Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tekniikan museo
Tekniikan museon anti on korkeatasoista ja monipuolista, ja perheet, joilla on lähes minkäikäisiä lapsia tai nuoria mukana, viihtyvät täällä hyvin.

Vierailupaikkoja perheille

Monet pitävät Zagrebia hyvänä koko perheen vierailupaikkana, ja se onkin yksi Euroopan vähemmän tunnettuja pääkaupunkeja, joka on turvallinen, mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen kaupunkilomakohde. Zagrebissa ei sinänsä ainakaan parin kolmen päivän lomalla tarvitse erikseen etsiä tekemistä lasten tai nuorten kanssa, sillä nähtävyyksien kiertely, ostosten katselu, ruokapaikkojen etsiskely ja ylipäätään moniosaisen keskustan kiertely vievät oman aikansa.

Jos Zagrebissa kuitenkin haluaa etsiä jotakin vähän räväkämpää tekemistä koko perheen kanssa, on siellä hyviä vierailupaikkoja kesät talvet. Kesät talvet pääaukion näköalapaikka, tekniikan museo ja keskustan ulkopuolella oleva eläintarha ovat hyviä vierailupaikkoja. Kesäisin on hyvä myös tutustua kaupungin puistoihin, joista eläintarhan puisto, Maksimir, on helposti lähestyttävissä. Talvikauden aikana nukketeatteri on hyvä vierailukohde, ja kaikkihan tietävät, että Euroopan itäpuolella nukketeatterit ovat erittäin korkeatasoisia ja liput kohtuullisissa hinnoissa.

Näköalapaikka

Zagrebin pääaukiolla on uudehko näköalapaikka, Zagreb Eye [kartalla], joka on erinomainen paikka nousta hissillä kaupunkimaisemia katselemaan, mutta vain aurinkoisella ilmalla. 16. kerroksessa sijaitseva näköalapaikka antaa näkymät kaikkiin ilmansuuntiin, ja täältä näkee niin Kaptolin kuin Gradecinkin, kuten myös toripaikan ja Gornji gradin kukkuloilla olevat korttelit. Täältä saa tietenkin hyviä kuvia, paikka on ilmastoitu, hissikyyti on nopea ja paikan päällä on myös kahvila.

182 metriä merenpinnan yläpuolella oleva tasanne on vähän hintava vierailupaikka, mutta se on myös ainutlaatuinen ja unohtumaton. Kaikkein paras hinta-laatusuhteeltaan on perhelippu (150 kunaa), ja alle 3-vuotiaat pääsevät yläilmoihin ilman pääsymaksua. Zagreb 360 on avoinna eri vuodenaikoihin eri tavoin, mutta parhaaseen kesäaikaan, jolloin sinne on kannattavinta nousta, se on avoinna klo 10–22 paitsi to–la klo 10–23.

Nukketeatteri

Zagrebin nukketeatteri on Zagrebačko kazalište lutaka (Ulica baruna Trenka 3) [kartalla], ja se sijaitsee hyvällä paikalla, lähellä rautatieasemaa ja monia muita tärkeitä paikkoja. Nukketeatterin ohjelmisto on monipuolinen, ja sinne mahtuu kerrallaan 212 katsojaa. Liput maksavat viikolla 25 kunaa ja viikonloppuisin 30 kunaa, ja joinain päivinä kuten sunnuntaisin on aamuesityksiä ja viikolla teatteria esitetään alkuillasta. Lippuja esityksiin voi ostaa verkkosivujen kautta, mutta teatteri ei ole toiminnassa kesäkuukausina. Teatterin lippukassalla voi käydä katsomassa mitä loman aikana esitetään, sillä repertuaariin kuuluu melkoinen määrä erilaisia esityksiä. Lippukassa on parhaiten avoinna ti ja to (klo 15–19).

Tekniikan museo

Zagrebin arvostettu tekniikan museo eli Tehnički muzej Nikola Tesla (Savska cesta 18) [kartalla] sijaitsee korkean Cibona-tornin vieressä. Museon viereen on helppo muutamassa minuutissa siirtyä useilla eri raitiovaunulinjoilla, kuten 3, 4 ja 5 (pysäkki: Studentski centar) ja monet linjat kuten 2, 3 ja 5 pysähtyvät museon mukaan nimetyllä pysäkillä.

Museon anti on korkeatasoista ja monipuolista, ja perheet, joilla on lähes minkäikäisiä lapsia tai nuoria mukana, viihtyvät täällä hyvin. Museossa oppii kouriintuntuvasti tieteen ja tekniikan kehitystä, ja museon alapuolella on 350 metrinen kaivoksen pienoismalli.

Museossa on useita eri mielenkiintoisia osia, ja sen tiloissa on myös planetaario. Kokoelmiin kuuluu noin 10 000 esinettä 1800- ja 1900-luvuilta, ja niiden joukossa on toisen maailmansodan aikainen CB20-sukellusvene. Kaiken muun lisäksi kesäsunnuntaisin klo 9.30 vuonna 1924 valmistunut raitiovaunu kiertelee Zagrebia, ja sen kyytiin voi nousta aamulla museolla.

Museoon pääsevät alle 7-vuotiaat ilmaiseksi sisään, ja aikuisiltakin otetaan 20 kunan pääsymaksu, mutta planetaarioon mielivien on maksettavat 15 kunaa lisää. Museo on avoinna ti–pe klo 9–17 ja la–su klo 9–13. Jotkut osat, kuten kaivos, eivät ole aina avoinna, vaan se on avoinna viikolla klo 15.30 ja viikonloppuisin klo 11.30 lähtien. Ihmisten kokemuksista museossa voi lukea TripAdvisorista.

Eläintarha

Zagrebin eläintarha tunnetaan kansainvälisesti nimellä Zagreb Zoo [kartalla], ja se sijaitsee suuressa Maksimir-puistossa, jonne on hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi raitiovaunulinjoilla 4, 5, 6, 7, 8 ja 11 (pysäkki Hondlova). Eläintarha on monipuolinen: siellä on pingviinejä, biisoneita, korppikotkia ja apinoita, ja siellä tulee helposti vietettyä monta tuntia. Eläintarha ei ole kovin suuri, ja eläimet ovat siellä luonnollisissa elinympäristöissään eivätkä ankeissa häkeissä. Eläintarhassa kuitenkin on yli 2000 eläintä, jotka edustavat 275 lajia. Siellä voi nähdä harvinaisen lumileopardin, siellä on punaisia pandoja ja sen suojissa on myös erikoinen kameli.

Maksimir-puisto on kesäkuukausina (huhtikuulta lokakuulle) hyvä vierailupaikka, ja erityisen kannattavaa tänne on lähteä kuumina kesäpäivinä. Puistossa on eri ikäisille lapsille leikkipuistoja ja muuta tekemistä, ja sen luonnollisuus tekee vaikutuksen siellä vieraileviin.

Eläintarha on avoinna eri vuodenaikoina vähän eri lailla. Parhaiten se on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun, ja aukioloajat on hyvä tarkistaa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä, ja ne voi myös nähdä erillisellä sivulla. Liput maksavat aikuisilta maanantaisin 20 ja muulloin 30 kunaa, ja lapsilta iästä riippuen 10 tai 20 kunaa mutta ilmaiseksi sisään pääsevät nykyään vain alle 2-vuotiaat.

Lisää aiheesta:

Visit Zagreb antaa vinkkejä perheille.

TripAdvisor esittelee tekemistä perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti