustusaika. Jos haluaa päivisin istuskella terassilla kesäisissä olosuhteissa ja syödä illallakin ulkosalla, on etenkin lokakuun alkupuoli tähän vielä sopiva mutta syyskuuta väljempi vierailuaika.

Marraskuun alkupuoli tuo kaupunkiin viileitä ilmoja, jotka yleensä alkavat jo lokakuun aikana mutta joiden alkaminen vaihtelee vuodesta toiseen. Marraskuussa Veronassa voi syödä päivisin terassilla, eikä iltaisin tule viileää turhan aikaisin. Yöt ovat viileitä mutta aurinko paistaa yleensä ainakin joka toinen päivä. Joulukuu alkaa olla jo viileä kuukausi, joskin silloin joulumarkkinat ja yleinen jouluhumu tuovat kaupunkiin paljon lämmintä tunnelmaa ja vierailijoita läheltä ja kaukaa.

Varsinainen talvikausi on Veronassa lyhyt jakso, joka on pahimmillaan tammi- ja helmikuussa. Kaikkien aikojen kylmimmät yöt ovat sydäntalvella tuoneet kaupunkiin 18 asteen pakkasia, ja Verona on talvisin yksi Italian kylmimpiä kaupunkeja. Keskimääräisesti lämpötila laskee nollan alapuolelle melko harvoin, mutta yleisimmin tätä tapahtuu tammikuussa ja jo helmikuussa lämpötilat alkavat kuun loppua kohden nousta.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta Veronaan voi matkustaa lähes milloin tahansa, mutta keskitalvi ja kuuma keskikesä eivät ole parhaita aikoja tutustua nähtävyyksiin ja kävellä ympäri kaupunkia. Jos haluaa vierailla Veronassa silloin kun se on kaikin tavoin miellyttävimmillään ovat huhtikuu (lukuun ottamatta mahdollista pääsiäisviikkoa), toukokuu, kesäkuu aina juhannukseen asti, syyskuun loppupuoli ja aika lokakuun alusta marraskuun puoliväliin kaikkein parhaita matkustusaikoja.

Jos Veronaan mielii oopperaan kesällä, on sinne matkustettava keskikesällä ja varaukset on tehtävä kuukausia ja jopa vuosi etukäteen. Jos Veronaan mielii nauttimaan muista kulttuuririennoista tai jalkapallo-otteluun, kannattaa sinne matkustaa syyskuun puolivälin ja toukokuun loppupuolen välillä. Jos Veronaan mielii vain nähtävyyksiä katsomaan ja kaupunkiin tutustumaan, sinne kannattaa matkustaa ainakin kohtalaisen hyvän sään aikaan ja silloin kun se ei ole aivan vilkkaimmillaan, eli maaliskuulta juhannukseen ja syyskuun puolivälistä marraskuun loppupuolelle.

Jos Veronaan ei halua mennä silloin kun siellä on eniten ihmisiä, on sinne matkustaminen nykyään vähän hankalaa, sillä Verona on suosittu vierailupaikka niin italialaisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa, Viikonloput ovat siellä ympäri vuoden hyvin vilkkaita, ja silloin kun sää on vähintäänkin siedettävä eli ei sada tai ole mitään tavallisesta poikkeavaa, ne ovat äärimmäisen vilkkaita. Oikeastaan vain tammi- ja helmikuussa siellä ei ole paljon ihmisiä käymässä viikonloppuisin, joten viikonloppuna Veronassa olevan kannattaa varautua aivan käsittämättömiin tungoksiin, joita on sekä lauantai- että sunnuntai-iltapäivisin.

Keskikesä on vilkas ja hyvin kuuma aika olla Veronassa, ja jos tällöin haluaa sinne, kannattaa paitsi tehdä varaukset kuukausia etukäteen myös varmistaa, että hotellissa tai muussa majapaikassa on ilmastointi. Keskikesä ei myöskään ole hyvä nähtävyyksien kiertelylle, ja harva viihtyy siellä keskikesällä muuten kuin illan oopperaesitystä odotellen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti