Maksimir-puisto (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kolmen kilometrin matkan päässä Zagrebin keskustasta sijaitseva Maksimir on kaupungin suurin puisto, joka on toiminut kaupunkilaisten virkistyspaikkana 1700-luvun loppupuolelta lähtien.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Zagrebin kaupungin ympäristön luonto on monipuolista ja tarjoaa puistoja, järviä ja vuoren. Zagrebin keskusta on melko tyypillinen kaupunki siinä mielessä, että puistoja siellä on jonkin verran, mutta vähän kauempana on sitten vaikka minkälaista maastoa. Zagrebin keskustasta pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla luonnon helmaan, ja etenkin kesäkautena sinne matkustaville suositellaan käymistä keskustan ulkopuolella. Huomionarvoinen seikka on se, että Jarun-järven ympäristö on luontonsa lisäksi kaupungin yöelämän keskuksia etenkin kesäaikaan mutta myös muina vuodenaikoina.

Medvednica-vuori

Zagreb sijaitsee reilun kilometrin korkuisen Medvenica-vuoren juurella. Vuori on kesäisin erinomainen oleskelu- ja patikointipaikka, ja keskitalvella siellä voi hiihtää ja lasketella. Vuorella on kesäviikonloppuisin vilkasta, ja siellä on kesän mittaan kaikenlaisia tapahtumia, kuten ritariturnajaisia. Erilaiset ravintolat, kahvilat ja ruokakojut varmistavat, että sieltä saa ruokaa ja juomaa illan pimenemiseen asti. Vuorelle pääsee hyvin paitsi taksilla myös raitiovaunulla numero 14 Trg bana Jelačića -aukiolta, jolta kuljetaan linjan viimeiselle pysäkille, nimeltään Mihaljevac. Täältä lähtee noin tunnin välein linja-auto, joka nousee kohti Sljeme-huippua, joka sijaitsee 1 033 metrin korkeudessa.

Sljeme-huipun maamerkki on tv-torni, joka valmistui vuonna 1980. Siellä oli alun perin ravintolakin, mutta vain kolmen kuukauden kuluttua avaamisesta tornin hissit menivät rikki, ja koko komeus on ollut yleisöltä suljettuna siitä lähtien.

Tornin lähistöllä sijaitsee hotelli, jonka yhteydessä on ravintola ja pari kahvilaa. Täältä voi kävellä merkittyä polkua pitkin Medvedgrad-linnoitukselle, jolle on parin tunnin patikointimatka. Täältä voi lähteä myös toiseen suuntaan Grafičar-mökille (noin 20 minuutin patikointi), jolla on myös kahvila ja jolta on vain viiden minuutin kävelymatka Zrinski-kaivokselle. Tätä hopeakaivosta kannattaa tutkia. Sinne on nimellinen pääsymaksu, ja se on avoinna viikonloppuisin klo 10-15.30. Medvenican luonnonpuistossa, joksi koko aluetta kutsutaan, on kaikenlaista muutakin nähtävää. Siellä on esimerkiksi vuodelta 1932 hieno kirkko, joka rakennettiin juhlistamaan kristinuskon 1000-vuotisjuhlaa Kroatiassa, ja Veternica-luola, joka on avoinna huhtikuusta lokakuun loppupuolelle ja jonne on nimellinen pääsymaksu.

Luonnonpuistossa on kahviloita ja ruokakojuja siellä täällä, yleensä hotellien, nähtävyyksien tai mökkien yhteydessä. Luonnonpuisto on kuitenkin kesällä myös suosittu piknik-paikka, ja nimenomaan kirkon lähellä sijaitseva Činovnička livada -niitty on piknikille soveltuva paikka.

Maksimir-puisto

Kolmen kilometrin matkan päässä Zagrebin keskustasta sijaitseva Maksimir on kaupungin suurin puisto, joka on toiminut kaupunkilaisten virkistyspaikkana 1700-luvun loppupuolelta lähtien. Puistoon pääsee parhaiten Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunulinjoilla 11 ja 12 (suunta: Dubrava).

Puiston yhteydessä on viisi järveä, paljon kasvillisuutta, majoja kuten niin sanottu Sveitsiläinen maja ja kesäkartano, jonka yhteydessä toimii kahvila. Puiston itäpäässä on kaupungin eläintarha, joka on avoinna ympäri vuoden. Sinne on varsin kohtuullinen pääsymaksu (aikuisilta reilut 4 euroa, lapsilta alle 3), ja osa siitä sijaitsee pienellä saarella. Eläintarha on avoinna eri vuodenaikoihin eri tavoin. Kesäisin (toukokuun alusta elokuun loppuun) se on avoinna parhaiten, klo 9-20.00 joka päivä. Muina vuodenaikoina se avautuu aina klo 9 aamulla, mutta sulkeutuu muutamaa tuntia aiemmin kuin kesällä. Eläintarhan lähellä sijaitsee Maksimir-jalkapallostadion, jolla pelaa kaupungin kuuluisin ja paras jalkapallojoukkue, Dinamo Zagreb. Stadionilla pelaa ottelunsa myös Kroatian maajoukkue, ja sinne pääsee keskustasta raitiovaunuilla 1, 9 ja 17 (pysäkki: Borongaj).

Kasvitieteellinen puutarha

Zagrebin kasvitieteellinen puutarha eli Botanički vrt sijaitsee aivan ydinkeskustassa, yhden raitiovaunupysäkin päässä rautatieasemalta. Siitä on muodostunut eräänlainen keskustan keidas, jonne on mukava paeta kuumia kesäpäiviä. Se on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma-ti klo 9-14.30 ja ke-su klo 9-19.00 (huhti- ja lokakuussa klo 18.00 asti). Puutarha on Zagrebin yliopiston alaisuudessa ja näin varsin korkeatasoinen, mutta sinne ei ole pääsymaksua.

Jarun-järvi

Reilun kuuden kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Jarun-järvi on kahden kilometrin pituinen tekojärvi, jonka rannoilla kulkee pyöräteitä ja patikointipolkuja. Se on suosittu paikka lähteä ulkoilemaan aurinkoisina päivinä ympäri vuoden mutta erityisesti kesällä. Se on myös suosittu paikka lähteä viettämään iltaa. Järvi ei ole kovin vanha, sillä se rakennettiin vuoden 1987 opiskelijaurheilukilpailuja varten, mutta se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kaupungin suosituimmista virkistysalueista. Järven rannalla on kahviloita, ja illanviettopaikat ja ravintolat ovat nekin järven rannalla. Paikalle pääsee keskustasta klo 04-23.00 raitiovaunulinjoilla 5 ja 17 ja öisin yöraitiovaunulla numero 34.

Bundek-järvi

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Novi Zagreb on kaupunginosa, jossa sijaitsevat nykytaiteen museo, Zagrebački Velesajam -messualue ja suuri Avenue Mall -ostoskeskus. Siellä on myös Bundek-järvi noin puolen kilometrin päässä museolta ja kauppakeskukselta. Tämä ei ole yhtä suosittu kuin Jarun, mutta järven ympäristöä on viime aikoina kohennettu pyörätein ja lenkkipoluin, ja siitä on tullut suosittu ulkoilu- ja piknikpaikka. Alue on noususuhdanteessa, ja sinne on ilmeisesti valmistumassa myös vesipuisto, joten sen kehittymistä on hyvä käydä siellä katsomassa. Paikalle pääsee hyvin kulkemalla Siget- tai Sopot -pysäkille raitiovaunuilla 6, 7 tai 14.

Zagrebin matkailusivuilla on lisätietoa lähistön luonnonnähtävyyksistä.

Teksti: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti