Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää joella
Parhaat kuukaudet matkustaa Vilnaan ovat touko- ja lokakuun väliset kuukaudet, sillä tällöin voi nauttia Vilnan lyhyen mutta ytimekkään kesäkauden parhaista puolista.

Vilnan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Vilnassa nyt

Sääennuste

Suomen Ilmatieteen laitoksen sääennuste Vilnaan

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Vilnassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Vilnassa on melko samantyyliset säät kuin Itä-Suomessa, mutta erotuksena kotimaahan Vilnassa on pidempi kesäkausi ja yleensä ainakin jonkin verran lämpimämpiä ilmoja kesäisin. Talvet ovat kylmiä, kylmempiä kuin Etelä-Suomen rannikolla, ja siellä on usein yli 30 pakkasastetta. Vilnaan voi hyvin matkustaa ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on touko- ja lokakuun välisenä aikana ja keskitalvella, joulukuun alkupuolelta helmikuun loppuun.

Ilmasto

Vilnan kesäkausi alkaa nikotellen maalis- ja huhtikuun vaihteen tienoilla, jolloin päivisin alkaa olla yli 10 astetta eikä öisin enää ole pakkasta. Kevät on melko lyhyt ja epävarma aika, jolloin voi sataa lunta ja huhtikuussakin on nähty 15 asteen pakkasia. Aurinko kuitenkin paistaa eri tavalla huhtikuusta eteenpäin, ja valoisaa on aina iltaan asti. Toukokuussa kevät jatkuu eri vuosina erilaisena, mutta tähän aikaan lehdet alkavat jo olla puissa.

Kevät muuttuu kesäksi yleensä toukokuun kahden viimeisen viikon aikana, jolloin päivisin alkaa olla lähes 20 astetta lämmintä. Yöt ovat toukokuussa edelleen kylmiä, ja toukokuussa ja kesäkuun alussakin Vilnaan matkustavan on hyvä ottaa lämmintä vaatetta mukaan.

Varsinainen kesä on aina toukokuulta elokuun loppuun aurinkoinen ajanjakso. Kesän päivälämpötilat pysyttelevät yli 20 asteen kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun, ja tähän vuodenaikaan öisin on yli 10 astetta mutta harvoin yli 12–13 asteen. Keskikesällä on parhaimmillaan ollut yli 35 asteen lämpötiloja, mutta helteet ovat Vilnassa yhtä harvinaisia kuin Etelä-Suomessakin ja joinain vuosina ne jäävät täysin väliin. Kauniinkin kesän huonoin puoli on se, että silloin sataa paljon, usein hyvin rankasti, ja ympäri vuoden sateita on keskimäärin noin 10 päivänä kuukaudessa.

Kesäkausi ei keskieurooppalaiseen tyyliin jatku Vilnassa syyskuussa vaan siellä säät viilenevät elokuusta syyskuuhun tultaessa melkoisesti. Syyskuussa on vain harvoin yli 20 asteen lämpötiloja, ja useimmiten ne pyörivät päivisin 14–17 asteessa ja öisin 6–8 asteessa. Aurinko paistaa vielä talvikautta enemmän, ja syksyllä on sateita keskikesää vähemmän. Lokakuussa syksy tuo entistä koleampia ja lyhyempiä päiviä Vilnaan, mutta lokakuussa on päivisin yleensä vielä yli 10 asteen eikä öisin ole vielä pakkasta.

Talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin öisin on yleensä jo pakkasta eikä päivisin ole kuin hädin tuskin lämpöasteita. Loppuvuodesta sataa usein mutta melko vähän kerrallaan, ja marraskuulle ovat tyypillisiä lyhyet pilviset päivät, jolloin on aste pari lämpöä ja jolloin ulkosalla viihdytään vähän.

Varsinainen sydäntalvi alkaa joulukuussa, jolloin joulumarkkinat ja yleinen joulunodotus tuovat lämpöä ja valoa kylmän ja pimeän keskelle. Aurinko ei näyttäydy juuri lainkaan, päivät ovat vuoden lyhyimpiä, joulukuun alkupuolelta aina maaliskuulle on yleensä pakkasta eikä lämpötila talven aikana kohoa juuri koskaan plussan puolelle. Joet ja järvet Vilnan ympäristössä jäätyvät, ja pilkkiminen kuuluu paikallisten lempiharrastuksiin. Talvisin on yleensä myös lunta, ja pakkasta on kunnolla, niin että päivisin on keskimäärin 4–5 astetta pakkasta ja öisin lähes 10. Säät jatkuvat talvisina ainakin helmikuun loppuun asti, ja vasta maaliskuun puolella alkaa näkyä jonkinlaisia kevään merkkejä.

Parhaat matkustusajat

Ehdottomasti parhaat kuukaudet matkustaa Vilnaan ovat touko- ja lokakuun väliset kuukaudet, sillä tällöin voi nauttia Vilnan lyhyen mutta ytimekkään kesäkauden parhaista puolista. Mihinkään vuodenaikaan ei ole liian lämmintä tai vilkasta matkustaa Vilnaan, ja vaikka heinä- ja elokuussa on normaalia enemmän vierailijoita, on kaupunki laaja eikä siellä yleensä muutenkaan ole turisteja tungoksiksi asti. Jos Vilnaan matkustaa keskikesällä eli juhannuksen tienoon ja elokuun lopun välisenä aikana, kannattaa silti varautua viileisiin ilmoihin myös päiväsaikaan. Kesällä myös sataa paljon, ja sekin kannattaa ottaa pakatessa huomioon. Ilmastointia ei Vilnassa tarvita keskikesälläkään, mutta talvella kaikki sisätilat on Vilnassa lämmitetty eikä minkäänlaisista lämmitykseen liittyvistä puutteista tai ongelmista tarvitse olla huolissaan.

Vilnaan voi hyvin matkustaa myös muina vuodenaikoina, jolloin on paljon kaikenlaisia tapahtumia, kuten joulunalusaika, pääsiäinen ja syksyn sadonkorjuisiin liittyvät juhlat ja markkinat.

Vilnassa on normaalia parempaa tunnelmaa joulukuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana, ja jos talvi on luminen pakkastalvi, on silloin mukava olla talvisessa Vilnassa.

Huonoja aikoja matkustaa ovat yleensä ainakin maalis- ja marraskuu, jolloin voi olla mutaista ja epämiellyttäviä tuulia ja päiviä. Huhtikuu ja lokakuu ovat kenties jonkin verran parempia kuukausia, ja kaikkina näinä kuukausina voi Vilnaan hyvin matkustaa konserttiin, museoihin tutustumaan, ostoksille, paikallisiin ruokiin tutustumaan ja mahdollisesti johonkin tapahtumaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti