Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kasvitieteellinen puutarha
Kasvitieteellisestä puutarhasta on muodostunut eräänlainen keskustan keidas, jonne on mukava paeta kuumia kesäpäiviä.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Zagrebin kaupungin ympäristön luonto on monipuolista ja tarjoaa puistoja, järviä ja vuoren. Zagrebin keskusta on melko tyypillinen kaupunki siinä mielessä, että puistoja siellä on jonkin verran, mutta vähän kauempana on sitten vaikka minkälaista maastoa.

Zagrebin keskustasta pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla luonnon helmaan, ja etenkin kesäkautena sinne matkustaville suositellaan käymistä keskustan ulkopuolella. Huomionarvoinen seikka on se, että Jarun-järven ympäristö on etenkin kesäaikaan luontonsa lisäksi kaupungin yöelämän keskuksia mutta myös muina vuodenaikoina siellä on kaikenlaista tekemistä.

Kasvitieteellinen puutarha

Zagrebin keskustassa, paikalla jonne on helppo monesta eri paikasta kävellä, on Botanički vrt [kartalla] eli kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan tai yhden raitiovaunupysäkin päässä rautatieasemalta. Siitä on muodostunut eräänlainen keskustan keidas, jonne on mukava paeta kuumia kesäpäiviä. Puisto on parhaimmillaan keväisin, toukokuun alussa, jolloin subtrooppista kasvillisuutta ilmestyy sinne, ja siellä on keväällä ja alkukesästä paljon kaunista nähtävää.

Puisto on melko laaja mutta sen kävelee läpi alle 10 minuutissa, jos vain haluaa vähän jaloitella siellä. Paljon nähtävää on rautatieaseman puoleisessa päässä olevalla alueella, jonka maamerkki on punainen talopunainen talo, jossa on kasviaiheisia näyttelyitä, ja pelkästään sen vieressä olevaan kasvillisuuteen voi asiasta kiinnostunut tutkia tuntitolkulla. Puistossa on monia erilaisia osia, ja se on hyvä paikka paeta keskustan kuumuutta ja vilkkautta. Siellä ei kuitenkaan ole mitään kahviloita saati ravintolaa, joten se ei ole hyvä oleskelupaikka nälkäisille tai janoisille.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna huhtikuun alusta syyskuun loppuun ma–ti klo 9–14 ja ke–su klo 9–19 (loka- ja marraskuussa ke–su klo 18 ja klo 16 asti). Puutarha on läheisen Zagrebin yliopiston alaisuudessa ja näin varsin korkeatasoinen, eikä sinne ole pääsymaksua.

Park Maksimir

Kolmen kilometrin matkan päässä Zagrebin keskustasta sijaitseva Maksimir [kartalla] on kaupungin suurin puisto, joka on toiminut kaupunkilaisten virkistyspaikkana 1700-luvun loppupuolelta lähtien. Puistoon pääsee esimerkiksi Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunulinjoilla 11 ja 12 (suunta: Dubec tai Dubrava, pysäkki: Hondlova tai Park Maksimir). Jos on menossa eläintarhaan, on Hondlova lähin pysäkki, ja sen lähellä ovat myös puiston hienoimmat järvinäkymät.

Puiston yhteydessä on viisi järveä, paljon kasvillisuutta, majoja kuten niin sanottu Sveitsiläinen maja ja kesäkartano, jonka yhteydessä toimii kahvila. Puiston keskiosissa on kaupungin eläintarha, joka on avoinna ympäri vuoden. Sinne on varsin kohtuullinen pääsymaksu, ja osa siitä sijaitsee pienellä saarella.

Puiston vieressä, nimenomaan Park Maksimir -lähellä, sijaitsee Maksimir-jalkapallostadion [kartalla], jolla pelaa Kroatian menestynein jalkapallojoukkue, Dinamo Zagreb, kuten ajoittain myös Kroatian maajoukkue.

Lähellä Park Maksimir -pysäkkiä ja aivan stadionin vieressä on Svetice, jossa voi muulloin kuin sunnuntaisin uida klo 6–22.

Jarun

Reilun kuuden kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Jarun [kartalla] on kahden kilometrin pituinen tekojärvi, jonka rannoilla kulkee pyöräteitä ja patikointipolkuja. Se on suosittu paikka aurinkoisina päivinä ympäri vuoden mutta erityisesti kesällä lähteä ulkoilemaan. Se on myös suosittu paikka lähteä viettämään iltaa, ja sen yhteydessä on useita yökerhoja. Järven suurimpiin tapahtumiin kuuluu InMusic, joka pidetään juhannuksen tienoilla.

Järvi ei ole kovin vanha, sillä se rakennettiin vuoden 1987 opiskelijaurheilukilpailuja varten, mutta se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kaupungin suosituimmista virkistysalueista. Järven rannoilla on kahviloita, ja illanviettopaikat ja ravintolat ovat nekin järven rannalla. Paikalle pääsee keskustasta klo 04–23 raitiovaunulinjoilla 5 ja 17 ja öisin yöraitiovaunulla numero 32 (pysäkki: Jarun tai Staglišće).

Bundek

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Novi Zagreb on kaupunginosa, jossa sijaitsevat nykytaiteen museo, Zagrebački Velesajam -messualue ja suuri Avenue Mall -ostoskeskus. Siellä on myös Bundek-järvi [kartalla], joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä museolta ja kauppakeskukselta.

Puistoalue ei ole yhtä suosittu kuin Jarun, mutta järven ympäristöä on viime aikoina kohennettu pyörätein ja lenkkipoluin, ja siitä on tullut suosittu ulkoilu- ja piknikpaikka. Alue on ollut noususuhdanteessa jo vuoden 2006 remontista lähtien, ja nykyään siellä on kaksi ravintolaa, kolmen leikkipuistoa, lava jonka eteen mahtuu 2500 ihmistä ja 10 grilliä, joiden yhteydessä on sama määrä pöytiä. Puistossa on myös jonkin verran tapahtumia, kuten juhannuksen tienoilla ilotulitusta, ja touko-kesäkuun vaihteessa pidettävä kukkafestivaali.

Puistolle pääsee parhaiten julkisilla kulkemalla Siget- tai Sopot -pysäkille raitiovaunuilla 6 tai 7, ja niiltä on noin kilometrin kävelymatka puistolle.

Medvednica

Zagreb sijaitsee reilun kilometrin korkuisen Medvenican juurella. Vuoren ympäristössä voi kesät talvet harrastaa kaikenlaista, ja se on hyvä vierailupaikka niille, jotka eivät ole kiinnostuneita ytimen nähtävyyksistä tai jotka viihtyvät Zagrebissa pidempään kuin pari kolme päivää.

Vuoren yhteydessä olevat puistot ja muu maasto ovat kesäisin erinomaisia paikkoja nauttia luonnosta, patikoida, pyöräillä, tutustua sen monipuoliseen kasvistoon ja nauttia tapahtumista, joihin kuuluvat syyskuun loppupuolella pidettävät keskiaikaiset päivät. Vuorella on kesäviikonloppuisin vilkasta, ja siellä on kesän mittaan muitakin tapahtumia. Erilaiset ravintolat, kahvilat ja ruokakojut varmistavat, että sieltä saa ruokaa ja juomaa illan pimenemiseen asti.

Talvisin tämä on paikka, jonne tullaan hiihtämään ja laskettelemaan. Se ei tietenkään ole helppoa lyhyen aikaa kaupungissa viettäville, mutta laskettelijat voivat hyvin talvisin yhdistää kaupunkiloman lasketteluun. Vuorella on laskettelukeskus nimeltään Sljeme, ja vaikka sen reilut 4000 metriä pitkät rinteet eivät pärjää Alppien laskettelupaikoille, on se silti suosittu laskettelupaikka. Edullinen päivälippu (noin 10 euroa) miellyttää monia, ja rinteillä voi lasketella myös pimeän aikaan. Vuosittain rinteet ovat lumen peitossa 93 vuorokautta, ja silloin kun lunta on normaalia vähemmän, tehdään sitä lisää.

Vuorenhuipun (Sljeme) maamerkki on tv-torni, joka valmistui vuonna 1980. Siellä oli alun perin ravintolakin, mutta vain kolmen kuukauden kuluttua avaamisesta tornin hissit menivät rikki, ja koko komeus on ollut yleisöltä suljettuna siitä lähtien.

Tornin lähistöllä sijaitsee hotelli, jonka yhteydessä on ravintola ja pari kahvilaa. Täältä voi parissa tunnissa patikoida merkittyä polkua pitkin vuoren toiselle maamerkille, eli linnoitukselle nimeltään Medvedgrad. Nimenomaan linnakkeella pidetään keskiaikaiset päivät ja muitakin tapahtumia, ja se on paikka, jossa mahdollisuuksien mukaan kannattaa kesän aikana käydä.

Tornilta voi lähteä myös toiseen suuntaan, jolloin noin 20 minuutin patikoinnin jälkeen pääsee mökille nimeltään Grafičar [kartalla], jonka yhteydessä on kahvila ja jolta on vain viiden minuutin kävelymatka yhdelle vuoren monista hyvistä vierailupaikoista. Zrinski on entinen hopeakaivos, jonne on 25 kunan pääsymaksu ja jossa ei koskaan ole yli 12 astetta, joten kesälläkin vuorelle kannattaa ottaa lämmintä vaatetta mukaan. Kaivos on avoinna vain maaliskuun puolivälistä marraskuun loppuun viikonloppuisin klo 11–17, mutta joulukuussa sinne pääsee sunnuntaisin klo 10–16.

Medvenican luonnonpuistossa, joksi koko aluetta kutsutaan, on kaikenlaista muutakin nähtävää. Siellä on esimerkiksi vuodelta 1932 hieno kirkko, joka rakennettiin juhlistamaan kristinuskon 1000-vuotisjuhlaa Kroatiassa, ja Veternica-luola, joka on avoinna samoin aukioloajoin kuin Zrinski ja jonne on aikuisilta 40 kunan pääsymaksu.

Vuorelle pääsee hyvin paitsi taksilla myös raitiovaunulla numero 14 Trg bana Jelačića -aukiolta, jolta kuljetaan linjan viimeiselle pysäkille, nimeltään Mihaljevac [kartalla]. Täältä lähtee noin tunnin välein linja-auto, joka nousee kohti 1033 metrin korkeudessa olevaa Sljemen huippua.

Lisää aiheesta:

Visit Zagreb esittelee kaupungin puistoja ja järviä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti