Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi gladiaattorina Roomassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muinainen Rooma ja siihen liittyvät gladiaattoritaistelut kiehtovat monia lapsia.

Hyviä vierailupaikkoja perheille

Rooma kiinnostaa perheitä samalla tavalla kuin muut Euroopan tunnetuimmat kaupungit, ja vaikka se on monin tavoin hankala matkakohde perheille, on se monipuolinen ja opettavainen kaupunkilomakohde. Jos Roomaan lähtee perheen kanssa, kannattaa laatia jonkinlainen päiväsuunnitelman hahmotelma ja laittaa ylös ne paikat, jotka ehdottomasti haluaa nähdä.

Roomassa on paljon tunnettuja nähtävyyksiä, kuten antiikin Rooman jäljellä olevat rakennelmat, mutta siellä on myös kohteita, jotka soveltuvat erityisen hyvin perheille. Jos mukana on yli 15-vuotiaita, heidän kanssaan voi tutustua aivan normaaleihin nähtävyyksiin, mutta jos mukana on pieniä lapsia, on Roomassa useita perheille erityisen hyvin sopivia vierailukohteita.

Bioparco Zoo

Villa Borghesen puistossa on tilaa ja vähän viileämpää kuumina kuukausina, ja se on ainakin kesäkauden aikana hyvä vierailupaikka perheille, niin kuin kaikille muillekin. Siellä voi harrastaa kaikenlaista ja saada aivan toisenlaista tuntumaa, mutta siellä sijaitsee myös Rooman eläintarha.

Bioparco [kartalla] on Italian vanhimpia ja suurimpia eläintarhoja. Siellä on reilut 1000 eläintä mutta myös MAKRI-museo, josta kertovat sivut tosin ovat vain italiaksi. Lisäksi puistossa on viikonloppuisin ohjelmaa, ja eniten kaikenlaista on huhtikuun alusta kesäkuun alkuun.

Eläinten joukossa on kaikenlaisia otuksia, kuten krokotiili Mario, joka pelastettiin roomalaisen asunnon kylpyammeesta, missä se oli viettänyt aikaansa lemmikkieläimenä. Tärkeä asia eläintarhassa on kuitenkin se, että eläimiä ei saa syöttää, sillä eläimillä on erikoisruokavaliot ja ihmisten tarjoamat herkut voivat vahingoittaa niitä.

Eläintarhaan pääsee kulkemalla metrolla Spagna- tai Flaminio-metroasemalle ja joko kävelemällä sieltä tai hyppäämällä Borghesen puistossa kulkeviin minibusseihin.

Sisäänpääsymaksu on aikuisilta 16 euroa, ja lapset joka ovat sekä alle 10-vuotiaita että alle metrin korkuisia saavat lippunsa 13 eurolla. Aukioloajat ovat talvisin (marras-maaliskuu) klo 9.30–17 ja muina vuodenaikoina 9.30–18.

Aikahissi - Time Elevator Experience

Piazza Venezia -aukion lähellä sijaitseva Aikahissi (Time Elevator) [kartalla] on erinomainen vierailupaikka perheille (ja miksei muillekin). Täällä voi kolmessa vartissa, nojatuolissa istuen, oppia melkoisesti Rooman kaupungin 3000 vuotta taaksepäin ulottuvasta historiasta. Historian kulkua seurataan kolmelta valtavalta panoraamaruudulta, mutta niille, jotka kärsivät matkapahoinvoinnista, ei tätä elämystä voi suositella. Esityksiä on tunnin välein klo 10.30–19.30, ja esitykset, jotka ovat kolmiulotteisia, kestävät 40 minuuttia.

Nykyään on kaksi muutakin esitystä, jotka molemmat kestävät 15 minuuttia. Ne ovat viisiulotteisia (5D), ja niissä esitellään elämän kehitystä ja erilaisia pelottavia asioita. Niiden esityksiä on jonkin verran rajallisemmin ja eri aikoihin kuin varsinaisen ohjelman.

Rooman historiasta kertova elokuva maksaa aikuisilta 12 euroa ja 9 euroa alle 12-vuotiailta lapsilta. Muihin esityksiin pitää ostaa erilliset liput, ja ne maksavat 9 euroa aikuisilta ja 7 euroa lapsilta. Aikahissi on hyvin keskeisellä paikalla, ja se on helppo löytää. Liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen, etenkin jos kyseessä on viikonloppu.

Explora

Piazza dei Popolo -aukion lähellä sijaitseva Explora [kartalla] on hyvä paikka vierailla lasten kanssa, sillä täällä lapset oppivat, miltä aikuisten elämä käytännössä tuntuu. Lapset voivat täällä leikkiä pankkivirkailijaa, kokkia, poliisia ja monien muiden ammattikuntien harjoittajia. Paikalle mennään tiettyyn aikaan, ja sisällä tehdään vuorokauden aikana neljä opastettua kierrosta, jotka kukin kestävät tunnin ja 45 minuuttia. Joihinkin osiin pitää tehdä ennakkovaraus viikonloppuisin, koulujen kesälomien aikaan ja muina loma-aikoina. Kaikkein parasta liput on joka tapauksessa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Kierrokset alkavat yleensä ti–su klo 10, 12, 15 ja 17, joskin elokuussa aukioloajat poikkeavat hivenen tästä ja muutenkin kesällä on huolto- ja korjaustöitä, jotka voivat ajoittain sulkea museon. Liput pitää varata etukäteen lauantaisin, sunnuntaisin ja koulujen loma-aikaan, mutta lippujen varaaminen lomakkeen kanssa voi tuntua hankalalta. Kaikkein paras on mennä viikolla silloin, kun ei ole lomia, museolle ja katsoa pääseekö sinne sisään. Hinta on 8 euroa per henkilö, ja lipun voi ostaa etukäteen verkkosivuilta.

Portico d'Ottavia
Portico d'Ottavian polkua pitkin kulkeva voi ilmaiseksi nähdä merkittäviä raunioita ja kaikenlaista ihmeellistä.

Muinainen Rooma

Muinainen Rooma kiehtoo lapsia ja sitäkin enemmän nuoria, ja vaikutelmaa tiivistävät etenkin Colosseumin [kartalla] ja Piazza Venezia -aukion [kartalla] liepeillä pyörivät gladiaattori- ja sotilasasuihin pukeutuneet miehet, jotka pientä maksua vastaan poseeraavat turistien kanssa kuvissa. Colosseumin koko ja erikoinen olemus kiinnostavat lapsia ja nuoria, ja sitä on helppo ihailla ulkoapäin ilman, että pitää maksaa korkeita pääsymaksuja. Erityisen hyviä vierailupaikkoja Colosseumin ulkopuolella sijaitsevat aukiot, kadut ja kukkulat ovat pimeän laskeutuessa, ja vaikuttavimmillaan tämä entinen gladiaattoriareena on valonheittimin valaistuna.

Toinen hyvä paikka lapsiperheille on Circus Maximus (Circo Massimo) [kartalla] eli entinen 250 000 katsojaa sisäänsä vetänyt areena, jossa järjestettiin hurjia kilpa-ajoja ja gladiaattorinäytöksiä aina vuoteen 549 asti. Nykyään areenasta on vähän jäljellä, mutta sen alueella on lapsilla runsaasti tilaa temmeltää, ja sen reunoilta sijaitsevilta näköalapaikoilta ja puistoista on hyvät näkymät antiikin Rooman alueelle.

Sen ja Colosseumin puolivälissä oleva täysin ilmainen vierailupaikka on Portico d'Ottavia [kartalla]. Tätä polkua pitkin kulkeva voi tutustua merkittäviin raunioihin ja nähdä kaikenlaista ihmeellistä, ilman että joutuu jonottelemaan tai maksamaan siitä mitään.

näkymä
näkymä

Jos haluaa yläilmoista saada ilmaisen mutta kattavan kuvan antiikin ajan Rooman raunioista, on Colosseumia kohti antava näkymänäkymä Capitoliumin (Campidoglio) kukkulan takaosista [kartalla] yksi kaikkein parhaista. Viikonloppuisin ja loma-aikoihin siellä voi olla jopa tungosta, mutta näköalatasanne on sen verran syrjässä etteivät kaikki älyä vierailla siellä.

Lisää asiaa Roomaan suuntaaville perheille:

Santorini Dave käy läpi paikkoja, joissa koko perheen kannattaa vierailla.

Teksti: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Aikahissi on varmaan kiva, luulisin ainakin. En ole paljon matkustellut ulkomailla, mutta tahtosin joskus kaikkiin ihailemiini paikkoihin, kuten esim. Pariisiin, Roomaan tai vaikka Englantiin tahi Yhdysvaltoihin... /RoomaFani-1996

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti